СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА             "BG Север" - брой 30 (7 - 15 септември 2012 г.)


 

 

С възстановка и панихида отбелязваме
135 години от решителния Трети щурм

 

След 30-часов неравен бой ген. Скобелев отстъпва, убити са 6 500 воини

 

Миналата година Третият щурм оживя за първи път във възстановка, сн. архив

Мая ПАСКОВА

С историческа възстановка на 9 септември, неделя, ще бъде отбелязана 135-ата годишнина от решителния Трети щурм за освобождението на Плевен. Възстановката ще започне в 10,30 ч. Организатори на събитието са община Плевен, Дирекция "Военно-исторически музеи", дружество "Традиция" и Регионален клуб "Васил Ганчев Войводата" - Плевен. В 10,50 ч. е предвидено отслужването на молебен, както е било в действителност при щурма на 11 септември 1877 г. Панихидата в памет на загиналите в тази битка за Плевен воини е от 12,30 ч.

Петмесечните бойни действия за овладяването на града са психологическият прелом, решил по-нататъшния ход и изход на войната, припомнят историци. Плевенските сражения стигат своя апогей на 11 и 12 септември 1877 г. по време на Третия, най-ожесточен и най-кръвопролитен щурм. Бойните действия се водят на три участъка - Източен, Централен и Южен, при съотношение на силите - 84-хилядна съюзническа армия срещу 35 хилядна турска армия, заела отлични отбранителни позиции и снабдена с най-модерно въоръжение. Най-успешни, но и най-кръвопролитни са сраженията на Южния участък при Зелените възвишения, където отряд под командването на руския генерал Михаил Дмитриевич Скобелев има задача да атакува южните турски укрепления - редутите "Исса ага" и "Кованлък". До Плевен и победата остава само

една крачка. Неполучил подкрепа, след 30-часов неравен бой ген. Скобелев отстъпва по заповед на командването. Жертвите са 6 500 войници и офицери. В народната памет бившето бойно поле остава с името "Мъртва долина".

В далечната 1907 г. Комитетът "Цар Освободител Александър II" поставя началото на традиция - на 11 септември да се отслужва панихида в памет на загиналите. След десетилетия прекъсване община Плевен и Дирекция "Военно-исторически музеи" възстановиха традицията и за 13-и пореден път тази година пред Костницата в Скобелев парк-музей се отдава почит на загиналите за свободата на Плевен и България.

 

 

Стартира учебната година в Спортното училище

 

Директорът Петър Георгиев пожела успех на всички ученици през новата година

Директорът Петър Георгиев пожела успех на всички ученици през новата година

Малки и големи с радост прекрачиха прага на Спортното училище, сн. Лора Генчева

Малки и големи с радост прекрачиха прага на Спортното училище, сн. Лора Генчева

За 44-ти път първото в страната спортно училище - плевенското СУ "Георги Бенковски", откри новата учебна година. Пред сградата на школото се събраха учители, ученици и треньори, за да си пожелаят на добър час през учебната 2012/2013 година. Тържествената церемония започна с посрещане на училищното знаме и издигане на националния флаг. Тази година в Спортното училище ще учат общо 370 ученици, като 90 от тях са новоприети. Те ще се обучават в 12 вида спорт, разпределени в 15 паралелки. Това съобщи директорът на училището Петър Георгиев и допълни, че са открити още три нови паралелки.

Преподавателите и учениците получиха поздравителни адреси от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и от народния представител Румен Петков."BG Север"

 

 

 

Йонка Янакиева представи резултатите и предизвикателствата пред ОИЦ, сн. Лора Генчева

Йонка Янакиева представи резултатите и предизвикателствата пред ОИЦ, сн. Лора Генчева

ОИЦ представи свършеното досега

 

610 граждани и представители на фирми са посетили Областния информационен център в Плевен през изминалите 6 месеца. Експертите на центъра по еврофондовете са отговорили на 537 въпроса, свързани с възможностите за кандидатстване по конкретни проекти. Проведени са 12 информационни срещи в общините на област Плевен. Организирани са и 6 срещи с ученици от различни училища по инициативата "Час по Европа". Участниците в тези информационни събития са общо 420. Това съобщи управителят на центъра - Йонка Янакиева. Тя изнесе данни от изпълнението на оперативните програми на областно ниво и от реализираните проекти, които са финансирани със средства от Структурните и Кохезионния фонд. На срещата, която се проведе под мотото "Медиите - най-добрият партньор", присъстваха местни журналисти, директори и експерти от Регионалната здравна инспекция и Центъра за работа с деца, екипът за управление на проека и Бранимир Мирчев - секретар на община Плевен.

"BG Север"

 

 

 

 

Незакет Екиджи върви бавно по ограничен път, оградена от актьори, които я заливат с кофи, пълни с вода, сн. Лора Генчева

Незакет Екиджи върви бавно по ограничен път, оградена от актьори, които я заливат с кофи, пълни с вода, сн. Лора Генчева

С впечатляващ пърформанс откриха изложба в галерия "Илия Бешков"

 

С впечатляващ пърформанс в Художествена галерия "Илия Бешков" бе открита изложба, която отбеляза финала на съвместен културен проект между България и Турция. Художничката Незакет Екиджи представи своята идея "По пътя безопасност и късмет", като я адаптира за специфичното стълбищно пространство пред галерията. В основата на този пърформанс стои детският спомен на авторката му. Той е свързан с турски ритуал за сбогуване от времето, когато много семейства заминавали за Германия. За благополучното им пристигане, техните съседи им изливали върху колите кофи с вода. В края на изпълнението си Незакет покани всички гости на изложбата "Кой замина? Защо?" и пожела късмет на тези, които са изкушени от предизвикателствата на изкуството. Специален гост на събитието беше посланникът на Турция у нас Исмаил Арамаз. Съвместният културен проект е дело на турска неправителствена организация и читалище "Лик". Той изследва темата за миграцията, локалното и глобалното през погледа на жени, които работят в областта на съвременното изкуство.

"BG Север"

 

 

Полицията организира превантивни мероприятия

 

Превантивни мероприятия в дните преди началото на новата учебна година провежда полицейската дирекция в Плевен. Нейни служители се срещат с представители на регионалните инспекторати по образованието и с кметовете на общини, за да съгласуват общи действия по осигуряването на обществения ред в районите на учебните и детски заведения. Обсъждат се възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателният режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточняват се начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. В срещите участват полицейски инспектори и инспектори от детските педагогически стаи. Извършват се охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини, и се дават предписания за подобряване на тяхната физическа защита и недопускане на нерегламентирано проникване, съобщи областната полицейска дирекция.

От 17 до 30 септември 2012 г. ще се проведе традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!".

"BG Север"

 

 

Левите отдават почит на загиналите антифашисти

 

С поднасяне на цветя пред паметната плоча в двора на бившия Плевенски затвор на 7 септември от 11,30 ч. ще бъде почетена паметта на загиналите антифашисти. На този ден ще бъде отбелязана и 68-та годишнина от разбиването на затвора, наречен "Кайлъшката бастилия", в който са излежавали присъдите си най-изтъкнатите ръководители на антифашистката борба от цялата страна и от окупираните земи на Сърбия, Македония и Гърция, емигранти подводничари и парашутисти, осъдени на смърт и после помилвани.

Годишнината от 9 септември 1944 г. ще бъде почетена от 11,00. ч пред Братската могила.

"BG Север"

 

 

Социално предприятие дава работа на младежи

 

Девет младежи, които напускат социални институции, ще придобиват умения по дървообработване в предприятие, създадено по съвместен проект на община Пордим и Сдружение "Център Отворена врата" - Плевен. Проектът "Социално предприятие - форма за подобряване социалния статус на младежи, напускащи институции" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е с продължителност 14 месеца. През този период младите хора ще получат практически обучения в реална производствена среда и възможност да работят с наставник или консултант. След обучението ще им бъде осигурена постоянна трудова заетост. В ателието за дървообработване ще се произвеждат съоръжения за оборудване на детски площадки и паркове.

Основната цел на проекта е да се подобри социалният стаус на на тези младежи. Заедно с това се цели и оптимизиране на социалните разходи на община Пордим чрез инвестиране в ефективни решения.

"BG Север"

 

 

Безплатни туристически обиколки разкриват интересни факти за града

 

Всеки ден от 11 и от 18 часа, включително и в празнични дни, се провеждат безплатни турове за всички желаещи да научат повече за забележителностите в централната част на Плевен. Сборният пункт е паркингът зад Мавзолея, а инициатор и реализатор на идеята е Регионалният бизнес център.

Нашата цел е да повишим интереса към града ни, региона и страната ни и да разкрием все повече възможности за развитието на туризма, като презентираме местните природни, културни, исторически и други богатства - твърди изпълнителният директор на центъра Царин Аспарухов. С реализирането на този проект се стремим да запознаем по един по различен и атрактивен начин гостите на града с историческо-културното наследство, както и с настоящето на Плевен, допълни той.

Мими и Ива са гидовете в туристическите обиколки. Мими е със специалност икономика на туризма, Ива - мениджър в туризма. Времетраенето на един тур е около два часа.

"BG Север"

 

 

Леката авиация отново се събира на шоу

 

На 8 и 9 септември летателната площадка край плевенското с. Бохот отново ще събере стотици любители на авиацията и участници в десетото издание на фестивала "Криле за всички". Домакини и съорганизатори са "SKY PARK" ООД и " ОЛИМПИЯ ЕЪР " ООД. Очаква се в авиофеста да се включат представители на авиационните учебни центрове и собственици на летателни апарати от цялата страна. Предвидени са състезания с мотоделтапланери и мотопарапланери. Освен да наблюдават демонстративните и състезателни полети, зрителите ще имат възможност да почувстват магията на летенето при мотивационните полети. По време на фестивала ще бъде отдадена почит на неговия основател - подполковник доц. д-р инж. Емил Петров, загинал нелепо преди няколко години.

"BG Север"

 

 

Синята зона ще се увеличи

 

"Синята зона на Плевен трябва да се увеличи, за да се намалят задръстванията по централните улици на града. Необходима е корекция и на часовете за престой на автомобилите в нея. Вече се подготвя предложение до общинския съвет за въвеждането на SMS-паркиране в тази зона", съобщи плевенският градоначалник проф. д-р Димитър Стойков.

Според него управата на града обмисля да отдаде под аренда по-голямата част от общинските паркинги, защото в сегашния си вид те били икономически неефективни - приходите им едва покривали разходите за заплати и за консумативи. Общината ще си запази малка част от паркингите в центъра на града - предимно тези, които влизат в синята зона. Предвижда се в бъдеще да бъде закупен на старо "паяк", който да откарва неправилно паркираните коли на наказателен паркинг.

"BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО