БИЗНЕС


 

Проектът АЕЦ Белене трябва да се ускори

 

Икономическата обосновка е желязна, категорични са експерти

 

България ще загуби 400 млн. евро, ако централата не бъде завършена

Емилия КАРАБУЛЕВА

Не бива да имаме съмнения за реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" и той дори трябва да се ускори. Това заяви през седмицата президентът Георги Първанов. За да се намали финансовата тежест според него можело да бъдат привлечени и други съседни държави като Сърбия и Македония. Техните президенти изразили готовност за това пред Първанов.

В Националната електрическа компания (НЕК) в момента се извършва проверка на договорите за Втора атомна, за да се преценят рисковете пред евентуално спиране на проекта, съобщи Петър Симеонов, бивш експерт от НЕК. Според него централата ще бъде построена и заради дългогодишния труд на много специалисти, които доказаха икономическата необходимост от изграждането на този важен енергиен обект.

Разчетите показват, че България ще загуби над 400 млн. евро, ако се откаже от АЕЦ-а. Новото правителство се кани да преразгледа участието на България в този проект заради опасения от трудно осигуряване на финансиране за АЕЦ-а. Договорът с руската "Атомстройекспорт" предвижда двата блока да погълнат около 4 млрд. евро. Споразумението, подписано с главния изпълнител "Атомстройекспорт" през 2006 г., е за етапно финансиране. Неустойките в договора са за произведено оборудване и за неизпълнение на вече сключен търговски договор. Същите клаузи са предвидени за "Сименс" и за "Арева", които трябва да произведат част от електрониката.

За близо 80 млн. евро държавата е поръчала оборудване, което е с дълъг срок на производство. За демонтаж на старото оборудване на централата вече са похарчени 78 млн. евро, като част от работата е приключила. Експерти коментират, че тези средства вече не могат да бъдат върнати, ако се прекрати проектът за АЕЦ "Белене".

По проектирането на централата вече са платени над 160 млн. евро от общата предвидена за това сума - 193 млн. евро. България не може да си получи обратно и тези пари.

Сметките показват, че около 90 млн. евро са получили консултантите от "Уорли Парсънс", "Делойт" и "Нортън Роуз", като техните хонорари са платени от заема от 250 млн. евро, отпуснат от банка. Сборът от безвъзвратно изгубените пари, ако не строим централата, приближава 420 млн. евро. Консултантите по проекта коментират, че за да продължи да се развива нормално АЕЦ "Белене" през 2009 г., са нужни 320 млн. евро. Според тях тези пари могат да се отпуснат като кредит, без да се утежнява държавният бюджет.

От "Уорли Парсънс" са категорични, че за Втора атомна неколкократно е извършвана икономическа обосновка, при всеки нов етап от развитието на проекта с необходимите технологично-инженерни, лицензионни, икономически, финансови, строителни и др. анализи и документация. Те са направени в съответствие с изискванията на българското законодателство, ръководствата на МААЕ и световната практика при изграждане на нови АЕЦ. Не просто са извършени такива оценки, но и те са в обем, надхвърлящ стандартната световна практика, обявиха официално от "Уорли Парсънс".

 

 

 

В Троян ще пречистват отпадъчни води по модерна немска технология

 

Кметът на Троян Минко Акимов на представянето на проекта

Мира ГАНЧЕВА

С разширена и модернизирана канализационна система ще разполага Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проектът "Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян", разработен по оперативна програма "Околна среда", чиято стойност е малко над 8 млн. лв. От тях 6,311 млн. лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, 1,577 млн. лв. са национално съфинансиране, а 167 424 лв. са от бюджета на община Троян.

Проектът бе показан пред обществеността в Троян и бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, както и източниците на финансиране, фирмите-изпълнители и сроковете за изграждане. По проекта се предвижда да се изградят 589 м нова канализационна система и да се реконструира 745 м вече съществуваща. Това обясни Вера Добрева-Съботинова, директор "Планиране и инвестиционна политика" в община Троян и координатор на проекта. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още Добрева. По проекта ще бъде извършен инженеринг на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е уникална технология на германската фирма "Биоуъркс", която ще бъде приложена за първи път в България. До момента практиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България и кръвно свързан с Троян. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи - 0,02 евро на куб. метър при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0,30 евро на куб. метър.

 

 

Ниски цени на пшеницата морят производителите

 

Житото се изнася от страната, алармират хора от бранша

 

Поля ТОМОВА

Тазгодишната реколта от пшеница се изкупува на много ниска цена и веднага се изнася от България, алармират зърнопроизводители. Слуховете за лоша реколта според тях са силно преувеличени, поне що се отнася до зърното в Плевенско. "Пшеницата не е с отлично качество, тъй като дъждовете отмиха част от хлебопекарните й качества, например при норма глутен 20, моето зърно е 18 - 19, но пшеницата не е с толкова ниско качество, с каквото се спекулира в момента. Говори се, че е покълнала, че едва ли не и за животните не става", категоричен е Яни Костадинов, зърнопроизводител.

Сега обаче зърното се търгува на цена от 17 - 18 ст. на килограм, докато миналата година е стигало до 25 ст./ кг. Производителите са принудени да продават, тъй като складовете им са пълни, а трябва скоро да прибират слънчогледа. Освен това трябва да погасяват и кредитите си, а държавните субсидии се бавят. Стопаните подозират в картелно споразумение прекупвачите и мелничарите. Освен това твърдят, че всичкото жито в момента се изнася от страната. Просто се изнася пшеницата за Гърция, за други държави, товари се на Варна на кораби и на никой не му пука, казват те. Така в следващите месеци може да се окаже, че България ще трябва да внася зърно, и то на доста по-високи цени. Сега производителите са принудени да продават на загуба. В същото време те са недоволни и от факта, че субсидиите идват след края на земеделската година. Така по-голямата част от парите отиват за погасяване на кредитите и високите лихви. "Ние сме в тотална схема - изнася се зърното от България, определени фирми правят пари от тази работа, на запад имат защитена цена от 101 евро на пшеницата, ние нямаме никаква защита от държавата. Тук се тръби непрекъснато, че взимаме субсидии, които са 17 - 18 лв./дка, Гърците взимат 60 - 70 евро. Къде е реалната конкуренция, къде е този Евросъюз", възмутени са производителите.

Те се опасяват, че ситуацията с пшеницата ще се повтори и със слънчогледа. Тази година се очакват добри добиви, което обаче едва ли ще повлияе върху изкупната цена. Говори се вече, че маслобойните ще плащат между 28 и 33 ст., което според производителите говорело, че собствениците на фабрики са се разбрали. Не било ясно и защо след като пшеницата или слънчогледът се изкупуват на ниски цени, цената на хляба или на олиото не намалява.

 

 

Малките дървообработващи фирми са пред фалит

 

Еми СТАЛЕВА

"Нелоялна конкуренция в дървообработването се създава между частниците и държавните монополни структури. Последните са привилегировани, не им се правят проверки от компетентните органи. Излиза, че ако в нашия бранш работиш честно и почтено, нищо не печелиш", жалва се Витко Илиев. От десетина години той е собственик на малка дървообработваща фирма край Никопол. Недоумява как държавата може да бъде така безразлична към опазването на собствената си природа. Още няколко малки стопанства в района са на път да бъдат затрити, защото поредната промяна на Закона за горите, направена през миналата година, вместо да изглади, задълбочи противоречията между частни и държавни фирми. Според поправката горските и ловните стопанства трябваше да се регистрират като самостоятелни дружества по Търговския закон и получиха право да извършват стопанска дейност. Това е безумие, факт е, че държавните фирми са обсебили пазара по приятелска линия, целият фонд за сечене е разпределен до края на годината, дори и за следващата, коментират частниците. Според тях политиката на държавата умишлено ги бута в сивия и черния сектор, за да оцелеят. Мнозина вече са затънали в дългове, едвам се държат, а броят на фалитите в бранша се е удвоил през тази година.

Хаос в дървообработването има по отношение на цените. Те се определят от монополистите, пазарът е без значение. Предприемачите смятат, че неуредиците повличат и мебелния бранш, от там вече все по-трудно изкупуват суровината на преработвателите. Държавата определя минимални изкупни цени, под които частниците не могат да продават. После дървесината се продава на търгове в цялата страна. От бранша припомнят за безумната методика на наддаванията от близкото минало - всеки нов търг стартираше от постигнатата крайна цена при предишното наддаване, което вдигаше цените до небесата. Така в края на м. г. се стигна до парадокса - при толкова голям горски фонд и космически цени, от мебелния бранш да внасят дървесина от чужбина.

Според проучване на Световната банка от март т. г. широко разпространено е мнението, че горският сектор се управлява лошо и че в него има корупция. Само за няколко дни преди влизането в сила на мораториума за замени на държавни гори бяха подписани 47 сделки, в резултат на които са заменени над 3 500 дка държавни гори на средна цена малко над 8 лв. за кв. м. Данните показват, че от април м. г. до края на годината от държавния горски фонд са извадени 14 500 дка.

"При нас заменки на гори няма, има само една за земеделски земи, но е издържана. В Плевенска област има доста дребни горски стопанства, секат тополи, акации и дъб, но не знаем да имат сериозни проблеми. Те продават дървесината предимно за огрев, в количества от 3 до 5 кубика", обясниха от областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен.

 

 

 ВРАЦА

 

Съкращават работници заради кризата

 

Христина АНДРЕЕВА

Масови съкращения на работници текат в няколко врачански предприятия, които вече понасят ударите на финансовата и икономическа криза. Съгласно изискванията на закона ръководствата им са внесли уведомления в дирекция "Бюро по труда" за предстоящо освобождаване на работна ръка. Според шефа на дирекцията Маргарита Ангелова основните мотиви на работодателите за прекратяване на договорите са намаленият обем на работа, липсата на възвращаемост на средства от реализираната продукция и предстояща ликвидация.

Към закриване на дейността си върви врачанската печатница "Полипринт". След преобразуването й в частно търговско дружество, собствениците не можаха да издържат на пазарните условия. Последната вълна съкращения, като част от програмата за приключване на нерентабилната дейност, е от 20 печатари, чийто предизвестия за прекратяване на трудовите договори са изтекли до края на юли. В края на август пък изтичат едномесечните предизвестия за уволнение на 50 работници от РМЗ "Вратцата". Ако не постъпят нови поръчки във фирмата, на трудовата борса ще се впишат квалифицирани фрезисти, шлайфисти, стругари и заварчици. Дружеството изпадна в подобна ситуация и в края на април, когато заради намаления обем на работа предстоеше уволнение на 40 души по чл. 328. Ръководството обаче преодоля проблема и не се стигна до драстичната мярка.

Пред угрозата да останат без работа са и работници от ВРЗ "Вола". Там поръчки не липсват, но няма възвращаемост на средства от реализираната вече продукция. От ръководството предвиждат съкращения на 30 души. Първата вълна ще бъде на 15 август, а следващата - от 1 септември, уточниха от Бюрото по труда. Според специалисти междуфирмената задлъжнялост засилва ефекта от кризата и прекият резултат е забавяне на работни заплати и драстични съкращения. Общо 17 работници изпраща на борсата и разложката фирма "Балканстрой" АД, ангажирана с дейности в циментовия завод "Холсим". На 5 август са изтекли предизвестията на 7 човека, останалите ще бъдат освободени по-късно. Заети във "Враца Старт" пък преминаха на половин работен ден, но и от там вече вървят слухове за предстоящи съкращения.

По данни на Бюрото по труда от възможността за запазване на работните места в условията на криза са се възползвали 219 човека във Врачанско. Полагащите се месечно 120 лв. държавна помощ обаче са стигали до хората силно орязани от данъци и удръжки. Преминаването на мярката под шапката на Европейския съюз по оперативна програма "Човешки ресурси" ще има благоприятно отражение, тъй като за всеки ще се отпускат точно по 132 лв. под формата на месечна стипендия за обучение, която е необлагаема, коментираха от Бюрото по труда. От там припомниха, че крайният срок за кандидатстване по оперативна програма "Човешки ресурси" изтича на 25 август.

 

 

Солени глоби чакат държавата, ако до 2014 г. няма тунел под Шипка

 

Мариана ДИМИТРОВА

Солени глоби чакат България, ако до 2014 г. не бъде изграден тунелът под Шипка. Причината е, че новото строителство на 18-километровата пътна отсечка Габрово - Шипка е залегнало в договора за присъединяване на България към ЕС. Информацията е ясна още от 2005 г., но държавата така и не е предприела стъпки в тази насока. Според габровската местна власт, която е пряко заинтересована подобно стратегическо съоръжение да бъде изградено до града, най-разумният вариант е да бъдат предприети спешни мерки за реализацията на проекта, тъй като е по-добре държавата да изразходва средства за инвестиции, отколкото за глоби. По този повод през тази седмица габровският градоначалник Томислав Дончев се срещна с министъра на благоустройството Росен Плевнелиев, за да обсъдят действията на държавата и общината, свързани с проведената вече от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) процедура за проучване на инвеститорския интерес за изграждането на тунела под Шипка и Западния обходен път на Габрово. Тези дни стана ясно, че 35 крупни компании от цял свят, които са с международна известност, за заявили своя интерес. Очаква се през октомври да се проведе среща с тях.

Очакванията са на тази среща да се уточнят и най-оптималната за настоящата икономическа ситуация схема, по която биха могли да се изградят тунела под Балкана и обхода на Габрово. Според градоначалника вариантите са три - концесиониране на Западния обходен път и тунела, изграждане на обхода от държавата на база процедура по Закона за обществените поръчки и на тунела с концесионна процедура. Третият вариант е най-оптималният, но се оказва, че държавата все още няма натрупан опит. Става въпрос за възможност, при която изпълнителят на проекта за тунела под Шипка и обходния път да бъде един, като тунелът да бъде на концесия, а държавата да намери начин и да възстанови на изпълнителя разходите по изграждането на обхода.