ШАРЕНО


 

Малчугани показаха дизайнерски умения върху старите си тениски

 

Най-добрият художник бе 6-годишният Цанимир Калчевски

 

Стари тениски оживяха изпод ръцете на младите дизайнериМира ГАНЧЕВА

Момчета и момичета в Ловеч така преобразиха старите си тениски, че модните дизайнери можеха да им завидят. Това се случи на площада в люляковия град в рамките на кампанията "Да направим лятото на децата привлекателно и забавно", реализирана от сдруженията "Ловеч днес" и "Знание" и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев".

Въпреки че журито бе затруднено кои да отличи като най-интересни и оригинални, награди от книжарница "Елви" получиха трима от участниците. Най-добър художник се оказа 6-годишният Цанимир Калчевски, на второ място бе класирана Николета Христова, а третото място зае Ая Аласбахи. Голямата изненада за присъстващите бяха доброволците на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" Нели Вълкова и Таня Георгиева, които изрисуваха лицата на децата по тяхно желание. Преобразиха ги като герои от детски филми, изрисуваха им татуировки - изобщо всички развихриха въображението си. Естествено, най-интересните решения получиха награди. Най-атрактивно бе изрисуван Христо Пеев, на второ място бе оценен Асен Асенов, а на трето Виктория Нешкова.

Друга инициатива за хубаво лято на децата бе "Крал и кралица на прическата". Малки и големи проявиха въображението си и направиха екстравагантни и стилни прически. Всички участници се забавляваха от сърце, дадоха всичко от себе си и получиха в замяна много радостни емоции. Около десетина доброволци към библиотеката помагаха на малчуганите, като отново изрисуваха лицата им, направиха им татуировки, помагаха при спортните състезания и прическите. Като най-стилни и модерни при фризурите се оказаха отборите "Мешана скара" и "Бухналите".

 

 

 Шантавелки

 

Смехотворни рекламни табели никнат като гъби

 

 

Невероятна фантазия при рекламирането по време на криза демонстрират плевенски търговци, установи "BG Север". В стремежа си да направят предлаганата от тях стока толкова изкусителна, че да не може да й устои нито един клиент, магазинери и кръчмари са окичили обектите си с от шантави по-шантави табели. Така например черна дъска пред заведение с изписани върху нея промоции на ястията привлича с със знака минус пред цифрата 20 и процентите след това. Само дето не става ясно значителното намаление от цената ли е, или от грамажа на порцията.

Комбиниран магазин за дрехи, козметика и почистващи препарат, освен перфектна чистота на домакините обещава, че ще им осигури и безумна красота. Кой и по какви причини ще обезумее от блясъка на потенциалните клиенти, остава загадка и тема за допълнителен размисъл и анализ върху словосъчетанието.

Конкуренцията в новаторството на рекламни текстове обаче печели табелата "Граби и бягай. Цени за тарикати". Тук ти остава само едно: да влезеш, да си избереш и да си тръгнеш. Защото е ясно едно - че тарикатите не плащат. "BG Север"

 

 

 Народни веселиЯ

 

Международен фестивал Алено мушкато предвиждат панаирните дни в Оряхово

 

Христина АНДРЕЕВА

В Оряхово се готвят за традиционните панаирни дни, които събират огромна публика в крайдунавския град. Атрактивната десетдневка започва от 18 август и ще бъде съпътствана с богата културна и спортна програма. Празниците на духовите оркестри в прослава на маестро Дико Илиев в града тази година ще прераснат в международен фестивал "Алено мушкато", съобщиха инициаторите. Рожденото място на знаменитото "Дунавско хоро" ще посрещне 6 духови музики и 8 танцови състава от страната, както и фолклорни състави от чужбина. Двата фестивални дни на 28 и 29 август ще бъдат заключителни за панаирната десетдневка. Те включват дефиле по централните улици на града и концерти на открито. Ще има надсвирване и надиграване, а най-добрите сред музикантите и танцьорите ще получат отличителен приз на фестивала. Предвиденият награден фонд за тази цел е 9 000 лв.

На 18 август в картинна галерия "Савчеви" ще бъде открита изложба от тазгодишния пленер "Марин Върбанов". В галерията, носеща името на твореца, пък ще бъде подредена експозиция "Камъка". Панаирните дни предвиждат детско шоу, концерти на самодейни състави и ансамбли от Оряхово и Румъния, на Ибро Лолов и Боби Шапков, Нептунова вечер на градския плаж. Историческият музей в града готви изложба на древни бижута от Оряховския край, голяма част от които ще бъдат показани за първи път и експозиция "Керамика". На сцената на читалище "Надежда" театрална формация "Щрих" ще представи мюзикъла "Зех та Радке" по Сава Доброплодни.

Съпътстващата спортна програма включва турнир по бадминтон за ветерани, международен турнир по ускорен шах, състезания по плажен волейбол и преплуване на река Дунав. На градския стадион пък ще премерят сили отборите на ФК "Надежда" - Оряхово и на град Бекет - Румъния.