СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО           "BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември 2012 г.)


 

 

Повече от 100 незаети учителски места в областта обявиха тази есен

 

Загубилите веднъж работа в образованието трудно се връщат в системата

 

Инна СТЕФАНОВА

Повече от 100 незаети учителски места в областта бяха обявени в Регионалния инспекторат по образованието в Плевен две седмици преди старта на новата учебна година. И тази есен справката сочи, че най-търсени са преподавателите по английски език. За никого не е тайна, че за учителите по български език и литература, както и за тези по история и география, е най-трудно да си намерят работно място в някое от тукашните училища. Новост в изнесените списъци са местата, за които се търсят квалифицирани възпитатели - най-вече за началния училищен курс на обучение. В този факт мистерия няма - целодневното обучение за най-малките вече е задължително, което изисква в много училища в Плевенско да влязат преподаватели с начална педагогика. През тази учебна година целодневното обучение ще обхване учениците до трети клас, от следващата година и до четвърти. Предучилищната подготовка става задължителна за всички деца, навършили 5 години. Занятията за постъпване в първи клас ще се провеждат не само в детските градини, но и в училищата, за което също са необходими квалифицирани преподаватели.

Стотината обявени места за учители и възпитатели тази есен в Плевенско на фона на масовата безработица вероятно биха предизвикали завист у хора, работещи в други сфери. Много вероятно е да са мнозина и онези, които биха си помислили, че проблем за намиране на работа при учителите няма. Свободните опции в сферата на образованието са много наистина, но и много са препъни камъните пред хората с педагогическо образование. Младите, например, взели тапия за висшисти, заради ниското заплащане и ниския престиж на професията не искат да се захванат с преподавателска работа. Списъците сочат още, че повечето обявени места са извън големия град. За много плевенчани е трудно да пътуват всеки ден до школата, а е и финансово непосилно заради скъпите билети и карти на междуградския транспорт. Такива е дестинацията до червенобрежкото Койнаре, например. В град Искър търсят преподаватели почти по всички учебни дисциплини, както и в професионалната гимназия в Белене. Подобно на двете дестинации не по-малко трудно е пътуването до село Еница в община Кнежа, както и до селата в Гулянско. Какво остава за безработен учител от Згалево, например, да тръгне през Плевен за Долна Митрополия или Левски, защото точно там има свободно място по специалността, която може да преподава. Сега картата за пътуващ учител от Плевен до Пордим е скочила от 45 на 60 лева.

На практика се оказва, че десетките учители, загубили още през 2008 г. работата си, когато започна оптимизацията на училищната мрежа, са губещи и сега заради намалелите като бройка ученици и делегираните бюджети. На мястото на незаетите бройки се назначават пенсионирани учители, което е масова практика и се среща в почти всяко училище в общините извън Плевен. Около 2 на сто от всички преподаватели в страната са под 25 г., а над 30 процента от учителската гилдия е над 50 г., сочат данни от статистиката.

В града картинката е различна. За обявените в Плевен работни места понякога има по 40, че и повече кандидати за едно вакантно място. Информацията за пенсионирането на определен учител се знае година преди това да стане факт. Директорът в крайна сметка решава кого да назначи. Трябва да ти е много близък, за да те вземе, или да го натиснат яко "отгоре". На последно място са качествата на преподавателя, често пъти маловажен е и фактът имаш ли, какъв и къде натрупан преподавателски стаж. Така се получават два омагьосани кръга. В единия работни места има, но те са по селата или в непрестижни школа, за които никой не се натиска. В другия са престижните езикови, математически и професионални гимназии, които се броят на пръсти в Плевен, с добро заплащане и сигурно бъдеще, до които могат да се докопат връзкари.

 

 

Цените на медикаментите падат, фармацевти и клиенти недоволни

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

С 2 % се намалява размерът на надценките за търговец на едро и търговец на дребно при формирането на държавно регулираните цени на лекарствата. Промяната влезе в сила от 10 септември. Намалението на надценките бе предложено с цел понижаване цените на лекарствените продукти.

На свое заседание Министерският съвет одобри промени в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и условията и редът за работа на Комисията по цени и реимбурсиране.

Репортерска проверка сред аптеките в Плевен установи, че фармацевтите не са доволни от промяната. Намалението на цените на лекарствата означава преоценяване на стоката им и бъдещи загуби. Този път снижението обхваща всички лекарства без хранителните добавки и санитарията. "Веднъж губим с 2 %, после от това, че вече сме си платили ДДС-то, а също така и още 2-3 % за склада, за да ни заредят", пресмята Цвета Илиева, магистър-фармацевт. Тя обясни, че когато лекарствата дойдат с по-ниски цени, а до момента са били с доста по-високи, отчетената загуба е голяма. Общо е мнението, че намалението е символично, но за дребните собственици на аптеки е голям проблем. Недоволни от снижаването на цените на лекарствата са и клиентите на аптеките. Драстичното намаление е само до определен, ограничен брой илачи, например ритмонорм, небилет и др. За останалите цените са коригирани само със стотинки надолу, а пък от здравната каса постоянно орязват безплатните проценти за хората. Това касае в най-голяма степен скъпоструващите животоспасяващи лекарства, които вече все по-малко клиенти на аптеките и пациенти в болниците могат да си позволят.

 

 

Нови привилегии за лекарства на бившите фронтоваци

 

Лекарствата за ветерани вече ще се продават в повече аптеки, сн. авторът

Лекарствата за ветерани вече ще се продават в повече аптеки, сн. авторът

Стефана МИХАЙЛОВА

Освен в аптеката във втора поликлиника ветераните от войните, които живеят в Плевен, вече ще имат възможност да купуват лекарства и от други фармацевтични пунктове в града. Досегашният ред за бившите фронтоваци вече е премахнат. Първо те бяха принудени да пазаруват само от аптека, сключила договор с общината, а после да чакат близо три седмици, за да се върне сумата, която са платили от джоба си. Сега ветераните ще получават навреме своите медикаменти само от работещите със здравната каса аптеки и няма да плащат нищо.

Здравната каса започна да сключва договори с аптеките, които ще отпускат лекарствени продукти на възрастните хора във връзка с вече влязла в сила наредба. Договорът, който аптеките трябва да сключат, е различен от действащите към момента. Той се оформя отделно и конкретно за този вид дейност, независимо от наличието на действащ договор за работа с НЗОК. Целта е да се осигури отпускането на лекарствени продукти на ветераните от войните от повече аптеки и в повече общини, което ще е улеснение и за тях, и за близките им, обясняват фармацевти.

Средствата за заплащане на лекарствата на ветераните вече ще са за сметка на държавния бюджет, а не както до сега да се изплащат от бюджета на общините. НЗОК ще ги превежда на аптеките, за което всеки месец ще получава целеви суми от Агенцията за социално подпомагане. Лекарствата ще могат да се получават срещу лична карта, удостоверение за ветеран от войните и рецептурна книжка. Рецептите, на които са предписани лекарствени продукти ще имат срок на валидност до 15 дни от датата на издаване - за острите заболявания, и до 30 дни -

за хроничните заболявания. За първи път бившите фронтоваци ще ползват и безплатна дентална помощ. Освен по три лекарства месечно те ще могат да получат по две безплатни зъбни протези на всеки две години.

Ветераните от войните в града и региона се броят на пръсти и допълнителните превилегии, предвидени за тях, са доста закъснели, категорични са близките им. В Плевенска област те са близо 400, всеки от тях е на възраст над 80 години.

 

 

Гневът на младите

 

Бездушие трови душите ни

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Преди две седмици ходих да си платя месечната сметка към един от най-старите мобилни оператори у нас. Свърших работа и веднага се запътих към централния офис на компанията. Изпусках крайния срок за плащане на фактурата ми и задължително трябваше да я платя точно в този ден. Когато влязох в магазина, застанах да изчакам реда си на единствената каса, която работеше. Пред мен имаше само един мъж. Служителката ме видя и ми каза, че с господина има някакъв проблем и ще се наложи да почакам доста. Препоръча ми да си платя през някакво ново устройство като банкомат, което се намираше в дъното на офиса. За първи път ми се наложи да работя с подобен автомат за плащане на телефонни сметки. Внимателно прочетох инструкциите за ползването й и действах точно по тях. Въведох сумата, която дължах и телефонния си номер, след което, както беше обяснено, вкарах парите във въпросния банкомат. В този момент апарата изписа, че сумата не е отчетена и че трябва да вкарам отново пари. Само че моите 20 лева бяха "глътнати", без да получа бележка, която доказва, че съм платила. Притесних се и помолих касиерката да погледне какво се е случило. Тя ме посъветва да се обадя на номера за повреди, който беше изписан на банкомата - вината не била тяхна и не носят отговорност в подобни случай. Развиках се, че в централния офис на този голям мобилен оператор няма един човек, които да ми помогне. Това обаче не промени нещата и се наложи да се обадя в сервиза. Оттам ми отговориха, че ще трябва да изчакам да се направи месечна справка на парите в банкомата и ако 20-те лева излизали отгоре щели да ми ги върнат. Добавиха, че засега не могат да направят нищо друго и трябва да изчакам около месец. Успокоиха ме, че можело да има някакъв резултат и до седмица. Сега, две седмици по-късно, все още не са ми върнали парите и сметката ми към мобилния оператор си стои. От цялата работа ще излезе, че аз съм нередовен платец и некоректен клиент. А това, че някои хора не искат и не могат да си вършат задълженията явно не е проблем в нашата страна."

 

Таня Георгиева, Плевен, 23 години

 

 

 Послушай лекаря

 

На 55 години съм и от няколко месеца усещам, че имам проблем с простатата. Пробвах хапчетата, които рекламират, но подобрение няма, по няколко пъти нощем ставам, за да уринирам. Това означава ли, че положението при мен е по-сериозно и че се налага хирургична интервенция? Ако е така, какви ще са последствията след такава операция?

С. Т.

 

Рекламираните хапчета не решават проблема с простатата

 

Д-р Цветан ГЕОРГИЕВ, уролог, консултант в клиника "Св. Параскева"

След 45-годишна възраст най-често срещаното заболяване при мъжете е доброкачественото разрастване на простата. Основните причини за измененията на простатната жлеза са ендокринни и хормонални, защото с възрастта намалява мъжкият полов хормон. При възникване на проблем е задължителен прегледът при уролог, защото диагнозата се поставя само от специалист, а може да се окаже и злокачествено заболяване, защото симптомите са едни и същи. Имам много пациенти, които са взимали от същото лекарство и при тях резултатът е аналогичен. Самолечението е много опасно, защото така пациентите се заблуждават и идват при нас, когато вече е късно.

Прегледът на простата се прави задължително с туширането й с пръст. Ехографията, която се прави в клиника "Света Параскева", може да даде сведения за големината и формата на жлезата, както и дали няма камъни. Установява се и какво е количеството на остатъчната урина в пикочния мехур, което пък говори за стадия на заболяването. Ако лекарят има съмнение за нещо злокачествено, пациентът се изпраща за кръвно изследване, което се прави с туморните маркери. След това диагностичното уточняване става с биопсия. Ако заболяването е доброкачествено, първо се назначава медикаментозно лечение. В по-напреднал стадии се взимат лекарства, които намаляват обема на простатната жлеза, за да не притиска пикочния канал, и тонизират мускулатурата на пикочния мехур, за да няма голямо количество остатъчна урина в него.

Операцията решава на 100% проблема, а ако не се оперира, се стига до сериозни усложнения: увреждане на пикочопроводите, оттам се нарушава бъбречната функция, разширява се пикочният мехур и др. При интервенцията се отстранява простатната жлеза - или през пикочния канал (т. нар. безкръвна операция), или по традиционния начин. Когато се прави адемон на жлезата (при доброкачествения вариант), се маха само простатната тъкан и остава капсулата. В простатната част на пикочния канал се вливат каналчетата на простатната жлеза заедно със семенните. При интервенцията се маха цялата задна част на пикочния канал и фактически се прекъсва пътят на вливането на семепроводите и на простатните каналчета, следователно по време на полов акт става невъзможно оплождането. Именно това се преустановява след операцията. Пациент, който преди е водил полов живот, няма причина да не го прави и след това.

Интервенцията рядко води до усложнения и до 10-я ден болният се възстановява.

След 50-годишна възраст драстично се увеличават доброкачествените и злокачествените заболявания на простата, а възрастта на самото заболяване все повече се подмладява. За съжаление няма начин това да се избегне, но при редовни профилактични прегледи проблемът може да се засече в по-ранен стадий и да се овладее.

 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО