СОЦИАЛНО


 

Странни детски площадки се мъдрят на пъпа на Плевен

 

Общината обозначава пейки като кътове за игра, областта не довършва започнатото

 

Зад табелата ясно личи какво представлява детската площадкаРалица ПЕТРОВА

Общински табели с надписи "Детска площадка за деца до 8 години. Забранено за кучета" лъснаха на много места в Плевен. Идеята на местното кметство на пръв поглед е страхотна, ако някои от съоръженията и тяхното местоположение не будеха известно недоумение.

По презумпция детската площадка е такова място, на което има изградени съоръжения за игра на малчуганите - люлки, пързалки, пясъчник, катерушки. Явно обаче експертите в община Плевен не мислят така. В стремежа си да припишат всичко хубаво като заслуга на местната администрация се стига до парадокси. Табели със споменатия надпис са поставени дори на места, където няма, никога не е имало и едва ли ще има люлка или пързалка. И тези места наподобяват по-скоро кътове за отдих. Каквото е например пространството зад блок 1-366 на ул. "Неофит Рилски". За детска площадка там са наречени двете пейки и циментираният правоъгълник пред тях. Наистина на това място играят много деца, коментират живеещите наоколо. Но те нямат други развлечения освен да тичат из тревните площи или да рисуват с тебешир на цимента. Хората от блока сами почистват пространството, сами даже са засадили и дървета. На мястото на липсващите стени на къщичките вероятно е трябвало да има пързалкиЕдинствената услуга, предоставяна от общината, е косене на тревата. "Защо слагат такива табели на подобни места - не ми е ясно. Да не говорим, че звучи абсурдно това, че са за деца до 8 години. Аз имам внучка на 9 г. Къде да я заведа да играе? Пред общината ли? Иначе хубаво пише да няма кучета. За съжаление обаче никой не го спазва. Всеки ден, и то жени на възраст, си разкарват домашните любимци тук. Виждат, че има табела, но не им пука. Вчера направих на една дама забележка, а тя ми каза: с мойто куче ще правя каквото реша, ако искаш, се обади на 112. С това няма оправия", разказва жена от блока. И допълва, че би било добре, след като общината така и така е сложила странната табела "детска площадка" на това място, поне да вземе да докара и една пързалка.

В съседство, до блок 2-366 на същата улица, се мъдри друга абсурдна детска площадка, изградена от областната управа. Тя не е обозначена с табела. Но затова пък малкото, препълнено с боклуци и бурени пространство, е оградено с дървена оградка. По средата на мизерията е цопната люлката, която е единственото безопасно (поне на пръв поглед) детско съоръжение, което може да се използва. До нея са поставени две дървени съоръжения, тип къщички. Явно обаче времето или материалът не е достигнал за довършването им, защото по една от стените на разположените на два метра височина т. нар. катерушки заплашително липсва. Явно там мястото е било отредено за пързалка, която така и не е поставена. Въпросът е защо толкова време никой не обръща внимание на опасното подобие на площадка и трябва ли да се случи нещо фатално, за да се вземат мерки.

 

 

Ничия топла вода 4 години се стича по улица Пробуда

 

Течът край блока се превръща в блато през лятото и в пързалка през зимата

Мая ПАСКОВА

От почти четири години улица "Пробуда" (в близост до "Чистота") в Плевен е любимо място на малчуганите в района и кошмар за техните родители. Както при много "райски" кътчета от европейски Плевен, и тук още на пръв поглед си личи "грижовната" ласка на управниците. Че това е улица по нищо не личи. Твърдят го само живущите в къщичките от едната страна, защото такава е адресната им регистрация. Блокът от другата страна е вече на ул. "Чаталджа". Три бетонни блока, като хартисал материал след строеж, представляват единствената настилка на въпросната улица. Останалото е пръст, трева, а като последна екстра - течаща топла вода.

"От четири години вече си тече така. Обаждахме се, идваха и от ВиК, и от ТЕЦ-а, вземаха проби и казаха, че водата не е тяхна. Но не може така да продължава. През лятото тук става жабуняк, през зимата замръзва и децата се пързалят по леда. Не може да се мине, а е точно под терасата ми. Ако не беше бетонът, излят край блока, досега и мазите да е наводнило. Но пак е въпрос на време и до там да подкопае", жалва се Таня, която живее в блока. Хората от къщите също негодуват срещу новопоявилата се топла река пред портите на домовете им. Смърди ужасно, кой знае какви зарази могат да се разнесат, жалва се човек оттам.

Какво се случва под бетонните блокове на улица "Пробуда", никой не е проверил. Може да става въпрос за спукана тръба, а може да е и минерален извор. В единия случай просто тръбата трябва да бъде подменена. Друг е въпросът кой досега е плащал тази вода, но до редакционното приключване на броя не можахме да се свържем с "Топлофикация" - Плевен, за евентуален коментар. Ако обаче водата е минерална - дай Боже, общината и пари може да изкара, и в туристическа дестинация да я превърне. Въпрос на креативно мислене и бърза реакция. Но в Плевен нещата се случват бавно и мъчително. Така че децата оптимистично чакат зимата за ледения екшън, а сега доволно се плацикат в калта, използвайки оставащите дни от ваканцията за плаж в града.

 

 

Над 50 души в Луковит със социален асистент

 

Мира ГАНЧЕВА

Проект "Възможност за независим живот и социално включване на хора с увреждания и самотно живеещи от община Луковит чрез предоставяне на услугите "социален асистент" и "домашен помощник" реализира ЕТ "Христинка Стефанова" в Луковит. Най-малко 54 души с различни трайни увреждания и самотно живеещи възрастни хора ще бъдат потребители на услугата, която ще стартира от 24 август.

Проектът се осъществява със средства по оперативна програма "Развитие на човешки ресурси" и се съфинансира от ЕС чрез Европейския социален фонд. Стойността му е над 121 хил. лв., от които близо 112 хил. лв. са безвъзмездна финансова помощ. Продължителността на проекта е 12 месеца и дейностите приключват на 23 юни 2010 г. Партньор на ЕТ "Христинка Стефанова" в проектните дейности е община Луковит.

Реализирането на проекта ще повиши качеството на живот на хора с увреждания и самотно живеещи хора от цялата община. От проекта ще се възползват лица с различни видове увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да организират социалния си живот, както и самотно живеещи лица, които поради различни причини от здравословен характер не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиената в дома си.

Вече е проведена информационна кампания за популяризирането на проекта в Луковитско. Приети са 86 заявления от потенциални кандидати от селата Бежаново, Дерманци, Ъглен, Торос, Тодоричене, Петревене, Карлуково, Беленци и гр. Луковит. Експерти на Дирекция "Социално подпомагане" - Луковит, са изготвили социални оценки за нуждата от предоставяне на услуги, като са посетили лично в домовете им потенциалните потребители.

За да се грижат за тях, на работа ще бъдат назначени най-малко 27 човека. Те могат да бъдат безработни, заети, търсещи допълнителна работа, пенсионери, както и хора, полагащи грижи за тежкоболни лица от семейството. Ще бъде извършен подбор по документи и интервю от назначена за целта комисия, включваща представители на ЕТ "Христинка Стефанова", община Луковит, Бюрото по труда и дирекция "Социално подпомагане". Всички одобрени ще преминат специализирано обучение за предоставяне на социалните услуги.

 

 

Кризата стигна и борбата с комарите

 

Седемгодишният Сергей, обезобразен от комарите

Теменужка ИЛИЕВА

Рояци комари се носят из Видин, но заради кризата борбата с тях е повече от скромна. 30 000 лв. не е платила общината на дезинфекционната станция, която е наета да се бори с кръвосмучещите насекоми. Досега са направени 7 пръскания, но ефектът от тях не е голям. В заведенията на града предлагат на всяка маса и флакон със спрей за комари. Без него седенето на открито е невъзможно.

Такава популация на насекомите не е позната от 35 години, твърдят служителите на станцията. Дъждовете в средата на юли и последвалото ги топло време са благоприятна среда за размножението им. Вместо за 10 дни те се излюпват за 3 - 4. Рояци се издигат от всяко заблатено място, а тази година почти до края на юли нивото на Дунав остана високо и заблатените места са повече от друг път. Това също благоприятства размножаването на насекомите. Румъния, която не води борба с комарите, е друга причина за нашествието им на българския бряг. Комарите могат да прелетят до 6 км, а между двата бряга на Дунав разстоянието е само 2 км. Въздушните течения са насочени към българския бряг, което обяснява защо рояците прелитат реката, за да хапят видинчани. Кметът на Видин Румен Видов се е договорил с колегата си от град Калафат догодина заедно да водят борба с досадните насекоми.

Според специалистите обаче досега комарите не са пренесли опасни болести. Те са от този вид, който не предизвиква малария или други болести. Само обезобразява лицата и телата. Особено на децата.

В други градове пръскат със самолети, но видинската община няма средства за това. Пръсканията в града се правят на земята. Извършените досега още не са платени, а нови не се предвиждат. Това обрича видинчани и през август на големи мъчения заради крилатата напаст.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Закриват 40 паралелки след VIII клас

 

Кремена КРУМОВА

40 паралелки с прием след VIII клас ще бъдат закрити във Великотърновска област, стана ясно след второто класиране на учениците. Причината е, че не достигат 1 050 деца, които да сформират първоначално обявените 90 паралелки. Най-много закрити паралелки - 8, ще има в община В. Търново. Хуманитарната гимназия в града е заплашена да остане и без прием след VIII клас, след като се провали тазгодишният след VII. В училището до момента не се е записал нито един осмокласник в паралелките "Български език и литература, история и цивилизация, философия, свят и личност" и "История и цивилизация, български език и литература, география и икономика, свят и личност". Двете паралелки по транспортно строителство и геодезия в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия също са заплашени от закриване, защото в тях са се записали минимален брой деца. Застрашени са и тези по микропроцесорна техника в Професионалната гимназия по електроника и "Електрически мрежи" и "Вътрешни облицовки и настилки" в Професионалната гимназия по сградостроителство "Кольо Фичето".

Вероятно водени от потребностите на пазара, голям интерес тийнейджърите проявяват към гимназиите по туризъм и по моден дизайн в старата столица, които единствено могат да бъдат спокойни, тъй като в тях са попълнени всички паралелки.

 

 

Змии и стършели превзеха Габрово

 

Смок се скри зад печка в забавачка, бум на алергиите към насекоми

 

Мариана ДИМИТРОВА

Змии плъзнаха в частни къщи и обществени сгради в Габрово. Най-пресният пример е отпреди няколко дни, когато в кухнята на детска градина в града на Рачо Ковача бе открито и обезвредено подобно влечуго. Става въпрос за безобиден смок, който изкара акъла и на учителките, и на малчуганите от забавачката. На спешен телефон 112 персоналът подал сигнал, че зад печката в кухненското помещение на детското заведение се е напъхало лъскаво влечуго. Веднага била задействана спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към териториална дирекция "Гражданска защита". Спасителният екип намерил смока и го обезвредил.

Преди близо месец пак от същата детска градина имало подобен сигнал, когато била забелязана голяма змия с четири малки.

Намереният смок е от защитените видове и според Закона за биологичното разнообразие който убие такова влечуго, го заплашва глоба от 5 000 до 10 000 лв.

В Габровско напоследък доста често започнаха да се появяват сигнали за настанили се неканени съскащи "гости" дори и в шумни квартали. Според специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите причината е, че на тези места има по-разнообразна храна - плъхове, мишки, птички. Едва ли обаче въпреки "защитения вид" родителите биха се съгласили децата им да играят там, където се мотаят змии.

Още едни гадини плъзнаха в Габровско - стършелите. Жилещите насекоми тормозеха жителите в града на Рачо Ковача и миналата година. Преди няколко дни мъж пострада по време на риболов на язовир край Габрово. Стършелът го ужилил по главата, а риболовът завършил в габровската реанимация. Рибарят едва не умрял от опасното насекомо. Лекарите направили всичко необходимо, за да спасят 27-годишния габровец, но се наложило да го вкарат в реанимация. Човекът бил в анафилактичен шок - най-тежката и често завършваща със смърт проява на алергия. Кръвното му налягане било 40 на нула. Лекарите съветват ужилените от насекоми да търсят по най-бързия начин специализирана помощ. В никакъв случай пациентите не бивало да се самолекуват - особено да не вземат алергозан, тъй като той смъквал кръвното налягане и вместо да си помогнат, пострадалите можело да си навредят.

Истински бум от нахапани и нажилени пациенти имаше през последния уикенд в Спешното отделение на габровската болница. Само за един ден дежурният екип е помогнал на още седем човека с алергични реакции в следствие от ухапвания на агресивни насекоми.

 

 

 Послушай лекаря

 

Синът ми страда от хронично възпаление на ушите. Въпреки това като всеки тийнейджър обича да ходи на басейн и твърди, че си слага тампони в ушите и няма опасност да се разболее. Забелязвам обаче, че от време на време има проблем и явно ушите го сърбят. Може ли да става въпрос за нещо по-сериозно, което изисква консултация със специалист, или е само моментно неразположение, което ще отмине? М. Тодорова, Плевен

 

Хроничните отити могат да се обострят от къпане в басейн

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

В резултат от къпането по плажовете и басейните през лятото оплакванията, свързани с нашата специалност УНГ, зачестяват. Проблемите са свързани както с възпаления на ушите - отити, така и на носа - хреми, синузити. Често се получават и инфекции на кожата на слуховия канал, тъй като в басейните и по-малките водоеми нивата на микробните числа са доста високи. Това са т. нар. външни отити или възпаление на кожата на слуховия канал, без да се засяга средното ухо и тъпанчето. Тези външни отити са едни от най-неприятните в субективно отношение като усещане в нашата специалност, тъй като са съпроводени с изключително силна болка, обхващаща не само ухото, но и долната челюст и половината от главата, съпроводени са с повишение на температурата, както и намаление на слуха, тъй като отокът на кожата на слуховия канал най-често е концентричен, води до стеснение и запушване на канала, звуковете не преминават и човек освен болката има чувство за тежест и намаление на слуха. Лечението на този вид отит е доста трудно, особено ако се предшества от някакъв вид кожно заболяване на канала от вида на гъбички или екземи. Хубаво е терапията да започне още в началните стадии на възпалението с помощта на антибиотични превръзки, промивки от локален характер, а също и перорално вземане на антибиотици и витамини, тъй като много често ако не се започне своевременно лечение, се стига до развиване на гноен абсцес в слуховия канал, което е много тежко усложнение. Понякога възпалението може да не обхваща целия лумен на канала, а да е ограничено и да наподобява цирей. В тези случаи се налага отваряне, почистване, саниране и антибиотични превръзки. Другото най-често страдание през летния период е възпалението на средното ухо или така нареченият бански отит. При него инфекцията може да е причинена от директно попадане на микробите и болестотворните бактерии чрез водата през слуховия канал до тъпанчето или през носа и гърлото по пътя на евстахиевата тръба до средното ухо. Тези възпаления са много неприятни, тъй като при несвоевременно овладяване на процеса водят до развитие на гнойни инфекции и е възможно да се получи перфорация на тъпанчето и стичане на гноен секрет във външния слухов проход.

Адекватна превенция няма. Различни фирми предлагат хиляди варианти за предпазване, свързани с различни по консистенция и материал тампони за слуховия канал - по-твърди, по-меки, силиконови, дунапренени. Според мен те не са достатъчни ефективни, тъй като винаги е възможно да попадне вода в ухото. Предпазването е като не си мокрим ушите и носа, но това е невъзможно при къпане. През лятото трябва да се плува само в проверени от санитарните власти басейни. Предразполагащи фактори са хроничното възпаление на ушите, като в този случай тотално се забранява мокренето на ушите. Друг предразполагащ фактор са кожните заболявания на слуховия канал - гъбички и екземи, които доста често се срещат, но се неглижират и не се лекуват докрай.

(За кожните заболявания на слуховия канал четете в следващия брой.)

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888