СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА          "BG Север" - брой 30 (7 - 13 септември 2012 г.)


 

Политическият сезон в Плевен ще премине
под знака на парламентарните избори

 

Местните партийни структури трябва да се съобразяват с централите си

 

Екип на "BG Север"

Безспорно новият политически сезон ще премине под знака на предстоящите парламентарни избори догодина, което пролича и от декларациите на партиите в Народното събрание. Управляващите ще се опитват да представят направеното от тях в розова светлина и ще дават обещания за още по-светло бъдеще, ако народът им даде още един мандат. Докато опозицията ще акцентира върху несвършеното и ще критикува липсата на социална политика, ниските доходи, голямата безработица, проблемите в здравеопазването, образованието, културата.

Политическото поведение на местните партийни структури в Плевенска община също ще бъде подчинено на националните приоритети на съответните политически сили. Всеки един местен проблем се очаква да бъде пречупван през призмата на предстоящата битка за парламентарно присъствие. При ГЕРБ този процес вече е започнал, което личи и от изявлението на техния представител в анкетата. Акцентът е колко много са направили правителството и парламентарното мнозинство за благото на общината и нейните жители и колко още повече ще направят, ако управляват още един мандат.

На другия полюс пък е изказването на лидера на БСП в Плевен, според което са пренебрегнати проблемите на хората. Позицията на социалистите в национален и местен план не може да бъде различна, тъй като са в опозиция и на национално, и на местно ниво.

По-особено е положението на малките партии в общинския съвет, които досега безрезервно подкрепят местната власт. Ако продължат така, те ще обезличат своите политически сили и едва ли ще могат да разчитат на кой знае какви резултати в парламентарната битка. Пък и едва ли партийните им централи ще ги оставят да си правят дребните лични сметки, гласувайки безропотно предложенията на ГЕРБ. В това отношение най-деликатно е положението на съветниците от групата "БНД - обединена десница", съставена от представители на няколко десни формации, всяка от които в национален мащаб има свои приоритети. Така че парламентарните избори могат да се окажат причина за сътресения в стабилното засега кметско мнозинство в плевенския общински съвет.

 

 

Владислав Николов, общински съветник от ГЕРБ:

 

Ще работим за по-високи доходи

 

"Един от основите приоритети на ГЕРБ за новия политически сезон е повишаване доходите на хората, както и осигуряване на по-добра среда за икономически растеж и увеличаване на заетостта. За следващия програмен период в Националната стратегия за регионално развитие Плевен е обявен за естествен лидер на Северозападния регион за планиране. Това ще увеличи усвояването на средства по европейско и вътрешно финансиране.

Към момента се извършва проектирането на изключително важната за севера магистрала "Хемус".

Общинските съветници от ПП ГЕРБ, който са най-многобройната група в местния парламент, виждаме като един от основните местни приоритети работата по европейски програми. Само за последните 10 месеца, откакто ГЕРБ пое управлението на община Плевен, са подписани договори за 35 милиона лева и амбицията ни е до края на мандата те да достигнат 300 милиона лева.

Ще търсим държавно инвестиране в областта на спорта за строителство на нова спортна зала, басейн и ремонт и реконструкция на стадион "Плевен".

В областта на културата вече ГЕРБ успя да осигури държавни средства за ремонт на музея и галерията. До момента в община Плевен са разкрити 600 работни места по различни европейски програми.

В новия политически сезон всички действия на общинските съветници от ПП ГЕРБ ще бъдат насочени към подобряване на живота на нашите съграждани".

 

 

Любомир Петков, председател на ОбС на БСП:

 

Ние сме на страната на гражданите

 

"Обикновено новия политически сезон се свързва с предстоящата предизборна подготовка за парламентарните избори догодина. Естествено е работата на политическите партии да е ориентирана с оглед на това събитие и това ще е основният белег на следващите няколко месеца. Дано да се окаже невярна негативната прогноза, че тази последна година от управлението на ГЕРБ ще очертае още по-ясно липсата на политика и тежките провали в онези ключови сфери, които чертаят битието на всеки гражданин. Според мен това ще бъде краят на едно управление, в което социалната политика отсъстваше като сектор от управлението, едно управление, което през последните години задълбочи кризата. Както е популярно да се казва, аз смятам, че ни очаква една тежка зима, в която социалното недоволство на различни обществени групи ще ескалира все по-силно. Управляващите не трябва, както е характерно за тях, да търсят вината в гражданите и в отделните социални и професионални общности, а в себе си, защото тогава, когато не само липсва политика, но се води целенасочена политика на пренебрегване потребностите на най-уязвимите групи от обществото, няма как ответната реакция да не бъде протеста. Очаквам бурен политически сезон, в който управляващите, най-общо казано, нямат верен политически ход. Вероятно те ще заложат на изградената вече от тях традиция на елементарната демагогия, популизма и обещанията в бъдеще време, без да се притесняват, че това звучи нелепо на четвъртата година от управленския мандат. БСП трябва да продължи да прави това, което прави и в момента - да бъде на страната на гражданите. Но и да води една целенасочена и сериозна - и в организационен, и в обществено-политически план, сериозна подготовка за предстоящите избори, защото алтернативата пред българските граждани е лявото. От нас като политическа сила зависи да очертаем онези политики, които действително да върнат и да разширят доверието в нас".

 

Стефан Ганев, председател на групата "БНД - Обединена десница":

 

ГЕРБ управлява насила, без визия за бъдещето

 

"Нищо добро не очаквам да се случи за града ни и за общината през новия политически сезон. Много ми се иска общинската управа и общинския съвет да заработят по нормален начин, но не ми се вярва това да стане. Когато човек върши нещо, каквото и да е, ако не го прави с настроение, желание и любов, резултатите са плачевни. Във всяка работа трябва да влагаш нещо от себе си. А хората, които управляват общината сега, сякаш го правят насила - без визия за бъдещето. Не може днес да решаваш едно, а на другия ден - точно обратното. Човек винаги може да сбърка и след това да поправи грешката си. Но методът "проба-грешка" се превръща в стил на управление в Плевен - сякаш общината е изследователска лаборатория. Народът го е казал: "Когато една работа е свършена насила, не ми я хвали!"

 

 

 

Кирил Тодоров, общински и областен председател на "Атака":

 

Приоритетът ни са хората и техните проблеми

 

"За "Атака" новият политически сезон стартира на 10 септември. Преди това новата програма на партията във всичките й аспекти ще бъде приета на национално съвещание в София от областните ни председатели и координатори. После тя ще бъде сведена до организациите в страната. В Плевен това ще се случи около 15 септември и веднага започваме подготовка за изборите. Предполагам, че ще бъдем една от първите партии, които ще стартират предизборната си кампания. Нашата задача е на един ранен етап да излъчим кандидатите ни за депутати в Плевенска област, за да бъде ясно на избирателите за какво става въпрос. Най-важното е това да бъдат хора, които могат, знаят и искат. Защото в политиката сега 90 процента от хората не знаят, 95 на сто не могат и съм сигурен, че почти 100 процента не искат да работят, но по стечение на обстоятелствата отиват в Народното събрание. Ето защо се стига до това, което в момента се случва в парламента.

Приоритетът на партия "Атака" винаги са били хората и сега още повече ще акцентираме върху проблемите на народа, защото той мизерства. Трябва да се мисли първо за България и българите, после за всичко останало!"

 

 

Христомир Христов, обл. координатор на ПП "Движение Гергьовден":

 

Ще реагираме в движение на конкретни ситуации

 

При това бързо развитие на нещата както в политическия, така и в икономическия и обществен живот, не може да се говори за очаквания, още по-малко за предварителни планове. Каквото и да се каже в този момент относно новия политически сезон, ще са думи, хвърлени във въздуха. Трябва да се съберем, да проведем консултации, но най-вероятно е да реагираме в движение на конкретно възникнала ситуация".

 

 

 

По-добре късно

 

Коригираха недомислиците в проекта за устройствен план

 

Забавянето може да струва на общината най-малко 750 000 лева

 

Ангел АТАНАСОВ

Недомислиците в проекта за нов Общ устройствен план на Плевен (ОУП), за които "BG Север" писа пръв, най-после са коригирани. В последния ден на август изпълнителят - "ТПО Варна - Геоарх", е представил в общинската управа ОУП, в който са отчетени направените забележки. А до 20 септември трябва да бъдат направени и технически промени в документацията. Закъснението с повече от 3 месеца обаче може да струва скъпо на общината. Неяснотите около устройствения план забавиха и процедурите по изготвянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР). Обществената поръчка за изпълнител на проекта бе обявена през юли - за втори път тази година.

Наличието на интегриран план е задължително условие, за да може общината да кандидатства за европейско финансиране през следващите 7-8 години. Без ИПГВР Плевен просто ще бъде отписан от картата на Европа. Ако процедурите по старта на изпълнението му се проточат, още тази есен може да отчетем първата сериозна загуба. До края на октомври общината има възможност да кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за техническа помощ за разработване на проекти. Предвидената сума за тази помощ е 750 000 лв. Задължително условие е кандидатите за нея да представят готов или поне започнат интегриран план.

"Заложили сме изключително кратки срокове за изработването на ИПГВР, за да успеем да кандидатстваме за тези 750 000 лв. Ако не успеем да се включим сега, трябва да чакаме следващия програмен прозорец, който ще бъде отворен през 2013 г. Техническата помощ от МРРБ ще ни даде шанс да изготвим работни проекти на важни обекти, които смятаме да реализираме. Да имаме готови планове и когато се появи възможност, да можем веднага да кандидатстваме по нея", обясни в началото на седмицата кметът проф. д-р Димитър Стойков.

Градоначалникът призна, че проблем с разработения от "ТПО Варна - Геоарх" проект за ОУП е имало и той е бил сериозен. 90 на сто от забележките на плевенските архитекти срещу него са били основателни. Зад останалите 10 на сто от възраженията обаче прозирали частни интереси. Общинската управа няколко пъти имала срещи с варненската ТПО, която поемала ангажимент да отстрани пропуските, но след това не го изпълнявала. Наложило се кметът да предупреди фирмата, че ако корекциите не бъдат направени, може да се стигне до прекратяване на договора.

"В никакъв случай нямаше да допуснем компромиси с Общия устройствен план на града, защото от него зависи как ще се развива Плевен през следващите 20 - 25 г. Смятаме, че коригираният вариант, който ни беше представен, вече отговаря на нашите изисквания и ще бъде приет от специалистите", допълни проф. Стойков.

"С направените корекции проектът за ОУП вече изглежда доста по-добре. Има обаче още много работа за вършене по плана и не знам как в тези кратки срокове, които остават, ще се влезе в дълбочината на проблемите", коментира председателят на плевенската Камара на архитектите Красимир Попов.

Шест са кандидатите по обществената поръчка за изпълнител на ИПГВР, стана ясно при отварянето на офертите в края на миналата седмица. Те са обединения от по няколко фирми от различни региони. В две от тях участват и плевенски архитекти и проектанти. А в едно от обединенията кандидатства познатото ни вече варненско "Геоарх" ООД. Деветчленна комисия с председател зам.-кмета на града инж. Антон Босилков ще оценява офертите и трябва да излезе с решение на 21 септември. После, ако няма оспорване на резултата от обществената поръчка в съда, избраният изпълнител трябва да започне да работи минимум по 36 часа в денонощие. Вероятно само така може да изпълни сроковете, необходими на общината, за да успее тя да кандидатства пред МРРБ за техническата помощ от 750 000 лв. Дано само резултатът не се окаже подобен на този с проекта за устройствен план.

 

върни се в НАЧАЛО