СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 30 (12 - 18 септември 2014 г.)


 

 

Руски икони със скъпоценна украса пристигнаха в плевенската Панорама

 

Изложбата на уникалните произведения може да се види до 19 октомври

 

 

Директорът на Владимиро-Суздалския историко-архитектурен и художествен музей-резерват Светлана Мелникова, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

183 уникални произведения на иконописното и приложно изкуство от ХVI до началото на ХХ век пристигнаха от Държавния Владимиро-Суздалски историко-архитектурен и художествен музей-резерват в Плевен. Единствената по рода си изложба в България, озаглавена "Скъпоценна украса на икони", беше открита в Панорама "Плевенска епопея 1877" и ще остане до 19 октомври. Тя се осъществява със съдействието на културните министерства на България и Руската федерация.

Между експонатите на изложбата има икони със сребърен и металически обков и поставени в дървени резбовани кивоти. Отделно са показани сребърни обкови, корони и огърлия. Специален раздел от изложбата е посветен на икони с ризи, бродирани с перли, седеф и мъниста, а също на цветните шити детайли от иконната украса - убруси, огърлици, огърлия, наръкавници. Показани са разнообразни "прикачвания" към иконите (произведения на дребната пластика и женски накити), а също различни детайли, които се използват за орнаментиране на обкови (сребърни апликации, закопчалки, рамки със скъпоценни камъни и стъкла).

Представянето направи директорът на руския музей Светлана Евгениевна Мелникова.

Тя подчерта, че експонатите са много скъпи, безценни в прекия и в преносен смисъл на думата. Те са спасявали

руския народ в най-тежките периоди от историята му, особено нужни са ни днес, в тревожното и несигурно време, в което живеем, добави Мелникова. "Главното, което ни подарява Бог, това е животът. Но днес животът ни е изпълнен с тревога, големи опасности. Спасение трябва да търсим в традициите, във вярата в Бог и в Богородица.

Чрез тази изложба ние сме ви донесли голямата любов и духовна сила на руския народ. Главната сила в този живот е любовта и ние се постарахме да я разделим с вас. Нека разглеждайки изложбата, да успеете да проведете своя разговор с Бог", обърна се към присъстващите Мелникова и изрази надежда повече хора, не само от Плевен, да се докоснат до уникалните експонати. Тя подчерта, че дори в Русия те могат да се видят много рядко, защото се намират във фонда на музея и представляват малка част от него. Самото им пренасяне до тук е било толкова трудоемко, че едва ли в близките години биха се наели да организират втора подобна изложба където и да е.

В руското църковно изкуство иконите със скъпоценна украса са ярко и самобитно явление. Украсата съставя неразделен ансамбъл с живописния образ и показва, че към него се отнасят като към духовна и физическа реликва. Традицията да се украсяват икони Древна Русия възприема от Византия. В продължение на столетия се формира сложният и многообразен комплекс на иконната украса. Той се състои от метални и шити детайли, поставени непосредствено на лицевата страна на иконната дъска, а също така от окачени и обгръщащи изображенията елементи. За създаване на украса обикновено се използват скъпоценни материали - злато и сребро, перли и скъпоценни камъни.

Металният обков закрива полетата и фона на средната част на иконата, оставяйки открити ликовете или фигурите на светците. Нимбовете на Христос, Богородица и светците се открояват с изпъкналите корони, украсени с цветни камъни и перли. Короната на Божията майка често е увенчана от фигурна коруна, възпроизвеждаща формата на древна княжеска шапка. Към короната се прикачва полукръгло нагръдно украшение - огърлие. Заедно с металните елементи върху дъската се закрепват и шитите детайли от украсата: на челото на Богородица - убрус със скъпоценна звезда-закопчалка, на врата и ръкавите - огърлици и наръкавници. Тези произведения се бродират върху кадифе и коприна с перли и златни нишки и богато се украсяват с искрящи камъни и стъкла и позлатени фигурни закопчалки. От златото се източвали дълги и много фини нишки, с които се бродирали украсите. Изкуството на бродерията владеели всички жени - от обикновените християнки, през монахините до княгините, разказа Мелникова. Стилът бил характерен и уникален. И когато бил измислен начин да се имитира с използването на машина, руските жени го променили и направили отново неподражаем, допълни тя. Често "облеклото" на една икона се пренасяло на друга, затова могат да се видят икони от XVI век с украса, датирана от XIV.

През ХVІІІ - ХІХ век характерът на иконната украса постепенно се променя: металният или шитият обков става цял, напълно закриващ изображението. Иконите се поставят в остъклен кивот с резбована позлатена рамка. Наред със скъпите материали за изготвяне на детайлите от украсата все по-често се използват нескъпоценни метали и фолио, седеф и цветни стъкла, кръгли и дълги стъклени мъниста.

За да пристигне изложбата в Плевен, руската страна е заплатила 100 000 долара (около 5 млн. руски рубли). Каква е материалната стойност на експонатите, едва ли може да се прецени. Застраховката им е за милиони евро.

 

 

В конкурса Петър Ковачев вече участват и журналисти

 

На 30 септември изтича последният срок, в който желаещите да участват в Националния конкурс, посветен на писателя, публицист, драматург и поет Петър Ковачев, могат да изпращат свои творби. Тази година регламентът е малко променен и освен раздел "литература", в който авторите могат да участват с поезия, проза и драма, е включен и раздел "Журналистика". В него за наградата от 300 лв. и диплом ще могат да се състезават само местни автори с публикуван или непубликуван текст - публицистика, есе или отзив за книга, спектакъл, концерт, изложба и пр. Авторът, спечелил Националната награда "Петър Ковачев" във всяка категория в раздел "Литература", получава диплом и премия в размер на 400 лв.

Конкурсът е анонимен. В него могат да участват автори над 18-годишна възраст. Творбите се оценяват от жури, утвърдено със заповед на кмета на община Плевен. Церемонията по награждаването е в края на декември.

 

 

Стилиян Атанасов: Чак сега намерих себе си и нямам намерение да спирам

 

 

Художника поздравиха много колеги и приятели, сн. авторът

Изложба с 41 живописни платна откри плевенският художник Стилиян Атанасов в Арт центъра. Експозицията постави началото на новия есенен сезон и може да бъде видяна до 27 септември. "Не бързайте да купувате, има за всички", с хумор се обърна художникът към многобройните си приятели и почитатели. Без да изневерява на характерния си стил и натюрел, той показва най-новите си творби, рисувани през последните 4 години.

Картините са подбирани така, че да си хармонират, допълват и продължават. Перлено седефеното е цветът, който е запазена марка на Стилиян. Както и кучетата, които винаги присъстват в картините му. Дори и само като силуети. "Те са част от живота ми. Те не са мои кучета, аз съм техният човек. Всички кучета ме целуват и като ме видят се усмихват. Като в роман на Стайнбек", с усмивка размишлява художникът. "Природата най-трудно се рисува. Душата ми е там. Всяко нещо, което правя е пот и кръв, и сълзи. Който иска да го повтори, нека го направи, но друго е да го измислиш. Рисувам както разбирам нещата. Цял живот съм го правил и ще продължа да го правя, ако ми даде време Оня", продължава с размислите си Стилиян Атанасов. От кога рисува? Питайте мама, само тя може да помни това, усмихва се талантливият автор. Според първия му учител, така се е родил - художник. Академията само го е ошлайфала. "Пълен съм с идеи, като че ли чак сега узрявам. Много години блъскане, но човек като поостарее малко, намира себе си. Мисля, че вече се намерих. Може да има изменения, леки отклонения, но пътят е ясен. Имам своите намерения, поглед, планове. Спреш ли, си умрял. Не искам да бъда духовен труп никога", категоричен е авторът.

 

 

С впечатляващи унгарски фотографии откриха сезона в галерия Бешков

 

Мирослав Минчев представи творчеството на Янош Ейферт, сн. авторът

С изложба на един от най-известните представители на унгарското и международно фотографско изкуство - Янош Ейферт, беше открит новият сезон в ХГ "Илия Бешков". Танцовите и актовите му фотографии, пейзажните и приложните му снимки свидетелстват за неговия многостранен талант, каза при откриването на експозицията директорът на галерията Мирослав Минчев. Със снимките си Ейферт е участвал в 200 самостоятелни и 700 групови изложби. Със снимките си е спечелил 170 награди, специални отличия и дипломи. Занимава се с преподавателска и издателска дейност.

Снимал е в 40 държави по света.

Изложбата се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт - София.

Същата изложба е била представена преди месец в столицата, а авторът е провел майсторски класове с български студенти.

 

 

 

 

 

 

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

Крадлата

 

Сара Уотърс

В един от най-бедните квартали на Лондон от втората половина на XIX в. в бордей на злодеи расте Сюзан Триндър. С отглеждането й са се заели две доста съмнителни личности - мисис Съксби, която се грижи за изоставени деца и търгува с тях, и мистър Ибс, който изкупува крадени вещи. Но един ден, когато на прага на дома им пристъпва неотразимият Ричард Ривърс, когото всички наричат Господина, в живота на момичето настъпва рязък обрат.

 

 

Синини в душата

 

Франсоаз Саган

Себастиан и Елеонор са брат и сестра, неразделни и безделни. Те са млади и красиви, обичат лукса, удоволствията и лекотата в живота. Пари нямат, но да се трудят, не им е по вкуса - не го и правят, разчитат на очарованието си, благодарение на което все се намират любезни приятели, осигуряващи им подслон, подкрепа и нещо повече. Например Нора, богата попрезряла американка, и Робер, прочут импресарио...

 

 

 


 

върни се в НАЧАЛО