СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО..."BG Север" - брой 31 (9 - 15 септември 2011 г.)

БИЗНЕС 


 

Ивайло Калфин:

 

АЕЦ Белене ще развие индустрията, а добивът на шистов газ е опасен

 

Двата важни проблема кандидатът за президент постави при визитата си в Плевен

 

Колкото повече се бави строежът на Втора атомна, толкова повече България губи, сн. архивВяра ЦЕНОВА

Два проблема, важни за икономиката на региона, постави при визитата си в Плевен кандидатът за президент от левицата Ивайло Калфин. "Не мога да бъда в Плевен и да не поставя въпроса за АЕЦ "Белене". За него съм работил като министър в продължение на четири години. Ядрената енергетика е една от областите, в които България е водеща в света", категоричен беше Калфин. Той припомни, че останалите да работят 5-и и 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй" са с капацитет до 2017 г. и че са необходими десетилетия да се подготви една държава да експлоатира ядрени съоръжения. Като пример Калфин посочи съседна Турция, в която има парите и проектите, но не и кадрите, докато ние имаме опита, кадрите, възможностите да направим това строителство. Ние сме длъжни да развием поне още един жизнен цикъл ядрени реактори, за да запазим водещото си място в региона като производител на енергия, за да се запазят кадрите, да се запази високото технологично производство в областта на енергетиката, от която зависи цялата индустрия и икономика, подчерта Калфин. Ако ние не използваме това, което ни е останало, нямаме принос в енергетиката, ние ще изостанем фатално, заяви евродепутатът, като подчерта, че развитието на енергетиката е приоритет в политиката на ЕС. Без АЕЦ "Белене" от износител в продължение на десетилетия, България ще стане вносител на енергия от Турция, и то също произведена от ядрени централи, припомни Калфин. И допълни, че периодът на следващия цикъл ядрени реактори трябва да се използва за разработване на възобновяеми източници за производство на еленергия, което от своя страна се финансира от Европа. "Ние положихме много усилия за подписване на договор с Русия. От две години правителството замота този проблем. Прави впечатление, че не знае какво иска. Сега България ще плаща неустойки над един милиард евро. Ние имаме разрешение за този тип централа и тази технология от ЕС. Той не създава пречки, точно обратното. Колкото по-късно започне строежът на АЕЦ "Белене", толкова по-безсмислен би бил той, защото съседните на нас страни вече строят. Включително Румъния подписва договор с Китай", каза още Ивайло Калфин.

Относно опитите на правителството тихомълком да даде разрешение за проучване и добив на шистов газ в България, Калфин е категоричен, че това не трябва да се случва. "Не случайно тази технология беше забранена във Франция, в Канада, в някои части дори на Америка. Не е вярно, че това е свързано с нашата енергийна сигурност. Енергийната ни сигурност е да внасяме газ различно от Русия, което означава да свържем мрежата с Турция и Гърция, за което има отпуснати пари от ЕС. Да не говорим, че имаме договорки с Азърбайджан и Туркменистан за газ, които надвишават националната консумация. Това е енергийна сигурност", категоричен е Калфин. И припомни, че разработването на шистов газ в България носи огромен риск. Освен това, по неговите думи, има един принцип, който се заобикаля, а именно, че подземното богатство е собственост не на държавата, а на концесионера, след като бъде добито. Следователно шистовият газ, който бъде евентуално намерен и изваден, няма да бъде на държавата, а на американската фирма, която след това ще го продава на държавата. И единственият принос за държавата са концесионните такси, които са минимални. "Последното, което ни натякват, е, че сега щяло да се даде разрешение само за проучване. Логиката на закона е, че след проучването следва разрешение за добив. Може да забавиш, но в крайна сметка разрешаваш. Рискуваме живота и здравето на хората, а ще се получи газ, който държавата ще си купува", припомни Калфин. Той обяви, че ще покани в България свои колеги от ЕП, представители на партията на зелените във Франция, които постигнаха решението във френския парламент за забрана на добива на шистов газ, за да бъдат чути техните аргументи. Този добив няма да развие индустриално региона, строежът на АЕЦ "Белене" ще го направи, категоричен е кандидатът за президент.

 

 

Цигарите на черно държат цените си

 

Инна СТЕФАНОВА

И през това лято на пазара "на черно" в Плевен кутия с папироси без бандерол може да се намери за 2,50 до 3,00 лв. Нелегалните търговци обикновено държат стоката в автомобили, от предпазливост, а ако търсите да купите от павилион или квартален магазин, ще ви обслужат само ако ви познават.

Бизнесът с цигари продължава да е по-печеливш от този с наркотици, категорични са запознати. Според неофициална статистика всяка трета папироса, продадена в Плевен, е контрабандна. Всеизвестни са данните и от статистиката, според които през 2010 г. приходите от цигарени акцизи са с 200 млн. лв. под събраните през 2009 г. Както и фактът, че с увеличението на ставката при всеки 10% повишение на акциза контрабандата расте с 4 - 5%. През януари шефът на Агенция "Митници" предложи държавната компания "Булгартабак" да пусне една или две марки цигари, които да са за бедните българи. Целта е пушачите с ниски доходи да предпочетат тези марки цигари, а не да търсят контрабандни. Примерът е с марката "Кингс", която заради ниската цена е качила с 16 на сто пазарния си дял. Вместо това през август цигарите "Вайсрой", които са едни от търсените на пазара, бяха увеличени тихомълком с 10 стотинки. След поскъпването марката стана най-скъпата в този ценови сегмент - 4,30 лева за кутия. В този клас цигари вече попада марките на "Булгартабак" - "Средец", на "Кингс табако" - "Кинг", и на "Филип Морис" - LM. Те се продават срещу 4,20 лева за кутия.

Цените на тютюна за свиване продължават да растат, като през юли повишението е стигнало до 28%. Най-масова остава разфасовката по 40 грама в опаковка, като цените там започват от 7,80 лв. на марката "Мелник" на "Булгартабак" и достигат до 18,50 лева за тютюн Mac Baren, предлаган от "Калиман Карибе".

Тютюн на нови цени ще може да бъде открит в търговската мрежа в Плевен след изчерпване на количествата, които вече са заредени по магазините. Предложение за по-високите ставки на акцизите върху рязания тютюн бяха направени от цигарените компании, според които голяма част от потребителите са се насочили към ръчно свит тютюн, защото е два пъти по-евтин от фабричните цигари. Според Закона за акциза и данъчните складове увеличението на акциза ще продължи и през 2012 г. Тогава върху 1 кг тютюн ще се плаща ставка от 152 лв.

 

 

Учебните пособия по-скъпи

 

Три стотачки излиза най-нужното за първокласник

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Само за учебни помагала и най-необходимите пособия поне на първо време родителите на първолаците трябва да приготвят около 250 - 300 лв. Това е със стотачка повече от миналата година, изчислиха търговци от Плевен. Луксозните тетрадки за първолаци се предлагат на цени от 0,60 до 0,80 лв., което е с 20 до 40 ст. по-скъпо в сравнение с миналата година. Блокчетата за рисуване вече вървят за близо лев, а най-евтините водни бои се продават от 2 до 4 лв. Сметалата струват между 3 и 4,50 лв., а пластмасовите букви и цифри - 1,50 лв. за комплект. Цветните моливи с добро качество вече се предлагат за не по-малко от 2,50 лв., а обикновените моливи и химикалки са с цени от 0,50 лв. нагоре. Поскъпване има и при обвивките за тетрадки, несесерите, гланцовите блокчета, лепилата и др., установи репортерска проверка.

"Все още търговията е слаба, очакваме раздвижване през дните преди 15 септември, а после настъпват пикът. Прави впечатление, че през последните няколко години нови учебници почти не се купуват. За помагалата в отделните училища събират пари от родителите и после ги вземат от нас с отстъпка. През тази година помагалата дойдоха с по-високи цени, поне с 1,50 лв. отгоре", коментират от книжарниците.

По-евтина стока се намира в големите търговски вериги и в магазините "Всичко по лев", тук цените са поне с 50 - 60% по-ниски. Така ученическа чанта може да бъде закупена за 7 - 8 лв., а моливите се предлагат за стотинки. Във веригите обаче те задължават да вземеш определена бройка тетрадки или комплекти от помагала. В обектите за втора употреба пък качеството е съмнително и клиентите нерядко се чувстват измамени.

"Предпочитам да платя повече, но да получа добро качество за пособията. През последните години съм пазарувала откъде ли не за големия си син, който е в прогимназията, но се оказва, че евтинията ми излиза после по-скъпо. Учудвам се, че на нашия пазар се допускат толкова некачествени стоки и никой не реагира. През тази година изпращам първокласник, приготвила съм около 500 лв. за пособия, дрехи и обувки, но се съмнявам, че ще ми стигнат, тъй като точно преди първия учебен ден търговците вдигат цените. А трябва да е обратното, да се осигуряват отстъпки поне за учениците от начален курс", коментира Гергана Михайлова.

Търговците също отчитат, че през последните години цените на пособията постоянно растат, а няма реална причина за това. Логично би било в кризата стоките да поевтиняват. Родители пък смятат, че скъпотията провокира снижаване на интереса към образованието.

 

 

Експертите:

 

Спестявайте в левове, заемите - по-добре в евро

 

Мила СТАНЕВА

Ако сте решили да спестявате, българският лев засега е най-изгодната валута. При теглене на кредит обаче, за да сте на сметка, ще трябва да изберете еврото. Това съветват финансови експерти.

Аритметиката показва, че разликата между влог в левове и такъв в евро е от порядъка на 0,5 процентни пункта. Депозит в левове се олихвява средно с 5,33%, а спестяванията в банки в евро - с 4,79%. Изобщо операциите с евро се оказват по-лесно предвидими, така при европейската валута спадът на лихвата е само 0,3 процентни пункта за година, а през последните месеци дори има повишение. В същото време лихвата по левовите депозити е паднала от 6,03% през юли 2010 г. до 5,33% през юли т. г., което означава понижение с 0,70 процентни пункта, показват данните.

Като основна причина за спадането на лихвите по депозитите, финансовите експерти посочват слабото търсене на кредити, провокирано от икономическата криза. Това от своя страна ограничава и търсенето на ресурс от банките.

В момента наблюдаваме процес, при който лихвите по заемите се свиват по-бавно от тези по депозитите. Средният размер на годишните разходи за потребителски кредит в левове се е снижил от 14,24% до 13, 63% за година. При фирмените кредити намалението е още по-малко - от 10% през юли 2010 г. до 9,46% за юли т. г. Продължава тенденцията заемите в евро да са по-изгодни от тези в лева, отчитат от БНБ. Данните показват, че понякога разликата между левови и еврови депозити достига 3% годишно, което може да означава и няколко хиляди по-малко за по-голям заем. Оказва се, че средното оскъпяване на потребителски кредит в евро е 9,36%. За същата сума в левове се дължат 12,5% годишна лихва.

Финансовите експерти предричат запазване на лихвите по депозитите през втората половина на тази година. Като причини за тези очаквания те посочват високата ликвидност на банковата система, прогнозите за слаба кредитна активност и запазването на високата норма на спестяване на домакинствата. Влияние върху тези прогнози ще оказва и политиката на Европейската централна банка за повишаване на лихвените нива до края на т. г. При кредитите се очаква минимално понижение на лихвите за домакинствата. При фирмите прогнозите са за леко облекчаване на условията за кредитиране.

Ако пък сте решили да вложите спестяванията си в покупка на златни кюлчета, както направиха мнозина - внимавайте! Финансовите експерти смятат, че вече идва краят на надуването на цените на златото. Те прогнозират, че до края на септември ценният метал ще падне с още 150 долара до цена от 1 650 долара за тройунция.

 

 

 

върни се в НАЧАЛО