СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО..."BG Север" - брой 31 (9 - 15 септември 2011 г.)

ШАРЕНО


 

Напаст

 

Ненаситни котараци оставят без храна плевенско семейство

 

Братята Сократ и Мацко успели да проникнат дори и в хладилника

 

Сократ (горе) и Мацко блажено се излежават, след като са опустошили хладилника, сн. BG Север

Яжко САЛАМОВ

В истински шок е изпаднало плевенско семейство, докарано до невъзможност да опази прехраната си от своите домашни любимци. Двамата 3-годишни братя котараци Сократ и Мацко били завещани на съпрузите от техния син, който заминал да учи магистратура и едновременно да работи в чужбина (зер какво да прави в България, камо ли пък в Плевен, един 27-годишен младеж, макар и с бакалавърска степен). Скоро обаче мъжът и жената така се привързали към 5-килограмовите си съквартиранти по неволя, че успели да ги разглезят до неузнаваемост и се стигнало до пълно разложение от гледна точка на дисциплината. Котаците естествено се възползвали от неприлагането на строги педагогически методи и скоро започнали буквално да се качват на главите на стопаните си, макар и само когато те (стопаните) спят. Чисто черният Сократ без проблеми отварял вратите на всички стаи в апартамента, докато принудил господарите си изобщо да не си правят труда да ги затварят. "Философът" с невероятна сръчност започнал да бърка в затворената фурна на печката, а капаците на тенджерите в лапите му били детска играчка. Едва ли е необходимо да се обяснява, че всички золуми Сократ вършел с една единствена цел - да се докопа до нещо за ядене, от което се възползвал и мързеливият му брат Мацко (не че двамата не получавали и сутрин, и вечер любими за тях менюта като пилешки дробчета, колбаси по стандарт "Стара планина", варена риба и чат-пат гранули, ама то котка насищане има ли). Съпрузите предприели последната възможна предохранителна мярка - всичко, що е годно за ядене, да се прибира в хладилника. Да, ама и неговата уж плътно затворена и тежка врата се оказала недостатъчна преграда за лакомите братя. След като три поредни сутрини мъжът и жената виждали вратата на хладилника отворена, а подът осеян с наръфани салами и мръвки, Сократ бил издебнат и заловен на местопрестъплението. Черньото ловко хванал с лапичка вратата на хладилника и с цялата сила на 5-килограмовото си тяло успял да я отвори. Естествено, до него дебнел и пухкавият Мацко, заслужил името си със своята привидна миловидност и тромавост, но винаги готов да се възползва наготово от труда на брат си.

Съпругът сега е напънал всичкия си умствен багаж от технически познания, за да предотврати среднощните попълзновения в семейната артелна. Засега все още не е измислил нищо по-умно от това да подпре вратата на хладилника с пълна с вода десетлитрова кофа, докато му дойде по-прилична от естетическа гледна точка идея. На този етап обаче такива изгледи нямало...

 

 

сн.  “BG Север”Наздраве!

 

Любо Петков почерпи за рождения си ден

 

Лидерът на БСП в Плевен и кандидат за кмет Любомир Петков, който е роден точно в деня на Съединението 6 септември, навърши 35 години. Младият политик почерпи скромно във вторник най-близките си съратници в партийната централа. Наред с пожеланията за здраве и успех в предизборната кампания, Петков получи като подаръци за предстоящия му първи работен ден като градоначалник стилна риза и марков парфюм. "BG Север"

 

 

 

 

 

Помиярът Джоко позира за снимка като театрал

 

Джако с шапка и очила, сн.  “BG Север”

Инна СТЕФАНОВА

Талисманът на плевенските театрали кучето Джоко търпеливо позволява да бъде преобразяван с различни подръчни аксесоари. На снимката той позира със слънчеви очила и шапка с козирка. Четириногото, кръстено преди четири години на известния актьор Джоко Росич, живее пред служебния вход на Драмата. За набавянето на храната и водата му доброволно се грижат всички. Разглезеният мъжкар не яде хляб, свикнал на вкусотиите, които му предлагат театралите всеки ден.

За Джоко казват, че е най-спокойният от всички, които са на работа в Драмата. Често някои и на глас му завиждат за царския живот, който има късмета да води. Джоко познава всеки, който влиза или излиза от служебния вход и за това че е от екипа на Драмата, а не външен човек, се разбира по радостното въртене на опашката му. Джоко не е от "бъбривите", гласът му обаче със сигурност може да се чуе, когато бие камбаната на съседния на театралната сграда храм "Св. Николай". На нея помиярът приглася с вдигната муцуна и странни извивки на гласа.

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Кой правел хората?!?

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

До края на миналата седмица не беше ясно кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ и като част от целокупното българско население изпитвах известно любопитство, не че изгарях в такова. Когато разбрах, че по телевизията ще бъде обявен, седнах на канапето, пуснах канала и зачаках. В крайна сметка търпението ми беше от щедро, по-щедро възнаградено. Това, което научих, надмина и най-смелите ми очаквания. Не че ме изненада кандидатурата за президент. В крайна сметка кой знае какъв съспенс няма. Мисля, основните персонажи в предаването малко преиграха, използвайки един от стар по-стар трик на майсторите на класически криминални романи и трилъри да отлагат секунда след секунда отговора на загадката, а в това време да редят празни приказки, каквито никога не бихме изтърпели да слушаме, ако не очаквахме нещо след тях. Нищо съществено нямаше в поведението на премиера ни, във видимото му съжаление, че законите ни са такива и не му дават право да бъде едновременно премиер и президент, а защо не и Август, Цезар и какъвто още може да бъде едноличният представител на една власт. Друго от него не можеше и да се очаква. По-забавен беше самият номиниран, който няколко пъти притеснено повтори как нищо не го притеснявало. Мъжете с прошарени коси, при това тези, които са се доказали в своя живот като умеещи да се преборват и побеждават, обикновено се владеят по-добре, но в малкото случаи като този, когато това не им се отдава, драмата придобива трогателен характер и довежда зрителя си до смях и сълзи. Случи се и това - наистина силна постановка, с не особено ангажиращ сюжет. Дотук нищо особено, но имаше нещо поразително в нея. Както всички български зрители, застанали в този топъл следобед пред телевизора, имах скромното желание да науча само кой е кандидат-президентът. И както всички български зрители, застанали в този топъл следобед пред телевизора, получих далеч повече. Отговор на основен антропологичен, социално-политически, психологически, етичен и метафизичен въпрос. Кой правел хората? Оказа се, че... Цветан Цветанов и всички онези, които включва в местоимението: "ние". Защото той тържествено и открито заяви:„"Ние, които правим хората".

Ясно е, че не щъркелите правят хората. Според вековните религиозни възгледи - Бог. Според по-рационални учения - трудът и социалното общуване. Според етиката - моралът, който ни отличава от законите. Според психологията - личността. А личността се формира от родители, училище, възпитание, самовъзпитание, социална среда и житейски опит. Спорно, спорно, че чак не звучи реално. С един замах и едно изречение обаче един физкултурник строи всички теории в две редици, каза им "Мирно" и "Равнис". И даде отговор на въпроса: - Ние, които правим хора!

Слава Вам, г-н министър! Слава на ГЕРБ! Преди да ви има, е нямало кой да прави хора. Не че сме живели по дърветата, но май още ядем с колци доматите, че да не знаем какво сме искали от управлението ви, а то било - да ни направите хора. Е, постарайте се, де. Като начало нека гласоподавателите ви заживеят като хора.

върни се в НАЧАЛО