СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         КОНФЛИКТИ                        "BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември 2012 г.)


 

Пенсионер спи с пистолет до леглото заради племенника си рецидивист

 

Ако влезе в къщи, ще го гърмя, заканва се 66-годишният Цветко Тодоров

 

Какъв е тоя абсурден закон, дето позволява 100 - 200 души да се регистрират на нечий адрес и никой копче да не може да им каже?" - пита Цветко Тодоров, сн. авторът

Какъв е тоя абсурден закон, дето позволява 100 - 200 души да се регистрират на нечий адрес и никой копче да не може да им каже?" - пита Цветко Тодоров, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Имам законен пистолет - сложил съм патрон в цевта му и го държа до леглото си. Ако племенникът ми Емил се появи от някъде и се опита да влезе в къщи, ще го гърмя. На 66 години съм, може да вляза в затвора, но ще отърва държавата от тоя рецидивист" - обяснява нервно пенсионерът Цветко Тодоров.

От 3 години той е подложен на постоянен тормоз. През 2009 г. плевенникът му използвал дупка в закона и се регистрирал на неговия адрес - без да го пита, без да иска съгласието му и без да го уведоми. От тогава на вратата на жилището на Тодоров звънят хора, които той никога преди това не е виждал и чувал. Идват от всички краища на страната. Питат за племенника му и когато им отговаря, че нищо не знае за него, започват да го заплашват. После тръгват да разпитват домоуправителя и съседите - наистина ли не живее такъв човек във входа. Един от непознатите дори му налетял на бой, но се разминало, защото жената, която била с него, го спряла. На адреса пристигали и купища писма за Емил - призовки от съда и от прокуратурата, съобщения за дължими суми от мобилни оператори и др. И полиция идвала да търси племенника.

"За последен път го видях преди 38 г. Тогава беше на 12 г., но ми разби апартамента и го обра. Въпреки че е дете на сестра ми, му казах, че за мен той е умрял и повече не искам да го виждам. Постоянно е по затворите - лъже, мами, краде. Кой знае колко животи е съсипал и колко хора е завлякъл с пари? Не му пука нито от полиция, нито от прокуратура, нито от съд. Майка му вече е на години - пенсионирана учителка. Последния път, когато отишъл при нея, бил с пищов на кръста и се заканил, че който излезе насреща му, ще го застреля" - разказва Цветко.

За да прекрати тормоза, побелелият мъж тръгнал да търси помощ по всички институции в Плевен. Естествено, тръгнал от служба ЕСГРАОН. Там му обяснили, че нищо не можело да се направи в момента. Когато Емил се регистрирал в дома му без негово знание, това било разрешено от закона. Отписването можело да стане след съответна законова промяна. Жалбата в прокуратурата също не дала резултат - нямало данни за извършено престъпление, за да се образува дело.

"Е, как да няма данни за престъпление! Този човек представя личната си карта пред всякакви институции, фирми, банки и т. н., а тя е документ с невярно съдържание. Излиза, че той може да лъже съвсем законно и държавата, и когото си поиска" - пали се пенсионерът.

Тодоров се жалвал и пред местната изпълнителна власт - шест пъти се срещал с председателя на плевенския общински съвет Дарин Ангелов. "Човекът се отнесе много добронамерено към мен и към проблема. Накрая и той вдигна ръце - нищо не можело да се направи" - допълва Цветко.

Песионерът потърсил съдействие и от неправителствената организация ДНЕС - нейните координатори в Плевен насочили вниманието на областната полицейска дирекция, но възможностите им са само дотам.

Цветко се срещнал и с депутатката Христина Янчева - тя обещала да провери случая и да предложи законови промени в Народното събрание.

"Това са абсурди. Докарахме я до там цял парламент да се занимава с един айдук. Как няма да има поръчкови убийства и взривявания - законът "око за око" влиза в сила тогава, когато държавата спре да изпълнява задълженията си" - категоричен е плевенчанинът.

 

 

Невзривената бомба заложена заради дълг от 75 хиляди евро

 

Петима са в ареста, самоделката нямала нищо общо с премиера

 

В понеделник в 10,29 ч. на това място плевенчанин откри невзривена бомба, която се оказа предназначена за местен бизнесмен, сн. Ангел Атанасов

В понеделник в 10,29 ч. на това място плевенчанин откри невзривена бомба, която се оказа предназначена за местен бизнесмен, сн. Ангел Атанасов

Поля ТОМОВА

Неуспешната бомба, която предизвика медийната истерия заради съвпадението на намирането й и посещението на Бойко Борисов в Плевен, е опит за изнудване за 75 хиляди евро, научи "BG Север". Мишената е собственик на транспортна фирма, който е бил и целта на изнудвачите. Петима са в ареста заради взривното устройство. Четирима, сред които и Методи Петков - бивш общински съветник, са обвинени в изнудване и опит за убийство. В групата са и бившият зет на Камен Лозанов - Илко Илиев, както и синът на Огнян Ламбиев. Петият е задържан за притежание на взривни вещества. Предполага се, че именно той е изработил и поставил самоделката под автомобила на мишената. От полицията и прокуратурата не уточняват как точно е бил изнудван бизнесменът. Бомбата, която бе открита и обезопасена по време на посещението на Бойко Борисов в Плевен, предизвика истинска масова истерия заради съвпадението по време. Самоделката е забелязана от плевенчанин на асфалта на улица "Димитър Константинов". Сигналът на 112 е подаден в 10,29 ч. - половин час след като Борисов пристига в Плевен и по време, когато държи реч на улица "Гренадерска". След получаване на сигнала районът около самоделката е отцепен.

Свидетелите твърдят, че в района е имало паника, тъй като повечето хора са заключили офисите си и са си заминали, след като полицейските части блокират улицата. "Дойдоха, отцепиха района, ние гледахме от тук. Хората от екипа от София с една машинка, с някакво движещо се нещо взеха бомбата, имаше два леки гърмежа и това е", разказва за ситуацията Деница Младенова. Бомбата, която съдържа три тротилови шашки и мобилен телефон, изпада от автомобил, паркиран на улица "Димитър Константинов" 20. Самоделката не е била опасна за хората в района, тъй като не е открита запалка, обясниха от полицията. "Сега тепърва колегите ще се произнесат, след като направят експертизата, дали е изпълнена технически правилно и дали е имало реална опасност", заяви комисар Светозар Илиев. Шефът на полицията в Плевен обясни още, че не се знае дали и колко време автомобилът се е движел в града с прикаченото самоделно взривно устройство. "Знаем, че когато той е потеглил от мястото, където е паркирал, е изпаднало това устройство, не можем сега да гадаем къде е сложено и кога", добави комисар Илиев. Тепърва разследващите трябва да стигнат до тази информация, както и да разкрият какви са точните причини за изнудването и защо се е стигнало до поставяне на взривното устройство. Това, което се знае, е, че мишената на бомбата е бил сам в колата си. Разследващите са категорични и в друго - че неуспешната самоделка няма нищо общо с премиерското посещение в Плевен и съвпадението е само по време. Мястото, на което е открита бомбата, е на около 20-тина метра от полицията и на около два километра от улица "Гренадерска", където бе премиерът Бойко Борисов.

 

 

Двама осъдиха фирма Бета за неплатени отпуски и заплати

 

Инна СТЕФАНОВА

Двама служители на "Бета" - заместник-управител и директор производство, осъдиха червенобрежката фирма за неизплатени отпуски и заплати. В един и същи ден магистратите са гледали три трудови казуса. Отсъждат в полза на служителите, а направените съдебни разноски определят да бъдат за сметка на "Бета Индъстрис Корп." АД.

За сумата от 1 283 лева ще трябва да се бръкне фирмата, защото първия от предявените искове съдът в Червен бряг е приел като правно основан. Парите са за неползван платен годишен отпуск, а към тях са прибавени и 73 лева като обезщетение за забавено плащане. Исковата молба е на един от ръководителите на направление в "Бета Индъстрис Корп."АД, чиито трудов договор на 17 май 2011 година е прекратен по взаимно съгласие. В нея се твърди, че фирмата дължи на служителя си пари за неизползван платен годишен отпуск от 29 дни, както и факта, че е правил многократно опити да установи контакт с представители на дружеството и така да уреди възникналия казус. След тези опити чашата на търпението очевидно е преляла и той е решил да търси правата си по съдебен път.

До магистратите в Червен бряг служителят изпраща и втора искова молба. Този път като зам.-управител, длъжност, която започва да заема по силата на безсрочен трудов договор след 17 май 2011 година. Искът е както за неизплатено възнаграждение за месеците септември и октомври същата година, така и за неизползван платен годишен отпуск от пет дни. Съдът признава и този иск за правно основан и осъжда фирмата веднъж да заплати обезщетения за близо 2 000 лева, както и дължимото трудово възнаграждение в размер на близо 2 500 лева.

В един и същи ден магистратите гледат на свое заседание трети трудов казус. Той отново е на служител на фирмата, заемал длъжността директор производство, на когото също се дължи обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. И тук магистратие отсъждат в негова полза.

"Бета Индъстрис Корп." АД е една от най-големите работещи фирми в региона за производство на подемно-транспортни машини и съоръжения, приложими в каростроенето, краностроенето и дървообработката.

 

 

Задържан в Чили търси пари от родителите си

 

Мила СТАНЕВА

25-годишният Александър Игнатов, който преди две седмици бе заловен в Чили за източване на банкови карти, се е обадил на родителите си в Плевен, за да поиска пари, разкри близък до семейството. Това е първата вест от задържания, ден след ден родителите напразно са се опитвали да получат информация от външно министерство. Чрез адвокати близките са дирили директен контакт с чилийските власти, за да се свържат със сина си, но напразно.

Ще припомним, че чилийската полиция залови двама българи, докато се опитвали да извадят от банкомат устройство за копиране на банкови карти. Информацията бе разпространена от чилийското електронно издание Терра. Мъжете бяха заловени в община Провиденсия, предградие на столицата Сантяго. Двамата бяха идентифицирани като Светлин Томов и Александър Игнатов. Те пристигнали в страната в края на август и планирали да останат до 24 септември. Според източници от тамошната полиция българите са били заловени благодарение на координирана акция с банката, собственик на банкомата, която подала сигнал. От 20-те жертви на фалшификаторите, които били поставили устройството си в продължение на два часа, са установени пет.

Още четирима българи бяха арестувани по същото време за копиране на данни от банкови карти в Уганда. Експерти казват, че в тези случаи нашенците използвали нов начин за източване, слабо познат на бандитите досега. Той се изразява в това, че крадците вече поставят скиминга на дъното на гълтача. Скимингът се състои от две части. Едната сваля данните от магнитната лента, а другата заснема пин кода. Нашенците поставяли вътре частта, която копира магнитната лента. Тя падала на дъното на гълтача, а не оставала, както досега, на входа на банкомата. По този начин много последователни карти минавали върху скиминга и той копирал данните. С тази технология бандитите постигали по-голяма ефективност при обирите - от една страна, скимингите не можели да се забележат и хванат, а от друга - източвали картите на голям брой клиенти за броени часове. За да си приберат устройството, мошениците използвали медицинска пинсета, която извивали в края, за да могат да извадят скиминга.

Ще припомним, че още двама българи бяха задържани в Чили за клониране на банкови карти и източване на чужди сметки в края на юли. От полицията казват, че нашенските банди са добре организирани, пътуват на различни места и постоянно усъвършенстват методите си за източване на банкови карти.

 

върни се в НАЧАЛО