СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                          Бизнес                 "BG Север" - брой 30 (7 - 13 септември 2012 г.)


 

Все повече мераклии искат да карат курсове за комбайнери

 

Многотонната машина осигурява прилична заплата и сигурна работа

 

Димитър и Цветомир буквално късат от времето си на полето, за да посещават курсовете за комбайнери, сн. авторът

Димитър и Цветомир буквално късат от времето си на полето, за да посещават курсовете за комбайнери, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Посред най-усилената работа на полето мъже на различна възраст се събират в ученически кабинет. Организиран е курс за комбайнери, в който много мераклии с охота се записват. Повечето от курсистите от месеци са на полето, но нямат нужния документ за категория ТВК3, която дава право да седнеш в кабината на комбайн. Курсовете за многотонната машина са и най-скъпите в сравнение с другите категории за земеделска техника. Парите, които трябва да внесе всеки от кандидатите, в нашия район са 440 лева. На други места в страната те са по-тънки - около 200 лева, но има градове, в които се плаща и по хилядарка. Всеки ръководител на курс сам формира цената. Ако си едноличен търговец и си се нагърбил без други хора да водиш обучението, разходите са по-малки и цените на курса са по-поносими. 30 - 35 дни трае практическото и теоретично обучение. Според сегашната практика изпитващите идват на крака, комисията включва представители от КТИ - София, и КТИ - Плевен. Единствено ученици в професионални гимназии в Плевенско се обучават за механизатори безплатно.

Очакванията са през октомври всички сегашни тарифи да вървят нагоре, което също е мотивирало работниците на полето да дадат мило и драго, за да се запишат в курса. Тапиите са нещо, заради което всеки, хванал се на хорото на селскостопанската работа, буквално къса от времето си.

Документът дава сигурност. Без него подкараш ли машината, глобата е 500 лева. Той е сигурна гаранция и за стабилно заплащане - парите, които получават хората от този бранш, сега са едни от най-добрите в региона.Димитър, един от курсистите, е завършил миналата година селскостопанско училище. Има диплома за средно образование, както и документи за различните категории возила. Няма само за комбайнер. От няколко месеца работи в кооперация "Напредък" в Каменец. Казва, че е доволен от заплащането. През зимата заплатата му е 500 лева, а през лятото - тройно повече. Мечтае да седне в кабината на комбайна. "Акрос"-ът е най-модерният в кооперацията. Климатикът не позволява 40 градусовите жеги да тежат на работата, а компютърът и програмата в него предупреждават за всякакви повреди. На монитора младият мъж може да следи какви са оборотите на барабана, параметрите на двигателя, количеството гориво.

Димитър твърди още, че в Плевенско има криза за кадри на полето. Кооперацията, в която работи, е поела таксата му за курса. Това според него напоследък било честа практика.

Така и той ще е спокоен, че ще има пълния набор от документи за всяка техника, която влиза в парка на кооперацията, а и работодателят му ще е сигурен, че парите, които е инвестирал, ще му се върнат с лихвите.

 

 

Поскъпват хранителните стоки

 

Цените на храните стряскат и купувачи, и търговци, сн. авторът

Цените на храните стряскат и купувачи, и търговци, сн. авторът

Емилия КАРАБУЛЕВА

Чувствително увеличение на цените на основните хранителни стоки наблюдават търговци в Плевен през последните две седмици. Според тях лидери в поскъпването са доматите и лимоните. Само за седмица доматите са удвоили цената си и в момента се продават над 2 лева за килограм в търговската мрежа. Лимоните пък са прибавили 40% над предишното си ниво и вървят около 4 лева за килограм.

"Най-тревожно е състоянието с цените на олиото и брашното. При нас през последните две седмици те поскъпнаха съответно с 20% и с 10%", заяви Грета Апостолова, управител на магазин за хранителни стоки. Търговците казват още, че вече се наблюдава и скок в цените на тестените изделия, средно с 5 - 6%. Захарта е прибавила около 3% върху цената си, но очакванията са да продължи нагоре заради голямото търсене в момента.

Слабо увеличение на цените се забелязва при краставиците, останалите зеленчуци - картофи, чушки, лук и др., не са променили цените си през последните две седмици. Леко нагоре вървят захарните изделия, все още безалкохолните и алкохолни напитки запазват цените си. Но и там се очаква промяна през следващите седмици, прогнозират от бранша.Стрес сред търговците на хранителни стоки предизвика изказването на земеделския министър Мирослав Найденов за замразяване на цените в някои от големите

търговски вериги. Според търговците това ще доведе до деформиране на пазара, до дъмпинг и нелоялна конкуренция. От по-малките квартални магазини се оплакват, че вече много трудно издържат в бизнес среда с постоянно растящи разходи и със свити до крайност обороти.

 

 

За сарафите в Плевен все още има хляб

 

Стефана МИХАЙЛОВА

Промяната в Наредбата за обменните бюра ще доведе до фалити на много от заетите в бранша, категоричен е плевенчанин, който работи на едно от гишетата в Плевен. Смяната на валута в банките, допълва още той, е много по-неизгодна. Градът ни е малък, тукашните чейндж бюра се броят на пръсти и клиентите ни знаят как работим. Коректни и некоректни сарафи има както във всяка една останала сфера. Тези, които вадят хляба си от години, няма да се откажат сега заради някаква наредба, твърди още той.

Разликата между курсовете "купува" и "продава" в обменните бюра за валута не може да бъде по-голяма от 5 на сто от курса за деня на Българската народна банка, е промяната, изписана в новия документ. Според досегашното законодателство разликата в курсовете "купува" и "продава" не трябваше да е повече от 20 на сто от курса на деня на БНБ. Данъчните смятат, че промените в Наредбата за обменните бюра ще ограничат възможността те да използват подвеждащи реклами или да заблуждават с различни курсове на табелите извън бюрата и вътре пред касите. До края на годината се очаква да започнат да работят и машините за обмяна на валута, които на принципа на банкомат ще обменят до 2 000 лева. Те ще издават касови бележки и ще са свързани с НАП.

От чейнджбюрата в Плевен са категорични, че промяната ще доведе до фалит много от заетите в бранша, особено на техни колеги в зимните и летните курорти. Очаквам така да бъдат изчистени само измамниците, иначе нека конкуренцията сарафи - банки да я има, казва 45-годишният Тодор, който преди години си е патил от улични търговци на валута по време на почивка във Варна. Павлина И., ученичка в ХII клас, не разбира каква е далаверата на онези, които обменят валута в чейндж бюра, като банките във всеки град, че и в Плевен, са на всеки ъгъл. Приятелят й обаче бърза да уточни, че те са от полза, когато трезорите през уикендите и по празници са затворени. Стефан е пътувал миналата година до Румъния и Македония и твърди, че при сарафи в Плевен е обменил тамошна валута и че не е имал никакви проблеми. В банките не обменят всякакви пари, допълва ползата от сарафите той. Не са малко онези плевенчани, които са категорични, че трябва напълно да се забрани работата на чейндж бюрата и да се поставят автомати за обмяна на валута. Техни противници обаче отчитат, че тези банкомати ще водят до същите проблеми като сегашните левови. Често пъти те не са заредени, засичат, при много ниски или високи температури "гълтат" карти, кодовете им не са с достатъчна защита.

 

 

Земеделската земя достигна до 750 лева за декар, цените на жилищата замръзнаха

 

Ангел АТАНАСОВ

До 750 лв. за декар предлагат вече арендаторите, фондовете и кооперациите в Плевенско, които търсят начини да увеличат площите си. Постоянната конкуренция между тях на пазара на земеделската земя непрекъснато надува цените. Само преди година таванът за декар нива в региона беше 600 лв. А това лято в землищата на Долни Дъбник и Пордим нормално се сключват сделки за около 700 лв. на дка - според категорията на земята, големината на парцела и начина на ползване. Купувачите предлагат всякакви "екстри" - заплащане кеш или по банков път веднага, бързо изготвяне на необходимите документи и т. н. Земя търсят не само местни производители. В наддаването много активно се включват и представители на мощни компании от други региони.

Оферти в графата "продавам" обаче почти няма. Предложенията там са предимно за земя от ниска категория - на цена от 400 лв. до 520 лв. за дка. Но има и собственици, които оценяват земеделските си имоти с добруджански аршин и искат за тях по 1 000 лв. за дка.

"Земеделието остана един от малкото икономически сектори, които са рентабилни и се развиват успешно. То осигурява сравнително добри доходи и на собствениците на земя, които са я дали под аренда, и на арендаторите и кооперациите. От там идва голямото търсене и малкото предлагане на пазара на земята и повишаването на цените", коментират брокери. Според тях сегашната тенденция няма да се промени поне до 2014 г., когато селскостопанска земя у нас ще могат да купуват и чужденци. Очаква се след това конкуренцията между нашите и чуждестранните капитали да раздвижи сериозно този пазар.

Точно обратната ситуация се наблюдава на пазара на жилищата в Плевен - доста хора търсят начин да продадат апартаментите си, но купувачи няма. Цените буквално замръзнаха през лятото. Продавачите искат по 550 - 700 евро за квадратен метър в идеалния център на града и по 400 - 500 евро на кв. м в кварталите, но няма кой да им ги даде. Сделки се сключват много рядко. Плевенската икономика затъва все повече, безработицата расте, а хората търсят най-точното място за всяка стотинка от доходите си. Завърналите се от гурбет в чужбина плевенчани вече не инвестират спечеленото в недвижими имоти, защото нямат сигурност за бъдещето. Банките пък искат доказан месечен доход от поне 1 500 лв., за да отпуснат кредит, твърдят още брокерите.

 

 

Слагат касови апарати на детските клатушки и на кафе автоматите

 

До края на месец октомври 2012 г. всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, напомнят от НАП.

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство. Издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях, се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на НАП.

От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3 000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

"BG Север"

 

 

 

върни се в НАЧАЛО