ТЕМА


 

Кризата удари и зимнината

 

Пазарът на плодове и зеленчуци за зимнина е вял, независимо от сравнително ниските цени потреблението е малко, установи екипно проучване на "BG Север". Хората, които по принцип приготвят зимнина, предпочитат минимални количества зарзават - колкото да спазят традицията. Голяма част от нетрайната продукция по пазарите се бракува.

Въпреки слабото търсене тази година приготвящите зимнина започнаха по-рано да се заглеждат по щандовете. Вместо в началото на септември, "обиколките" стартираха през август. Голяма част от хората купуват сега или дори вече са купили, защото се съмняват цените да паднат по-нататък - дори напротив, прогнозират поскъпване заради предстоящата според метеоролозите суша.

 

 ПЛЕВЕН

 

Нашенецът купува родното за туршии

 

Въпреки ниските цени потреблението е малко, жалват се търговци

 

Макар и по-малко от преди, домакините слагат по нещо в буркани за зимата

Емилия КАРАБУЛЕВА

ко плевенчанинът няма нещо затворено в буркани за храна през зимата, се чувства несигурен. Затова, бавно и полека почва и тази година кампанията за приготвяне на зимнина", обясни ентусиазма на плъзналите в градския пазар хора търговецът Михаил Лачев. Той добавя, че напливът е отпреди седмица, когато изплатили пенсиите.

Производители и търговци на зеленчуци и плодове се оплакват, че въпреки по-ниските цени на стоката потреблението е слабо, все по-малък брой плевенчани вече заделят от оскъдния си бюджет, за да спретнат зимнина за семейството. Кризата май удари и компотите, жалват се хората зад щандовете. За улеснение на клиентелата те вече не изхвърлят престоялата стока, а я продават на половин цена. Вещи в занаята по приготвяне на зимнина казват, че след подходяща топлинна обработка и тя става за трапезата.

"Като ни удариха дъждовете, добивите от декар спаднаха с 30 - 40%. С почти толкова се снижиха и цените, ама тази година хората не купуват по десетина-двадесет кила зарзават за зимнина", споделя неволята си Радка Драганска, производител на зеленчуци. Клиентите са станали по-придирчиви, първо оглеждат щандовете внимателно, търсят свястна стока на разумна цена. За зимнина на градския пазар в Плевен сега се харчат доматите, вървят по 40 ст. до левче за кило. Чушки с добро качество се продават от 80 ст. до лев. Апетити за пикантна храна в буркани проявяват предимно мъжете, купуват по няколко кила люти чушлета за 1,20 лв. килото. Малките краставички (корнишони) се предлагат и по 60 ст., но калиброваните достигат до 1,10 лв. Патладжанът върви между 60 и 80 ст. за килограм.

Леля Зорка има повече от 100 рецепти за компоти и туршииНели Пановска, производител и търговец на зеленчуци, обясни, че през тази година хит на пазара е белият патладжан. Клиентите го купуват, защото има чудесен вкус, затваря се в буркани както след изпичане на скара, така и суров, залят с подходяща марината.

Сред плодовете в момента най-търсени за зимнина са сливите и прасковите. Първите се харчат за 60 ст., а вторите за по левче на кило. Вече е отминала кампанията на компотите от ягоди и малини, въпреки високите цени между 3 и 5 лв. за килограм хората затваряли поне по десетина бурканчета, колкото да опитат децата през зимата. Търговци казват, че все по-често се купува и готова зимнина, защото цените са на кантар, а и домакините си спестяват дългото суетене край печката.

Промоции заради компотената кампания правят големите вериги магазини, но там стоката е предимно вносна, а нашенецът търси родното производство, казват вещи в приготвянето на зимнина.

Богат избор на капачки за буркани има по пазарите в Плевен, установи репортерска проверка. Най-скъпите, но и най-качествени, са произведени в Лясковец и Кричим, 50 броя се предлагат за 3,50 лв. Същата бройка може да се намери и за 2,50 лв. Най-малките капачки за пюрета вървят по 8 ст., а най-големите от този вид - по 10 ст. за брой. И тяхното потребление през тази година е намаляло наполовина, а хората са сдържани в харчовете си, коментират търговци.

"Ако преди правех повече от стотина буркана зимнина, сега се ограничавам максимум до петдесетина. Не е въпросът само в традицията, вече няма какво да се яде през зимата, храната в магазина е твърде скъпа за нас", разказва Зорка Панова. Според нея голяма част от възрастните хора не обичат купешките манджи било заради ниското качество, било заради навиците на семействата да скътат нещо вкусно в мазето. Та когато се сберат с родата или с приятели, да ги поглезят с кулинарни изненади. Всяка домакиня къта свои тайни рецепти, така са предавани от поколения на поколения, споделя леля Зорка. В големия й тефтер са записани повече от стотина рецепти. За читателите ни тя предложи начин за приготвяне на кьопоолу - хем прост, хем бърз. Около 2,5 кг чушки се пекат и нарязват, прибавя се килограм и половина патладжан, също опечен и нарязан, прибавя се чесън на вкус, една кафена чаша оцет и още толкова захар. Прибавя се и сол на вкус, сместа се разбърква, поставя се в буркани и се стерилизира.

Любопитна и доста непопулярна рецепта за компот от пъпеш предлага Вярка Едрева. В разтвора за 5 буркана тя слага литър и половина вода, един килограм захар и третинката от пакетчето с лимонена киселина. Всичко това се разтопява с бъркане. Бурканите се пълнят с нарязани на малки кубчета пъпеши и после се заливат с разтвора. Варят се около 20 минути.

 

 

 ГАБРОВО

 

Бабите се втурнаха за зарзават

 

Мариана ДИМИТРОВА

Най-честата гледка на централния габровски пазар са баби, помъкнали пълни торби със зарзавати. За разлика от миналата година, през тази като че ли цените на плодовете и зеленчуците са малко по-ниски, вероятно заради кризата и отънелия джоб на хората. В момента най-актуалните домашни консерви са бурканите с домати. Домакинствата, които предпочитат сами да приготвят зимнината си, вече направиха стерилизираните кисели краставички. Килото им в Габрово се харчеше по 1 - 1,20 лв. На пазара сега в изобилие се предлагат различни сортове домати на сравнително прилични цени - от 1,20 до 0,50 лв. Най-сетне се появиха и български домати. Търговците хитро се усмихват и си признават, че досега върху стоката е имало етикети с надпис "български, слънчеви" домати, а надписите върху кашоните издават, че зеленчуците са от съседни или по-далечни държави.

Баба от габровското село Яворец например е донесла на пазара хубави, едри, розови и наистина "слънчеви" домати. Тя се чуди защо трябва да се консервират в буркани и дава акъл как по-лесно и полезно може да стане запазването им за зимата: "Така витамините им "отиват на кино". Затова чуйте от мен един съвет, защото аз, майка ми и баба ми сме правили така. Нарежете на средно дебели резенчета доматите, поставете ги в плитка тава, в друг такъв съд или върху хартия, покрийте ги с тензух и ги оставете на слънце. След седмица те ще изсъхнат, после ги приберете в платнена торбичка, но в никакъв случай в найлонова, защото ще мухлясат. През зимата слагайте по една шепичка в гозбата и те веднага ще набъбнат. Най-важното - запазват си витамините", споделя приказливата баба.

 

 

 ВРАЦА

 

Малко мераклии посягат към бурканите

 

Христина АНДРЕЕВА

За повечето от търговците на кооперативния пазар във Враца не може да се каже, че са в най-печелившия период въпреки изобилието на плодове и зеленчуци. Не липсват и атрактивни цени, но потребителската кошница е свита. Заради голямото предлагане хората предпочитат да купуват минимални количества, колкото за прясна консумация и за трапезата. Малцина са мераклиите, които отрано стягат зимнината. Времената са други и все по-малко домакини прибягват до приготвянето на консерви с продукти от пазара, отчитат производители и търговци.

Най-търсени в тези дни са прасковите и нектарините, предлагани по 1 -1,20 лв. за килограм. По-възрастни клиенти, които отрано мислят за зимата, купуват за приготвяне на компоти и сладка. Много рядко се случва обаче на клиент да се продават над 10 кг от ароматните плодове, казват дошлите от плодовитите краища на България продавачи. Търгуваните за целта количества обикновено са до 5 - 8 кг, което е по джоба на хората от третата възраст.

Хит на пазара са доматите от с. Девене. За да върви търговията и стоката да не се разваля, кашони от по 18 - 20 кг с червения зеленчук се предлагат само по 35 стотинки за килограм. Затова и клиентите са повече. Дневно се продават от 30 до 50 - 60 кашона, отчитат продавачи. В тези дни търговията е по-активна, тъй като се получават пенсиите, коментират наблюдатели на пазара. Сортовете домати пък, които сега вървят, са най-подходящи за приготвянето на сокове и пикантни сосове. Клиентите предпочитат българската стока, която е и по-скъпа, но по-качествена от турския домат. Цената му се снижи до 60 ст./кг. Харесваните за прясна салата розови домати пък се продават по 1,80 лв. Сред тях не липсват гигантски екземпляри, някои от които достигат до 300 - 500 г, хвалят се продавачи. Чушките се търгуват от 1 лв. до 1,80 лв. Все още не се отчитат продажби в големи количества. Дългогодишни търговци на пазара очакват интересът да се засили в края на месеца и най-вече през септември, когато консервирането е в разгара си. За сега по-активна е търговията на корнишони. В зависимост от качеството и големината им, те вървят от 80 ст./кг до 1,30 - 1,50 лв. И тук предпочитанията са към родното производство, вместо предлаганите краставици от Турция и Гърция. Морковите пък се търгуват от 1,50 до 2 лв. за килограм, като очакванията са до седмица - две цената им да падне. За да привличат интереса на клиентите, освен плодове и зеленчуци, някои от павилионите на пазара предлагат и всичко необходимо за консервиране - от капачките за буркани до подправките. Пазарът обаче е вял и не малки количества от плодовете и зеленчуците се бракуват. Някои от сергиите пък спуснаха кепенци и продавачите предпочетоха да отдъхнат през лятото.

 

 

 ВИДИН

 

Настъпи времето на доматите

 

Теменужка ИЛИЕВА

Близо месец по-рано настъпи сезонът на доматите. Много жени купуват на едро, за да ги затварят в буркани или консервират с аспирин, споделиха продавачи на видинския пазар. Други години стягането на зимнината е започвало в началото на септември, а тази - на август. В града е плъзнал слух, че заради жегите растенията в градините изгарят и нямат нов завръз. Това е самата истина, убеждават производители. Дори всекидневните поливки не спасяват стърковете от 40-градусовата жега. Затова зимнината трябва да се прави по-рано - докато има домати.

Заради добрата реколта през август доматите поевтиняха. Килограм на видинския пазар може да се намери за 60 ст, дори и за 50. Това кара хората да купуват по 20 - 30 кг наведнъж. Приказките за наближаващата криза също карат семействата предвидливо да се запасяват със зимнина. По-евтини от миналата година са и краставиците. По-едри могат да се намерят за 60 - 80 ст., но малките, които стават за консервиране, не падат под 1 лв. Сините патладжани държат цена от 1,50, пиперките са по 2 - 2,50. Не мръднаха от цената си копърът и магданозът - по 50 ст. струва връзката.

Вечер край блоковете и по улиците на Видин изгряват огньове. Домакините варят бурканите с домати и краставици. Успоредно със зеленчука варят и компоти. Сега е сезонът на прасковите. Домакините бързат и с този плод. Вместо зимния сорт, който се дели от костилките, те консервират летния. Пак от страх, че след месец другият вид няма да го има или ще струва по-скъпо. Летните праскови се продават по 1,20 - 1,50 за кг.

Бързат и търговците. По сергиите може да се видят недоузрели сливи или грозде. Няма време за чакане, обясни търговец. След 10-тина дни всички ще изнесат и сливи, и грозде. Вярно е, че са недозрели, но и така стават за компоти и ядене, казват те.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Сладко от орехчета и кисели пъпеши изкушават в Балван

 

Кремена КРУМОВА

Няма село в община Велико Търново, в което жителите му да се лишат от зимнината заради високите все още цени на плодовете и зеленчуците. Причината е, че голяма част от тях си произвеждат сами стоката, която им е нужна за туршиите и сладката. Всяка възрастна жена разполага с тефтер, в който са описани рецепти за всякакви манджи и зимнина. Бабите дотам са свикнали с покъщнината, че лятната работа им се вижда като песен и тя не ги лишава и от седянката привечер, на която продължават да се обменят рецепти и съвети.

Леля Маринка от с. Балван дава рецепта на лютеница и сладко от кайсии с бадеми. От домати, люти чушки и чесън, с малко сол и олио възрастната жена прави предястие за чудо и приказ, макар и доста лютивко. За кайсиите пък казва, че плодовете без костилките трябва да престоят цяла нощ поръсени със захар, а вътре в тях да се сложат ядките. След това плодът се вари, а сокът се сгъстява. Балванчани правят още комфитюр и от пъпеш, череши, вишни, грозде, дори малки орехчета. Не липсват и други вкусотии като кисели чушки, пълнени камби с моркови, чорбаджииски чушки, печен патладжан и др. Правят се както кисели краставички, така и тиквички, зелени домати, пъпеши, царевица и др.

Благовеста Факирова, председател на сдружение "Св. Иван Рилски в Балван се похвали, че съвсем скоро ще направи изложба на туршии, произведения на изкуството. Защото то не е майсторлъкът само да ги направиш, а и да ги подредиш красиво и добре, казва тя. Другата приятна задача, с която се е нагърбила Факирова, е да направи мини книжка с рецепти и илюстрации на най-характерните балвански гозби. В нея ще са поместени и снимки, и малко история на характерни български обичаи, пресъздадени от бабите в селото, които не спират да се хвалят колко вкусни манджи са направили на екипа на Иван Звездев, който снима преди време и всички са си облизали пръстите.

Иначе на пазара във Велико Търново доматите са с цена вече между 60 и 80 ст. Пиперът също е паднал малко и се търгува между лев и 1,20 лв., патладжанът е между 80 ст. и лев, лютите чушки са по 1,50 лв. за кг. Все още висока цена държи бамята и тя се пазарува за 4 лв./кг. Корнишоните също не паднаха много в последния месец и държат цена от 1,20 лв. Един от най-търсените плодове за сладко е прасковата. Цената й е по лев - 1,20 за кг.

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Краставиците и зеленият боб най-предпочитани

 

Мира ГАНЧЕВА

Най-предпочитани за зимнина са доматите, краставиците, зеленият боб, твърдят забързани купувачки на ловешкия пазар. Радващото е, че цените тук падат с всеки изминал ден. Нелоши домати се намират вече по 50 ст., докато седмица по-рано най-калпавите бяха по около 80 ст. Средната цена на червения зеленчук сега е 70 - 80 ст., от лев нагоре се среща по-рядко. Разбира се, има и домати по за над лев и половина, до които стои гордият надпис, че са домашно производство. Корнишоните, които са едни от най-предпочитаните за буркани, сега са вече по левче, докато доскоро бяха по 1,20 лв. Продават се и малко по-големички за 70 ст. Те обаче не са тачени за зимнина, тъй като най-хрупкави са по-младите краставички. Ловчалии купуват сега или дори вече са купили, защото се съмняват цените да паднат по-нататък, дори напротив, прогнозират поскъпване заради предстоящата според метеоролози суша. Някои дори помнят ситуации от предишни години, когато заради чувствително повишаване на цените са останали без мезе за ракията. По-евтино им излязло да си купят от магазина през зимата...

Зеленият боб, който много домакини не пропускат да консервират, все още държи цена от лев и малко отгоре за килограм. Сините патладжани са от 1,10 лв. нагоре в зависимост от големината им. Много тънко обаче вървят тиквичките. По-големите са по 20 ст. килото, а по-малките - най-много 40 ст. Вярно е, че тиквичката отнема време за приготвяне, но пък няма нищо по-вкусно от това, на зима да ядеш пържена тиквичка, категорични са мнозина домакини. За повечето от тях не представлява трудност да приготвят бурканите, особено ако разполагат с фритюрник, в който тиквичките стават за броени минути и могат да ги пържат дори и децата. Някои от жените са готови да споделят и "чудна рецепта" - изпържените тиквички се редят още топли в буркана, като помежду им се слага чесън и копър, малко аспирин, накрая се долива олио и - готово. Не се и заваряват.

По това време на пазара няма нищо повече от дини и пъпеши. Може би само рекламите и хвалбите на търговците ги "бият". Най-сладките са от Дългополе, Любимец, Петревене, отсичат познавачи. Цените са най-разнообразни и обещават да се топят все повече и повече. Доскоро дините вървяха средно по 60 ст. за килограм, само по-големите бяха по 40 ст., докато сега сладкият плод вече се търгува средно по 30 - 40 ст. килото. Пъпешите винаги са били по-скъпи, така че не изменят и тази година на традицията. Преди цената им се движеше от 1,20 до 1,50 лв., позаплулите се бяха по лев, а сега средната им цена е от 60 ст. до левче. Търговци привличат купувачите къде с две за лев, къде с четири за лев, но хубави пъпеши се намират и по 70 - 80 ст. килото.