АРТСЕДМИЦА


 

Първият етап от оборудването на библиотеката вече е факт

 

Надеждите са РБ "Хр. Смирненски" да празнува 55 г. в новата сграда

 

Аня Михова показва новото обзавеждане на библиотеката

Мая ГЕОРГИЕВА

Да четеш любимата си книга или сутрешната преса на удобен диван в уютна атмосфера, да получаваш само за броени минути необходимата ти информация по проекта, който работиш, на електронен носител, да можеш едновременно с това да слушаш музиката, която искаш, и то само с едно посещение в библиотеката, доскоро за плевенчани звучеше като мит. Новата сграда на Регионалната библиотека "Христо Смирненски", в която 30 години се гонеха бездомни котки и кучета, сега е на път да се превърне именно в такъв модерен информационен център по западен образец.

Първият етап от обзавеждането и оборудването на новата сграда на библиотеката вече е факт, информира директорката Аня Михова. Както вече "BG Север" не веднъж писа, за тази цел по настояване и със съдействието на плевенския депутат Румен Петков Министерският съвет отпусна 700 000 лв. целево. Веднага тръгнаха търгове по Закона за обществените поръчки. Първо стана факт обзавеждането на библиотеката - търгът беше спечелен от русенската фирма "Ринко интериор", мебелите доставени и монтирани. 63 хиляди лв. струва цялото обзавеждане - щори, мека мебел, столове - различни за различните помещения, корпусна мебел - стелажи, маси, бюра - всичко издържано в един стил и създаващо неповторимо удобство и уют.

Следващият етап ще е обявяване на нов търг за закупуване на най-съвременна техника. Ще бъдат поръчани италиански машини за почистване на книгите - такива в България не притежава нито една библиотека. Поради лошите условия, при които са съхранявани книжните носители на информация досега обаче, това е крайно необходимо за нас, констатира директорката. Единственият скенер формат А2 в Плевен също ще стане притежание на РБ "Хр. Смирненски". Благодарение на тази придобивка ползвателят на библиотеката може да си сканира цял албум, да си го изпрати по пощата в къщи или да го качи на диск или флаш - вариантите са удобни и неограничени. Едновременно с това ще може да ползва информация от безплатния интернет, като след пълното оборудване на библиотеката компютрите ще станат 100 на брой, свързани в мрежа, 50 от тях ще се ползват от читатели. Това обаче няма да е интернет клуб, в който да се убива времето с он лайн игри, категорична е Аня Михова. И библиотекарите, и читателите ще преминават през специално обучение за работа в информационната система. Още повече, че постепенно ще се премине към напълно електронен каталог, а познатите каталожни чекмеджета ще останат в архив. Периферни устройства, лаптопи и мултимедия ще допълнят модерното оборудване на библиотеката.

В сградата ще бъде монтирано и видеонаблюдение, система за защита на книгите и за денонощното им връщане в библиотеката - на входа ще има детектор, който ще отчита дали томовете, които се изнасят, са записани в читателските картони. Това е съвременна техника, която се прилага във всички модерни публични библиотеки и тя е придружена от голям бокс, в който ще се пускат книгите 24 часа в денонощието за удобство на тези читатели, които няма да вземат нови, уточни Михова.

Допълнително ще бъдат закупени, отново чрез тръжна процедура, компактни метални стелажи за хранилището, в които ще бъдат съхранявани ценните книги.

За съжаление всяко хубаво нещо има и своите отрицателни страни. Обзавеждането и монтирането на новите мебели и оборудване в библиотеката забавиха преместването на книгите в новата сграда, призна директорката. При всички случаи тя се надява честването на 55-годишнината от създаването на РБ "Хр. Смирненски", което ще се състои на 25 декември, да бъде в новата сграда, в която тече нормален работен процес. Молбата на работещите тук е читателите да проявят още малко търпение и да задържат заетите книги, докато заработят новите заемни. По този начин ще помогнат в пренасянето им в новата сграда. Кога да потърсят отново услугите на библиотеката, ще бъдат своевременно информирани чрез медиите.

 

 

Мраморна стая намериха на Никополис ад Иструм

 

Част от откритите фрагменти

Кремена КРУМОВА

Мраморна стая откри екипът на н. с. д-р Павлина Владкова на Никополис ад Иструм. При проучването на една от големите обществени сгради в римския град, разположена в западната част на форума, археолозите студенти попаднаха на изключително богата архитектурна декорация, украсявала вътрешните стени на едно от помещенията. То е с размери 5 на 5 м и заема югозападната част на постройката. При разкопките студентите се натъкнаха на дебел пласт от натрошени мраморни облицовъчни плочи, които през първи строителен период на сградата - след 70-те години на II до средата на III в., са били монтирани върху стените. Елементите от украса и огромното количество мрамор дават основание да се приме, че залата от пода до тавана е била с мраморни стени. Елементите, макар и фрагментирани, дават възможност да се установи, че чрез мраморната облицовка се е целяла прилика на помещението с фасадата на сграда. Плочите са плоски от едната страна, a тази, която е залепвана към стената, е била измазана равно и прецизно с хоросан. На някои от облицовките по страничните ръбове се откриват отвори, пробити със свредел, чрез които, посредством железни и оловни скоби, са съединявани отделните детайли. Лицевата страна на мраморните облицовки е релефно оформена. Първото впечатление за материала е за мрамор, внос от гръцките острови, но категорично това предположение ще бъде потвърдено или отхвърлено едва след анализите на фрагментите от различни мраморни плочи, казват Павлина Владкова. По думите й археологическите и епиграфските данни дават основание да се приеме, че стаята е свързана с жреческа колегия, която се е грижела за организирането и честването на култа към Кибела. Там са допускани само хора с определен статут в жреческата колегия. За съжаление много са малко историческите и археологическите данни, които дават информация как са протичали ритуалите при отбелязване на нейните празници, твърди още специалистът. От един надпис, открит в града още в началото на миналия век, е известно, че са били поставяни специални трапези, където вероятно са правени възлеяния и различни приношения. От друг се разбира, че честванията се правят чрез оргиастични мистерии, придружавани със звън на медни чинели и съпровод на тъпани и флейти.

 

 

Показват в изложба промените в българската Конституция

 

Част от експонатите в изложбата

Мариана ДИМИТРОВА

Изложба, посветена на 130-годишнината от приемането на българската Конституция, бе открита в Историческия музей в Габрово. Експозицията е по идея на вече бившия председател на Народното събрание Георги Пирински. Наречена е "Основи на българския парламентаризъм", а поводът е 130 години от Учредителното събрание, на което е приета Търновската конституция.

Експозицията е на Държавна агенция "Архиви" и в нея са представени материали от Националния исторически архив, Националната библиотека "Кирил и Методий", частна колекция исторически карти. Изложбата вече е обиколила няколко града в страната, сред които Пловдив и Стара Загора, а в момента гостува и в Габрово.

В 28 табла са представени снимки, части от Конституцията, както и на хората, които са започнали да я правят. Включени са и портрети на депутати, участвали в Учредителното събрание, между които има и девет габровци. Сред тях са имената на такива видни наши съграждани като Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Владимир Палаузов. Последният е и един от племенниците на Николай Палаузов - представител на Одеските българи, който е бил един от най-добрите юристи на Русия.

"За пръв път в българските земи българското обичайно право се заменя с някакъв държавен закон като Конституцията. Преди това е нямало подобно нещо. Дори Крумовите закони са се отнасяли за малко неща, най-вече за имущество и за наказания за някакви прегрешения", обясни директорът на Историческия музей Петър Тоцев. И поясни, че всъщност Конституцията е най-мащабният документ в българската история, който гарантира законността и създаването на държавност.

Оказва се, нашата Конституция при създаването си е повлияна от сръбската, румънската, но най-вече от белгийската, а се знае, че в Белгия е най-старата демокрация в света. "Белгийската конституция е много по-демократична от руското управление, което по това време ни освобождава. Юристът С. Лукянов, който участва в създаването на Конституцията, набляга на това, че българският народ е достатъчно кадърен и умен да поеме управлението си, за разлика от всички останали. И тогава тук се появява противоречие между консерватори и либерали. Едните смятат, че народът може да поеме тази Конституция, защото тя е много демократична, а ролята на народа като глас е голяма. Другите казват пък, че българите са прости и заради това не могат да се управляват сами. Надделяват в крайна сметка либералите", разказва Тоцев.

В изложбата са представени и промените, които е претърпяла Конституцията. Оказва се, че от създаването си до момента има 10 такива, а в момента настоящи политици смятат, че са нужни още.

Първата промяна е през 1911 г., известна като Сребърната конституция. До 1944 г. Конституцията търпи общо седем изменения. Следват 1947 г., когато се появява Димитровската конституция, през 1971 г. - Живковата. Последната е от 1991 г. и е известна като Демократичната конституция.

"Въпросът с промените в Конституцията е дали всички хора, които са една народност, имат една и съща цел. Другото е, че ние сме в малка държава в геозона на великите сили, които имат големи интереси. И от тази гледна точка нещата не могат да бъдат стабилни, а това се отразява и в Конституцията", коментира директорът на музея.

В изложбата в Габрово са показани и документи, които никога не са излизали от архивите.

 

 

Успешен сезон за Плевенската филхармония въпреки кризата

 

Приходът от билети е близо 45 хил. лв., информира директорът Ивайло Атанасов

 

Мая ПАСКОВА

10 диригенти и 39 солисти от България, Корея, Швейцария, Испания, Украйна, Малта, САЩ, Бразилия, Румъния и Полша са гостували на Плевенска филхармония през изминалия творчески сезон. Приходът от билети е 44 285 лв. В условия на финансова криза някои, като плевенският кмет Найден Зеленогорски закриват фестивали, а Плевенска филхармония, колкото и нескромно да звучи, приключи сезона по един начин, който показва, че поне на този етап кризата не се отразява нито на качеството, нито на количеството на културния продукт, заяви директорът на културния институт Ивайло Атанасов. За това разбира се най-точно говорят цифрите. През този сезон Плевенска филхармония е изнесла 59 концерта, като общо слушателите на база продадени билети, са били 14 177. Мисля че общата цифра е значително повече от публиката в три или четири сезона на "Белите орли", на които ние (общинските съветници, б. а.) отпуснахме тържествено 18 хиляди лв., за да се рекламира общината, не пропусна да отбележи Атанасов, който е и общински съветник от коалиция "Заедно за Плевен". "Казвам го не случайно, а защото хубаво би било кметът да рекламира чрез Плевенска филхармония. Така ще има по-удачна и по-адекватна реклама", допълни той.

Едни от най-значимите събития в културния афиш на Плевен се случиха именно на сцената на зала "Емил Димитров" през този сезон.

Виртуозът цигулар Минчо Минчев изнесе невероятен концерт-спектакъл под аплодисментите на многобройната публика. Световноизвестният тенор Калуди Калудов, който след 5 години отново бе солист на плевенските филхармоници и е един от любимците на меломаните в града, пя заедно с младите си ученици Анна Дитри и Адриан Павлов за радост на почитателите на оперното изкуство в Плевен. Дни след това градът под Панорамата се огласи от гласовете на младите български оперни таланти, които участваха във второто издание на конкурса "Гена Димитрова". Техният гала концерт отново беше под акомпанимента на Плевенска филхармония. Фолк фест събра над 700 изпълнители във Вършец

Не бяха пропуснати и празниците на града. Въпреки финансовата криза на 10 декември познатите като лауреати в първия конкурс за млади оперни певци Биляна Данаилова - сопран, и Петър Бучков - бас, както и Христина Димитрова - мецосопран, под палката на диригента Георги Патриков изнесоха празничен концерт на плевенска сцена.

Под диригентството на Марк Чикеш и солист пианистът Румен Трайков на плевенчани бяха поднесени произведения от двама колоси на Романтизма - Антонин Дворжак и Йоханес Брамс.

По традиция в края на сезона Плевенската филхармония даде възможност за изява на ученици-лауреати от национални и международни конкурси от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков". Под палката на Славей Тинчев и Георги Патриков се представиха 7 млади инструменталисти от класовете по виолончело на Петранка Антонова, пиано на Антоанета Воденичарова и ударни инструменти на Симеон Серафимов.

Отново към младата аудитория са насочени и традиционните съвместни проекти с балетната школа при читалище "Съгласие". На 55-годишнината й балерините танцуваха под акомпанимента на Плевенска филхармония спектакъла "Грозното пате". Идеята е децата да имат и друга алтернатива освен чалгата и да усетят красотата на не толкова популярното изкуство.

Разнообразният репертоар на чуждестранните гостуващи солисти поддържаше интереса на най-верните почитатели на класическата музика. "Както не веднъж съм казвал, тези гости идват тук, спят в плевенски хотели, хранят се в плевенски ресторанти, отиват си с впечатления от Плевен. Тези цифри говорят много, защото дори в условия на криза, ако има добър мениджър, който да съобрази финансовите параметри и да съумее да свие максимално разходите, което безспорно е необходимо, резултатите говорят сами за качеството на свършената работа", категоричен е директорът на Плевенска филхармония. И не отрича, че ще става все по-трудно на всички културни институти в България. Оттук нататък е важна политиката на държавата. Но и на местната власт. "При всички случаи е важно да видим при очертаващата се реформа, която няма как да не стане, какво прави Плевен в тази ситуация. За съжаление такъв дебат тук няма", за пореден път констатира Атанасов.

 

 

Фолк фест събра над 700 изпълнители във Вършец

 

Народни ритми огласиха Вършец

Симеон НИКОЛОВ

Над 700 самодейци от Северозападна България се събраха на традиционния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" в местността "Иванчова поляна" в Стара планина край Вършец. Цял ден те изпълняваха изворен и обработен фолклор от своите родни места. Демонстрирани бяха народни танци, песни и обичаи, които в миналото са били част от живота и бита на българина. Фестивалът се провежда за шеста поредна година и е част от традиционния празник на курорта, минералната вода и Балкана, който се чества цяла седмица във Вършец.

По повод празника деца от Общинския детски комплекс представиха пиесата "Спящата красавица" по едноименната приказка. В постановката се включиха 14 момичета и момчета от театралното студио към комплекса. През седмицата имаше концерти на известни изпълнители, а също състезания по футбол, волейбол, баскетбол, шах, табла и бридж.

 

 Дати и личности

 

Станислав Иванов

(16.VIII.1964 г.)

45 г. от рождението на художника живописец от Габрово. От 1989 г. участва в общи художествени изложби. Член на СБХ. Участва в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово, в Международния конкурс за млади живописци в София, в Международния пленер в Беларус и др.

 

Недялко Ковачев

(15.VIII.1930 - 17.VIII.2004)

5 г. от смъртта на даровития режисьор, работил дълги години на сцената на ДМТ "К. Кисимов" - В. Търново (1959 - 1980). Постановки: "Хитроумната вдовица" от К. Голдони, "Учителят по танци" от Л. де Вега, "Лизистрата" от Аристофан, "Балдуин" от Р. Радков и мн. др. Носител на национални награди.

 

Симеон Спиридонов

(16.VIII.1944 г.)

65 г. от рождението на международно известния график и илюстратор от Севлиево. От 1968 г. взема участие в национални и международни изложби. Участва в представителни изложби във Франция, Испания, Португалия, Великобритания, Словакия и др. Илюстрирал е повече от 200 книги за деца. Автор на анимационни детски филми. Организира самостоятелни изложби в Париж, Лисабон, Лондон, Прага и др. Негови творби има в Националната художествена галерия - София, в художествените галерии в страната и чужбина - Япония, Франция, САЩ, Австралия и др.

Подбрал: Витан БАРАШКИ