СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 30 (12 - 18 септември 2014 г.)


 

 

Коалицията АБВ откри предизборната кампания и представи приоритетите си

 

Предвиденият концерт бе отложен заради жертвите на наводненията

 

Областният координатор Цветан Антов представи листата, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Коалиция АБВ откри официално своята предизборна кампания на 8 септември от 18,30 ч. пред ДKТ "Иван Радоев". Областният координатор на коалицията Цветан Антов представи листата на АБВ пред обществеността в Плевен. "Ние имаме най-силната листа, тя е перфектно балансирана професионално, възрастово и полово. Около 1/3 от нашите кандидати са жени", обяви Антов.

Както "BG Север" вече писа, водач на листата е Румен Петков, следван от Цветан Антов, Яница Людмилова и др. В своите изказвания пред гражданите на Плевен кандидатите на Коалиция АБВ представиха визиите си за здравеопазването, бизнеса, приоритетите за успеха и развитието на младите хора в България. "Ние искаме да останем и да работим в България. Както и да създадем подходящите условия за всички млади хора. Аз съм за промяната и затова избрах АБВ", обяви най-младата кандидатка от листата на коалицията Яница Людмилова. Водачът на листата Румен Петков представи най-важните приоритети на Коалиция АБВ (подробности четете на стр. 4).

Заради траура за невинните жертви, които загинаха при наводнението в Бургас, планираният концерт на Дани Милев и бенда му бе отложен. Музикалното събитие ще се проведе на 26 септември, когато гост в Плевен ще бъде председателят на Коалиция АБВ Георги Първанов.

 

Вандали счупиха рекламната табела на АБВ пред офиса на партията в Плевен на ул. "Димитър Константинов" 4, съобщиха от там.

Деянието най-вероятно е извършено в нощта на 9 срещу 10 септември. АБВ призовава своите опоненти към толерантност и предизборна кампания, насочена към решаване на проблемите на Плевен и региона."Категорично не одобряваме подобни средства и очакваме спортсменска игра и мъжество. Подобни вандалски прояви показват слабост и липса на почтеност и морал", заяви областният координатор и втори в листата на Коалиция АБВ в Плевен Цветан Антов.

 

 

 

 

 

 


 

90 г. от създаването си отбеляза Институтът по царевицата в Кнежа

 

90 години от създаването си отбеляза Институтът по царевицата в Кнежа с юбилейна научна конференция, която се проведе на 10 и 11 септември. Тя е с международно участие и е на тема "Селекционно-генетични и технологични иновации при отглеждане на културните растения". Тематичните направления са три: генетика, селекция и семепроизводство; технологии на отглеждане; растителна защита. Бяха посетени демонстративни участъци в Кнежа и Горна Митрополия. "BG Север"


 

Хлапета задигат четири коли за нула време

 

Невръстни хлапета от Плевен за нула време са откраднали четири автомобила, информират от полицията. Две от децата са на 13 години, едното - на 12. Те влизали в колите с подправени ключове и след като ги покарат, ги изоставяли. Децата са направили пълни самопризнания.

На 7 септември е намерен "Фолксваген голф" изоставен на пътен възел Гривица - подлез Никопол. Изяснило се, че колата е открадната от междублоковото пространство на ул. "Неофит Рилски" в Плевен. На същата дата в 10.20 часа е намерена кола от същата марка, изоставена в слънчогледова нива над местността "Бала баир" край Плевен. Колата е открадната от паркинг на ул. "Георги Кочев". Оказало се, че на 7 септември малчуганите са завъртели ключа и са покарали още един автомобил "Фолксваген голф", ползван от 69-годишен мъж от Гривица. И по трите коли няма липси и повреди, всичко им е на мястото.

Не така обаче стои въпросът с четвъртия автомобил, "жертва" на невръстните взломаджии. На 5 септември около 22.30 часа те отмъкнали "Опел Корса", паркиран в ж. к. "Воден" в Плевен. Тази кола е намерена от полицаите със спукани предни и задни гуми и напълно деформирани джанти, със свалени стъкла на вратите. "BG Север"


 

Два басейна в Червен бряг затворени заради некачествена вода

 

Два басейна в Червен бряг са затворени от РЗИ - Плевен, заради това, че водата не е отговаряла на стандартите. Издадени са четири предписания и е връчен един акт отново в същия град. Докато са налагани санкциите обаче сезонът на практика приключи.

В Плевенска област това лято са функционирали 12 плувни басейна - 4 в Плевен, 2 в с. Гривица, 2 в Левски, 3 в Червен бряг и 1 в Белене. Всичките са имали сключени договори с медицински лица и спасители за сезона. РЗИ-Плевен, са извършили 27 текущи проверки, съчетани с вземане на проби от водата. "BG Север"


 

Медицинският университет откри юбилейната си 40-a учебна година

 

 

Първокурсниците бяха тържествено посрещнати, сн. Светлана Чамова

С тържествено посрещане на новоприетите студенти-първокурсници в зала "Магнум" на Втора клинична база Медицинският университет в Плевен откри новата учебна година на 8 септември. Студентите получиха свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus. Тази година е юбилейна в историята на университета - той навършва 40 години от създаването си. Първокурсниците са 327, приети в 11 специалности. Изтъкнато бе, че кандидат-студентите са били от повече от 50 страни, а МУ-Плевен, има вече дипломирани 11 випуска чуждестранни лекари. Представена бе историята на висшето училище, неговите факултети, материална база, както и Плевен като град домакин.

Деканите на Факултетите "Обществено здраве" и "Здравни грижи", както и директорът на Медицинския колеж представиха ръководените от тях структури. От името на първокурсниците отговор даде студентката, приета с най-висок бал специалност "Медицина" - Теодора Цветкова от град Тръстеник. Ректорът връчи лично студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок успех по всяка от специалностите.

"BG Север"

 


 

Да пазим децата на пътя, призовават от полицията

 

Акцията започва на 15 септември, сн. архив

Дните от 8 до 14 септември са обявени от полицията за седмица за превенция на детската пътна безопасност. Традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" пък ще стартира на 15 септември и ще продължи до 31 октомври. Това се прави с цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата - децата. От полицията съветват родителите да припомнят на малчуганите основните правила за движение, да ги научат как да пресичат на пешеходни пътеки, кой телефон да набират при инциденти и други важни за безопасността им неща. "BG Север"


 

1 500 пациенти на Военна болница са ползвали високотехнологична очна хирургия

 

Екипът от офтамолози, сн. личен архив

Пет години високотехнологична катарактална хирургия отбелязват в Очното отделение на Военната болница в Плевен, информират от там. Офталмолозите, въвели новия метод факоемулсификация за борба с катарактата - д-р Мартин Мартинов и д-р Цветан Каменов, имат над 3 000 оперирани пациенти за тези пет години.

До преди пет години болните с катаракта се оперираха, като лещата се раздробяваше ръчно. Бяха необходими шевове, а възстановяването бе повече от 7 дни. В момента операцията е безшевна, безкръвна, извършва се само за половин час. Още на другия ден пациентът е в състояние да се върне към обичайните си занимания. Технологията е в пъти по-щадяща от старите оперативни методи. Изкуствените лещи от ново поколение се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила. "BG Север"

 


 

Пет школа са с неремонтирани тоалетни

 

32 предписания са издали на учебните заведения в областта специалистите от РЗИ - Плевен, до края на миналата учебна година за привеждане на помещения според здравните изисквания, съобщи д-р Ани Симеонова, директор "Обществено здраве" в инспекцията. От тях не са изпълнени 5 предписания за ремонт на санитарни възли. Причината е в недостиг на финансовите средства. След оценка на здравния риск срокът за изпълнението им е удължен. Инспекцията е издала необходимите разрешения за откриване на новата учебна година на всички образователни заведения в Плевенска област. "BG Север"


 

66 разрешителни за строеж са издадени за три месеца

 

През второто тримесечие на 2014 г. местните администрации на територията на област Плевен са издали разрешителни за строеж на 21 жилищни сгради с 24 жилища в тях и с 4 665 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), и на 45 други сгради с 20 231 кв.м РЗП, информират от Териториално статистическо бюро - Плевен. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават със 75%, жилищата в тях - с 60%, а застроената им площ - с 58,1%. Броят на разрешителни за строеж на други сгради нараства със 104,5%, а тяхната РЗП - с над 2 пъти.

През второто тримесечие на 2014 г. е започнал строежът на 6 жилищни сгради с по едно жилище в тях и с 1 345 кв. м обща застроена площ и на 16 други сгради с 11 919 кв. м площ. "BG Север"


 

Самодейци от Победа на фестивал

 

 

"Медени звънчета" обра овациите, сн.личен архив

Читалище "Зора -1990 г." село Победа представи кулинарна изложба от вкусни обредни пити и погачи, великденски козунак, домашно краве кисело мляко, домашно сирене и кашкавал на седмото издание на фестивала "Живо наследство", организиран на 6 септември от Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), в Борисовата градина в София, информират от културния институт.

Читалището се представи и на сцена. Детска фолклорна формация "Медени звънчета", сформирана по време на проекта "Вкусът на детството - хляб, мляко и песен - за векове", под ръководството на народната певица Надка Томова обра овациите на фестивалната публика със своите изпълнения на народни песни. След последната им песен, допълнена и с танцова хореография, певческата група представи китка "Фолклорно наследство"- песни от Добруджа, Мизия, Тракия, Македония и Шоплука. "BG Север"

 


 

3 670 души са се възползвали от безплатни прегледи за рак

 

3 670 са жителите на област Плевен, прегледали се безплатно по програмата Спри и се прегледай, съобщи д-р Ирина Джикова от РЗИ, координатор на проекта за областта. Програмата предоставяше възможност за профилактични прегледи срещу три вида рак - на дебелото черво, на млечната жлеза и на маточната шийка. Област Плевен се нарежда на четвърто място в страната по посещаемост на прегледите след София, Пловдив и Варна.

Доколко програмата е успешна е трудно да се оцени еднозначно. Поначало е било заложено, че на преглед ще отидат до 10 процента от поканените. Въпреки това цифрите показват, че организацията вероятно се нуждае от усъвършенстване. За област Плевен по предварителни разчети е трябвало да се прегледат 20 хиляди човека.

Хората получаваха покани на случаен принцип. Програмата приключи сега, след като срокът й бе удължаван. "BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО