СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО..."BG Север" - брой 31 (9 - 15 септември 2011 г.)

СОЦИАЛНО


 

Жена инвалид дири парите си 15 години, най-после ги дочака

 

Анита Миланова от Гулянци получи близо 10 хиляди лева обезщетение

 

Макар и дошли обидно късно, парите ще помогнат на семейството да се посъвземе финансово, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

След 15 години възрастна жена инвалид от Гулянци най-после получи своето обезщетение за преживените болки и страдания след катастрофа. Щастливата вест й била съобщена в писмо, очаква се до месец да й бъдат изплатени близо 10 хил. лева. Това се случи, след като съдебни инстанции, администрации и социални служби не откликваха на молбите на Анита Миланова от Гулянци още от далечната 1996 г. Чиновници зад бюрата едва ли не гледаха с пренебрежение на проблема на беззащитната жена и я препращаха на друго място.

Ще припомним, че Анита претърпява тежка катастрофа, когато е на 47 години. Блъска я кола на една от централните улици на Плевен, а виновникът избягва от местопроизшествието. По-късно не иска и да чуе, че трябва да плаща обезщетение на жертвата си. Анита е с тежки травми, дълго се лекува по болници, после остава инвалид за цял живот. Шофьорът на автомобила, причинил катастрофата - Никола Николов, е доста състоятелен човек, но не иска да изплати на болната жена обезщетение. Спорът между страните отиде в съда, цели 10 години продължи битката за справедливост.

Междувременно виновникът за драмата на Анита починал, после неговите наследници направили отказ от наследство. На делото били поканени непреки, косвени свидетели, по случая са били разпитани повече от 50 човека. "В крайна сметка държавата стана наследник на Никола Николов. Това се случи през 2005 г., значи вече 6 години се борим с чиновническо бездушие и чакаме да се приеме наследството по опис, а изстрадалата жена най-после да си получи парите", коментират юристи, които работиха по случая.

До преди няколко месеца обаче преписката още се мотаеше между инстанциите. От Министерството на финансите обясниха, че трябва да се даде оценка на земята, като част от наследството. Преписката се върна в плевенската областна управа, но оттам я препратиха във Враца, където се намирали земите. Така от Министерството на финансите твърдяха, че още нищо не са получили, че документите не са пристигнали и не могат да платят парите.

След няколко совалки между инстанциите от страна на юристи, документите по случая бяха намерени, а после занесени лично в министерството. "Добре че накрая се намериха чиновници, които влязоха в положението на Анита Миланова. Съпругът й е болен от рак, почти цялата част от пенсиите им отива за лекарства. Парите от обезщетението, макар и дошли обидно късно, ще помогнат на семейството да се посъвземе финансово", коментират техни близки. Гладна да бях стояла цял живот, инвалид да не ставах, заяви преди време Анита Миланова пред "BG Север".

Ще припомним, че през 1996 г. осакатената жена е трябвало да получи около 2 млн. неденоминирани лева обезщетение. Сега, 15 години по-късно, след преживените нечовешки мъки, парите едва ли са достатъчно покритие за болките и страданията й.

 

 

Учениците с кратка почивка през ноември

 

В книжарниците вече се предлагат бележници, работят и борсите

 

Инна СТЕФАНОВА

Ученически бележници и лични карти вече се предлагат в плевенските книжарници за новата учебна година. Комплектът е на цена 21 стотинки, само бележникът е 18 ст. Ако решите към него да добавите и подвързия, това вероятно още малко ще вдигне цената. В дизайна на бележниците и личните карти няма визуални промени. Запазват се цветовете от миналата година - бял и син. Съдържанието и графите на бележника остават същите.

Цялата учебна документация, както и дневниците, с които работят учителите вече са получени в плевенските школа, твърдят директори. Учебниците от I до VII клас са безплатни за учениците и те вече са разпратени по училищата, увериха от инспектората по образованието в града. Тези от VIII до XII клас обаче трябва да се купуват. На най-големите книжарници в центъра на Плевен търсенето вече е започнало. Много тийнейджъри и техните родители обаче ще пазаруват от борсите втора ръка, които в Плевен са само две и за това навалицата и опашките пред тях, подобно на миналата есен, ще са често явление. Децата обаче трябва да внимават, защото тази учебна година в V и VI клас ще работят по нови учебници и старите, предлагани в борсите, ще се окажат ненужни.

Тази учебна година са въведени и по-честите ваканции, без да се орязва от учебното време, информират още шефове на училища. Около 1 ноември ще има кратка ваканция - 3 - 4 дни. Зимната пък става по-дълга - коледната ще е до 8 януари.

През новата учебна година всяко школо ще може да има различно голямо междучасие. Увеличаването на почивката между часовете е въпрос на училищна политика, уточняват от инспектората в Плевен. В правилника е дадена възможност за удължаване на почивката от 10 до 30 минути. Там където учениците го искат, пак по регламент те трябва първо да го обсъдят и после да го предложат на училищното ръководство, за да се вземе решение.

Стартът на новата учебна година в Плевенско, както и в цялата страна, ще бъде даден в 9 часа на 15 септември с химна на Република България.

 

 

Стартира конкурс за детска рисунка на тема донорство

 

Ралица ПЕТРОВА

Започва конкурс за рисунка, посветена на Европейския ден на донорството, сред децата от VII до XII клас, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, която се организира от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) с подкрепата на Българския червен кръст, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните и др. Победителите ще бъдат наградени на 22 октомври, когато през тази година ще се чества Европейския ден на донорството.

Темата на конкурса за детска рисунка е мотото на националната кампания в подкрепа на донорството - "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". В него могат да участват отделни ученици или цели класове и училища. Ограничения във формата на рисунките, както и в използваната техника няма. Творбите ще се приемат от 15 септември до 15 октомври на адрес: Министерство на здравеопазването, гр. София, пл. "Св. Неделя" 5, За конкурса в подкрепа на донорството. Освен рисунките, в плика трябва да има и данни за автора им - име на участника, адрес и телефон за връзка. Творбите ще се оценяват от 6-членно жури. В европейския ден на донорството - 22 октомври, първите трима победители сред индивидуалните и групови автори ще получат предметни награди, осигурени от МЗ и ИАТ, а всички рисунки ще бъдат подредени в изложба. Повече информация участниците могат да получат на тел. 02 / 9301-107, 118 или 119.

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантации. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави - Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

 

 

Послушай лекаря

 

След отпуската започнах да усещам дискомфорт в областта на влагалището - сърбеж и обилно бяло течение. Опасявам се, че причината е в не дотам чистата вода в басейна, но колко е сериозно и как да се лекувам?

 

Мира К.

 

Басейнът може да ни доведе инфекции

 

Д-р Димитър ВАСИЛЕВ, акушер-гинеколог, консултант в клиника "Св. Параскева"

Предразполагащите фактори за развитието на вулво-вагинална кандидоза са много и различни. Страданието може да се причини от незадоволителна лична хигиена, носене на тясно синтетично бельо, което причинява изпотяване, а също при промискуитет (безразборен избор на полови партньори), заразяване по съседство от ануса. През летните месеци най-честата причина за вулво-вагинална кандидоза е хлорираната вода в басейни и джакузита, продължителното ползване на влажни хавлии и бански, ароматизираните тоалетни хартии. Заболяването може да се провокира и след прием на някои лекарства, най-често антибиотици, контрацептиви, кортикостероиди. Сред причинителите са и някои заболявания като грип, диабет, както и физиологични състояния на жената - бременност, климакс.

Най-честите оплаквания са появата на влагалищно течение с вид на пресечено мляко, съпроводено със сърбеж, зачервяване, а по-късно се появява и парене при уриниране и зачервяване на външните полови органи. При мъжете то протича почти безсимптомно, но и те като партньори трябва да се лекуват. В противен случай страданието у жената хронифицира.

Само по себе си това страдание не е органно опасно и застрашаващо, но то предизвиква у жените локален дискомфорт, който води до проблеми в семейството и с партньора.

Честотата на заболяването през последните 15 - 20 години се е увеличила многократно. Това е така, защото причините, които провокират страданието, са се умножили и засягат жените от пубертета до третата възраст.

Лечението се провежда от лекар специалист. То обикновено е комбинирано. Заедно с локалната терапия се назначава и лечение чрез прием на медикаменти през устата. За успеха на терапията трябва да бъдат премахнати и предразполагащите фактори - начален диабет, чести простудни заболявания, съпроводени с прием на антибиотици.

За профилактиката на тази инфекция се препоръчва носене на памучно бельо, достатъчно широко, и избягване на така наречените "прашки", да не се стои дълго време с мокри бански, както и избягване на влагалищни промивки, дезодоранти, гелове и кремове в областта на половите органи. 

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО