СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      АРТСЕДМИЦА               BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември)


 

Ръководството на читалище Развитие се оплака от дискриминация в търговете

 

Според Михаил Шишков нарушението на Наредба 7 е предпоставка за корупция

 

Сградата не е достатъчна за обучението на 350-те деца в Школата, сн. архив

Сградата не е достатъчна за обучението на 350-те деца в Школата, сн. архив

Страницата подготви: Вяра ЦЕНОВА

Практика е да се нарушава Наредба 7 на
общинския съвет в Плевен за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, заявиха на пресконференция Михаил Шишков - председател на читалище "Развитие - 1998", Анита Георгиева - секретар, и Ивайло Манчев - представител на фирмата, която представлява читалището при провеждането на търгове. Според тях има тенденциозно отношение към читалището, което се изразява в недопускане в търг на фирмата, която представлява Школата за музикално и танцово изкуство към "Развитие".

Анита Георгиева подчерта, че годишно в Школата се обучават близо 350 деца на възраст между 4 и 8 години. Тъй като сградата на читалище "Развитие" не е достатъчна за обучението на толкова много деца, през последните шест години читалището се явява на тръжни процедури за наемане на части от имоти, публична общинска собственост, в детските градини и училищата в Плевен. По този начин заниманията с децата се провеждат срещу заплащане на наем на час в самите учебни заведения - 12 детски градини и 2 училища. Заради изтичане на срока на стари тръжни процедури, до този момент читалището се е явило и спечелило 6 от проведените 8 търга. На три читалището не е допуснато за участие, заради спор за доказване на възможност да упражнява дейността, за която се явява на търга. Георгиева обяви това за прецедент, тъй като в читалището работят ръководители, които имат зад гърба си 12-годишна дейност и множество спечелени отличия от различни конкурси. Само през месец април тази година школата спечели 10 Златни лири от фолклорен конкурс, заяви секретарят на читалището.

Според Георгиева, нарушенията са следните: търгове се провеждат без

задължителната публикация в местен печат, като на интернет страницата на община Плевен съобщението за търга се качва от 6 до 9 дни преди провеждането му. "Обикновено шест дни преди провеждането на търг се дава възможност за закупуване на тръжната документация. Но когато отидем да я закупим, се оказва, че тя е свършила", заяви Георгиева. Освен това в тръжните комисии не се канят директорите на детските заведения и училища, в които ще се отдава публична общинска собственост под наем, каквито са изискванията на чл. 80, ал. З от Наредба 7. Според представителите на читалище "Развитие" в залата за провеждане на търговете се влиза с незапечатани пликове, дори се пишат оферти в момента на търга.

"Миналата година изпратихме писма до проф. Стойков, в които настоявахме новата общинска администрация да премахне тези грешни практики при изпълнението на Наредба 7. Но най-вероятно нашите писма не достигат до кмета, а търгове продължават да се провеждат в нарушение на наредбата", категоричен бе Ивайло Манчев.

Михаил Шишков допълни, че с допускането на нарушения в провеждането на търговете се създават предпоставки за корупция.

 

 

Картини от фонда на Националната галерия гостуват в Илия Бешков

 

В експозицията са включени творби на Вешин, Мърквичка, Майстора и др.

В експозицията са включени творби на Вешин, Мърквичка, Майстора и др.

Част от най-значимите творби на българската живопис, подбрани от Златния фонд на Националната художествена галерия (НХГ), гостуват в ХГ "Илия Бешков". В експозицията са включени над 70 шедьовъра на едни от най-известните български художници, които свидетелстват не само за направленията и развитието на родното изкуство, но и за неговото успоредяване с тенденциите в развоя на европейското. Посетителите могат да видят творби от Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора и други. В експозицията е включен натюрморт от Константин Величков, който за първи път напуска НХГ.

Това е изключително наситен с явления и събития период от нашия художествен живот, сподели при откриването на изложбата изкуствоведът Бистра Рангелова, главен уредник на НХГ. Тя обясни, че подборът на картините в пътуващата изложба е направен така, че да отрази точно това бурно развитие на българската живопис. Рангелова прикани всеки да намери своята картина, заради която ще се върне отново в галерията или ще покани свои близки, за да видят и съпреживеят заедно голямото майсторство на българските художници.

 

 

 

Приключи приемането на творби за Биеналето

 

253-ма автори от цялата страна изпратиха свои творби за участие в шестото издание на Биеналето на малките форми, което ще се проведе в Плевен от 26 октомври до 21 декември. Крайният срок беше 10 септември. Общо изпратените творби са 655. "Всеки художник имаше възможност да участва в трите категории - "Живопис", "Графика" и "Скулптура". В категория "Живопис" участват 174 автори с 453 творби, в "Графика" - 37 със 102 работи, а в "Скулптура" авторите са 42-ма със 100 произведения. По регламент творбите, предложени от участниците, трябва да са създадени задължително през последните 2 години и да са собственост на автора", информира уредникът в ХГ "Илия Бешков" Иван Велчев - Йово. Творбите се селектират от жури, което се назначава от кмета на община Плевен и включва представители на СБХ - София, и община Плевен. В шестото издание на Биеналето на малките форми председател на журито е проф. Емил Мирчев от Националната художествена академия, а членове доц. Иван Узунов от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", художниците Милко Божков и Недко Недков, директорът на художествената галерия в Силистра - Йордан Кисьов, както и Нина Дорошенко от отдел "Култура" в общината.

Журито присъжда Голяма награда на СБХ - София, в размер на 1 200 лв., награда на МФ "Св. Св. Кирил и Методий" - 1 000 лв., награда на община Плевен - 1 000 лв., четири равностойни награди по 650 лв., които се разпределят в основните раздели на Биеналето - живопис, скулптура, графика и млад автор (до 30 г.), както и 20 почетни дипломи за участие. Авторите, спечелили награди, задължително предоставят една от участващите творби за фонда на галерията. Носителят на Голямата награда ще бъде поканен да направи самостоятелна изложба на следващото биенале.

 

 

Школата при Съгласие набира нови балерини

 

С напълно обновена зала стартира новия сезон Балетната школа при читалище "Съгласие". "Танцува ли Вашето дете с удоволствие, когато звучи музика? Тогава Вие трябва да го доведете при нас", категорични са от читалището. И изброяват пет причини, заради които си заслужава детето ви да изучава балет: 1. Придобиване на грация, гъвкавост и владеене на тялото 2. Повишаване на музикалната компетентност на детето и чувството му за ритмика 3. Удовлетворяване на естетическата сетивност на децата, чрез класическа музика и хармонични движения 4. Приучаване към дисциплина и способност за концентрация, работа в колектив 5. Коригиране нарушенията на стойката на тялото.

Приемните изпити за нови балерини са на 25 и 26 септември от 10 до 12 ч. и от 16 до 18 ч. в читалището.

Главен художествен ръководител е Маня Николова, преподавател - Валя Козовска. Под тяхно ръководство децата изучават основите на класическия танц, запознават се с модерните танцови техники, изучават характерни и исторически танци, ритмика и пластика, палцова техника и имат възможност за изява в балетни спектакли.

Последните два - "Приказка за балета" и "Ледената царица", са изиграни пред над 8 хиляди зрители.

Школата при читалище "Съгласие" е първата в страната читалищна балетна школа, създадена през 1954 г. от балетмайстора Александър Манолов. За това време през нея са минали над 6 000 възпитаници, много от тях реализирани на професионалната сцена.

 

 

 Към копчето балтон

 

Хорът ни ще пее в Тоска, но дотациите отиват в Русе

 

"Един от най-важните приоритети на Държавна опера - Русе, е програмата й за гостувания на сцените на възможно повече градове от страната. В центъра на вниманието остават градовете от Северна България и най-вече крайдунавските градове. Русенската опера гастролира не само в областните центрове, но и в по-малки градове като Свищов, Тутракан, Павликени. Но плевенската сцена е едно от любимите места, където русенските музиканти обичат да показват своите творчески постижения", съобщават от музикалния колектив. Гостуванията на Русенската опера през септември в Плевен ще бъдат две - на 17 септември с операта "Тоска" от Пучини и солисти изявени имена в оперния жанр, а на 30 септември с оперетата "Царицата на чардаша" от унгарския композитор Имре Калман с диригент Владимир Бошнаков, известен с опита си в оперетния жанр. Бихме добавили и с опита си в дирижирането на Плевенска филхармония, от която беше уволнен, но това е друга тема.

Браво на Русе! Прекрасно е и в Плевен да има оперни представления. Чудесни са заглавията, солистите, вероятно и постановките ще са незабравими. Всичко щеше да е цветя и рози, ако нещо в афиша на "Тоска" не правеше впечатление: Русенска опера и Общински хор "Гена Димитрова" представят... Политиката на Зеленогорски явно няма как да бъде изкоренена скоро и пак към копчето пришихме балтон. С думи прости схемата е следната: "Тоска" е от репертоара на Русенска опера - т. е. там, а и в другите градове в Северна България, където обичат да гастролират, те я играят с техен състав. Плевен обаче си има хор и на хората в хора трябва да им се намери работа. Да, обаче, идвайки в Плевен и продавайки тук примерно 400 билета на цена 4, 5 и 8 лв. (средно 6), Русенска опера получава освен тези 2 400 лв. от билети и още около 28 000 лв. от държавата в дотации от 70 лв. на продаден билет. Плевенският хор обаче не взима една трета от тях (нищо, че е горе-долу в такова съотношение спрямо творческия състав на "Тоска"), а само аплодисментите на съгражданите си. В същото време филхармонията е пас. Вдига работническия дух в заводите. Или си прави харакири. Очаква турнето си в Русе. Където да препълни залата с любители на симфоничната музика.   

 

Нови заглавия в книжарница ГРАММА"

 

За любовта и други демони

 

Габриел Гарсия Маркес

"Ето ви още един епизод от войните между хората за човека. Този път битката е около тялото и духа на съзряващо момиче, чийто труден пубертет разбужда демоните на конвенционалната ограниченост, за да се роди още една карибска легенда.

Както за повечето книги на Маркес, по-лесно е да се отговори какво няма между кориците им." (П. Манолов)

 

 

Пиянска амнезия

 

Чарлс Буковски

Това е осмата книга на Чарлс Буковски - откровен, циничен и болезнено истински роман. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието.

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО