СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО           "BG Север" - брой 30 (7 - 13 септември 2012 г.)


 

 

Учебната година започва с опашки за карти, снимки и бележници

 

Фотостудията се конкурират помежду си с ниски тарифи и бонуси

 

Фотостудията в Плевен предлагат подаръци на онези, които се снимат при тях - бележник и лична карта, сн. авторът

Фотостудията в Плевен предлагат подаръци на онези, които се снимат при тях - бележник и лична карта, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Учениците в Плевен вече правят разчети на коя опашка по-напред да застанат - за карти за пътуване, за снимки или бележници. Напливът се увеличава и с техни връстници от околните села, където фотостудия няма, а книжарниците се броят на пръсти.

От 17 септември онези ученици, които живеят в ж. к. "Кайлъка", вече ще могат да пътуват до школата си с карти. Абонаментът ще е за маршрутките, които свързват комплекса с всички райони на града. Цената на картата за месец ще е 14 лева, а специален печат ще помага на проверяващите да я различават от картите за тролеи, които и до сега ползваха учениците в останалите райони на Плевен.

Продажбата на ученически карти ще стартира от 12 септември, а момичетата и момчетата ще могат да си ги купят за половин месец. Цената за месец за определена линия на учениците вече ще бъде не 12, а 14 лева. Ако те решат да се снабдят с карта за всички линии, ще трябва да платят 16 вместо 14 лева. Такива цени ще важат и за инвалидите. Редовните тролейбусни абонаментни месечни карти вече са 32, а не 28 лева. Картата за всички тролейбусни линии е променена от 37 на 42 лева. Увеличенията са заради поскъпването на тролейбусните билети от 70 на 80 стотинки, което влезе в сила от средата на август.

Придобивката учениците от ж. к. "Кайлъка" в Плевен да пътуват с карти е резултат на подписка, внесена в общината от жителите на комплекса, в която те настояваха привилегиите на всички млади хора в града да бъдат изравнени.

По-тънки тарифи за снимки на ученици вече се надпреварват да правят фотостудията в града. Пет портрета за 3 лева плюс подарък ученически бележник и лична карта предлагат някои от тях. В отдалечените от Плевен селища, където фотостудия няма, директори и учители са се изхитрили да правят снимки със закупени от школата фотоапарати. Когато бъдат изщракани всички записани възпитаници, портретите се носят в големия град, където студията правят отстъпки за количество.От по-евтините тарифи се възползват нерегламентирано и млади хора, които преди година - две са прескочили ученическата възраст. Преди първия школски звънец поръчките за снимки са много и никой не следи дали са за ученик или не.

 Търсенето на школски бележници тепърва ще стартира. Те трябваше да се появят в началото на тази седмица, но от книжарниците в Плевен увериха, че ще бъдат в продажба най-късно от идния понеделник. Не е лошо да се купуват по два бележника в началото на учебната година, съветват книжарите. Случва се някой да го загуби, а след декември е почти невъзможно да се намери нов бележник.

 

 

579 са подадените молби за помощи за първокласници

 

Лора КОСТОВА

579 семейства са подали молби-декларации за помощи за първокласници в Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Плевен, до началото на септември. От тях вече са одобрени и отпуснати 255 помощи на родители, а останалите молби все още се обработват. Това съобщи Диана Диманова, директор на социалната служба. Тя напомни, че крайният срок за подаване на необходимите документи е 30 септември.

Сумата, която се отпуска за едно дете, е 150 лева. Право на нея имат семейства, при които доходът на един член от тях за предходните 12 месеца е бил до 350 лв. Въпреки че не са много, средствата ще помогнат на родителите да покрият поне част от разходите за своя ученик през новата учебна година.

За да бъде отпусната еднократна целева помощ за първокласник, е необходимо родителите да подадат молба-декларация по образец в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Заедно с нея се представя удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за предходните 12 месеца - спрямо месеца на подаване на молба-декларацията. Необходимо е и удостоверение, че детето е записано за първи път в 1-ви клас на държавно или общинско училище. Този документ се издава от учебното заведение, в което първолакът ще учи. При подаването на молбите се представят за справка личните карти на родителите, както и актът за раждане на детето.

За помощи на първокласниците, които са настанени при роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, са необходими допълнителни документи. Настойниците им трябва да представят копие от заповедта на директора на Дирекция "Социално подпомагане" или решението на съда за настаняване на детето.

Отпуснатата помощ подлежи на възстановяване, ако след 17 септември, когато ще бъде открита учебната година, първокласникът не постъпи реално в училището си, допълниха от социалната дирекция.

През миналата година за област Плевен броят на подадените молби за тези еднократни помощи е бил общо 1 804.

 

 

 Гневът на младите

 

Да не попадаш в Спешното отделение

 

Записа

Лора ГЕНЧЕВА

"Преди време изгорих ръцете си с горещо олио. Беше късно вечерта, затова веднага потърсих медицинска помощ в Спешното отделение на плевенската болница. Там обаче вместо помощ, получих немарливо и безотговорно отношение. Приеха ме в дежурния кабинет, но трябваше да изчакам докторът да приключи личния разговор, който провеждаше по телефона си. Докато аз умирах от болка, той се смееше и видимо не бързаше да ми обърне внимание. През това време медицинската сестра погледна ръцете ми и заяви, че тези изгаряния са от преди няколко дни. Учуден, казах, че съм се залял с горещо олио преди около час. Тя обаче не ми повярва. След като приключи разговора си, лекарят най-накрая реши да ме прегледа. Попитах го дали не трябва изгорялата кожа да се махне, а той подигравателно ми отвърна: "Какво толкова си се уплашил, мажеш с това мехлемче и си готов". После намаза ръцете ми с въпросното лекарство и ги превърза. Тръгнах си, но цяла нощ не можах да заспя от болка. На лявата ми ръка се вдигна мехур на палеца, който беше по-голям от самия палец. Не знам как издържах да се съмне и веднага отидох в най-близката поликлиника. Докторът, който ме прие, остана озадачен защо колегите му не са отстранили изгорената кожа. Показах му и рецептата за мехлема, с който бяха намазани пръстите ми. Оказа се, че съдържа йодасепт, към който съм алергичен. Това допълнително беше усложнило състоянието ми. Наложи се да бъда с бинтове и на двете ръце в продължение на 45 дни. От тогава минаха близо две години, но все още имам белези, които едва ли ще се заличат изцяло. Професията ми е готвач, по онова време работех в ресторант в Италия. Заради нелепата случка и отношението на този доктор в Бърза помощ към мен се разминах с много добро предложение за професионално развитие.

Бесен съм, че хора, чиято задача е да лекуват и спасяват човешки животи, са толкова немарливи в работата си. Не искам и да си помислям какво се случва с по-тежко пострадалите пациенти, които попадат в Спешното отделение. Яд ме е, че ако нямаш познати в тези среди, никой не ти обръща внимание, независимо колко сериозно е състоянието ти. Не доумявам какво е това бездушие и безотговорност!"

Митко Шутев, 29 год., Плевен

 

 

Правят пешеходна пътека с пари от Фондация "Безопасни улици от Валя"

 

Ангел АТАНАСОВ

Пешеходна пътека, отговаряща на всички съвременни изисквания, ще бъде направена в Плевен с пари от Фондация "Безопасни улици от Валя". Тя ще е пред входа на университетската болница на бул. "Георги Кочев". Маркировката ще бъде повдигната от асфалта, за да се вижда отдалече, а самата пътека ще бъде осветена и сигнализирана със съответните пътни знаци. За изпълнението на проекта ще бъдат отпуснати 11 000 лв., съобщи комисар Светозар Илиев, началник на местната полицейска дирекция.

"Заедно с кмета проф. д-р Димитър Стойков се срещнахме с представители на фондацията и решихме да рехабилитираме съществуващата пешеходна пътека пред болницата. Там пътят е двупосочен, а движението е натоварено. До пешеходната пътека е и входът за Бърза помощ. В този участък постоянно пресичат улицата и деца, и хора, които са трудно подвижни. Процедурата ще мине по Закона за обществените поръчки. Надявам се до два месеца проектът да бъде изпълнен", допълни комисар Илиев.

Маркировката на други 9 пешеходни пътеки в близост до училища в Плевен вече е опреснена. Около школа и детски градини се монтира нов предпазен парапет с обща дължина 60 м и се ремонтират вече съществуващите парапети. Всички пътни знаци в общината ще бъдат огледани и ако се налага, ще бъдат подменени или ремонтирани. До 15 септември на кръстовището на ул. "Ген. Атанас Стефанов" и ул. "Добрич" ще бъде изградена светофарна уредба, допълни плевенският градоначалник.

 

 

 Послушай лекаря

 

Работя целодневно на компютър и усещам очите си сухи, дразнят ме и са зачервени, особено вечер. Трябва ли да предприема някакво лечение?

 

Габриела Георгиева, 36 г.

 

Продължителното дразнене на окото застрашава зрението

 

Д-р Адриана МИКИНСКА, офталмолог към кабинет "Очни болести" при клиника "Св. Параскева"

Много фактори допринасят за развитието на сухо око: прах, дим (пушек), работа с компютър (особено застрашени са работещите през целия ден), централно отопление, козметика, възраст, хормонални промени, някои лекарства. Сухотата в окото засяга над 20% от възрастните хора.

Оплакванията варират от сухота, сърбеж, парене, чувство за чуждо тяло, глождене, до замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, общ дискомфорт. Често се наблюдава и сълзенe. Оплакванията се усилват в края на деня, обострят се обикновено при резки климатични промени, престой в помещения с климатични инсталации, при продължително взиране и се подобряват след затваряне на очите. Продължителното дразнене застрашава зрението. Може да се появи възпаление, което да увреди роговицата на очите.

Сълзите помагат на очите да се овлажняват и защитават очната повърхност. Сухо око е състояние, предизвикано от промени на количеството или качеството на сълзите, което води до сухота и дразнене в очите.

За диагностицирането на "сухото око" се използва оцветяването на повърхностните тъкани на окото с различни багрила. Изследва се времето на разкъсване на слъзния филм, като сълзите се оцветяват с флуоресцеин. Тестът се прави от очен лекар на биомикроскоп със специален син филтър.

Основно средство за профилактика и лечение на свързаните с работа с компютър парене, дразнене и умора в очите са овлажняващите очни капки - изкуствени сълзи. Те защитават очната повърхност и забавят изпарението на сълзите, като по този начин намаляват дразненето и умората.

При продължаващи оплаквания е задължително пациентите да потърсят специализирана помощ от oчен лекар, за да избегнат по-нататъшни усложнения.

При "сухо око" е необходимо да се сведат до минимум външните фактори, които утежняват сухотата на очите: тютюнопушене, престой в задимена, климатизирана или замърсена среда.

Има няколко стъпки за намаляване на оплакванията или предпазване от задълбочаване на синдрома "сухо око", като най-напред при очен дискомфорт е задължително посещението при очен лекар за преглед. Правете периодични почивки и мигайте по-често при четене и работа с компютър, а ако носите контактни лещи, сменяйте ги с очила, докато сте си в къщи. Когато сте навън, носете слънчеви очила за предпазване на очите ви при вятър или силно слънце. Съобщете на вашия очен лекар в случай, че редовно приемате лекарства за алергия, антихистамини, понижаващи кръвното налягане, хормони, диуретици, тъй като те могат да доведат до възникване на "сухо око". Ползвайте овлажнител за въздуха в стаята, в която прекарвате много време. Ако работите продължително време на компютър или ако носите контактни лещи, посъветвайте се с вашия очен лекар какви капки (изкуствени сълзи) са най-подходящи за вас. Помолете лекаря да ви направи тест за време на разкъсване на слъзния филм.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО