СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                       ИСТОРИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ                   "BG Север" - брой 31 (14-20 юли 2012 г.)


 

В центъра на събитията - плевенската Панорама

 

Международна конференция съвпадна с отбелязването на престижни годишнини

 

За 35 години през Панорамата са минали 7,5 млн. посетители, сн. авторът и Ангел Атанасов

За 35 години през Панорамата са минали 7,5 млн. посетители, сн. авторът и Ангел Атанасов

Във възстановката редутът Кованлък отново беше превзет

Във възстановката редутът Кованлък отново беше превзет

Милко Аспарухов (в средата) приветства гостите на конференцията в актовата зала на общината

Милко Аспарухов (в средата) приветства гостите на конференцията в актовата зала на общината

Мая ПАСКОВА

Топовни гърмежи и дим от барут се понесоха над някогашното бойно поле около Панорамата и съживиха героичния Трети щурм отпреди 135 години. Епичните боеве, състояли се на 11 и 12 септември 1877 г., пресъздадоха около 180 родолюбци от цялата страна, членове на Национално движение "Традиция" и Регионален клуб "Васил Ганчев - Войводата" и техните семейства. Руски, румънски и турски войски се хвърлиха в ожесточен бой, а местното население оказваше медицинска помощ, снабдяваше войниците с вода и помагаше на ранените. Както и при щурма, художник документираше сражението. Организатори на възстановката бяха община Плевен и дирекция "Военноисторически музеи".

Руският император Александър Втори беше посрещнат с молебен, след което стисна ръката на ген. Скобелев и даде начало на бойните действия, продължили повече от час. Накрая всички присъстващи склониха глава в едноминутно мълчание в знак на почит на загиналите в Руско-турската война и освобождението на Плевен.

Автори на архитектурния проект на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." са Пламена Цачева и Иво Петров с проектантски колектив. Строителството на паметника започва на 19 януари 1977 г.. Тържественото му откриване е на 10 декември същата година, в деня на вековния юбилей от освобождението на Плевен.

Николай Василиевич Овечкин е автор на живописната част, главен изпълнител и ръководител на колектива от 13 руски и български художници: В. Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, М. Ананиев, Н. Овечкин, Д. Дончев, В. Есаулов, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов, В. Таутиев, Ю. Усипенко, А. Троценко.

Сградата има форма на пресечен конус, носен от четири стилизирани щика. Три хоризонтални пръстена символизират трите щурма на Плевен, а пръстенът с щиковете - блокадата на града. Височината на корпуса с щиковете е 47 м, общият обем е 54 000 куб. м. Уводната зала се състои от шест живописни платна, които отразяват моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-78 г.

Най-впечатляваща е Панорамната зала. Платното (115 х 15 м) е изтъкано от лен и е монтирано в зала с диаметър 40 м. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв. м. Перспективата на изображението е 8 - 10 км.

Посетителят се озовава в центъра на бойното поле по време на Третия щурм, на най-високия хълм край града, на позициите на турската армия между редутите "Кованлък" и "Иса-ага". В диорамната зала живописното платно отразява последния бой за Плевен в долината на р. Вит на 10 декември 1877 г., а в заключителната две картини показват капитулацията на Осман паша и зимното преминаване на Балкана от руската армия. Военни униформи, оръжие и артилерийски принадлежности от Руско-турската война 1877-1878 г. допълват художествената експозиция.

Ежегодно Панорамата отчита над 150 000 посещения. За 35-годишното си съществуване през залите й са минали 7 милиона и половина туристи - приблизително колкото е населението на България.

 

21-ва Международна конференция на панорамите

"Плевен и България са кръстопът на културите. По същия начин и панорамите играят тази роля - всяка една от тях напомня за важни моменти в живота на дадени хора на дадено място. Панорамата може да е среща архаична, археологична, но всъщност има връзка и с бъдещето. Смятам, че е важно да има панорами както и компютри, затова трябва да се поддържа връзка между всички панорами в света, за да обединим визията си за бъдещето", каза Ернст Щорм, президент на Международния съвет на панорамите в навечерието на 21-ва Международна конференция на панорамите, която се проведе тази седмица в Плевен. Градът ни бе домакин за втори път на престижния форум, 10 години след провеждането на първата конференция през 2002 г., и събра музейни специалисти от 15 страни на 4 континента.

Темата на 21-вата Международна конференция на панорамите беше "Исторически битки във формат Панорама - послания и предизвикателства", а самата конференция беше посветена на 135-ата годишнина от освобождението на Плевен, 105-ата годишнина от създаването на Военноисторическите музеи в България и 35-ата годишнина от изграждането на панорама "Плевенска епопея 1877 г.".

Делегатите обсъдиха съществуващите панорами по света, проследиха изгубените и предложиха начини за гарантиране бъдещето на този феномен чрез използването на съвременните технологии.

Основната задача на Международния съвет на панорамите /МСП/ е да се насърчи професионалната грижа и да се стимулират в световен мащаб изследванията и комуникацията между панорамите - и исторически, и съвременни. Основна задача е запазването и съхраняването на малкото оцелели стари панорами. МСП се стреми да включи най-ценните исторически панорами в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. От началото си през 1992 г. организацията провежда конференции по цял свят. Ежегодните международни панорамни конференции са активни срещи, свързващи миналото, настоящето и бъдещето на явлението панорама по цял свят.

Събитието се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

 

 

Любопитни факти от историята

Панорамите са масивни произведения на изкуството, които разкриват широка, всеобхватна гледна точка на определена тема, често пейзаж, военна битка или историческо събитие. За първообраз се смятат пейзажи по песен върху свитъци в Китай, при които картините се сменят с помощта на две ролки. Панорамите стават особено популярни през ХIХ в. в Европа и САЩ.

Думата "Панорама" (от гръцки pan - всички, и horama - виж, е въведен от ирландския художник Робърт Баркър през 1792 г., за да опише картините му от Единбург, Шотландия, показани на цилиндрична повърхност.

През 1793 г. Баркър показва панорами на първата построена за целта панорамна сграда в света. Той патентова техниката си през 1787 г., като й дава на френски името "Природа с един поглед ". Художникът Пиер Превост е първият френски панорамен художник. Сред неговите 17 панорами, най-известните описват градовете Рим, Неапол, Амстердам, Йерусалим, Атина.

Наполеоновите войни вдъхновяват творците, които пресъздават батални сцени. Хенри Астън прави панорами на Бонапартовите битки, включително битката при Ватерло. Но хората искат да видият и снимки от собствените си страни. Така панорамите в Швейцария отразяват гледка към Алпите, в Америка - панорами на Ню Йорк. Между 1793 и 1863 г. са създадени 126 панорами.

Диорамата - леко извито или плоско платно 22 на 14 метра, е изобретена през 1822 г. от Луи Дагер и Шарл Мари Бутон, последният бивш ученик на известния френски художник Жак-Луи Давид. За разлика от панорамата, където зрителите трябва да се движат, за да видят сцената, при диорамата картините се преместват, така че публиката може да остане седнала.

В епохата на Романтизма на панорамите не са спестени обвинения, че е лесен достъп до атракция, което я прави салонен трик, създаден да лъже своята публика. Освен това за посещението й се изисква плащането на вход, в което няма нищо възвишено, а това я прави автоматично враг на Романтизма.

 

 

Най-известните панорами в света

Една от малкото оцелели стари панорами е тази, посветена на Джузепе Гарибалди в Англия. Тя е висока около 4,5 м и е с дължина около 273 м. Множество битки и други драматични събития в живота на Гарибалди са изобразени в 42 сцени, оцелял е и оригиналният разказ, написан с мастило.

Панорама Mesdag се помещава се в специално построен музей в Хага и представлява цилиндрична живопис. В центъра на залата перспектива създава илюзията, че зрителят е на висока пясъчна дюна с изглед към морето, плажовете и селата на Шевенинген в края на XIX в. Това е най-старата оцеляла на първоначалното си място панорама.

Музеят "Панорама 1453" в Истанбул пресъздава историческите моменти от падането на града. Панорамата представя в три измерения момент от щурма на крепостните стени в района на портата Топкапъ, където се водят най-ожесточените боеве. Визуалната част на музея обхваща площ от 3 000 кв. м. "Панорама 1453" се намира в границите на Културния Парк Топкапъ.

Край град Сегед се намира панорамата, която изобразява пристигането на маджарите. Смята се за една от най-големите картини в света със своите 1 760 кв. м и с няколко хиляди фигури и специални ефекти.

Музеят-панорама "Бородинската битка" изобразява генералното сражение във войната на Русия с Наполеон през септември 1812 г. Ремонтираният музей е отворен по случай 100-годишнината на Отечествената война 1812 година. До тогава е съществувала само кръгова панорама, създадена от Франц Рубо по поръчка на император Николай Втори. Рубо рисува огромното платно с документална точност, след като е посещавал мястото на сражението, правил е точни скици, с часове е преглеждал архивите. Сега "Бородинската панорама" е мултимедиен музей. Интерактивните възможности позволяват на посетителите да разгледат на екрана не само детайли на платното, но и да получат исторически коментар към тях.

Берлин това лято "затвори" Стената в кръгова панорама. В нея се пресъздава обликът на града от времето, когато е разделен на Източен и Западен. Зрителите ще могат да видят сцени от живота на германците от различните части на Берлин - деца, играещи на фона на стената, прозорци на апартамент, през които се виждат хора, четящи вестници или гледащи телевизия. Художник е Ядегер Азизи, който през 2009 г. направи първата си панорама в Лайпциг, озаглавена "Амазония". За нея той е направил близо 25 000 снимки от Бразилия.

Панорамата на град Ню Йорк представлява архитектурен модел на общо 895 000 отделни структури. Построена е от екип от 100 души, които работят три години върху обекта, за да бъде открит на Световния панаир през 1964 г. Ежедневно се посещава средно от 1 400 души, като атракцията включва 9 минути симулирана разходка с хеликоптер из града. По-късно се прибавят още обекти, за да се актуализира.

"Залцбург" е с площ от 130 кв. м. Телескопи позволяват на посетителите да погледнат по-отблизо детайли от ежедневието на жителите на града преди 200 години. Специално разработена инсталация прави невероятни сравнения между вчера и днес. Докосвайки анимирани сензорни екрани, посетителят може да получи цялата важна информация за отделните атракции и най-известните райони на Залцбург.

върни се в НАЧАЛО