ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 ПЛЕВЕН

 

Румен Петков дава на съд министър Симеон Дянков

 

Народният представител опроверга клеветите на финансовия министър

 

Катя ДИНЕВА

Плевенският депутат от БСП Румен Петков обяви в понеделник на пресконференция, че ще заведе дело за клевета срещу министъра на финансите Симеон Дянков. Това ще стане в началото на септември, след края на съдебната ваканция. "Провокиран съм от няколко поредни изяви на г-н Дянков и се чувствам морално задължен да му отговоря категорично. Първо - относно твърдението му след изборите, в което той директно обяви, че не съм допуснал осъществяването на пряка връзка между данъчните и митническите служби. Трябва да кажа, че това е израз или на злонамереност, или е бил подведен от хора, които са се стремели да създадат съвсем различно впечатление за състоянието на службите в Министерството на финансите (МФ), или става въпрос за неграмотност. Защо? Защото и данъчните, и митническите служби са в МФ и аз в качеството си на вътрешен министър нямам никаква възможност, дори да имах желание (което е абсурдно, разбира се) да възпрепятствам тяхната съвместна дейност. Нещо повече - твърдя, че във времето, в което работехме с министър Орешарски, бяха създадени изключително работещи контакти и взаимоотношения между специалните служби и тези важни звена на държавната администрация", подчерта Румен Петков. Според него другата клевета на Дянков е, че МВР е закупило 4 туристически хеликоптера. Червеният ексминистър обясни, че летателните машини са част от стратегията за влизането на България в Шенгенската зона, която е разработена и контролирана от Европейската комисия. Хеликоптерите са необходими за въздушно обследване на морската ни граница, която е външна за Европейския съюз, обясни Петков. "Твърденията, че по мое време са планирани и заявявани туристически хеликоптери, са твърде гнуснички за един министър. Не знам защо се тръгва в такава посока, но това е избор на правителството и на неговите отделни членове", заяви плевенският депутат. Той каза, че в България всеки може да бъде министър, но и всеки клеветник трябва да бъде даден на съд. Надявам се, че съответните компетентни органи ще подходят със същия ентусиазъм към съответните министри, с който подхождат и към бивши членове на предходни български правителства, призова Румен Петков. По този повод с присъщото си чувство за хумор той разказа случай от 1990 г. Като кмет на София Стефан Нинов получил молба с някакви искания от СДС, на която сложил резолюция: "Да обслужим господата, както обслужвахме другарите".

 

Млада жена загина при пожар в Брест

 

26-годишна жена е загинала при пожар в селскостопанска постройка в с. Брест, съобщават от полицията в Плевен. Сигнал за инцидента е получен около 14,55 ч. на 11 август в Районната служба "Пожарна безопасност и спасяване" в Гулянци. Постройката е собственост на 56-годишен мъж от Брест.

Докато потушавали пламъците, в едно от помещенията пожарникарите открили силно обгорелия труп на 26-годишна жена, за която е установено, че е живеела на същия адрес. Непосредствено до загиналата са намерени кутии с кибрит, част от които били с разпръснати по пода клечки, както и празна пластмасова туба с вместимост 10 литра.

При пожара е изгоряла около 80 кв. метра покривна конструкция и 150 бали сух фураж. До редакционното приключване на броя не бяха ясни причините за инцидента. "BG Север"

 

Три селища са на воден режим

 

Само три села остават на режим след падналите неотдавна валежи на територията на Плевенска област. Това информират от пресцентъра на ВиК-Плевен. Това са селата Санадиново, Татаре и Беглеж.

Със съдействието на кметовете по места са въведени часове, в които гражданите имат вода, и друг часови пояс, в който вода се подава за друга част от селището. Режимното водоподаване най-често се прави на 12 часа, но има села, където графикът е по-различен - на 4, на 6 часа, и т. н., уточняват от водното дружество.

За град Плевен водоподаването е без нарушения."BG Север"

 

 ГАБРОВО

 

Министърът на отбраната качва връх Шипка

 

Министърът на отбраната Николай Младенов ще присъства на тържествата за отбелязване на 132-ата годишнина на Шипченската епопея на 22 август. Миналата седмица кметът на Габрово Томислав Дончев лично се е срещнал с Младенов, който е приел поканата.

Празничният ден ще започне в 11 часа с възпоменателно тържество в памет на загиналите за освобождението на България. В 12 ч. ще се извърши поклоние и ще бъдат поднесени венци и цветя, а след това ще има спектакъл-възстановка на Шипченските боевe. Тази година домакин на събитието е Габрово.

От общината са изпратили покани до президента Георги Първанов, вицепрезидента, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание, началника на отбраната, министрите на външните и вътрешните работи, както и посланици, чиито страни са участвали в героичните боеве на връх Шипка.

Поканени са и габровските депутати, както и тези от Казанлък, великотърновският митрополит Григорий и кметовете на съседните общини."BG Север"

 

 ВИДИН

 

Колоездачи събират пари за борба с бедността

 

Група колоездачи, движещи се по маршрута Амстердам - Истанбул, спряха във Видин. За тях общината бе приготвила палатков лагер до крепостта "Баба Вида". Мъжете са от канадска организация и събират пари за подпомагане на борбата срещу бедността. След като се запознаха със забележителностите на Видин, колоездачите поеха към Белоградчик и Враца. Следващите им спирки са Своге, София, Костенец, Пловдив, Кърджали и Свиленград. "BG Север"

 

Белгийци търсят въглища у нас

 

Ново българо-белгийско минно дружество започва в края на месеца геоложки проучвания за търсене на антрацитни въглища в района на граничното село Киряево, съобщи кметът на селото Герго Гергов. "Минно дружество", регистрирано в Белоградчик, притежава концесия за добив на въглища от действащата мина "Връшка чука", която се намира край сръбския град Зайчар. Сонда вече взема проби от земните пласове в Киряево, допълни кметът. До 1965 г. в него е имало мина за черни въглища. Добитите количества преминавали през митницата на ГКПП "Връшка чука" и били продавани в Сърбия. Новото дружество иска да възстанови тази мина и да започне добив на въглища. Ще бъдат разкрити 150 работни места. "BG Север"

 

Село Рабиша вече с камбана

 

Няколко дарители събраха пари за закупуване на камбана за храма "Св. пророк Илия" в с. Рабиша, съобщиха от общината в Белоградчик. Сред тях са депутатката от ГЕРБ Любомила Светославова, кметът на града Емил Цанков, наследниците на Мико Тошев и семейство Тупарски от селото. Те дариха общо 2 200 лв.

Храмът е имал камбана, която дълги години е огласяла селото. След 1989 г. обаче крадци я задигнали заради метала, от който е направена. Полицията така и не открила камбаната. "BG Север"

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Гражданите пощуряха по риболова

 

Язовир Йовковци

Все повече великотърновци предпочитат да отмарят през отпуската или събота и неделя не на морето, а по бреговете на някой язовир в региона. Особено сега, когато сезонът за риболов е открит. Такова приятно и удобно местенце е язовир "Йовковци". Той е един от най-големите в страната и е богат на различни видове риба. Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба, щука и др., което дава възможности за развитие на риболовен туризъм. Изградена е добра туристическа инфраструктура. Мястото е подходящо за ваканционни почивки близо до природата и практикуване на водни моторни спортове. Има и конна база. Язовир "Йовковци" се намира под с. Вълчовци, на около 5 км западно от град Елена. На мястото пристигат както къмпингуващи, така и само отявлени рибари. "BG Север"

 

Четири медала спечелиха от Организацията на слепите и глухите

 

С четири медала се върнаха представителите на Организацията на слепите и глухите във Велико Търново от републиканския фестивал на художествената самодейност и леката атлетика, който се проведе в Пловдив. 83-годишната Стефанка Славова спечели златния медал в категорията лично творчество със своето стихотворение "Живот - театър. В леката атлетика два бронзови медала завоюваха 55-годишният председател на великотърновската организация Димитър Станев в категорията копие и клекове. Елена Димитрова (52 г.) спечели също бронз в категорията приложни изкуства. "BG Север"

 

5-годишно дете от дом се удави в Кранево

 

Петгодишно момченце от семеен дом "Надежда" във В. Търново се удави на централния плаж в Кранево. Мартин е бил на лагер с група на "SOS детски селища" - Трявна. Трагичният инцидент е станал в първия ден на почивката. Според разказите на възрастни, придружаващи децата, злополуката е станала на плитко, почти на брега на морето. Вероятно при играта във водата Мартин е повърнал храна и се е задавил с нея.

Семейният дом, в който е живеел Мартин, е социална услуга, предоставяща грижа за децата, изведени от семействата им като мярка на закрила. Момченцето е отглеждано с още пет деца. "BG Север"

 

 

 МОНТАНА

 

Ремонтират най-голямото училище в Лом

 

Основен ремонт на най-голямото като сграден фонд школо в община Лом - Първо основно училище "Никола Първанов", започна от края на миналата седмица, съобщиха от общината в Лом. Проектът предвижда направа на външна топлоизолация, монтиране на нова PVC-дограма на прозорците и изолация на покрива. Той е на стойност 1 000 000 лв., финансира се от републиканския бюджет.

В училище "Никола Първанов" учат над 500 деца. Сградата е изградена през 1983 г. и до сега не е ремонтирана. "BG Север"

 

Хванаха двама нагли телефонни измамници

 

Двама телефонни измамници бяха задържани в Монтанско, съобщиха от местната дирекция на МВР. И. А. (32 г.) е бил арестуван на шосето между Берковица и ромския квартал на града "Раковица" секунди след като взел 600 лв. от И. Б. (71 г.) от Берковица. Час преди това И. А. се обадил на И. Б. и му съобщил, че трябват 3 000 лв., за да освободи сина му от ареста под парична гаранция.

Другият задържан измамник се представил пред жертвата си И. М. (47 г.) за прокурор, съобщил на домашния й телефон, че неин роднина е предизвикал ПТП и се намира в ареста. Непознатият поискал 14 000 лв. за освобождаване на близкия на жената.

Двамата измамници са задържани в полицията в Монтана и Берковица, срещу тях са започнали досъдебни производства. "BG Север"

 

Жътвата приключи с 356 кг/дка

 

Жътва в нива край монтанското село Комощица

Приключи жътвата на есенниците в Монтанско, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Прибрани са всичките 459 000 дка с пшеница и 97 000 дка с ечемик. Средният добив от пшеницата е 356 кг/дка, а от ечемика - 341 кг/дка. Най-високи добиви отчитат земеделците от общините Лом и Вълчедръм, където нивите дали по 400 кг/дка. В планинския район на областта добивите са двойно по-ниски.

Падналите дъждове през юли понижиха добивите и влошиха качеството на зърното, заявиха от земеделската служба. Количеството на зърното е с 20 на сто по-малко, отколкото прибраното през миналата година. С толкова са по-ниски и добивите. По-ниско е числото на глутена, в голяма част от зърното има примеси от къклица и див овес, обявиха специалистите. "BG Север"

 

 ВРАЦА

 

Искат прокурорска проверка в многопрофилна болница

 

Община Враца е сезирала Районна прокуратура, върховните обвинители и министъра на здравеопазването за извършени законови нарушения в многопрофилна болница "Христо Ботев", съобщи в. и. д. кмет Светла Кръстева. Настоява се за компетентна проверка по анонимен сигнал на група медицински работници, изразили съмнения, че изпълнителният директор на болничния комплекс Владислав Иванов е злоупотребил с държавни средства и сграден фонд, като е облагодетелствал частна клиника.

51% от болницата са държавна собственост, а общината е миноритарен акционер. В това си качество от изпълнителния директор са изискани документи за извършените ремонти и отдадената под наем двуетажна сграда на отделенията "Уши, нос, гърло", "Офталмология" и "Неврология".

Решението за предоставяне на по-голяма част от сградата на частна клиника като наемател е взето от съвета на директорите на многопрофилната болница на 20 октомври м. г. Договорът е влязъл в сила през юли т. г. Според д-р Георгиев базата е била в окаяно състояние, а заложените като инвестиция около 700 хил. лв. не са във възможностите на държавното здравно заведение. Шефът на болницата е категоричен, че не се притеснява от прокурорската проверка, каквато вече е извършена от Районния център по здравеопазване във Враца. "BG Север"

 

Задържаха сутеньор при акция на полицията

 

При специализирана полицейска операция в понеделник във Враца е задържан 37-годишният К. М., заподозрян за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, съобщиха от областната дирекция на полицията в града. Задържаният врачанин е бивш служител на РУ на МВР и е уволнен дисциплинарно през 2004 г. По данни на полицията е регистриран за сутеньорство. Специализираната операция е проведена от служители на сектора "Борба с организираната престъпност" при областната дирекция на МВР.

На К. М. е повдигнато обвинение за извършените престъпления. Той е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор, уточниха от полицията. "BG Север"

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Отчитат негативни здравно-демографски тендеции

 

Населението на Ловешка област намалява средногодишно с 1,25%, при 0,5% намаление за страната, като тази тенденция продължи и през 2008 г., съобщи д-р Цветолюба Генкова, директор на Регионалния център по здравеопазване в Ловеч. Тя представи данните от годишния анализ на здравно-демографското състояние и здравната мрежа, изготвен по макет на Министерството на здравеопазването.

Около 49 на сто е относителният дял на мъжете в областта при 51 на сто за жените, е посочено в анализа. В Ловешка област 62% от населението живее в градовете и 38% в селата. От 2003 г. се наблюдава, макар и незначително, нарастване на раждаемостта, но тя е по-ниска в сравнение с тази за страната, каза д-р Цветолюба Генкова. От 1998 г. смъртността в Ловешка област е с около 3 пункта по-висока от средното за България. През последните две години се поддържа по-ниска детска смъртност от тази за страната с около 2 пункта. За последните три години с най-неблагоприятен естествен прираст са общините Угърчин и Априлци. Над средния за областта е традиционно прирастът в Луковит, Тетевен и Ябланица. "BG Север"

 

ОбС в Луковит прие антикризисни мерки

 

Мерки за осигуряване на финансова стабилност в Луковитско в период на икономическа криза през бюджетната 2009 г. прие общинският съвет на последната си сесия. Те са систематизирани в две основни насоки - повишаване на местните приходи и оптимизиране на разходите.

Общината да изпрати покани за доброволно плащане на длъжниците, е една от мерките за справяне с кризата. И още - ще бъде изготвен регистър на длъжниците, който ще се обновява периодично публично. Интересна мярка е да не се извършва административно обслужване на лицата, които не са си платили данъците и таксите.

Една от мерките за оптимизиране на разходите е въвеждане на режим на уличното осветление. Друга - субсидиите за спортни клубове да бъдат обвързани с реализиране на предварително разработени от тях програми, а клубовете на пенсионера и други подобни да споделят част от издръжката. "BG Север"

 

Намалиха наема за рязания мост в Троян

 

Липсата на интерес към пешеходния мост срещу "Балканфарма" в Троян, по-известен като "рязания" мост, принуди кмета Минко Акимов да поиска законово регламентираното намаление с 30% на началната тръжна месечна наемна цена. Общинските съветници гласуваха от 603 лв. тя да стане 422 лв. без ДДС за площ от 335 кв. метра.

При два обявени търга през май мостът не можа да привлече кандидат-наемател. В последните години мостът бе оползотворен като охраняем паркинг за продажба на коли втора употреба. Наемателят обаче се отказа от договора и през май бяха обявени два търга, но кандидати така и не се появиха. Изричното условие е там да се организира охраняем паркинг за продажба на автомобили втора употреба. Освен това предпочетеният кандидат трябва да поддържа осветлението на тротоарните площи в съседство на обекта. "BG Север"