СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 30 (12 - 18 септември 2014 г.)


 

А някой кара колело...

 

Художник върти педалите до София и обратно през Искърското дефиле

 

Сашо Сахатчиев черпи вдъхновение от гледките по време на дългия преход

 

Сашо не смята, че поставя рекорди, а само се наслаждава на удоволствието, сн. Мая Паскова

Мая ПАСКОВА

В истинско превозно средство, а не само в уред за спорт и развлечение, е превърнал велосипеда си плевенският художник Александър Сахатчиев. Освен че ходи на работа в ХГ "Илия Бешков" с него, екологичното возило десетки пъти го е отвеждало до столицата и обратно. Винаги минавам по стария път през Искърското дефиле - традиционалист съм, покрай мен не профучават автомобили и мога да се наслаждавам на спокойствие на гледката, споделя Сашо. Колегите му изпаднали в шок, когато за пръв път разбрали за намерението му да "отскочи" до столицата на две гуми. Проверките по телефона "До къде стигна?", "Добре ли си?", им доставяли солидна доза живописни описания, включително на ароматните кебапчета, с които се подкрепя по време на дългия път. Разстоянието, което е около 240 км в едната посока, му отнема точно 14 часа. В тях са включени отработените и задължителни почивки - закуска в Луковит и обяд в Черепишкия манастир (със задължителните кебапчета, които предизвикват обилно слюнкоотделяне у колегите му). Във вилата край Своге го посреща съпругата му в късния следобед и още преди да се стъмни Сашо се влива в шумотевицата на прашните софийски улици.

 


Младеж от Горна Оряховица подхвърля топките си в Плевен

 

Николай не остава без публика, сн. Мая Паскова

Жонглиращият младеж от снимката е честа гледка в центъра на Плевен. Усмивките и изненаданите погледи го следват непрекъснато, малчуганите са особено пленени от уменията му. Звънтящите монети материализират одобрението на възрастните. Оказва се, че артистът е гастрольор - идва от Горна Оряховица. 21-годишният Николай е безработен и с хобито си едновременно се забавлява и изхранва. "Приходите" в кутията му са между 5 и 15 лв. на ден. Колко му остават, след като всеки ден пътува до Плевен и обратно, не е ясно. Велико Търново е другата му дестинация - по-близка, но и по-позната. Когато не подхвърля топките пред публика, тренира сам пред огледалото вкъщи, където се е и научил сам, твърди Николай.

"BG Север"


 

Предстоящо

 

 

Ваня Костова и Боян Михайлов канят почитателите си на концерт

 

На 20 септември (събота) от 19,00 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" ще се състои концертът на известните естрадни изпълнители Ваня Костова и Боян Михайлов. Събитието е част от националното им турне, което двамата певци осъществяват през цялата година в много градове.

Ваня Костова и Боян Михайлов ще изпълнят за почитателите си шлагери и познати на цяла България песни, както и нови, които със сигурност ще се харесат и ще придобият своята популярност, обещават организаторите, като уточняват, че концертът не е политическа нито агитационна изява и единствената цел е двамата изпълнители да зарадват публиката си в Плевен..

Билетната каса е в читалището. Цената на билетите е 8, 10, 12 лева в зависимост от мястото в салона. Има отстъпки от цените за групови посещения. "BG Север"

 

 

 

Да почерпЯТ!

 

Иво Радев свързва празника с очакване на трета рожба

 

Прокурор номер 1 на Плевен празнува днес, 12 септември, своя 42-ри рожден ден. Иво Радев е в отпуск и отбелязва празника заедно със семейството си.

"Пожелавам здраве на мен и на семейството ми. Очаквам третото си дете през януари, надявам се то да бъде здраво и да ни радва. В професионален план си пожелавам да оправдаем доверието на гражданите в прокуратурата", обяви рожденикът.

 

 

Актрисата Ива Николова ще раздели с децата голяма торта

 

Почти в детско парти ще се превърне рожденият ден на актрисата от плевенския театър Ива Николова. На 14 септември тя ще бъде само с дъщеря си Рут и сина си Ален в компанията на голяма торта. Това се очертава да е и последният й свободен от ангажименти ден и тя обещава да му се наслади изцяло. На сцената ще я гледаме два пъти до края на годината, но като режисьор - на едно куклено и на едно камерно драматично представление. Първото ще бъде и дипломната й работа на магистратурата, която завърши.

 

 

Рожден ден с две нови книги празнува Стефан Кръстев

 

За колегата Стефан Кръстев, който списва колонката "Напушени мисли", този 14 септември е едновременно много очакван ден и както винаги - време за размисъл. Щастлив е, че мечтата му да видят бял свят две негови книги - "Змейова орис" от сагата "Ням свят" и "Бъг във времето", се сбъдва - виртуалната премиера електронните издания е точно на личния му празник. "Тези книги написах с толкова сърце и с толкова душа, с колкото би трябвало да живея, обичам и пиша за тези четиридесет и пет години. И друг подарък не искам, освен всичките ми приятели да споделят тревогите и копнежите ми по тях", казва Стеф. Тихо, семейно и уютно у дома ще празнува с най-близките си хора, после - и с най-добрите си приятели. Пожелава здраве на себе си и на хората, които обича.

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

За девети септември, като за преди десети ноември

 

Стефан КРЪСТЕВ

По празници и значими дати избягвам стаи с включен телевизор или радио, ако ми е възможно изобщо не включвам компютър или най-малко не влизам в мрежата, защото имам зловещото чувство, че съм омагьосан и натрапчиво изживявам един и същи ден. Този преди 365 дни, този преди 730, преди 1 095... и на тази дата нищо не се променя, и всичко е такова, каквото винаги е било на нея. Поне в публичното съзнание. Всяко телевизионно и радиопредаване прилича на поправителен изпит от миналата година, от по-миналата, от преди няколко. И в интернет - същото. Все едно си шестгодишен, въпреки болките в кръста, бръчките и белите кичури, които виждаш в огледалото, все едно родното училище отваря отново и отново за теб врати и трябва да понесеш стоически първия урок, от който мозъкът ти вече е хванал мазоли. И в това повторение - причината може да бъде само една.

За да се наложи като истина една лъжа, трябва да се повтори поне сто пъти. Колкото е по-голяма, толкова повече да се повтаря. И ето, днес е отново 9 септември. Помнете ми думата - на 10 ноември приказките ще са подобни, защото същите са били от десетилетия на тези две дати. В основата си поне, с лекички вкарвания на актуални събития в контекста. Все сравнение между "комунизма и демокрацията". Между "тогава" и "сега". Без разбира се да се обръща внимание на дребния факт, че освен две системи, се сравняват и времена, раздалечени с четвърт век едно от друго.

Днес един твърде млад водещ, за да помни "комунизма" и за да знае, че това не е било комунизъм, а тъй наречения "развит социализъм", весело, весело рече: "Да, имали всички пари, но какво ли са можели да си купят?"

Красивото и интелигентно момче столичанин трудно би разбрало, че един хляб или едно одеало, маса, стол или чашка днес по селата, особено в наводнените, са нещо далеч по-ценно от всички онези скъпо струващи капризи, които блазнят типичната представителка на таргет групата на моловете. Но спорен казус е: Дали едно общество, в което няма бедни, не е по-богато от онова, в което има богати? Дали едно общество, в което има богати, не е по-бедно от общество, в което няма бедни? Може да се спори до безкрай. Всъщност тези два въпроса са основата на всички дискусии, които се водят от 1989 година до днес.

Но по-просто е и достъпно дори за интелекта на младия водещ, сравнявайки "бедния" тогава пазар с "богатия" сега да се сети, че от тогава е имало поне още две световни революции (пазарни). Първата: развитието на компютърните технологии, което е и причината сега да имаме по-модерни и по-евтини компютри. И втората: инвазията на китайските стоки, която значително обогати целия пазар. Включително и този на развитите демокрации. И е причина за достъпността на повечето от нещата, които днес можем да си позволим, а тогава не можехме, но тази достъпност важи и за хората от другата страна на желязната завеса. И честно, без да съм особен идеалист, с ръка на сърцето мога да заявя: предпочитам да нямам толкова боклуци за изхвърляне пред това да слушам безпомощно призивите за помощ от родители, които скоро ще изгубят децата си, защото не могат да намерят парите, необходими за лечението им.

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО