ТЕМА


 

С оскъдни средства вървят ремонтите на училищата

 

 

Четири школа в Монтана се санират по програми за енергийна ефективност

 

Страницата подготви екип на "BG Север"

Четири училища в Монтана, в които учат общо 2 100 деца, се ремонтират в момента по програми за енергийна ефективност, съобщиха от местната община. В нови сгради ще започнат учебната година тази есен Второ, Трето, Четвърто и Девето СОУ в областния град.

470 000 лева струва подмяната на дограмата и външното саниране на учебните корпуси и физкултурния салон в Трето и Четвърто училище, които учат в една сграда. Средствата са отпуснати от МОН, за изпълнител на проекта министерството е избрало фирма “Енемона”-Козлодуй. След санирането разходите за отопление през зимните месеци ще намалеят с 48 на сто, твърдят специалистите. За Второ СОУ са отпуснати 141 000 лева от МОН, а за Девето СОУ - 129 000 лева от общинския бюджет на Монтана. В последните две училища ремонтите включват само подмяна на дограмата.

От общината обещават ремонтите да приключат до началото на новата учебна година.

Три ремонта за последните две години претърпя сградата на Дома за стари хора с увреждания в село Горна Вереница. Преди месец приключи последният, при който шест общи спални бяха преградени и създадени т. нар. “стаи за уединение”. Общината отпусна за това 30 000 лева

 

 

Даскало се кипри с PVC дограма

 

Най-голямото основно училище в Ловеч “Васил Левски” вече е с PVC дограма. Засега на три от фасадите - южната, западната и северната, а от догодина - и на източната, обясни зам.-директорът Иван Иванов.

От две години насам всички общински училища в общината са на делегиран бюджет. Средствата за дограмата са от преходния остатък от миналата година и са около 40 хил. лв. С поставянето на модерното уплътнение на зима ще се реализира икономия на газ (на каквото отопление е училището), а и осветеността в класните стаи ще е по-добра, смята ръководството.

Комисията, която разгледала офертите, поставила изричното условие дограмата да е “Саламандър”, подчерта Иванов. От подадените 6 оферти обаче само две отговаряли на това условие. С по-доброто си предложение за цена, качество и срок на изработка спечелила “Ника БГ” ООД - София.

Подмяната на дограмата не е единственият ремонт, който прави това лято ОУ “Васил Левски”. С предназначени по бюджет 10 хил. лв. се сменя дюшемето в три от класните стаи. Фирмата изпълнител ЕТ “Монтана - Илия Николов” - Ловеч, обещава те да станат готови до 1 септември.

За подобряване на материално-техническата база в общо 20-те детски градини и ясли в общината местната администрация е отпуснала 63 хил. лв., съобщи зам.-кметът Пламен Петков. “Парите никога не стигат. Те са за освежаване на сградите, за да отговарят на нормите, които се изискват от РИОКОЗ. Иначе миналата година хвърлихме много средства, за да ги приспособим към новите изисквания на Закона за храните”, коментира той. Още около 200 хил. лв. се предвиждат за газификация на четири учебни заведения в ж. к. “Здравец”, на две във Вароша и на общинския детски комплекс в “Червен бряг”. Средствата обаче ще бъдат гласувани допълнително от общинския съвет с актуализацията на бюджета.

 

 

Най-големият проблем в Левски е покривът на ОУ “Крум Попов”

 

Почти всички ремонти на училища и детски градини в община Левски се извършват със средства от общинския бюджет, съобщи зам.-кметът на града Борислав Цанков. Общата сума за ремонтни дейности е над 200 хиляди лева. Във всички училища и детски градини се извършват т. нар. козметични ремонти - вътрешно боядисване, подмяна на мазилка и други. Довършва се физкултурният салон в с. Обнова, като стойността на ремонта е 30 хиляди лева. Други 50 хиляди са за изграждане на цялостна отоплителна система на учебното заведение в с. Асеновци. В ОУ в Малчика ще се закупи нов котел, а със стария ще се изгради парна инсталация в детската градина на селото, информира Цанков. Предстои и газификация на последното негазифицирано училище в града. Вследствие миналогодишните дъждове и наводнения, в лошо състояние е покривът на училището в село Градище. Поисканите от постоянната комисия по бедствия и аварии към МС средства са били отказани, затова общината трябва да се справи сама. До края на август трябва да приключи и подмяната на осветлението с луминисцентно в основното училище в Българене.

Най-тежкият проблем обаче е свързан с покрива на ОУ „”Крум Попов”, за чийто ремонт са нужни над 180 хиляди лева. Покривът тече, а текущите поправки по него само закърпват временно положението. Общината е кандидатствала за финансиране пред Социалния инвестиционен фонд, но проектът е бил отказан. Надеждата е да бъде преразгледан през септември и евентуално одобрен и финансиран.

Въпреки тежкия проблем с училището, според Борислав Цанков в община Левски учебната година ще започне нормално и всички школа ще бъдат готови да приемат децата.

 

 

Маргарита Лазарова, директор на ПГ “Захарий Зограф” в Плевен:

 

Нужен е инвеститорски контрол

 

В 11-те държавни училища в Плевенска област, финансирани от Министерството на земеделието и горите (МЗГ), ремонтите вече започнаха, съобщи директорката на професионалната гимназия "Захарий Зограф" в Плевен Маргарита Лазарова. Според нея всичките ресорни школа са получили удовлетворителни средства. В “Захари Зограф” в момента се извършва ремонт на покрива и частичен вътрешен ремонт. Подобни строителни работи текат и в селскостопанското училище в Пордим, както и в Лозаро-винарския техникум в Плевен.

Обявяването и изборът на фирми се извършва по Закона за обществените поръчки не само за училищата, подчинени на МЗГ, а и за държавните школа, финансирани от Министерството на образованието и науката. При разпределението на средствата се спазва принципът на степенуване на нуждите, държи се много на санитарните и противопожарни условия. Някои от училищата вече са газифицирани.

Мисля, че тази година дейностите по ремонтите, поне за школата към МЗГ, са по-добре регулирани, смята Лазарова. Но според нея има един сериозен проблем, който се пренебрегва. Това е нуждата от разчистване на подстъпите до училищата, там ремонтите са неотложни. Някъде пред учебните заведения са направени паркинги, натрупани са отпадъци, пътищата са опасни за децата. Ярки примери в това отношение са плевенските СОУ “Стоян Заимов”, “Анастасия Димитрова”, ОУ “Марин Дринов” и др.

"Все пак въпросът не опира само до средствата за ремонти. Всички искаме да видим ефекта от свършената работа, доброто качество и материали, а не само да се отхвърля дейност. Затова навсякъде трябва да има непрекъснат инвеститорски контрол, който да отговаря за обектите и да извършва постоянни проверки, защото тук става въпрос за живота и здравето на нашите деца", коментира Маргарита Лазарова.

В крайна сметка няма училище, което поради неугледен вид да се закрие, жалко само, че децата ги няма вече, разсъждава директорката на "Захарий Зограф".

 

 

250 хил. лева дава общината в Габрово

 

Във всички габровски училища и детски градини в момента се извършват ремонти, информира за “BG Север” началничката на отдел “Образование” към местната община Миглена Драгиева. Голяма част от ремонтните дейности са по предписание на РИОКОЗ. През тази година общински специалисти съвместно с инспекцията извършиха проверки в учебните и детски заведения, за да се уверят отговарят ли те на санитарните изисквания.

За ремонтните работи през тази година от общинската хазна са заделени 180 хил. лева. Те обаче се оказаха недостатъчни и на последното заседание на габровския общински съвет сумата беше завишена с още 70 хил. лева. Голяма част от средствата отидоха за ремонти на покривните конструкции и нова хидроизолация на три детски градини. Отделно общината спечели проект по линия на енергийната ефективност за цялостна подмяна на дограмата с PVC в две училища.

Различни строителни фирми извършват ремонтните дейности в габровските учебни заведения, увериха от местния отдел “Образование”. Те се съгласували с общинските специалисти по инвеститорския контрол и се съобразявали с ценоразпис. За ремонтни дейности на стойност над 1 000 лева се събирали по три ценови оферти и се избирала най-изгодната. По този начин се избягвала злоупотребата и източването на средства, предназначени за ремонтите в училищата.

Очаква се до началото на учебната година те да приключат. Там, където времето не достигне, ремонтните работи ще продължат с такава организация, че да не пречат на учебния процес, уточни началничката на образованието.

 

 

29 000 лв. за детска градина във Велико Търново

 

Около 160 000 лева ще бъдат разходвани за ремонти в училищата, детските градини и социални заведения в община Велико Търново. Парите са от общинския бюджет. Ремонт на входни врати, на покриви и изолация, нова дограма, вътрешно боядисване са част от дейностите, които ще бъдат извършени по програмата. Няколко са търновските фирми, определени от общината, които се грижат за строително-ремонтните дейности, и които са работили по обектите и минали години. Най-много пари общината е дала за ремонт на две детски градини - по 29 000 лева за всяка. Това са „Пролет” във Велико Търново и забавачницата в село Шемшево. Ремонтът за учебното заведение в града е на съществуващите помещения с цел приемане и настаняване на нови групи.

26 300 лева общината е дала за ремонта на детска ясла „Зорница” в град Дебелец. 16 175 лв. струва на общината подмяната на котела за отоплителна инсталация на основно училище „Христо Смирненски” в село Самоводене. В училище “Петър Берон” в Дебелец ще има за 10 276 лева ремонтирани олуци и водосточни тръби.

В целодневна детска градина "Първи юни” са боядисани стените и таваните, почистени и боядисани са дървените повърхности, монтирани са и вентилатори. Общината отдели за детското заведение 6 330 лева. В ЦДГ "Евгения Кисимова” в града е направен частичен ремот на подхода към детската градина и салона, боядисани са стените, ламперията, радиатори, стълби, входната врата и первази. За тези козметични промени са отишли 2 350 лева. За друга детска градина - "Св. св. Кирил и Методий”, ремонтът е струвал 2 220 лева. Вътрешен ремонт на подземни помещения, ламперия, мазилки, поставяне на плочки, подмяна на тръби, преместване на мебели на стойнност 9 500 лева са отишли за ЦДГ „Слънце” в старата столица.

До 1 септември трябва да завърши ремонта по фасадата на СОУ „Г. С. Раковски” във Велико Търново. За там са отделени 25 000 лева. През август ще бъдат подменени радиаторите на отоплителната система на основно училище "П. Р. Славейков” за 13 000 лева. По спечелен проект на общината пред МОН за 170 000 лева до 15 септември трябва да приключи поставянето на алуминиева дограма на СОУ"„Емилиян Станев”.

Нито едно училище обаче не е топлинно изолирано отвън и това е проблем, който стои пред общината. Около четири пъти по-малко са разходите за отопление на шестте учебни заведения във Велико Търново, които вече са газифицирани.

 

 

Във Враца нямало обръч от строителни фирми

 

Врачанският кмет Войслав Бубев отрече тиражираните от някои медии информации, че толерира отделни строителни фирми като ЕТ “Стоян Цонев”, ЕТ ”НИФЕ”, ЕТ ”СП - 90”, ЕТ ”Вълчеви”. "Около врачанската община няма обръч от фирми, всичко е прозрачно, поставено е на конкурсна основа, строителните работи и ремонтите се възлагат чрез публични търгове и който не вярва, може да провери”, отсече градоначалникът.

Близо 80 училища от област Враца имат нужда от основни или частични ремонти, съобщиха от Регионалния инспекторат на МОН. Голяма част от тях се извършват със средства на общинските бюджети, като са предвидени пари и от републиканския бюджет по различни проекти и програми. Три учебни заведения ще бъдат енергоефективно санирани до средата на септември. Това са СОУ “Христо Ботев” в Козлодуй, Природоматематическата гимназия във Враца и Професионалната гимназия по химически технологии в град Мизия. Средствата за тях са осигурени и Министерството на образованието обяви обществена поръчка за строително-монтажните дейности. На тези сгради ще бъдат подменени дограмите и ще се извърши ремонт на покривите, уточниха от инспектората.

До новата учебна година училищата и детските заведения в община Враца ще бъдат готови да посрещнат своите възпитаници, обяви кметът Войслав Бубев. Изразходваните през първото полугодие средства за ремонт на училища са близо 400 000 лв., като 198 442 лв. са от общинския бюджет и 200 000 лв. целева субсидия. За ремонт на отоплителни и водопроводни мрежи на почти всички детски заведения в града и населените места са предвидени 200 000 лв. бюджетни средства, от тях досега са изпълнени дейности за 80 000 лв. На последната сесия общинските съветници одобриха актуализация на бюджета с над 1 млн. лв. - приходи от приватизация, но отказаха да разпределят тези средства според искането на кмета за ремонти на учебни заведения - 200 000 лв., и на детски градини - 100 000 лв.

Почти е завършен основният ремонт на сградата, в която се помещават спортното училище “Климент Охридски” и гимназията с изучаване на чужди езици “Йоан Екзарх” на стойност 320 342 лв., който включва подмяна на дограмата, ремонт на фасадата, нова каменна облицовка и ограда. Обновено е дворното пространство на учебните заведения, като са изградени спортни площадки. Бубев уточни, че в ремонта са участвали различни специализирани фирми след спечелен конкурс. Единайсет учебни заведения в общината са заявили поръчки за ремонт. Сред заявките преобладават подмяна на дограми, покриви и санитарни възли. Изцяло ще бъде преасфалтиран и обновен със спортни съоръжения дворът на основно училище “Васил Левски” в квартал “Младост”, за което ще са необходими над 100 000 лева. Тъй като тези средства не са предвидени, кметът Бубев заяви, че се търси най-евтиното и най-ефективното разрешаване на проблема, който включва и ремонт на наводнения приземен етаж.

От началото на август ремонти започнаха в училищата “Козма Тричков”, “Васил Кънчов”, “Иванчо Младенов”, “Отец Паисий” и основното училище в с. Паволче, както и в няколко детски градини. Голям проект за основен ремонт на училищата “Любен Каравелов”, “Цвета Кръстенякова” и “Давид Тодоров” се подготвя сега, но той ще се изпълни през следващото лято, уточни Бубев.

В детските заведения се прави текущ ремонт на кухните. Тази седмица беше доставено кухненско оборудване за детските градини № 2, 4, 5 и 9 във Враца и в селата Мраморен, Лиляче, Паволче, Челопек и Три кладенци. Те получиха готварски печки, фризери и хладилници за 5 700 лева. Бубев уточни, че цялостното преоборудване на детските градини на стойност 46 000 лева ще бъде извършено след открит конкурс за доставка на уредите.