ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Местните структури на БСП в Плевенско недоволни от националното ръководство

 

Анализите на резултатите от парламентарния вот отчитат грешки в управлението

 

На Бузлуджа Сергей Станишев призова за честно лидерско състезание

Катя ДИНЕВА

Общинските съвети на БСП в Плевенска област на свои заседания обсъдиха и приеха анализи за резултатите от парламентарните избори. Въпреки спецификата на отделните общини, в които резултатите са различни, навсякъде преобладават изводите, че основните причини за тежката загуба не са в местните структури, макар и в тяхната работа да се отчитат пропуски, а в централното ръководство на партията и във водената политика от правителството на Станишев през четиригодишния мандат.

"Отминалите парламентарни избори донесоха на БСП и "Коалиция за България" една от най-тежките загуби в годините на прехода. Резултатите в община Плевен отразяват общонационалните тенденции - категорична преднина на ПП ГЕРБ, която е най-ярко изразена в големите общини като Плевен", се казва в анализа на местния лидер Любомир Петков, утвърден от пленума. Според материала "ролята на местните структури в едни национални избори е да реализират организационно-политически активности в унисон с националната стратегия на предизборната кампания. Последните парламентарни избори ясно показаха, че общият политически резултат на партията може да бъде категорично повлиян най-вече от национални тенденции в предкампанийния период и в самата предизборна кампания. В тази ситуация местните структури, включително и плевенската, можеха да имат една единствена цел на оперативно ниво - да изцедят максималния ресурс в създадената общополитическа среда". Плевенските социалисти стигат до извода, че неблагоприятната общополитическа среда за БСП в национален план се изразява в два аспекта. "Първо - в поредица от грешки и от политически, и от организационен характер. Като стратегически пропуск на партията в целия период на мандата трябва да се отчете влошената комуникация между управлението и обществото. Проблемът има и политически, и организационни измерения. Те се коренят в следното:

- неумението на управлението и на БСП като представител в него да представи убедително пред обществото резултатите от един успешен мандат;

- изоставането на заден план на организационно-политическата активност;

- отсъствието на категорични позиции по конфликтни за управлението и за БСП теми от дневния ред на обществото;

- системни проблеми във функционирането на вътрешнопартийните взаимоотношения и начина на комуникация между различните нива в структурите на партията;

- самата кампания, в това число неуспешния опит за компенсиране на четиригодишен неефективен диалог със структурите на гражданското общество, използването на непопулярни предизборни тактики.

Вторият аспект на проблемите, които донесоха ниския резултат на БСП в национален план, са заложени в адекватната позиция на основния политически конкурент ГЕРБ в предизборния пероид и на крайните политически негативи, понесени от БСП в резултат от действията на бившия коалиционен партньор ДПС", пише в анализа.

Любомир Петков и неговите съпартийци смятат, че конкретни явления като телефонната кампания, разноговоренето в публичното пространство, пропускането без реакция на ключови тези на конкурентите в предизборната кампания са създали онази политическа среда, в която спечелването на изборите е станало невъзможно.

"Общият извод от влиянието на националните тенденции върху изхода от предизборната надпревара на местно ниво е следният: БСП в Плевен, както и навсякъде, влезе в тази кампания с тежък дефицит на обществена енергия, което предпостави капсулирането на резултата в органичения кръг на партийните членове и твърдите симпатизанти. Причините за тази капсулация може да бъдат търсени навсякъде, но могат да бъдат намерени преди всичко в политическата изолация, в която изпадна БСП. Тя се получи поради продължителната и агресивна антикампания на опонентите и поради собствени грешки във времето на целия управленски мандат и през самата кампания", се казва в анализа на ОбС на БСП в Плевен.

"Колкото и причини да се търсят за тежката загуба в изборите за 41 Народно събрание долу в структурите, считаме, че ще пропуснем най-важната, която не ни се иска да я назовем, но е факт - на БСП все още й тежи наследството от миналото, нещо повече, има тенденции тези процеси да се задълбочават", пише в анализа на общинския партиен съвет в Пордим. Според документа загубата е и заради не най-правилния подход при управлението. "С болка трябва да признаем и факта, че не можахме да се справим с прословутата корупция, а тя навлезе трайно в почти всички структури на властта именно през нашето управление", констатират пордимските социалисти.

Общинският съвет на БСП в Долни Дъбник стига до извода, че основната причина за тежката загуба е в грешки на партийното ръководство на национално ниво. Изброени са високомерието на част от членовете му, недобре премерени изказвания в националните медии, вътрешни противопоставяния. Към тези причини са добавени грешките в управлението на страната, понесените негативи от действията на тройната коалиция и най-вече на ДПС, неработещата формула "Коалиция за България", незачитането на мненията на общинските конференции, които според долнодъбнишките социалисти са форуми без стойност и значимост за националното ръководство.

Членовете на пленума в Червен бряг отчитат като една от причините за резултата разделянето на европейските и парламентарните избори. Според тях при вот "Две в едно" разликата между ГЕРБ и БСП е щяла да бъде много по-малка. Като недобре прецизиран елемент е определен мажоритарният вот, тъй като във всичките 31 избирателни района имало само един мажоритарен кандидат - Бойко Борисов.

По време на заседанието на ОбС на БСП в гр. Искър също са прозвучали критики към централното ръководство, което не се съобразявало с мнението на местните организации. Негативна оценка получила и коалиционната политика на БСП. Не може такива партии, които нямат структури, да казват кой да бъде втори в листата, заявил активист, визирайки второто място в плевенската листа на "Коалиция за България" на Георги Анастасов от "Български социалдемократи". На пленума в Искър са били изказани противоречиви мнения дали Сергей Станишев трябва да остане лидер на БСП.

На базата на анализите на общинските партийни съвети в средата на септември областният съвет на БСП в Плевен трябва да обобщи резултатите и да приеме становище, което ще бъде представено на конгреса през октомври.

 

Васил АнтоновКомисия ще брани уволнените кадри

 

Комисия за защита на кадрите, които ще бъдат уволнени заради партийната си принадлежност от държавните структури, бе създадена към областния съвет на БСП в Плевен. Неин председател е областният лидер Васил Антонов, членове са общинските партийни шефове, червените кметове, депутатите от "Коалиция за България" Румен Петков и Георги Анастасов, членовете на националния съвет на БСП. Комисията за защита на кадрите има за цел да съхрани кадровия потенциал на БСП и нейните коалиционни партньори чрез изготвяне на ефективна програма за тяхната по-нататъшна реализация, след като партията има ролята на първа опозиционна сила в страната.

"Няма съмнение, че предстоят мащабни чистки в държавата, а администрацията е много чувствителен сектор и всяко необмислено движение би довело до лош ефект както за служителите, така и за административните структури като цяло, каза на заседанието на ОблС на БСП народният представител Румен Петков. Според него столетницата има много добри специалисти и категорично е необходимо да ги защити - не само ключовите фигури на ръководни постове в администрацията, но и всички експерти, служители и симпатизанти на партията.

Първите стъпки на Комисията ще са в посока да изготви подробна база данни за всички кадри, които могат да попаднат под административен натиск, и при всеки сигнал за политическа разправа да търси път за опазване на авторитета и кариерата на засегнатите. "BG Север"

 

 

 ВИДИН

 

Спрягат Плугчиева за лидер, била като Ангела Меркел

 

Тина ИЛОВА

Делегатите на конгреса на БСП от Видин ще подкрепят Сергей Станишев, твърдят от централата на партията. Проблемът за лидерството вълнува социалистите. Те живо се интересуват от това, което става в партията. През последните дни в неформални сбирки обсъждат изявленията на Весела Лечева. Някои смятат, че казаното от нея за Станишев е предателство. Звучи им абсурдно, че страната е била управлявана от Дилян Пеевски или Росен Карадимов, както беше изнесено. Лечева беше в екипа на управляващите, защо тогава не ги каза тези работи, негодуват те.

Не всички обаче застават на страната на Сергей Станишев. Има и такива, които го критикуват за изборната загуба и за далаверите на властта, които той е допуснал. Иначе са убедени в личната му честност, коректност и неподкупност. Намират го за интелигентен, възпитан, начетен.

Във Видин една група червени смята, че лидерът трябва да подаде оставка. Това чувство се засилва с всеки изминал ден, след като новите управляващи започват да вадят на светло нарушения и злоупотреби на предшествениците си. Къде са нашите министри, защо не опровергаят казаното, ако то не е вярно, питат те.

Същите хора, макар и полулегално, предлагат за лидер на БСП да бъде издигната Меглена Плугчиева. Според тях тя е много сериозна, не е корумпирана, излъчва доверие и респект. Освен това е енергична, с воля за промяна и работа. Сега е времето на жените, убеждават те. Жена е държавен секретар на Щатите, жена е най-успешният канцлер на Германия. Плугчиева е позната на Запад, уважавана е от партньорите на България. Тя има всички шансове да стане българската Ангела Меркел, твърдят запалените по тази идея.

Меглена Плугчиева е наистина алтернатива на сегашния лидер, но има и други, обясняват видински социалисти, които се тревожат искрено за състоянието на партията.

 

 

 ГАБРОВО

 

В София пренаредили депутатската листа

 

Мариана ДИМИТРОВА

Възможни са промени в областното и общинското ръководство на БСП, според председателя на общинската организация на социалистите Николай Григоров. Ако се реши, че това е по-добре за бъдещето на организацията и за подготовката за предстоящите действия и местните избори, няма нищо страшно да има промени, коментира той. Решено е да има конференция, която ще бъде преди националния конгрес на партията на 18 октомври. Тогава ще бъде обсъждан и въпросът с поста на Татяна Дончева, която все още е областен председател на БСП. Партията има нов устав, там са указани реда и начина на формиране на областния съвет, функциите и кадровия състав, така че вероятно и там ще има някакви размествания, каза още Григоров.

Преди дни на свое разширено заседание ОбС на БСП в Габрово е обсъдило резултатите от проведените избори за Европейски и национален парламент. Доста критики към ръководството отправят габровски членове на столетницата. Според бившия председател на партията и настоящ общински съветник Фьодор Леонтиев на това заседание са предложени единствено статистически данни от изборните резултати, но не и сериозен анализ защо БСП претърпя провал и защо габровци изпратиха едва един депутат от листата на БСП и коалиция.

"По време на последния пленум на партията беше предложен не материал, а обикновена информация, а данните от нея всеки би могъл да намери сам. Но според нея ние в Габрово нямаме никаква вина за загубата на парламентарните избори. Забележете, на габровската партийна организация все някой друг й е виновен - Станишев, папата, патриарха, правителството и кой ли още не. Въпреки че от 2003 г. непрекъснато губим избори и никой не иска да си го признае", не спести критиките си Леонтиев. По неговите думи общинското и областното ръководства не са защитили достатъчно добре на "Позитано" 20 позицията на габровската структура преди изборите за НС и са допуснали червената централа да пренареди наново листата и да сложи Ивелин Николов за водач, вместо габровското предложение за Лена Енева.

 

 

 ВРАЦА

 

Социалисти са възмутени от високомерието на Позитано

 

Христина АНДРЕЕВА

Социалистите във Врачанско преодоляха първоначалния шок от удара на парламентарните избори. Партийният живот в организациите по места постепенно влиза в нормалното си русло и емоциите отстъпват място на трезви оценки и анализи, коментират членове на областното ръководство.

Като основна грешка те отчитат липсата на силна медийна политика по време на предизборната кампания. Критики са отправени към хора от кандидат-депутатската листа, които не са се включили активно в кампанията. Надделяват мненията за добро управление на левицата през изтеклия мандат и за подкрепа на политиката, която БСП ще продължава да води в защита на националните интереси.

Вън от деловите форуми обаче, редови членове на левицата не крият възмущението си от демонстрираното високомерие на лидерския актив и отдалечаването му от интересите на хората и обществото. Не се одобрява, и партньорството с ДПС и надделяването на комерсиалните интереси над идейните. Говори се за млада вълна, неподвластна на стария елит, която да поеме радикалните реформи. По време на областното заседание обаче подобни гласове не са се чули.

В община Враца социалистите са повлияни и от предстоящите частични избори за кмет. Темата и обсъждането на подходящи кандидатури вече изместват дебата около чисто партийните дела. Въпреки загубата на мажоритарния парламентарен вот, надделяват мнения, че кандидатурата на областния председател Димитър Гъндев е най-подходяща. Неговите поддръжници отчитат проявеното му мъжество да се хвърли в битката и да "сложи главата си на дръвника" в сложната ситуация след управленския мандат. Предпочитат да заложат на човек с доказани качества и опит, вместо да подкрепят кандидатура на млад политик, която може да бъде пропиляна неразумно.

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Предизборната програма не достигнала до народа

 

Мира ГАНЧЕВА

Председателите на седем общински съвети на БСП в Ловешка област и кметовете на Ловеч и Летница - Минчо Казанджиев и д-р Красимир Джонев, изразяват в писмо до Националния съвет на БСП подкрепа за Сергей Станишев и предлагат анализ за БСП като партия с бъдеще.

"БСП не е партия-проект, създаден да акумулира временните настроения на хората в полза на определени елити и която трябва да се поддава на прибързаните емоции, водещи до нейното разпиляване", пише в писмото на ловешките социалисти.

Антифашисткият съюз също не приема призивите за оставка на Сергей Станишев. Оттам приканват за пълна консолидация на всички политически партии и организации от лявото политическо пространство. А тези, които искат оставки, би трябвало да направят отчет за своята дейност като депутати и партийни ръководители, както и в предизборния процес.

Според БАС по време на четиригодишния мандат на правителството на Станишев е постигната финансова и банкова стабилност в страната, но за съжаление представената от "Коалиция за България" сериозна и задълбочена предизборна управленска програма не е достигнала до голяма част от българския народ.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Червени напускат партията

 

Кремена КРУМОВА

Около 40 членове на БСП във Велико Търново колективно напускат партията, стана ясно през седмицата. Масовото излизане от столетницата е както заради изборния крах на парламентарния вот, така и заради нарушения диалог в партията и провежданата от БСП политика на местно ниво. След като бяха направени анализ и оценка на проведените през тази година избори, ръководството на партията в старата столица получи вот на доверие. Насрочени са събрания на основните организации за запознаване с анализа.

Повече от месец след изборите някои са недоволни и коментират несъгласието си с политиката на червените. "Реалната политика на БСП се разминава драстично с очакванията на нейните избиратели. БСП се превърна в партия, в която взе връх партийната олигархия", пише в мотивите си за напускане един от членовете. Според друг партията е станала буржоазна и вече не е социална.

"Според устава на БСП членството в партията е индивидуално и доброволно. Така че хората не могат нито да бъдат задължени да членуват, нито да бъдат изгонени, въпрос на техен личен избор е", коментира Стефан Стефанов, говорител на социалистите в старата столица. Според него обаче не е коректно напусналите, след като не са оповестявали публично влизането си в партията, да го правят, когато излизат от нея.