СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 30 (12 - 18 септември 2014 г.)


 

Поискаха конфискация на каруците, които кръстосват безнаказано града

 

Като видели патрулките, ромите се разбягвали и оставяли само деца в талигите

 

Забраната от месец юли не спря мургавите кочияши, сн. Светлана Чамова

Веселина ИЛИЕВА

В средата на юли тази година влезе в сила наредбата, която забранява движението на каруци в рамките на Плевен. На всички прави впечатление обаче, че водачите на тези превозни средства, предимно роми, нехаят за правилата и продължават на воля да кръстосват града. "Всяко действие си има противодействие. Ето примерно и братята се изхитриха. Като видят патрулката, родителите зарязват каруцата и оставят детето само в нея". Това съобщи за "BG Север" авторът на забраняващата превозните средства с конска тяга наредба Красимир Атанасов. Той обясни, че така контролните органи в лицето на полицията и инспектората не могат да съставят акт на малчугана, защото е малолетен.

Красимир Атанасов, сн. авторът

 

След като си тръгнат служителите на реда, ромите се връщали да продължат пътя си.

Според данните, които има Атанасов, през последния месец по акт на ден са правили полицаите на водачи на каруци. Общинският инспекторат е съставил само 4 акта. Друг е въпросът обаче, че никой от тях не е платен, а и липсва и намерение това да се случи. Съгласно вече действащата наредба глобата е 100 лева. Редът е актовете да пристигат в общината, от там да издадат наказателно постановление и по него да се плати санкцията. Но това е само на теория.

Затова от Комисията по обществен ред и сигурност към Общински съвет - Плевен, са възложили на юридическия отдел в общината да провери дали е възможно наредбата да се коригира, като се добави текстът "при повторно и многократно

нарушение да се извършва конфискация". Красимир Атанасов се надява прегласуването на наредбата да се случи още на предстоящата сесия на местния парламент в края на септември.

"Опитът, който ползваме, е от по-малки градове като Ловеч, например. Това е правилният път. Въпросът е само дали ще стане сега или догодина. За да бъдем европейски град, ние трябва да го направим и то колкото може по-бързо", коментира още Атанасов. Според него броят на проблемните каруци е едва десетина.

Просто те постоянно циркулират из града и създават усещането, че са повече, твърди той. Две - три били ромските каруци от "Сторгозия", няколко от Буковлък, останалите - от "Бала баир". Те се движели по направление Ясен и Къртожабене.

"Ромите се съпротивляват, защото поминъкът им е с каруцата - изравят всичко от контейнерите и кофите за боклук като търсят пластмасовите шишета. Товарят и ги изнасят. Така на ден си докарват сериозна сума. Другият проблем, който създават, е екологичен и здравословен - идват кучета и котки, разнасят боклука из градинките. Там идват майките с деца".

Красимир Атанасов е доволен от факта, че наредбата е срещнала подкрепа от всички страни - на политическите сили в Общинския съвет без изключение, и на повечето граждани. Обнадежден е и че с конфискацията на превозните средства проблемът ще бъде решен.


 

Следствието за убийството на Мишел приключва до седмица

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Следствието за убийството на 19-годишния Мишел Коцев, който бе наръган с джобно ножче в квартал "Дружба" тази пролет, трябва да приключи идната седмица. Всички процесуално-следствени действия вече са извършени. Направени са необходимите експертизи, разпитани са над 10 свидетели. Задържаният като извършител на престъплението Мирослав Димитров (17 г.) е в ареста с постоянна мярка за неотклонение. На 17 септември материалите по разследването ще бъдат предявени на неговите адвокати - Пламен Енчев и Марин Марковски. След това ще бъде изготвен и обвинителният акт срещу Димитров, съобщиха от плевенската прокуратура.

Фаталната среща на двамата младежи се случила привечер на 29 март. Коцев отивал с приятелката си до магазина, за да си купят цигари. На пътеката между блоковете 135-и и 136-и в жилищния комплекс те се разминали с три момчета, сред които бил и Димитров. Заради случайно подхвърлена реплика между младежите избухнала кавга. Трите момчета се нахвърлили с юмруци и ритници върху Мишел. В суматохата Мирослав извадил сгъваем джобен нож и пробол с него Коцев. Ударът попаднал точно в сърцето и младият мъж издъхнал за няколко минути.

Веднага след това нападателите избягали. Приятелката на Мишел се обадила за помощ на тел. 112, но когато линейката пристигнала на мястото, лекарите само констатирали смъртта на младежа. Мирослав Димитров бил задържан още същата вечер. В предния джоб на дънките му полицаите намерили сгъваемия нож, с който е извършено убийството.

Бруталното престъпление предизвика протести на тийнейджъри от квартала. Пред съдебната палата по време на делото за мярката за неотклонение на Мирослав младите хора настояха той да получи 20 години затвор въпреки непълнолетието си.


 

8 000 лева е дала тази година общината за нови пътни знаци

 

Веселина ИЛИЕВА

На все повече места в Плевен липсват пътни знаци, показа проверка на "BG Север". Обичайните заподозрени в демонтажа им са ромите, които след това предават желязото на вторични суровини. От общинския отдел "Строителство и техническа инфраструктура", който отговаря за възстановяването на знаците на територията на града, заявиха, че не водят статистика на откраднатите пътни знаци, защото техният брой не бил голям. Иначе контролът по състоянието на пътните съоръжения за организация на движението се извършвал постоянно от техни служители и патрулиращи от "Пътна полиция".

Значително по-голям е броят на увредените пътни знаци от пътнотранспортни произшествия и от умишлено унищожаване чрез счупване или премахване, заявиха още от строителния отдел, като допълниха, че от началото на тази година до сега община Плевен е възложила монтирането на нови 67 броя пътни знаци.

В това число обаче не влизат тези за временна организация на движението и монтираните на новооткрити пътни обекти и съоръжения.

От общината припомнят и че съгласно Закона за движение по пътищата службите на Министерството на вътрешните работи следва да следят и сигнализират стопаните на пътищата за възникнали опасности за нормалното осъществяване на движението, в това число липсващи или увредени пътни знаци.

През тази година няма информация за заловени извършители на кражби на пътни знаци. Но по принцип данните се предоставяли на общински служители от полицията. Служителите на реда предавали протокол за катастрофите, на чиято база се предявяват искове за възстановяване на щетите от застрахователя на виновното лице.

Стойността на един пътен знак, включително монтажа, е средно 110 лева и зависи от вида на знака. През 2014 г. са платени над 8 000 лева за доставка и монтаж на нови пътни знаци.


 

Стовариха с измама дълг от 90 бона на бизнесмен

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Бизнесмен дължи 90 хил. лева, след като стана жертва на измама от приятелка на семейството му. Чрез документни, финансови и счетоводни манипулации тя прехвърлила парите по свои сметки, а на него лепнала непосилен дълг. Става въпрос за фиктивни операции, които са отбелязани само по документи.

Николай Лучев е собственик и управител на ЕТ "Навал - Николай Лучев" с основен предмет на дейност производство на краве мляко и производни млечни продукти в Горна Митрополия. "Исках да разширя дейността си, притежавах имоти, опитвах се да изградя ферма, но не разполагах със средства. Не ми достигаше и броят животни, за да кандидатствам за подпомагане с пари от ЕС", разказва Николай Лучев. В този критичен момент в Горна Митрополия се появила семейната им приятелка В. Д., собственичка на ООД, и предложила помощта си. Заявила на Лучев и на съпругата му, че е заинтересована от бъдеща съвместна дейност и поискала да инвестира пари, но в съвместна фирма, в която той да участва с апортна вноска, която се състои в притежаваното от него движимо и недвижимо имущество. В. Д. пък щяла да участва с равностойна на техните активи парична вноска. Тя обяснила на бизнесмена, че за да участва в новоучредената обща фирма, той трябвало да подпише нотариално заверен договор за заем, който да й послужи пред данъчните власти, е записано в обвинителния акт, с който В. Д. е подведена под наказателна отговорност за измама, имотна облага и причиняване на имотна вреда в големи размери.

Така на 17.10. 2011 г. в Плевен е сключен договорът за заем пред нотариус. Според този договор В. Д. трябвало да предаде в собственост на ЕТ "Навал - Николай Лучев" заемна сума в размер на 90 хил. лева. за изграждане и разширения на стопанските сгради в Г. Митрополия, както и за погасяване на съществуващи финансови задължения. Предаването на заемната сума трябвало да се извърши на траншове по банковата сметка на ЕТ "Навал - Николай Лучев".

Разследването по случая е установило, че не е имало физическо броене на пари, нито внасяне, нито теглене . Всичко е било фиктивно. В крайна сметка, изготвената съдебно-счетоводна експертиза доказва, че след множество финансови и счетоводни "операции" в сметката на ЕТ "Навал - Николай Лучев" няма никакви пари.

"Заради този изкуствено създаден дълг от 90 хил. лева ми запорираха сметките, описаха ми имуществото. В. Д. заведе срещу мен изпълнително дело, че си иска парите, тези несъществуващите. Добре, че се намесиха адвокатите ми и ме спасиха. Та сега водим дела срещу измамничката", коментира Николай Лучев.

Съдебната сага по случая продължава. Засега Районният съд в Плевен е оневинил В. Д.. Николай Лучев обжалва решението пред по-висша инстанция.


Позиция

 

 

Плевенските улици - опасни за живота

 

 

Липсваща маркировка и дупки пред училищата в навечерието на 15 септември, сн. Емилия Карабулева

Илиана ЦИРОВСКА

През новата седмица хиляди деца в Плевен ще тръгнат на училище, стотици от тях ще прекрачат прага на родното школо за първи път. И ако въпросът с ремонтите на училищата все пак е решен донякъде - основно с "освежаване", състоянието на улиците и тротоарите е стряскащо. След дни тези и много други улици и тротоари ще бъдат залети с нетърпеливи деца и родители, автомобилите покрай училищата ще станат много повече и правилата за движение - все по-трудно да се спазват. А когато пешеходните пътеки ги няма там, където е логично да са, не се виждат там, където ги е имало, пътните знаци са в плачевно състояние или липсват, асфалтът е на дупки, а тротоарите - изровени, нито традиционната акция на полицията, нито знаенето на правилата за движение от малчуганите биха били достатъчни на обществото ни да се справи с казуса "детска пътна безопасност".

Община Плевен се отказа да прави повдигнати пешеходни пътеки - "огромната" сума от 30 000 лв., предвидени за това, бяха пренасочени за други, "по-важни" дейности. Дори освежаването на обикновените пешеходни пътеки явно се оказва проблем.

Тук за визията на града (извън площада, естествено), за "европейския" му облик и за самочувствието на плевенчани въобще не говорим. Говорим за реалност, в която всеки ден на пътя загиват деца.

И в която в други български градове въпреки всичко се прави нещо - недостатъчно, но все пак.

Чудим се колко важно за общината и отговорните институции е ограничаването на предпоставките за пътни злополуки? Колко е ценен животът?

 

 

 


върни се в НАЧАЛО