СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         КОНФЛИКТИ                            "BG Север" - брой 30 (7 - 15 септември 2012 г.)


 

С остаряла техника огнеборците гасиха двойно повече пожари

 

Най-често стихията се разразява като резултат от човешка небрежност

 

Поля ТОМОВА

Вой на пожарните коли оглася държавата през това лято. Стотици декари гори, земеделски земи, постройки станаха жертви на огнената стихия, причинена най-често от човешка ръка. Огънят стана причина и за спирането на два влака в Плевенско преди дни. Часове наред хората, пътуващи от София за Варна и в обратната посока, не знаеха защо трябва да стоят в 40-градусовата жега без информация. След три часа чакане, пътниците от влака Варна-София, спрял на гара Червен бряг, бяха извозени с автобуси до гара Телиш. Причината - от БДЖ решили, че най-безопасно е да се натоварят хората в автобуси и двете композиции да сменят посоките си, за да се избегне опасният задимен участък. Докато хората се размотават насам-натам, пожарът е потушен и в един момент се оказва, че транспортирането е било напълно излишно. В крайна сметка след три часа чакане пътниците се качиха във влака, от който бяха разтоварени.

В Плевенска област пожарите това лято са почти двойно повече от предишното - 832 сега срещу 475 за 2011 година. Добрата новина е, че отново няма загинали в пламъците. Най-много са пожарите в сухи треви, според данните от служба Пожарна безопасност и защита на населението /ПБЗН/ - Плевен. Броят им за периода от 1 май до 30 август е 601, при 228 за същия период на миналата година. Причините за огромния брой пожари са продължителната суша, високите температури и човешката небрежност. Огънят това лято е погълнал над 400 дка пшеница, 60 дка ечемик и 350 дка други земеделски култури. Жертви на стихията станаха и животни - свине, птици, зайци и едър рогат добитък. Изгорели са също десет леки коли, един зърнокомбайн и един трактор. 42 от всички пожари са предизвикани от небрежност при боравене с открит огън, според данните на плевенската противопожарна служба. На следващо място сред причините за огнената стихия е късо съединение. "Най-голям брой пожари с материални загуби са възникнали в отраслите жилищно стопанство и транспорт - там, където не се осъществява държавен противопожарен контрол", пише в документа на службата. В 14 от случаите пожарите са предизвикани умишлено, а материалите по тях са предадени на прокуратурата.

Плевенската противопожарна служба продължава да страда от липса на адекватна техника. 28 от всички автомобили са за подмяна по двата основни показателя - пробег и срок на експлоатация. Най-сериозно е положението с пожарните автомобили, при които всички, освен един - "Рено Мидлум", получен през 2007 година, трябва да се подменят. За бракуване или свалени от дежурство за резервни части са 11 мотоагрегата. "В настоящият момент неизправни са 4 пожарни и 5 аварийно-спасителни автомобила. Тъй като неизправните автомобили са силно амортизирани и от стари модели, възстановяването на техническата им изправност е трудно и икономически нецелесъобразно", пише в справката на противопожарната служба. През този месец плевенските пожарникари очакват да получат два нови, напълно оборудвани пожарни автомобила от лек и среден клас, което значително ще подобри състоянието на техническата база.

 

 

 

По ремонтираните стълби към Панорамата ясно личат пораженията от гумите на мощни АТВ-та, сн. авторът

По ремонтираните стълби към Панорамата ясно личат пораженията от гумите на мощни АТВ-та, сн. авторът

Мотовандали съсипват военни мемориали

 

Ангел АТАНАСОВ

Мотовандали с АТВ-та и бъгита съсипват мемориали на загинали за освобождението на Плевен руски и румънски войни. Щетите от техните екстремни изпълнения около паметниците само през това лято са за над 10 000 лв. Това съобщи директорът на плевенските Военно-исторически музеи доц. Милко Аспарухов.

"Само преди два месеца ремонтирахме румънския паметник в с. Гривица. Подменихме основно плочника около него. В района обаче почти денонощно сноват гамени със своите машини и правят разни "пируети" - навсякъде личат следи от гумите им. Поразиите са толкова големи, че отново трябва да ремонтираме плочника. В Гривица пострада много сериозно и Братската могила, издигната в памет на загиналите руски и румънски воини на 19 юли 1877 г. при сраженията край селото. Хулигани са подпалили и унищожили декоративните храсти, а от високата температура са съсипани и варовиковите плочи на мемориала" - поясни доц. Аспарухов.

Наглите моторджии не подминали и Панорамата "Плевенска епопея" - местността там е подходяща за техните гонки. Преди месец и половина стъпалата към централния вход били ремонтирани и възстановени. Част от тях обаче отново са разместени и разрушени от гумите на мощни АТВ-та. И Панорамата, и Скобелевия парк до нея имат охрана, но пазачите не можели да се справят пеша с моторизираните хулигани.

"Алармирали сме и полицията, и кметствата, но посегателствата върху паметниците продължават. Вандалите трябва да бъдат спрени по някакъв начин", допълни музейният директор.

 

 

 

Обирите в Мечка намаляват, но все още се краде

 

Ефект от видеонаблюдението има, твърди полицията

 

Стамен Стефанов покава прозореца, през който е влязъл крадецът, сн. авторът

Стамен Стефанов показва прозореца, през който е влязъл крадецът, сн. авторът

Полина ТОНЕВА

Село Мечка стана известно заради многобройните кражби и нападения над възрастни хора от местните роми. Оплакванията на хората принудиха МВР да постави в селото 12 камери за видеонабюдение, открити лично от министър Цветанов. Резултатът пет месеца по-късно е драстично намаляване на кражбите, отчитат от полицията.

"В сравнение със същия период - осеммесечния на 2011 година, имаме регистрирани 58 заявителски материала за извършени престъпления, а от началото на тази година до момента са заявени официално десет престъпления. От изграждането на системата за видеонаблюдение досега имаме два случая, при които престъпниците са задържани благодарение на записите. Говоря преди всичко за домови кражби", твърди началникът на РУ Пордим Мариян Дочев. Последният случай, разкрит благодарение на камерите, е кражба на един тон слънчоглед от местната кооперация.

Въпреки това в Мечка пак има случай на грабеж. Възрастен мъж е нападнат в дома си в три часа сутринта. Крадецът влиза през прозореца и връхлита върху спящия човек. "Като ми се хвърли на главата и почна да ме удря у кръста - давай парите, аз го познах по гласа", разказва за ужаса си Стамен Стефанов. Крадецът отмъква от възрастния мъж 80 лева. Стамен Стефанов успява да го разпознае и часове по-късно престъпникът е заловен.

Оказва се, че той е обвинен за двойно убийство на две възрастни жени в село Стежерово. "В момента е с мярка за неотклонение подписка, която е определена от съда, това е съдебно решение, което ние не можем да оспорваме", казва шефът на полицейското управление в Пордим. По-късно престъпникът отново е задържан за 72 часа.

Разкриването на престъпления и залавянето на извършителите им е увеличено благодарение на камерите, увериха от полицията. Мнението на хората от Мечка за ефекта от видеонаблюдението е различно. Според едни, от камерите ефект има, тъй като те всяват респект у крадците. Други обаче са категорични, че и нововъедението не ги спасява от нападение.

"Взеха ми 450 лева, на дъщерята - тя си беше пристигнала в петък вечерта, прибраха фотоапарат, 130 лева, дебитни карти", разказва Елена Иванова, която също е станала жертва на крадците. Според хората в селото от извесно време ромите са променили тактиката си. Вместо възрастните, пускат по кражби децата си, които са малолетни и дори да бъдат заловени на местопрестъплението, не могат да бъдат осъдени. И след монтирането на 12-те камери за реда в Мечка отговарят общо шестима полицаи. Нощем из селото обикаля постоянен полицейски патрул. Това също е повлияло за намаляването на кражбите в селото.

 

 

Забраниха на бивш съпруг 18 месеца да приближава половинката си

 

Стефана МИХАЙЛОВА

В максималния предвиден от закона срок - 18 месеца, е наложената на плевенчанин забрана да приближава бившата си съпруга и местоработата й. Според решението на плевенски районни магистрати мъжът трябва да посещава и специализирани програми в центъра за социална рехабилитация и реинтеграция за жени и деца, преживели домашно насилие, както и да плати глоба в полза на държавата в размер на 700 лева. Последният инцидент дал повод на потърпевшата да потърси намесата на магистратите е от 24 юли тази година. Тогава бившият й съпруг пристигнал в офиса, където работи, с метална тръба в ръка. Започнал да псува и да заплашва, че ще убие всички. "Викай полиция, че идвам да ти извадя едното око", били заплашителните думи на мъжа по телефона, преди да нахлуе в помещението. Няколко от колегите на потерпевшата се опитали да спрат разгневения мъж, когато не успели, извикали на мястото на инцидента униформени. На полицаите побойникът също крещял, че нищо не могат да му направят.

Живея в постоянен страх, е казала пред съдиите потърпевшата, която твърдяла, че това не е първото посегателство срещу нея. Жалбите до плевенското районно управлени са не една и две и те допълват картинката на нетърпимост в отношенията след развода през 2010 година на двамата плевенчани.

Съгласно закона за защита срещу домашно насилие грубиянът е предупреден, че при неизпълнение на решението на съда, полицаите, констатирали нарушението, трябва да го задържат и да уведомят прокуратурата за това.

 

 

Влак-убиец за малко да затрие стотици хора

 

Оцелелите питат кой изложи живота им на опасност

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Как съдбата на човек може да се промени само за миг, разбраха стотиците пътници във влака Варна - София преди седмица. Трябва да уточня, че въпросният потенциален ковчег, необезпокояван от никой, извърши два курса - през нощта срещу 30 август пътува от София за Варна, а на другия ден потегли от Варна за София в 12,50 ч.

Бдителни пътници записаха ужасяващите шумове - скърцане, разтърсващи звуци от удрящи се ламарини, смразяващо скрибуцане по завоите. Един пътник обедини настроенията на всички в създадената ситуация: "Имам чувството, че този влак всеки момент ще се разпадне".

И това наистина беше на път да се случи на 20-тина километра след гара Търговище. Там, на един хълм, сред горящите наоколо стърнища се чуха викове: "Локомотивът пуши, част от колелото му се откъсна! Спрете!". Добре, че машинистът реагира навреме...При високата скорост можеше да дерайлираме, само минути ни деляха от фатална развръзка...

Бяхме изоставени там, в полето, сред горящите стърнища. По лицата на хората се четеше уплаха, те се питаха: "Какво стана? Какво ще правим сега?" Накрая бе взето решение - на много бавен ход машинистът ни отведе до близката гара Дралфа. Не пожелавам на никой в живота си да изпита подобен ужас - да се движиш в разнебитен влак в най-голямата обедна жега и да не знаеш дали всеки момент няма да се случи най-лошото...

Най-после стигнахме до гара Дралфа и въздъхнахме облекчено. Повечето от пътниците излязохме за по цигара и да глътнем въздух. Напрежението се усещаше навсякъде, хората звъняха на близките си, малки деца тичаха измежду релсите, а няколко възрастни жени стискаха в ръка багажа си и плачеха. Новината дойде от машиниста - наложително е да се смени локомотивът, което ще стане не по-рано от два часа. Пътниците пропускаха връзките си с други влакове, някои си бяха закупили самолетни билети за полети от София. Но май бяха склонни да преглътнат всичко, само и само да стигнат живи до крайната си спирка.

Наистина, след повече от два часа локомотивът бе сменен и потеглихме. Бяхме живи, но ужасени от преживяното. Затова стотиците пътници настояваме да ни се отговори на няколко въпроса: Кой и по какви причини изложи на опасност живота на стотици хора? Как е възможно на влак, който тръгва от начална гара Варна, да не бъде направена проверка за техническа безопасност? Кой ще поеме отговорността? Ще плати ли някой на хората за причинените материални и морални щети?

И изобщо пука ли му на някой в тази държава, че само миг ни делеше от ужасяваща трагедия - майки завинаги да изгубят децата си, синове да погребват бащите си, а сълзите и нещастието да ни залеят...Отново.

 

върни се в НАЧАЛО