КОНФЛИКТИ


 

Неуспял кандидат-депутат тероризира самотна майка

 

Въпреки решението на съда Ивайло Манчев не премахва двуметровата си ограда

 Ивалинка Димитрова

Поля ТОМОВА

Самотната майка Ивалинка Димитрова живее в непрекъснат страх и тормоз, който й налага съседът й - бизнесменът Ивайло Манчев. През 2007 г. Ива купува къща от банка. Имотът е бил заложен и предложен на пазара. Къщата е на ул. "Асен Златаров" 69 и освен нея в имота влизат и 210 кв. м дворно място. Домът е и в съседство с този на Ивайло Манчев, който също има дворно място. Още когато Ива купува къщата, през нощта Манчев влиза в нейния имот и си огражда част от двора й. Слага двуметрова телена ограда. Тогава детето на Ива е малко и тя не може да изкара количката, тъй като няма място в собствения си двор. Жената подава жалба в съда.Факсимиле от решението на съда

Започват дела и в края на 2008 г. съдът осъжда Ивайло Манчев да премахне незаконната ограда и да заплати разноските по делото. Въпреки решението обаче съседът не маха оградата. Ива се принуждава да търси правата си чрез съдия-изпълнител. Според неговия протокол Ивалинка Андреева има право да премахне оградата, след като Манчев не желае да стори това. Ако съседът препятства изпълнението, полицията има право да го задържи и да уведоми незабавно прокуратурата. С правото, което й дава протоколът от съдия-изпълнителя, Ива решава да махне оградата. И го прави. В един момент Манчев се появява и връхлита върху жената и тригодишното й дете. "Той разкъса оградата и започна побоя срещу мен и дъщеря ми. Почна да чупи саксии, да къса цветята, да ни рита", разказва потърпевшата. Ива се обажда на полицията, но вместо да озаптят Манчев, полицаите пишат протоколи за нарушаване на обществения ред на Манчев и на Ивалинка. Жената си вади медицинско, от което става ясно, че има лека телесна повреда. Детето й също. Пуска жалба в прокуратурата. Най-малко три пъти Ивалинка Димитрова е сезирала прокуратурата и полицията заради тормоза, на който е подложена. Оказва се, че от прокуратурата са разпоредили проверка. От полицията са върнали документите в прокуратурата. Става ясно, че въпреки законовото си право, Ивалинка не може да направи нищо освен да си наеме адвокат и отново да води дела срещу Ивайло Манчев. "Значи мен, като самотна майка, няма кой да ме защити, въпреки че законът е на моя страна, а за този човек няма закони. Явно той е законът", споделя жената. Сега тя е започнала да санира къщата си, но няма достъп до определена част от нея, която се намира в двора на Манчев. Там той е затрупал с дърва и прозореца към една от стаите на жената.

Самият Ивайло Манчев бе потърсен за коментар по случая. Първоначално той обяви среща, после не се появи, не си вдигна и телефона. Същият този човек беше кандидат за депутат на последните избори от партия "Другата България", а през 2005 г. участва в предизборната кампания като независим мераклия за народен представител, също неуспешно.

 

 

Лечителката Тотка Тотевска поискала 100 бона за миома

 

Срещу нея е повдигнато обвинение за измама в особено големи размери

 

Засега Тотевска остава в ареста

Поля ТОМОВА

В следствения арест в Плевен от няколко дни е "лечителката" Тотка Тотевска. Тя се е самообявила за "единствената наследница на Ванга", както личи по огромните табели, сложени на блока, в който живее. Подлъгана от тази реклама, 38-годишната Татяна Кръстева от Враца решава да отиде при Тотевска, за да излекува миомата й. Жената се свърза с "лечителката" и разбира, че трябва да плати 100 000 лв. за сеансите и ще бъде излекувана. Кръстева дава 60 хил. лв. Вместо състоянието й да се подобри обаче, то се влошава. Медицински прегледи показват, че миомата й продължава да расте въпреки "лечението".

Потърпевшата подава сигнал до полицията и прокуратурата. За да се докаже обаче, че Тотевска е провеждала лечение, а не само врачуване, за което има лиценз, трябва план. Тогава специален човек под прикритие се обажда на гадателката и търси помощ. Тотевска кани т. нар. пациентка, за да започне лечението. По този начин попада в капана на разследващите. При обиск в дома й са открити вещи и документи, които потвърждават, че тя е практикувала "лечителство".

След ареста Тотевска е поискала изследване с твърдението, че не е в добро здравословно състояние. Такова й е направено. Плевенският окръжен съд потвърди постоянната й мярка "задържане под стража", въпреки че в съдебната палата врачката демонстративно се появи с бастун. Синът й обяви, че майка му не е взела 60 хил. лв. от пациентката от Враца, а само 5 хиляди. Той твърди, че майка му е набедена, без да има вина.

Тотевска обаче има вече присъда за подобен случай от юни 2009 г., когато същото, което е сполетяло Кръстева, се е случило на още трима души. Присъдата все още не е влязла в сила. През далечната 1994 г. Тотевска излъгала инж. Петър Бърдаров да й прехвърли апартамента си в "Сторгозия" и той го направил. Мъжът потърсил помощ от гадателката, тъй като имал семейни проблеми. Освен че прехвърлил апартамента си, мъжът се разделил и с крупна сума от банковата си сметка, тъй като дал пълномощно на Тотевска.

Сега срещу врачката е повдигнато обвинение за "измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай". Ако сега съдът я признае за виновна, тя ще лежи от 3 до 10 години зад решетките, може да се стигне и до конфискация на половината й имущество. От деня на ареста й никой не отговаря на позвъняванията на адреса й в Плевен. На звънеца обаче се мъдри надпис "Ванга". Пространството около входа, където живее Тотевска, е облепено с некролози на пророчицата. Хората от блока знаят с какво се занимава съседката им. "Не съм чувала добри отзиви за нея, доколкото знам, измамила е една жена. Абе - самозванка", твърди съседка на врачката. Жената обаче се чуди как е възможно все още в България да има хора, които се подлъгват по подобни неща и дават луди пари на измамници.

 

 

Управляващите от ГЕРБ във Враца газят закона

 

Гонят шеф на "Тролейбусен транспорт" без правно основание

 

Христина АНДРЕЕВА

Управляващите от ГЕРБ във Враца се оказаха безпомощни за решаването на проблема с управителя на общинското дружество "Тролейбусен транспорт", забъркан от самите тях. В стремежа си да прекратят договора за управление с Димитър Гъндев, който е под закрилата на закона като ексдепутат и участник в мажоритарния парламентарен вот през юли, местните управници попаднаха в мрежите на собствената си некомпетентност и политическо интригантство. На второ поредно заседание миналата седмица общинските съветници не можаха да вземат решение дали Димитър Гъндев - лидер на БСП във Врачанско, трябва да бъде отстранен от ръководния пост в дружеството. По време на дебата стана ясно, че предложението за това не отговаря на никаква правна сила и грубо нарушава закона за избиране на народни представители.

Веднага след като се разбра, че Гъндев губи мажоритарния вот във Враца, тогавашният кмет Тотю Младенов, сега социален министър, побърза да внесе докладна за прекратяване на договора от 7 ноември 2003 г., с който транспортният шеф е поел управлението на дружеството. Той пък от своя страна подаде молба за възстановяване на заеманата длъжност, а после представи болничен лист. Управляващите се изправиха пред сложен юридически казус, след като през март, още по време на депутатския мандат на Гъндев, проведоха конкурс за управител на "Тролейбусен транспорт" и мястото бе заето от спечелилия конкурса Илиян Йончев, а временно изпълняващият длъжността Славчо Тодоров бе отстранен. Назначаването на Йончев стана с решение на общинските съветници, които подкрепиха предложението на конкурсната комисия. Именно на това решение и на мотивите за изтичане на депутатския мандат на Гъндев се позова в докладната си Тотю Младенов. По време на заседанието обаче той оттегли документа, след като бе атакуван от съветниците отляво, че не почива на законова основа.

Конфузната ситуация се повтори и на последното заседание на общинския съвет миналата седмица. Този път вносител на докладната бе Светла Кръстева - временно изпълняващ длъжността кмет. Отляво в залата трябваше да припомнят, че документът няма никаква правна сила и такова предложение следва да бъде внесено от председателя на общинския съвет, като принципал на търговското дружество. Шефът на комисията по законосъобразност Румен Антов сам призна, че тя няма становище, тъй като при обсъждането на докладната съставът й е бил без кворум.

Самият той пък бил притеснен, че не е видял нито един договор за управление на Димитър Гъндев. Цветелина Върбанова от групата на БСП осветли казуса откъм законовата му страна, като изтъкна, че Тотю Младенов не случайно е оттеглил предложението си на предходното заседание. Може би умишлено е прикрит чл. 52, ал. 5 от Закона за избиране на народните представители, според който, когато предишната длъжност на избрания кандидат е заета от друго лице, трудовото правоотношение на това лице се прекратява без предизвестие, незабавно, посочи Върбанова. Тя допълни, че съветниците е трябвало да се съобразят с духа на закона още когато е проведен конкурсът за управител. Според нея редно е управлението на Илиян Йончев да продължи до завръщането на титуляра. В залата прозвуча риторично въпросът кой ще поеме отговорностите и разходите при евентуален съдебен спор. Съветници юристи бяха категорични, че печелившият ще бъде Гъндев. Отляво и отдясно в залата бяха изразени мнения, че проблемът е от самото начало на този общински съвет, минава през промяната на наредбата и всички процедури, свързани с обявяването и провеждането на конкурса за управител на "Тролейбусен транспорт" до внасянето на въпросните докладни. Членове на комисията по законосъобразност са категорични, че този казус задължително ще мине през съдебно дирене, за да се изясни истината. В крайна сметка въпросът бе отложен за обсъждане на следващо заседание на общинския съвет, след като се проведат консултации с юристи и бъдат изяснени всички страни от правна гледна точка.

 

 

Севлиевска фирма завлече община Горна Оряховица с 96 хиляди лева

 

Така изглежда сградата след напускането на фирмата

Кремена КРУМОВА

Близо 96 хиляди лева от наем дължи на община Горна Оряховица севлиевската фирма "Динамо" ООД. За неизрядния платец местната администрация е сезирала районната прокуратура за принудително събиране на дължимите суми. Кметът инж. Йордан Михтиев информира за трудностите, които община Горна Оряховица е срещнала при събирането на наема от севлиевската фирма. Той обясни как се е стигнало до сагата с двегодишната кореспонденция между администрацията и фирмата.

Севлиевската фирма "Динамо" прави заготовки за американските фаянсови заводи в Севлиево и решила да си открие цех в Горна Оряховица. Всичко започва на 9 юли 2007 г. със сключване на договор за наем между общината и "Динамо" ООД за бившето училище "Хр. Ботев" в кв. "Калтинец" в железничарския град за срок от 10 години. Първоначалната месечна наемна цена е определена в размер на 7 920 лв. с ДДС. За асфалтовите площадки с площ от 1 988 кв. м месечната наемна цена е в размер на 400 лв. След няколко дни обаче с писмо до кмета на общината "Динамо" отправя молба за отсрочване на плащането на месечния наем и предлага гратисен период от 4 месеца, като посочените аргументи са, че сградата се нуждае от основен ремонт на покрив, дограма - врати и прозорци, остъкляване, бани и тоалетни и др. и по тяхна преценка ремонтът щял да възлезе на над 70 000 лв. Местният общинския съвет влиза в положението на севлиевската фирма и дава съгласие дължимият от фирмата наем да се начислява от датата на пускане на обекта в експлоатация, но не по късно от 1 ноември 2007 г. Въпреки жеста от местния парламент постъпва ново предложение от същата фирма за удължаване на гратисния период до 30 март 2008 г. за плащане на наема предвид големите икономически затруднения за фирмата, настъпили в следствие на извършения основен ремонт на сградата и проблеми, свързани с отоплението през зимния период. Посочени са и разходи за обучението на работниците в производството от специалисти от "Идеал Стандарт - Видима", Севлиево, като всичко това налагало прекратяване на производството през зимните месеци. В продължение на един месец общината получава две писма от "Динамо" за удължаване на гратисния период или за намаляване на месечния наем до 2 000 лв., да бъдат опростени лихвите за минал период, като за причина се посочва икономическата криза, оказала влияние на продажбите. В същото писмо се изразява готовност за участие в процедура по приватизация на обекта, а в случай, че общината реагира на предложението, моли настоящото писмо да се счита за предизвестие за прекратяване на договора за наем на обекта. Така общинска комисия посещава обекта и констатира, че в деня на проверката в предприятието работят около 25 работника, което означава, че не са изнесени от него машините и съоръженията и сградата не е опразнена, както се е твърдяло в по-рано отправеното писмо от страна на наемателя до община Г. Оряховица. На 19 май т. г. общината уведомява, че дължимата сума вече е набъбнала на 95 хиляди лева и че до 30 дни помещенията трябва да се освободят, защото едностранно договорът е прекратен.

На 5 август на домакина на община Г. Оряховица се обажда по телефона бивш работник на "Динамо", живущ в съседство с обекта, и заявява, че фирмата е опразнила всички помещения и е предала ключовете на него. Още същия ден със заповед на кмета на общината е назначена комисия, която да направи оглед на състоянието на освободения обект.

Комисията открива покъртителна гледка. Оказва се, че са извършени вандалски действия и сградата е сериозно увредена. Изпочупени са стъклата на вратите, премахнати са всички батерии, тоалетните чинии, елинсталацията е унищожена, като захранващите кабели от главното табло до трафопоста са прерязани. Във физкултурния салон всичко е помляно, посочи още кметът инж. Михтиев.

Предстои общината и фирмата да се срещнат в съда, най-вероятно през септември, за да решат спора и да се даде яснота на двегодишните кореспонденции, въпреки които и лев не е влязъл в хазната на общината от наема на помещението.