СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО..."BG Север" - брой 31 (9 - 15 септември 2011 г.)

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

Третият щурм оживява след 134 години

 

Oт сдружение "Традиция" пресъздават бойните действия край Панорамата

 

Митко СвиленскиВяра ЦЕНОВА

Точно в деня, когато се навършват 134 години от кръвопролитния Трети щурм за освобождението на Плевен - 11 септември, край Панорама "Плевенска епопея" ще "оживее" сцена от бойните действия. Около 150 ентусиасти ще участват във възстановката на решителната битка. Реализатор на идеята е плевенското подразделение на Националното дружество "Традиция", а спонсор на събитието е Ротари клуб - Плевен, с което се отбелязват и 10 години от неговото създаване.

Събитието ще възпроизведе третата атака от обсадата на Плевен на редута Кованлък. Ще участват представители на 23 регионални клуба от цялата страна, както и 10 румънци от сродни организации, съобщи предварителната информация председателят на Регионалния клуб "Традиция" - Плевен, Митко Свиленски. 100 от участниците ще бъдат облечени с руска форма, а 50 с турска, като всеки сам си шие костюмите. Сценарият е на заместника на Митко Свиленски Мануш Христов - действащ офицер от Долна Митрополия и доктор по история, съгласуван с директора на Военноисторически музеи Милко Аспарухов. Ще бъде отслужена и панихида в памет на воините от съюзническата руско-румънска армия, загинали на този ден по бойните полета при Плевен.Картината от бойните действия ще бъде пресъздадена възможно най-реалистично

Откриването на събитието ще започне в 10,30 часа пред централния вход на Панорамата. Първо ще има строеви преглед на войските, след което участниците ще застанат по указаните места - турските войници зад редута, руските в две колони около Панорамата. Бойните действия ще продължат около час и ще завършат с превземане на редута и с рапорт от военния ръководител. В ролята на Белия генерал Скобелев ще се въплъти управителят на националното дружество Станчо Джумалиев. Участниците освен с автентични униформи по моделите на действащите тогава полкове и разпределения, ще бъдат въоръжени с адекватни оръжия, взети под наем от "Бояна филмс". Присъстващите ще бъдат въведени максимално в реалността на събитията от преди 134 години с истинската канонада, макар и от халосни патрони, и оръдия, които ще гърмят с черен димен барут. Ще се имитира дори разрив на снаряди с помощта на Пета шипченска бригада, от която ще бъде построен и палатковият лагер и столовата за участниците.

Това е първата изява като преки организатори на Регионален клуб "Традиция" - Плевен, който носи името на Васил Ганчев Плевналията. Клубът е участвал във възстановки в Копривщица, Панагюрище, Шипка, Априлци, с. Баня, Тревненския манастир и др. В Плевен клубът е основан през 2008 г.

 

 

Три предложения за кандидатски листи са регистрирани в ОИК

 

Три предложения за кандидатски листи са подадени до 7 септември в Общинската избирателна комисия (ОИК), съобщи председателят й Румен Цачев. Както "BG Север" писа, първото беше от инициативен комитет, който е предложил Стефан Теодосиев Симеонов за общински съветник. Второто е от ВМРО - БНД, като партията е предложила издигането на кандидатурата на Иван Кюлджийски за кмет. Третото предложение е от Българска национално-радикална партия за издигане кандидатурата на Найден Христов за кмет на с. Радишево.

Румен Цачев призова представителите на партиите, инициативните комитети и местните коалиции да не чакат последната дата 20 септември. "Необходимо е също всички участници, които ще издигат кандидатски листи, внимателно да четат Изборния кодекс, както и многото приципни решения на ЦИК, с които се указва на даден етап какво е необходимо да се направи, за да не се стига до оспорване и отхвърляне на регистрации. Така например, ако кандидатът за общински съветник не може да се яви лично при регистрирането му, е нужно негов представител да занесе в ОИК копие от документа му за самоличност", подчерта Цачев.

26 са регистрираните партии, коалиции и комитети за участие в изборите за кмет на община Плевен, сочат окончателните данни. От тях партиите са 24. Ще участват и две местни коалиции от партии - "Единен народен фронт" и "Земеделците за Плевен". 39 формации са се регистрирали за изборите за общински съветници. От тях партиите са 31, а инициативните комитети - 5. Местните коалиции от партии, дали заявка за включване в избора на общински съветници, са три - "Единен народен фронт", "Земеделците за Плевен" и коалиция "За Зеленогорски". За кметове на кметства са се регистрирали 27 партии, 3 местни коалиции и 2 инициативни комитета. "BG Север"

 

 

Проф. Григор Горчев:

 

Ивайло Калфин е моят президент

 

Проф. Григор ГорчевТова е моят президент, заяви по време на посещението на Ивайло Калфин в Плевен ректорът на Медицинския университет проф. Григор Горчев, който е член на Националния клуб за подкрепа на Ивайло Калфин за президент. Това е един мъж с европейска визия, който ще надгради президентската институция, категорична е позицията на Горчев. "Аз съм безпартиен, но лично моето его ме задължава да заема позиция. Не може човек, който живее и работи в това общество, да бъде изолиран от обществените процеси. Не искам да коментирам какво става в България в момента. Въпросът е какво ще правим след един - два месеца. Тогава предстои да направим нашия избор. И аз ще работя с моя авторитет по всякакъв начин", заяви още ректорът. Той допълни, че това, което му допада в Калфин, е неговата интелигентност и позитивизъм. "Аз деля хората на добри и лоши. Не може да се прави политика с негативизъм. Калфин е един добър човек - усмихнат, ведър, принципен и говорещ истините. И всяващ респект, което е най-важно. Убеден съм, че Калфин ще спечели тези избори", подчерта Горчев.

Той изрази притеснение относно случващото се в Плевен. "Ако не е Медицинският университет, Плевен ще затъне още повече и това ме притеснява много. Единственото, което работи в града в момента, това е медицинският туризъм. Това е поминъкът на Плевен - концентрация на медицински кадри, които привличат болни хора от региона. Но това не може да бъде икономика. Предстоят избори и плевенчани трябва да изберат алтернативите по отношение на града си", подчерта проф. Григор Горчев.

"BG Север"

 

 

Управителите отговарят солидарно за задълженията на фирмата си

 

Управителите на фирмите или членовете на органите на управление са солидарно отговорни за задължения на фирмата, при неподаване на декларации за данъци или задължителни осигурителни вноски. Солидарна отговорност за задълженията на своите клиенти носят и доставчици, които са знаели, че контрагентите им няма да внесат дължимите си данъци, напомнят от НАП. По данни на приходната агенция през 2011 г. ревизорите от цялата страна са открили 23 производства за търсене на солидарна отговорност от трети лица за неплатени данъци и осигурителни вноски.

Данъчно-осигурителният кодекс дава възможност, ако дружеството не притежава имущество или активи, срещу които да се предприемат обезпечителни мерки за събиране на публичните му задължения, то органите по приходите да предприемат процедура за принудително събиране срещу управителя на фирмата. Когато фирмата се управлява от повече от едно лице, то тогава отговорността за плащането на дължимите данъци и осигурителни вноски може да възникне за всеки представляващ фирмата. "BG Север"

 

 

МУ домакинства на работна среща по европейски проект

 

Днес, 9 септември, ще се проведе организирано обучение на преподаватели от факултетите по обществено здраве към висшите медицински училища в страната. Обучението ще проведе проф. Карло Рести, председател на Италианската национална мрежа по глобално здраве, и от д-р Киара Бодини от Центъра по глобално здраве към университета в Болоня. Инициативата е част от работна среща по европейски проект "Равни възможности за здраве: действие за развитие", чийто домакин е Медицинският университет в Плевен.

Италианските партньори ще представят модерни методи за преподаване по глобално здраве. Ще бъдат обсъдени социалните детерминанти на глобалното развитие и взаимната зависимост с процесите на общественото здраве.

По проекта МУ работи в партньорство с университети от Италия, България, Румъния, Полша, Латвия, Малта и Унгария. "BG Север"

 

 

Родолюбци от Пелишат реставрираха паметници

 

Един от възстановените гробове, сн. Николай Иванов

Група родолюбци от с. Пелишат показаха, че милеят за историята на родното си село. Ентусиастите се заели да възстановят трите паметника в тяхното землище, построени в чест на загиналите по тези места руски воини. На 19 (31 по нов стил) август 1877 г. 170 руски войници и офицери намират смъртта си по тези места. Веднага след Освобождението, през 1879 г., когато в България управлява временно руско правителство, са построени три паметника в чест на загиналите. Поколения наред, в чест на 3 март, местни ученици чистят и поддържат паметниците. През последните 20 години паметниците са занемарени. Около тях избуява трева, а върхът на безхаберието е откраднатият метален кръст на единия от тях.

По идея на Васко Енчев от Пелишат местни родолюбци решиха да възстановят паметниците. Те окосиха тревата, изрязаха храстите, за да се покажат паметниците. Оградите бяха възстановени, а плочите с надписите на загиналите воини бяха почистени основно. На единия от монументите, който е офицерска гробница, бе възстановен и металният кръст. "BG Север"

 

 

Молби за помощи за първолаци се подават до края на септември

 

Срокът за подаване на документи за получаване на целева помощ за първокласници изтича на 30 септември, напомнят от регионална дирекция "Социално подпомагане" в Плевен. Помощта е в размер на 150 лв. и право на нея имат семейства със средномесечен доход от последните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията до 350 лв. на член от семейството.

Молба-декларация по образец за отпускане на помощта за първокласници се подава в дирекциите "Социално подпомагане" по постоянен адрес след записване на детето в първи клас на държавно или общинско училище, но не по-късно от края на септември на текущата учебна година. Изключение са случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от старта на съответната учебна година. Към молба-декларацията се прилагат удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията, удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище, копие от заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане" или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, удостоверение за раждане на детето, лична карта, протокол на ЛКК. "BG Север"

 

 

Трети фалстарт беляза делото срещу подкупния инспектор

 

Делото за подкуп срещу общинския инспектор Милен Миланов отново бе блокирано заради представен от адвоката на подсъдимия болничен. Там е посочено, че Миланов е катастрофирал и е в невъзможност да се яви пред съда. Преди това имаше още два фалстарта на процеса - заради поискан отвод на съдийския състав и заради това, че инспекторът не се съгласи със съкратено съдебно следствие, т. е. не се призна за виновен. На заседанието миналия петък се явиха свидетелите, които трябваше да бъдат разпитани, но делото пак не тръгна.

Ще припомним, че 49-годишният общински инспектор Милен Миланов бе задържан при полицейска акция на 11 август м. г. в Плевен. Той бе обвинен в това, че в качеството си на инспектор по обществения ред поискал 40 лева от Росен Ангелов и Ангел Гъбов. Срещу взетия подкуп Миланов "трябвало да си затвори очите" и да не съставя акт за административно нарушение във връзка с продажба на дърва за огрев. По случая беше задържан и втори общински служител - Веселин Попов, но срещу него не бяха събрани достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение.

Общинският инспектор е подведен под наказателна отговорност по чл. 301 от НК, според който длъжностно лице, което поиска дар или каквато и да е облага, за да извърши или да не извърши действие по служба, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба до 5 хил. лева.

В момента Милен Миланов е с мярка за неотклонение парична гаранция от 1 000 лева. Този път делото бе отложено за 13 октомври. "BG Север"

 

Зов за помощ

 

Често попадаме на призиви за помощ и апели за благотворителност. Понякога дори отделяме нещичко от бюджета си или качваме разни странни постове на стените си в знак на съпричастност, но истината е, че всеки си казва: добре, че не се случва на мен или на някой мой близък. Ето, че се случи на един от нас.

За тези, които го познаваме добре, той е мъжкарче, добър приятел, готин колега, яко шефче, бивш съученик, който ако не дойде на поредната среща, настава невъобразима тъпня, разкошна компания за маса, велик разказвач, влюбено до уши хлапе или просто бате Биби. За други той е разбивач на сърца, нервак, лошо момче и тежък характер - общо взето Пламен е просто един от нас.

Пламен Ганчев е на 32 години, от гр. Плевен, с диагноза рак или сложното наименование СА ЕЗОФАГИ. ХОЛЕЛИТИАЗИС. Има нужда от спешно лечение в Германия, което струва 24 000 евро. Нека го подкрепим в набирането на тези средства, защото Пламен е реален и е един от нас.

Дарителска сметка в EUR:

Alpha Bank

BIC код - CRBABGSF

сметка - BG29CRBA98981030012465

Пламен Митков Ганчев

 

върни се в НАЧАЛО