СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                      "BG Север" - брой 31 (14 - 20 септември 2012 г.)


 

Гергьовден повози ГЕРБ на аероплан по време на авиофеста край с. Бохот

 

Емоцията беше приятна, каза на твърда земя плевенският кмет

 

Плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков (вдясно) направи първия полет на авиофеста, сн. авторът

Плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков (вдясно) направи първия полет на авиофеста, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков (ГЕРБ) и заместникът му инж. Антон Босилков се включиха лично в полетите по време на 10-ия авиофестивал "Криле за всички". Пръв в небето с двуместен "Бигъл" полетя градоначалникът. Машината бе пилотирана от бизнесмена Антон Георгиев, който е и общински съветник в местния парламент от Движение "Гергьовден". След 5-минутна обиколка над Плевен професорът слезе от самолета във видимо добро настроение.

Имам страх от летенето, но тази емоция беше приятна, каза той след като стъпи на твърда земя. После в "Бигъл"-а се качи и инж. Босилков.

Юбилейното издание на фестивала на леката, спортната и любителската авиация се проведе на летателната площадка "Бохот LM". То бе посветено на 100-годишнината на военната ни авиация. За да участват в него, от всички краища на страната долетяха над 10 малки самолета - от аероклубовете "Албатрос Екстрийм" - Ловеч, "Авио Делта" - Казанлък, "Млад орел" - Пловдив, представители на летателните площадки в Драгановци и Ихтиман и др.

Част от атракциите във въздуха бяха и няколко мотоделтапланера. Програмата на фестивала включваше състезателни и свободни

полети. 85 зрители последваха примера на кмета и също се включиха във въздушните разходки със самолет и мотоделтапланер през двата дни на феста. Демонстрация с радиоуправляем акробатичен модел F3А направи ученичката от плевенското музикално училище Яна Малкоданска, която е в клуба по ракетомоделизъм.

 

 

 Да почерпЯТ!

 

Ива Николова е скромна в подаръците

 

В компанията на най-близките си хора ще посрещне рождения си ден актрисата Ива Николова. В движение ще се импровизира партито на работа, защото в театъра на този ден - 14 септември, има двама рожденици. Подаръка Ива вече си е измислила и е категорична - фотоапарат, за да запечата най-прекрасните мигове с децата си. Пожелава си здраве - за себе си и за своето семейство, а в професионален план - повече възможности да се усъвършенства. Така големите сцени ще бъдат по-лесно достижими.

 

 

 

 

Актьорът Александър Димитров ще импровизира между репетициите

 

Абсолютно импровизирано ще отбележи рождения си ден на 14 септември актьорът от плевенската трупа Александър Димитров. След лятната ваканция е непрекъснато на сцената за репетиция и за представление, така че и празникът ще бъде вмъкнат в движение в напрегнатия график. Конкретни подаръци никога не е очаквал, така че и сега желаещите да се включат са свободни в избора си. Пожелава си живот и здраве на първо място, а после - по-добро справяне с финансовата част от актьорското ежедневие.

 

 

 

 

Антон Георгиев ще посрещне рождения си ден в чужбина

 

Служебно в чужбина ще бъде на рождения си ден - 19 септември, плевенският бизнесмен Антон Георгиев, общински съветник от Движение "Гергьовден". Ще отбележи събитието с чаша шампанско в компанията на свои колеги и потенциални бизнес партньори. А истинското празнуване със семейството и с приятелите ще бъде след като се върне в Плевен.

"Навършвам 45 г. - на тая възраст хората все по-често започват да се сещат за здравето си. Затова и желанията ми са насочени натам - здраве за мен и за най-близките ми хора", каза пред "BG Север" Антон Георгиев.

 

 

 

На 48 легендата Цецо Антов си пожелава развитие на "Спартак"

 

На 17 септември - деня на София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, баскетболната легенда Цветан Антов навършва 48 години. Рожденият си ден той ще празнува със семейството си, с близки и приятели. Пожелавам си здраве - за мен и близките ми хора, каза Цветан Антов. Желая също баскетболният отбор да се съхрани, а защо не и да се развие, добави президентът на "Спартак".

 

 

 

 

 

 

Колегата Стеф е в очакване на приятна изненада

 

Колегата Стефан Кръстев, който списва колонката "Напушени мисли", на 14 септември категорично ще бъде с най-милите си хора - тихичко, семейно и уютно у дома. Любимата ми жена и детето са такива майстори на изненадите, че ако са ми подготвили такава, са подготвили и мен да очаквам всякаква друга изненада, само не и измислената от тях, категоричен е Стеф и мъдро не прибягва до никакви потайни методи да разгадае мистерията.

Пожелава здраве на себе си и хората, които обича. Това е най-големият подарък за него. И тази година да напише нещо по-добро от всичко, което досега е написал, и да успее да го реализира на книжния пазар.

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За дупетата по тетрадките

 

Стефан КРЪСТЕВ

Фолк фуриите са в стихията си. Така се прави. Такава е световната практика на преуспелите. Отдавна не ми правят впечатление кориците на тетрадките, но напоследък възмущението стана толкова шумно, полемиките толкова разгорещени, че няма как да не изразя своето становище. То може да се напише горе-долу така: "М-м-м", по-правилно може да се разбере, ако се чуе и види киселата ми физиономия. От една страна никак, ама никак не ми харесват силиконовите прелести, не само по кориците на тетрадките, а изобщо. Кичът, който използват, за да парадират с хомосексуализма си звезди в родната, че и световната масова култура, също не ми харесва, изобщо. От друга: какво мога да направя, всички да направим?

Защото с възмущението си само продаваме тетрадките! Все едно сме застанали на щандовете в книжарниците и ги препоръчваме!

Да направим петиция до Министерството на образованието с настояване тетрадките да бъдат забранени в училищата? Принципно е възможно. Дано не се случи. Защото ще заприлича на скандала с "Пуси Райът". А родните ни изпълнителки ще се превърнат в бунтарките, застанали с "изкуството" срещу общественото лицемерие, снобизма и еснафщината. От което продуцентите им ще бъдат много доволни, а душата на масата ще е намерила отдушника на бунтовната си необходимост. И ще бъде жалко, много жалко за българския народ и душевност. Манипулирани и изтъргувани на дребно, идеалите ни ще бъдат употребени за материални цели.

Какво можем да направим? Да стискаме зъби и да изтърпим. И да се замислим за онова, което ни доведе до тук.

Може би празните изложбени зали. Една репродукция на съвременен млад български художник е по-красива, по-естетична и несравнимо по-подходяща за тетрадка от стотици снимки на лайф-стайл величия. Би се харесала повече и на децата, да не подценяваме въображението им и възприятията им, но кой, кой да предизвика социален интерес към тези творби - как иначе да се превърнат в мода?

По-добре би изглеждала корицата на една тетрадка и с космическа снимка. Но нека си сложим ръка на сърцето и да се запитаме колко пъти сме пускали, връщайки се уморени вкъщи, "Дискавъри" и колко пъти - вечерни шоу програми със суетящи се звезди?

Има и тетрадки с екзотични и сладки животни. По-подходящи са. Но колко от възрастните са показали обичта си към животните? И не само показали, а и възпитали с нея подрастващите?

По-подходящи и по-красиви са тетрадките с географски забележителности. Културни и исторически. Но колко от нас са запазили духа си към пътешествия, мечтите си? И ако си правим все по-рядко екскурзии или летувания заради материални проблеми, когато си ги позволим, колко от нас се възползват от "свободата си на индивидуалисти", а колко са просто "олл инклузив туристи"?

Постоянно парадираме с богатството на историята ни, което е факт. Но ако бяхме наистина толкова горди с българската история, не бихме имали никакви проблеми с дупетата на певиците ни, защото гордостта ни би красила кориците на тетрадките на децата ни.

При толкова много възможности, един рекламен трик да се превръща в национален проблем може да означава само, че имаме друг. Далеч по-сериозен, за който трябва да си помислим.

 

 

 

 

  

 

реклама

 

върни се в НАЧАЛО