СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА          "BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември 2012 г.)


 

Премиерът откри в Плевен улица, ремонтирана преди четири месеца

 

Срещнаха го с палми, после ги прибраха и сложиха евтини туи

 

Лентата на ул. "Гренадерска" трябваше да бъде отрязана още на 15 май, но по неизвестни причини церемонията бе отложена, сн. Ангел Атанасов

Лентата на ул. "Гренадерска" трябваше да бъде отрязана още на 15 май, но по неизвестни причини церемонията бе отложена, сн. Ангел Атанасов

Поля ТОМОВА
Михаил АНГЕЛОВ

Часове преди да излети за Израел на 10 септември премиерът Борисов посети Плевен, за да "открие" основно ремонтираната улица "Гренадерска". За плевенчани тържеството трябваше да е поне събитие на месеца, ако не и на годината. Защото идването на министър-председателя щеше да е знак за топлите чувства на централната власт към жителите на града. По план беше предвидено това да стане още на 15 май по време на изнесеното заседание на Министерския съвет в Плевен. Още тогава "Гренадерска" бе скоростно ремонтирана и влезе в експлоатация. По неизвестни причини обаче преди четири месеца Борисов не преряза лентичката...

Сегашното му идване едва ли ще има търсения ефект, защото бе съпътствано от куриози. Още сутринта на 10 септември живеещите на и около ул. "Гренадерска" бяха изненадани от необичайна гледка - по разделителната ивица на пътното платно за една нощ бяха израснали двуметрови палми, а тук-там имаше и цъфнали теменужки. А пред събралите се в очакване на Борисов местни първенци най-невъзмутимо се появи градинар, който започна да полива палмовите растения. Присъствието му веднага предизвика любопитството на фоторепортерите, които "защракаха" на воля.

По време на тържеството в словото си кметът на града проф. д-р Димитър Стойков на няколко пъти вместо "рехабилитация" каза, че ще се прави "реанимация" на уличната мрежа.

Това предизвика премиера Борисов добронамерено да го коригира и да добави, че грешката може би е умишлена. "Вярно е, че градът има нужда от реанимация. Вярно е, че имате тежко наследство, защото заемът, който беше от Зеленогорски, сега трябва да го плащате вие, а по нищо не личи къде са пратени тези пари, докато нашите можем да ги покажем всеки ден къде са. Ние правим така, че градът да дава малко пари, а от общата европейска солидарност и държавата да идват основните средства за булевардите, детските площадки, болниците и т. н.", заяви премиерът. Той обеща държавна подкрепа за Плевен за осъществяване на програма на общинското ръководство. От своя страна проф. д-р Стойков гарантира още 300 млн. лв. инвестиции по различни европейски програми до края на мандата си. После Борисов подкани градоначалника и областния управител Иван Новкиришки да не се бавят и да вземат ножиците за трикольорната лента...

Преди да тръгне обратно към столицата височайшият гост огледа набързо и новопостроена спортна площадка в квартал "Сторгозия". На медиите Борисов отдели 47 секунди, за да съобщи, че бъдещият Национален съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти ще бъде позициониран в Плевен.

"Решението ми е твърдо. Това са около 30 работни места с по 2 000 лв. заплати, а тук има много специалисти в тази област. Ще бъде добре за града, защото висококвалифицираните кадри ще могат да си останат да работят в него", допълни Борисов.

Куриозите продължиха и на другия ден. Живеещите по "Гренадерска" отново бяха изненадани. Когато отвориха прозорците си, на мястото на експресно засадените палми и теменужки те видяха новонабодени храсти туя. "Украсата", сложена заради посещението на министър-председателя, се оказа прибрана обратно в разсадника. Причината - палмите били скъпи и затова ги заменили с евтини туи.

Основно ремонтираната ул. "Гренадерска" е част от проекта "Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в Плевен". Той е на стойност над 7 млн. лв., а парите са по програма "Регионално развитие". Дейностите по проекта включват рехабилитация на улиците "Гренадерска", "Ген. Атанас Стефанов" и бул. "Георги Кочев", изграждане на първата велоалея в града - с дължина близо 2 км., на 6 спортни и детски площадки и на система за видеонаблюдение за превенция на риска.

 

 

Пазим минута мълчание за загинали на пътя деца

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

С минута мълчание ще бъдат почетени загиналите по пътищата деца на първия учебен ден - 17 септември. Инициативата ще обхване всички училища в страната, съобщи Надежда Иванова, експерт "Връзки с обществеността" при областната администрация в Плевен.

Областният управител Иван Новкиришки вече е разпратил писма до РИО и до всички кметове на общини в областта. В тях се отправя призив за подкрепа на инициативата в национален мащаб с название "Минута за децата, за които първият учебен ден няма да се състои". Идеята дойде от Фондация "Безопасни улици от Валя" и от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Сценарият предвижда в първия учебен ден, в началото на училищните тържества по повод откриване на новата учебна година, присъстващите да се приканят от водещия на тържеството да запазят едноминутно мълчание в памет на децата-жертви на пътни катастрофи. Непосредствено преди това за кратко време (около 30 сек.) трябва да бъдат включени звънците на училищата. След едноминутното мълчание водещият на тържеството ще отправи призив към всички граждани и към подрастващите да правят всичко необходимо и възможно за недопускане на пътни злополуки и опазване на човешкия живот и здраве в пътното движение.

Училищата в областта вече са уведомени за инициативата.

 

 

Водачите на листи - най-голямата интрига за партиите преди парламентарните избори

 

Спрягат Спартански и Таня Стефанова за фаворити на Меглена Кунева

 

Петя КОЛЕВА

До поредните избори - парламентарните през 2013-а, остава колко година. Предизборната кампания обаче е факт, що се касае до медийното пространство. И докато социолозите предричат, че в следващия парламент ще влязат само четири политически сили, най-голямата интрига се оказват водачите на листи по места.

В Плевен отсега е ясно кой ще води листата на ГЕРБ и това е настоящият председател на парламента Цецка Цачева. Оттук нататък обаче спорно е кои от днешните депутатите на ГЕРБ ще намерят място в листите. Слуховете определят като сигурен единствено Пламен Тачев, поради близките му отношения с премиера Бойко Борисов. Най-вероятно място в листата ще намери и областният управител Иван Новкиришки, твърдят активисти на управляващите. В Плевен интригата кой на кого води между Цецка Цачева и Цветан Цветанов няма да се случи, тъй като вътрешният министър няма позиции в града, категорични са запознати. Според централни издания, в ГЕРБ проблем с водачите на листи нямало, тъй като те се посочват от Бойко Борисов и структурите по места трябва да се съобразяват с това.

Не такъв обаче е случаят с БСП. "В Плевен например Станишев се стяга за неприятности. Областта е на близкия до Първанов Румен Петков, но градът е на станишевиста и член на изпълнителното бюро Любомир Петков. Тепърва ще стане ясно кой от тях двамата ще застане срещу водачката от ГЕРБ - шефката на парламента Цецка Цачева", пише в анализ столичен всекидневник. БСП се оказва най-демократичната партия, тъй като структурите имат своето право на мнение и дават предложенията си, а централата на червената партия не може да игнорира това. Така в столетницата ще има битка на два фронта - срещу ГЕРБ и в самата БСП.

Партията на Меглена Кунева - "България на гражданите", се надява да вземе в Плевен поне едно място. Твърди се, че изневерилият на сините Найден Зеленогорски ще бъде водач на листа в София, а в Плевен претендентите за първото място са Таня Стефанова - бивш секретар на община Плевен, и Георг Спартански - бившият председател на общинския съвет. Кой от двамата ще надделее за първото място в листата, все още не е ясно.

Трудна е ситуацията за сините в Плевен. В момента те нямат силна кандидатура, която да противопоставят на политическите си опоненти. Д-р Цветан Костов, който влезе в парламента като представител на обединените десни в Плевен, нямал никакви шансове отново да търка банките на НС, твърдят запознати. Сините обаче се надяват, че ще могат да се преборят за гласовете на своите избиратели, които са разочаровани от поведението на Найден Зеленогорски и ще гласуват за "старите десни".

ДПС и на предстоящите избори има шанс да вземе мандат в региона. И тук обаче има проблем с водача на листата, тъй като е почти сигурно, че няма да е настоящият представител на движението в НС Митхат Метин.

При всички случаи ни предстои интересна и динамична политическа година, в която може да се случи почти всичко. В крайна сметка опитите за политически интриги ще се сблъскат с най-верния и точен критерий - вота на българските граждани, който за пореден път може да изненада всички.

 

 

 Анкета

 

Знаете ли колко и кои са плевенските депутати?

 

Лора ГЕНЧЕВА

 

Величка Ангелова, 52 год.

"Не знам кои и колко са плевенските депутати и не ме интересува. От 9 години живея и работя в Италия. Не се вълнувам от политиката в България. Правителството не се интересува от народа, не мисли нито за младите, които заминаха в чужбина, нито за възрастните, които мизеруват със 150 лева пенсия. Това са срамни пенсии и заплати. Не искам да знам нищо за политиците, както те не знаят нищо за нас и не се интересуват от живота, който водим."

 

 

 

 

 

Георги Митов, 53 год.,

собственик на магазин

"От плевенските депутати знам само трима. Това са Цецка Цачева, Румен Петков и Васил Антонов. Останалите не ги знам по имена."

 

 

 

 

 

 

Павлина Митева, 81 год.,

пенсионер

"Не знам колко са депутатите и кои са и вече не ме интересува тая политика. Виждам накъде сме тръгнали и на никъде не сме. Така ако продължават - и дребният бизнес се унищожава, и пенсионерите измират, защото нямат пари да си купят лекарства. Аз давам над 100 лева за лекарства, а пенсията ми е 200 лв., какво мислят? Политиците не виждат как пропада вече държавата, младите хора избягаха в чужбина, а тези, които останаха тук, няма какво да работят. Затова кои са, какви са - не ги знам. За мен е напълно излишно да има толкова много депутати, трябва да останат наполовина."

 

 

 

Теодор Росенов, 47 год.,

занимава се с частен бизнес

"В момента се сещам за Дарин Матов - от РЗС мисля че беше, Ивелин Николов и председателя на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ, Румен Петков от БСП и Цветан Костов от СДС."

 

 

 

 

 

 

Асен Казачев, 55 год.,

собственик на магазин

за плодове и зеленчуци

"Не знам колко са плевенските депутати, но се сещам само за Цецка Цачева и Ивайло Московски - министъра на транспорта."

 

 

 

 

 

 

За тези, а и за останалите наши съграждани припомняме, че Плевенска област има 10 свои представители в 41 Народно събрание. През 2009 г. Цецка Цачева бе избрана мажоритарно, а с пропорционалните партийни листи депутати станаха:

Ивелин Николов, Пламен Тачев и Христина Янчева - от ГЕРБ, Румен Петков и Георги Анастасов - от Коалиция за България, Цветан Костов - Синя коалиция, Десислав Чуколов - "Атака", Дарин Матов - избран с листата на РЗС, впоследствие независим, Митхат Метин - ДПС.

Всеки от нас би могъл да си направи извода кой от тези наши избраници какво е направил за Плевен и региона и за кого би гласувал отново догодина.

 

върни се в НАЧАЛО