СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА          "BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември 2012 г.)


 

 

След концерта в завода Вежди Рашидов се похвали за реформите в културата

 

Журналисти преведоха на министъра какво е Улпия Ескус

 

Вяра ЦЕНОВА

 

Вежди Рашидов преоткри социалистическия лозунг: Културата - по-близо до народа, сн. авторът

Вежди Рашидов преоткри социалистическия лозунг: Културата - по-близо до народа, сн. авторът

Благодаря за този подарък, върнах се в моята младост, обяви след концерта в плевенския машиностроителен завод "Вапцаров" културният министър Вежди Рашидов. И няма как да не се върне там, предвид старото социалистическо мото, реализирано с пълна сила в този проект: "Изкуството - по-близо до народа". Както "BG Север" вече писа, с концерт от популярни парчета на АББА, Бийтълс, Луис Армстронг, Джордж Гершуин, Франк Синатра Плевенската филхармония заедно с Общински хор "Гена Димитрова" стартира новия творчески сезон. Събитието се състоя в цех №1 на завода - работното място на по-голяма част от зрителите на концерта и атракция за официалните гости. "След това, което чух, не мога да говоря. Нека говори министърът", развълнувано прехвърли топката председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Човек като говори много и греши, мъдро започна Рашидов и веднага забрави какво е казал. От думите му се оказа, че именно реформата, която сътвори той и неговото министерство (делегирани бюджети на културните институти, които доведоха до измисляне на схеми за точене на бюджета и съкращенията в съставите, които направиха филхармонията в Плевен държавнообщински Франкещайн), е допринесло за гениалната идея за концерта.

"Формата е много хубава. Това е пътят. Време е да излезем от седянката, да сме плътно до хората. По света съм присъствал на много артинсталации и нестандартни места, все пак съм човек на изкуството, но за първи път у нас съм на концерт в завод. Благодаря ви, че изкарвате нашата култура да излезе от летаргията, в която беше. Виждате, че все по-малко се говори за чалга, а повече за нови сценарии, нови филми, нови книги, нова музика", на един дъх изля футуристични мъдрости министърът.

В леко конфузна ситуация изпаднаха журналистите, които се опитаха да разберат ще ли има държавни средства за античния град Улпия Ескус, който наскоро беше посетен от делегати на Световния лимес конгрес. Преведете ми го моля, защото и аз..., смънка министърът на културата. Дали разбра какво значение има обектът, не стана ясно, но веднага включи, че става дума за пари. "Всяка дума да го направим е пари, нали разбирате. Толкова много има в България, че няма как с един бюджет всичко да свършиш. Вече го подхвърлиха, обещах на г-жа Цачева, няма как да й счупя хатъра, но дайте от новия бюджет. Ще помоля общината и областния малко по-буднички да бъдете. В момента имаме над 1,6 млн. лв. за ремонт на читалища, ако имате проблеми там - пускайте проекти", кратко, ясно и конкретно се изплъзна от темата Рашидов.

 

 

Пожарникарите празнуват днес

 

Плевенските пожарникари и техните колеги от цялата страна ще отбележат днес, 14 септември, своя професионален празник. По този повод Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението - Плевен организира свои инициативи през цялата седмица. Във всички служби "Пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) в региона днешният петък e ден на отворените врати. От понеделник в сградите на службите на ПБЗН в областта се проведоха демонстративни занятия за запознаване на гражданите с възможностите на пожарната техника, с наличната екипировка и оборудване, както и с уменията на огнеборците да боравят с тях в различни аварийни ситуации. Организирана беше среща с бивши пожарникари, на която младите огнеборци да обменят опит с ветераните. Служителите проведоха и дарителска кампания в помощ на на непълнолетни деца на загинали и пострадали при и по повод изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

Честит празник на всички пожарникари!

"BG Север"

 

 

На семинара беше разяснена нормативната уредба, сн. Лора Генчева

На семинара беше разяснена нормативната уредба, сн. Лора Генчева

Доброволци ще се борят с бедствията

Необходимостта от създаването на доброволни формирования към общините за преодоляване и овладяване на бедствията бе обсъдена на семинар с участието на представители на общинските администрации и компетентните служби в областта. Опитът през последните месеци в страната показва, че сътрудничеството между институциите и доброволческите организации трябва да се задълбочи. Създаването на подобни формирования ще бъде приоритет на органите, които имат отношение към организиране защитата при бедствията. На семинара основно беше разяснена действащата нормативна уредба. С промените в Закона за защита на бедствия тези организации стават съставна част от Единната спасителна система. "BG Север"

 

 

300 първокурсници посрещна Медицинският университет

 

300 първокурсници стартираха своето обучение по държавна поръчка и срещу заплащане в академичната 2012/2013 г. на плевенския Медицински университет. Както всяка година 80 са бъдещите лекари, приети за обучение във Факултет "Медицина", а здравните специалисти във Факултет "Обществено здраве" са 20 в специалност "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и 15 в специалност "Опазване и контрол на общественото здраве". Новоприетите студенти по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" към Факултет "Здравни грижи" са съответно 50 и 30. В Медицинския колеж бъдещите медицински и рентгенови лаборанти са съответно 30 и 15, а в специалност "Социални дейности" първокурсниците са 20. След обявения прием за платено обучение записаните студенти по медицина са 10. Други 17 са пожелалите да се запишат срещу заплащане в бакалавърските програми на факултетите "Здравни грижи" и "Обществено здраве" и медицинския колеж.

Академичната 2012/2013 година бе открита тържествено на 10 септември в аудиториум "Магнум" на Втора клинична база.

"BG Север"

 

 

Ремонтите в три училища в града закъсняват

 

Строително-ремонтните работи в три плевенски училища - СОУ "Иван Вазов", СОУ "Анастасия Димитрова" с прилежащото му НУ "Отец Паисий", все още продължават.

Това стана ясно на пресконференция за строителните дейности по проект "Оптимизиране на част от общинската образователна инфраструктура за привеждането й в съответствие с наложените стандарти и изисквания".

Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", предвиждаше ремонтирането на 8 плевенски училища да приключи до 10 септември.

Най-сериозен е проблемът със СОУ "Иван Вазов", но директорът Димитър Митев обеща, че ще направи всиччко възможно на 17 септември в училището да бие първият учебен звънец.

Шефът на фирмата изпълнител по ремонтните дейности също заяви, че ще изпълни задълженията си до началото на учебната година. Той изтъкна като причина за забавянето високите температури през лятото, които са попречили на строителите да работят нормално.

Общо 4 млн. 158 хил. лева е стойността на проекта, като 3 млн. 535 хил. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

"BG Север"

 

 

Започва рехабилитация на 26 км пътища в региона

 

Рехабилитацията на 26 км третокласна и второкласна пътна инфраструктура в област Плевен стартира тази седмица. Проектът "Лот 34" предвижда реконструкция на пътя Българене - Стежерово - Божурлук. Той ще се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и републиканския бюджет.

Изпълнител на обекта е "Пътни строежи - Велико Търново" АД. Стойността на договора за строително-монтажните работи е 12 709 633.80 лева с ДДС. Строителният надзор ще осъществи "ТРИ ЕС" ЕООД. Договорът с дружеството е за 384 132 лева с ДДС. "BG Север"

 

 

Работещи в чужбина могат да се освободят от здравни осигуровки

 

Плевенчани, напуснали страната преди 31 декември 2011 г., имат възможност да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски и за стари периоди, ако не са живели по това време в България.

За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година, съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП). Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата.

От агенцията обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.

От досегашната си практика служителите на агенцията отчитат, че често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец и година или само година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки че са получени в съответния офис на НАП. "BG Север"

 

 

507 обекта са проверили здравните инспектори

 

507 проверки в подлежащи на контрол обекти от Плевенска област са извършили служителите на местната Регионалната здравна инспекция (РЗИ) през периода 28 август - 9 септември т.г. Издадени са 3 предписания за подобряване на хигиенното състояние в три от обектите. Съставен е един акт за неспазване на здравните изисквания - във фризьорски салон.

През периода е издадено и едно наказателно постановление - за сумата от 100 лева. Няма спрени от експлоатация обекти. Инспекторите са издали и 12 хигиенни заключения по проектно-сметни документации, които са постъпили за разглеждане в РЗИ.

"BG Север"

 

 

900 души укрили 45 млн. лева

 

900 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до август тази година, са укрили близо 45 млн. лв. данък върху доходите, сочат данни на Националната агенция за приходите. На всички тях са издадени ревизионни актове, сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително, допълват от приходното ведомство. Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото, което един човек притежава, е на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност.

"BG Север"

 

 

Румънски граничари спипаха наши апаши с открадната лодка

 

Двама 27-годишни младежи от с. Сомовит се опитаха да влязат в румънските дунавски води с открадната лодка, но бяха задържани от граничарите там, съобщи полицейската дирекция в Плевен.

На около 200 м от лодкостоянката в селото двамата срязали въжето на чужда лодка, качили се вътре и започнали да гребат с веслата. След няколко часа успели да преплуват Дунав. При речен километър 605 обаче униформените пазачи на румънската граница ги заловили и ги прибрали. На другия ден докарали апашите в Никопол заедно с открадната лодка и ги предали на полицията. Местният районен прокурор разпитал крадците и ги пуснал, а по случая е образувано досъдебно производство.

"BG Север"

 

 

Стипендии за специализация в Италия получиха двама плевенски лекари

 

В зала "Хипократ" на Медицински университет-Плевен Десислава Абаджиева, председател на новосформираната през 2010 г. пациентска организация ДЕБРА България, връчи самолетни билети и стипендии на двама плевенски лекари.

Д-р Надя Янева, докторант в Клиниката по детски болести, и хирургът д-р Пенчо Тончев от Клиниката по пластична хирургия към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ще заминат за Рим на обучителен курс по вродена булозна епидермолиза.

Отпускането на стипендиите е резултат от спечелен проект "Създаване на мултидисциплинарен медицински екип за оказване на квалифицирани медицински грижи за пациенти с вродена булозна епидермолиза" пред международната организация ДЕБРА Интернационал.

Проектът е съвместна разработка на Клиниката по кожни и венерически болести към университетската болница с началник доц. д-р Димитър Господинов и неправителствената организация на пациентите с вродена булозна епидермолиза ДЕБРА България.

"BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО