СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО..."BG Север" - брой 31 (9 - 15 септември 2011 г.)

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Георги Първанов:

 

За президента е задължително да бъде социално ангажиран

 

Пред инициативния си комитет държавният глава съобщи, че ще става дядо

 

Първанов отчете двата си мандата в препълнената зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие”Поля ТОМОВА

 

Президентът Георги Първанов представи отчета си за двата си мандата при посещението си в Плевен и региона. По време на визитата държавният глава се срещна с хора от инициативният си комите, младежи, ветерани, както и с много жители на Плевен. Своеобразен домакин на президентското посещение бе проф. Григор Горчев, един от учредителите на инициативния комитет, който издигна Георги Първанов за втори президентски мандат и който определи държавния глава като най-успешния политик на България в новото време. Освен свършеното през двата си мандата по време на посещението си и в поредицата срещи, Георги Първанов коментира и актуални политически теми.

 

За кандидат-президентската кампания и кандидатите

 

"Радвам се, че най-после има кандидатура на ГЕРБ, което ще катализира самия президентски дебат. Надявам се да има една максимална деперсонификация на този дебат", заяви Георги Първанов. Според него сред политическите сили и институциите има сходни виждания относно приоритетите, но дебатът е по-скоро декларативен. "Когато казваме, че енергетиката е приоритет, аз казвам - номер едно, това означава незабавно да се пристъпи към строителството на АЕЦ "Белене". Защото бяха изгубени две години, две безплодни години, без да е ясна перспективата за този възможно най-крупен наш не просто енергиен, а икономически проект", заяви държавният глава. Той добави, че рано или късно АЕЦ "Белене" ще се реализира, но изрази песимизъм, че това ще стане при сегашното управление. А загубата на динамика в енергийната дипломация и респективно в борбата на енергийния пазар е загуба на много ресурси, на много възможности, заключи Първанов. Г-н Росен Плевнелиев ще трябва да отговаря на много сериозни въпроси, защото носи всичко, свързано с несвършеното от правителството, категоричен е Георги Първанов. "Две години минаха в спорове за това кой какво е вършил преди тях и нищо занапред. А дебатът за президентската инстуция означава първо да си отговорим на въпроса какъв президент ни е необходим. Дали той да бъде протоколен, както аз казвам - церемониалмайстор, или ни е необходим действен, ефективен, силен президент", попита риторично Първанов. Държавният глава посочи, че последните две години са били най-нихилистични по отношение на българската наука, образование и здравеопазване. Премиерът на страната е определил своя кандидат за президент, заяви Първанов. Няма друг подобен случай в световната история, когато един премиер еднолично, без дори тесния кръг на своята партия, определя президента на страната, каза държавният глава. "Преди време ме обвиняваха в "путинизация" на страната, защото съм концентрирал много власт. А сега по-голяма концентрация от тази власт може ли някъде да се види", попита Георги Първанов.

 

Легендарният баскетболист Цветан Антов (вдясно) със своя приятел, сн. авторътЗа социалния президент и президентската институция

 

Един президент задължително трябва да бъде социално ангажиран и аз твърдя, че бях такъв, заяви държавният глава. "Ако видите моите 28 случаи на вето за тези десет години, повече от половината от тях са свързани със социалната проблематика. Един президент трябва да бъде социален в критериите за оценката на законодателството във всеки свой акт и действие", категоричен е Първанов. И аз бих искал да попитам всички кандидати - е ли е възможен социално ангажиран президент и те ще бъдат ли такива, продължи държавният глава. Георги Първанов напомни, че изборът на президент на България е мажоритарен и за него, както и за предишните президенти, са дали вота си над 2 млн. българи. Това прави българският президент силен, уточни Първанов. "Отношенията на президентството с институциите премина през големи перипетии, отбеляза държавният глава. Периодът 2004 - 2008 г. е период, който мога да определя като успешен за България", заяви Георги Първанов.

 

За отношенията България - ЕС; България - Русия

 

Помните ли 2001 г., когато бях кандидат, как всички тръбяха наляво и надясно, че ако Първанов стане президент, България ще бъде изолирана от Европа, от света?, обърна се към плевенчани държавният глава. Получи се точно обратното, България не просто стана член на ЕС, а извоюва един много силен авторитет от Европа и направи външната политика отворена и на запад, и на изток, и на север, и на юг, заяви Първанов. И припомни, че именно тази външна политика на България е довела до три големи енергийни проекта с Русия. През последните 20 години не е постигана по-важна дългосрочна договореност за българската икономика, категоричен бе държавният глава. Той обаче изрази огорчението си, че през последните две години няма никакво движение по тези големи енергийни проекти и вместо да станем енергиен център на Балканите, ние ще сме принудени да купуваме ток. В тези проекти няма сантимент към Русия, а равноправни, взаимноизгодни отношения", заяви пак Първанов. И даде още един пример: "С президента - тогава Путин, ние изчистихме въпроса с руския дълг към България до копейка. Колко взе сегашното правителство от сирийския дълг към нашата страна - от 54 млн. - 17. Къде се загубиха останалите?", попита държавният глава. Като едно от най-големите постижения на българската външна политика Георги Първанов определи решаването на въпроса с медиците ни в Либия. Разговорът ми с полк. Кадафи е един от най-сложните в кариерата ми, защото той можеше да взриви въпроса с медицинските сестри, разкри Първанов. Той заяви също, че искането на компенсации от Либия сега задава много въпроси. "Ние сме в правото си да поискаме възмездие от режима на полк. Кадафи. Но аз се питам от кого ще го искаме. Ако полк. Кадафи е в Хага, такъв елемент от обвинението трябва да има. Но ако се окаже при един по-внимателен анализ, че част от неговия екип, част от онези, които не са по-малко виновни за мъченията на нашите медици и за драмата на българите като цяло, са от другата страна, ние към тях ще предявим ли претенции", попита Георги Първанов.

 

За връщането в БСП и бъдещето на АБВ

 

В Плевен за пореден път Георги Първанов обяви, че след края на мандата си се връща в БСП и определи това си решение като морален жест. "Мога да стоя на последния ред и ще помагам с каквото мога и с каквото знам. А аз знам", заяви държавният глава. Той обаче уточни, че форматът АБВ има бъдеще като гражданска структура, тъй като обединява експерти и специалисти, които партиите са пренебрегнали. АБВ запазва своите възможности и перспектива, заключи Георги Първанов.

В Плевен пред инициативния комитет Георги Първанов сподели, че очаква в скоро време да стане дядо. С внуче ще го дари големият му син - Ивайло, който слючи брак миналата година.

 

 

Сензация!

 

СДС изчезна от картата на Плевен

 

Катя ДИНЕВА

(От стр. 1)

Според досегашния кмет му били отправени десет предложения от регистрирани партии и коалиции да издигнат кандидатурата му и той щял да си избере една от тях. Градоначалникът обаче отказа да съобщи откъде идват офертите, защото се притеснявал от оказване на натиск и репресии върху лидерите им. Която и листа да предпочете Зеленогорски, ще му излезе доста солено във финансово отношение, тъй като малките играчи участват в избори именно за да осребрят присъствието си в политиката, коментират местни наблюдатели. Освен това става много сложно и кандидатирането на кметските хора за общински съветници и по същите комерсиални причини, и поради практическата невъзможност да бъде набутана в чужда листа цялата кохорта на градоначалника. Това неизбежно ще доведе до скандали и раздори между присъдружните партии, смятат запознати.

Драматичната сага около регистрацията на кметската коалиция започна с наивен опит да бъдат заблудени избирателите, като в нея партия "Вяра, морал, родолюбие, отговорност - национален идеал за единство", вместо с пълното си наименование бе записана подвеждащо ВМРО - НИЕ. След обжалване от страна на истинското ВМРО - БНД, Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени регистрацията на "Заедно за община Плевен" с указанието дублетните воеводи да се изпишат с пълното си наименование, тъй като нямат право да използват абревиатурата на регистрирана преди тях партия. Общинската избирателна комисия (ОИК) дава писмени указания на представляващия "Заедно за община Плевен" Стефан Ганев в тридневен срок да бъде представено решение за промяна на изписването на ВМРО - НИЕ с цялото му наименование. Вместо това обаче хората на Найден Зеленогорски представят ново решение за учредяване на коалицията с дата 29.08.2011 г. ОИК извършва регистрацията, но лидерът на БСП в Плевен Любомир Петков подава жалба В ЦИК. В нея се твърди, че в ОИК към 28 август - последният в закона срок за регистрация, няма легитимен документ за учредяване на коалицията. Централната комисия уважи жалбата на Петков и окончателно отмени регистрацията на "Заедно за община Плевен" за участие в изборите за кмет на общината, за общински съветници и за кметове на населени места.

"Коалиция "Заедно за община Плевен" (...) не е изпълнила дадените й от ОИК - Плевен, указания и не е взела решение за промени в наименованието на коалицията и начина на изписването й в бюлетината. Представеното решение от 29.08.2011 г. ... не представлява такава промяна, а е решение за създаване на нова коалиция след крайния срок за регистрация на партии, коалиции от партии и инициативни комитети в ОИК - 28.08.2011 г.

Регистрацията на новата коалиция след срока по чл. 94, ал. 1 от ИК представлява съществено нарушение на Изборния кодекс", е записано в мотивите към решението на ЦИК.

В същото време остана легитимна регистрираната от Михаил Шишков коалиция "За Зеленогорски" въпреки оспорването й от досегашния кмет. По този повод градоначалникът се закани да съди България в Страсбург, защото било злоупотребено с името му без неговото съгласие. Според ЦИК обаче в Изборния кодекс няма текст, който да забранява използването на имена на хора в наименованията на партии и коалиции.

 

 

Любомир Петков:

 

Демокрацията има правила и те трябва да се спазват

 

"Мотивацията ми да внеса жалбата срещу регистрирането на кметската коалиция "Заедно за община Плевен" е в разбирането ми, че демокрацията е и свобода, но и има и своите правила. И който не спазва правилата, няма място в демократичните процеси", заяви пред журналисти общинският председател на БСП и кандидат за кмет Любомир Петков. Според него след 12 години управление на общинската администрация да не можеш да си направиш регистрацията по правилата, изкарва на дневен ред въпроса как си управлявал тази администрация в продължение на три мандата. "Политическият момент в това, което се случва в прословутата коалиция "Заедно за община Плевен", аз за себе си го оприличавам като форма на политическа измама. Тръгваш да мамиш обществото с една мнима коалиция, в която се коалираш сам със себе си, и получаваш естествения резултат. Изборните органи са за това, за да съблюдават правилата. Това, което аз направих с внасянето на жалбата, е само следствие. В този случай с регистрацията на коалицията "Заедно за община Плевен" имаме рядката комбинация от политическа измама и некадърност", категоричен бе Любомир Петков. По негово мнение в тази коалиция фигурират доста партиики, които в продължение на 12 години не са изявявали позиция, не са защитавали кауза, не са се занимавали с истинска политика. За мен тези партии се изчерпват с по един представител, който държи пълномощно и печат, и някоколко натискачи на копчета в общинския съвет, каза червеният кандидат.

Петков заяви, че се надява Найден Зеленогорски да бъде общински съветник в бъдещия местен парламент, за да даде отговори на многобройните въпроси, пренебрегнати през неговото 12-годишно управление. “BG Север”

върни се в НАЧАЛО