СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                      АРТСЕДМИЦА               BG Север" - брой 30 (7 - 13 септември)


 

 

След 10 години пак сме домакини на световен форум на панорамите

 

В международната конференция ще участват делегати от 15 страни

 

Страницата подготви: Вяра Ценова

Доц. Милко Аспарухов, сн. архив

Доц. Милко Аспарухов, сн. архив

От 9 до 13 септември Международният съвет на панорамите ще проведе своята 21-ва Международна конференция на панорамите. Домакин на събитието ще бъде Плевен, информира директорът на Дирекция "Военноисторически музеи" (ВИМ) доц. Милко Аспарухов. Съорганизатори на проявата са Международният съвет на панорамите, община Плевен, ВИМ - Плевен, и Панорама "Плевенска епопея 1877". Това е второто домакинство на нашия град на такъв форум. Преди 10 години - през 2002 г., тук се състоя петата конференция на организацията. Темата тази година е "Исторически битки във формат Панорама - послания и предизвикателства". Конференцията се посвещава на 135-годишнината от Освобождението на Плевен по време на Руско-турската война 1877/78 г., 105-годишнината от създаването на Военноисторическите музеи в България и 35-годишнината от изграждането на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На конференцията ще присъстват делегати от 15 държави - Холандия, Германия, Швейцария, Турция, Бразилия, Белгия, САЩ, Великобритания, Япония, Русия, Люксембург, Гърция, Китай, Полша и България. Основната цел на форума е оказване помощ на панорамите по света по тяхното опазване и реставриране, сподели директорът на ВИМ. Съпътстващата програма включва посещение на катедралния храм "Александър Невски", Националния исторически музей, Боянската църква, църкви и манастири около Велико Търново, Арбанаси, Етъра. Догодина ще излезе от печат сборник с материалите от конференцията.Преди около месец с кмета на общината проф. д-р Димитър Стойков бяхме в Люцерн, където уточнихме детайлите около конференцията и подписахме договор за нейното провеждане, припомни доц. Милко Аспарухов.

Той уточни, че събитието ще струва на общината 4 000 лв., гласувани от общинския съвет, като всичко останало се покрива от участниците в събитието. Международният съвет на панорамите (МСП) включва музейни директори, управители, художници, реставратори и историци, които работят с историческото или съвременното изкуство и медийните форми на панорамата. Като всички доброволчески неправителствени организации съветът комуникира с около 250 човека по целия свят - представители на музеи и научни институти или частни изследователи и ентусиасти. МСП възникна от Групата за интерес към европейските панорами, включвайки редица панорамни институции, през 1992 година в Сегед (Унгария). Основната задача на организацията е да се насърчи професионалната грижа и да се стимулират в световен мащаб изследванията и комуникацията между панорамите - и исторически, и съвременни. МСП се стреми да включи най-ценните исторически панорами в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

 

Артинсталацията вече е от по-траен материал, сн. авторът

Артинсталацията вече е от по-траен материал, сн. авторът

Нови ноти на химна пред Библиотеката

Артинсталацията от ноти, представляващи откъс от припева на българския химн "Мила Родино!", в градинката пред Регионалната библиотека "Христо Смирненски" претърпя материална корекция. В първоначалния си вид музикалните знаци бяха изработени от шперплат. За 6 г. обаче атмосферните условия се постараха те да "зазвучат" фалшиво. Артинсталацията е възстановена от оперния певец Любомир Дяковски и управителя на печатница "Нима" Димитър Клатуров. Освен поставянето на новите ноти - вече от по-трайния материал пластмаса, са поправени петолинията и дървените колове, които поддържат конструкцията.

 

 

Северняшкият се представи успешно в Плоцк, очаква още покани за турнета

 

От участие в първото издание на Международния фестивал в побратимения с Плевен град Плоцк, Полша, се завърнаха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл "Иван Вълев". Участвали са 33-ма певци, танцьори и музиканти, като репертоарът им е включвал най-доброто от музиката, песните и танците от различни фолклорни области на България. В Полша северняците са имали седем сборни концерта заедно с ансамбли от Дагестан, Латвия, Кипър, Сърбия и Полша. Подробности за гастрола в Полша споделиха директорът на ансамбъла Данаил Цолов и Виктория Иванова от отдел "Култура и образование", която е била представител на общината по време на визитата в Полша.

Най-голямото признание за нашия труд получихме след края на фестивала, когато по молба на организаторите, в рамките на всеселенска литургия, хорът към ансамбъла беше помолен да изпълни две песни, за което получихме бурни аплодисменти, разказа Цолов. Северняшкият ансамбъл е гостувал и в Българския културен институт във Варшава, където изпълнителите са се срещнали с извънредния пълномощен посланик на България в Полша Василий Такев и са изпълнили акапелно народни песни от репертоара на състава.

Вълнуващо е било и закриването на фестивала, което се е състояло пред 3 500 зрители в амфитеатъра на полския град.

Данаил Цолов изрази надежда, че този фестивал ще е началото на бъдещи турнета в Полша и не само, тъй като изпълнителите в Плоцк са били наблюдавани от много професионалисти. По тяхна обща оценка професионалното ниво на Северняшкия ансамбъл е изключително високо.

За участието в Плоцк ансамбълът получи покана лично от организаторите, като част от разходите за гастрола бяха поети от фестивала. Българският културен институт във Варшава осигури 3 000 лв. за подпомогне на участието на българската група, а общинският съвет в Плевен го дофинансира с още 9 400 лв.

 

 

Лимес конгресът мина през Плевен

 

Под Дунавски Лимес (limes, на латински граница) се разбира границата на Римската империя по река Дунав с прилежащата фортификационна система, която е съставлявала външния отбранителен пръстен на империята. Той е основан от императорите Домициан и Траян. Първоначално се е разпростирал от горното течение на Дунав в днешна Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия до долното поречие на реката между днешна България и Румъния, която е и граница на римската провинция Мизия с Дакия. През 488 година лимеса по горното течение на Дунав е изоставен. По долното течение той продължава да съществува до идването на прабългарите. Отбранителният пръстен е имал за цел да спира варварските нашествия от север и изток (славяни, даки, авари, хуни, готи и прочее) и се е състоял от множество крепости, разположени по поречието на река Дунав. Земите на нашата държава са били граница на Римската империя до 102 - 106 година, когато император Траян води войни с даките и включва и провинция Дакия в границите на Римската империя.

От 6 до 12 септември в Русе се провежда 22-рият Световен лимес конгрес, като за първи път домакин е нашата страна. Лимес конгресът се провежда от 1948 г. насам през три години и е посветен на границите на Римската империя. Участие ще вземат археолози и експерти от 15 държави в Европа и света, които се занимават с римска археология. Проявата ще популяризира възможностите за туризъм в някогашните римски територии в България. В региона на Плевен участниците в конгреса имаха възможността да посетят античния град Улпия Ескус, Регионалния исторически музей и късноантичната крепост "Сторгозия". На археологическата база в античния град музеят беше подготвил малка документална фотоизложба, както и експозиция с част от интересните експонати, открити при разкопките там през последните години. Във фотоизложбата е направена съпоставка как един и същ терен е изглеждал тогава и сега, като сред представените обекти е Храмът на Фортуна, заснет през 1907 г. и 100 години по-късно.

В рамките на събитието в Русе ще бъде представена и експозиция под наслов "Всекидневният живот на римския легионер на Долен Дунав", в която ще бъдат представени материали от нашите земи от времето на Римската епоха. В нея РИМ - Плевен, участва с пет печата на римски легиони, поставени върху тухли и керемиди. По тях могат да се определят хронологически граници на един период. Така например, по тях е установено, че в "Сторгозия" е имало легионери от Първи италийски легион, който е бил разположен в античния град Нове край Свищов, а в Улпия Ескус е бил разквартируван Пети македонски легион.

Положителният ефект за Плевен, освен популяризирането на археологическите обекти в региона и привличането на бъдещи туристи, е и отделянето на средства от държавата и общината за подобряване състоянието на обектите. Нещо, което отдавна не беше правено.

 

 

Социализъм в действие

 

Филхармонията изнася концерт в машиностроителен завод

 

Много от нас си спомнят великолепната българска комедия "Роялът" от 1979 година на режисьора Борислав Пунчев по сценарий на Никола Русев с участието на Георги Парцалев, Велко Кънев и други известни актьори от близкото минало. На голям строеж се завършва нов цех. За откриването му се предвижда голям концерт. От нас се изисква да се издигаме културно, от тях - да се сливат с народа, е основният довод, който се изтъква на партийното събрание в подкрепа на грандиозната новаторска идея за класически концерт в халето. Неочаквано възниква проблем - няма роял. Един то работниците е изпратен да търси инструмента. След редица комедийни ситуации роялът "кацва" в производствения цех пред лозунга: "Изкуството по-близо до народа".

С още по-голям патос тази идея се възроди в Плевен 33 години по-късно. Девизът си е съвсем същият, без да е изписан с червени букви. "Сцената" е цех №1 на завод "Вапцаров", датата - 12 септември 2012 г. С концерт от популярни парчета на АББА, Бийтълс, Луис Армстронг, Джордж Гершуин, Франк Синатра, под диригенството на Димитър Панов Плевенска филхармония заедно с Общински хор "Гена Димитрова" стартира новия сезон.

Асоциацията с филма е съвсем неволна и нетенденциозна - социализъм в действие. Идеята съвсем не е нова и авангардна. Просто е открадната. И доразвита - не роял, а цял оркестър, не един оперен изпълнител, а цял хор ще повдигат духа на работниците и ще увеличават производителността в завода. Дай Боже!

 

 

Нови заглавия в книжарница ГРАММА"

 

Петдесет нюанса сиво

Е Л Джеймс

Книгата, която прелъсти целия свят!

Защо жените харесват толкова "Петдесет нюанса сиво"? Защото е написана с думите, които мъжете забравят да казват, а жените искат да чуват.

Студентката по литература Анастeйжа Стийл отива да вземе интервю от успелия предприемач Крисчън Грей. Тя е силно привлечена от него, но когато разбира за ексцентричните му еротични предпочитания, започва да се колебае. Двамата се впускат в страстна и дръзка афера...

 

 

Нашият общ приятел

 

Чарлс Дикенс

Оспорвано наследство, трудна любов, престъпления от различен мащаб и любопитни развръзки. Парите и тяхната опасна привлекателност, предвзетият маниер на парвенютата, изобретателността на бедните, целящи да подобрят социалния си статус. "Нашият общ приятел" е последният роман на Чарлс Дикенс, признат за сатиричен шедьовър.

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО