СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                "BG Север" - брой 30 (7 - 13 септември 2012 г.)


 

 

18-годишна плевенчанка стана световен шампион по фолклор

 

Ванеса Блажева от МГ "Гео Милев" спечелила журито с уникалния си глас

 

Математичката с куп награди за уникалния си глас, сн. авторът

Математичката с куп награди за уникалния си глас, сн. авторът

Поля ТОМОВА

България вече има световен шампион по фолклор. Това е 18-годишната Ванеса Блажева от Плевен. Призът тя получава след участието си в световния шампионат по фолклор, в който участват десетки изпълнители от различни държави, а самият шампионат се организира с подкрепата на ЮНЕСКО.

С уникалния си глас Ванеса печели журито и получава титлата световен шампион по фолклор в Бургас. Освен това 18-годишната плевенчанка взима и куп други награди - за откритие на фестивала, за отлично представяне и за запазване на фолклорните традиции. Тази година Ванеса ще бъде в ХII клас в плевенската Математическа гимназия "Гео Милев". Признава, че математиката и музиката са дълбоко свързани.

"Още в древна Гърция музиката е била част от изучаването на математиката, след това са се отделили като отделни науки, но като цяло музиката не може да съществува без математиката, тя е разделена на дялове", с усмивка споделя Ванеса.

Тя взима частни уроци по пеене от четиригодишна. Музикални педагози открили дарбата на детето в детската градина. Майка й - Поля Блажева, признава, че друг такъв глас в рода им няма, а талантът на Ванеса е истински дар от Бога. Момичето твърди, че първоначално музиката била просто хоби. Затова и се записала да учи в математическа, а не в музикална гимназия.

След поредния си успех Ванеса е решила да продължи да се занимава с музика. След като завърши средното си образование смята да учи театър и музика в Шотландия.

 

 Да почерпЯТ!

 

Иво Радев си пожелава да живеем в по-сигурен град

 

На 12 септември окръжният прокурор Иво Радев навършва 40 години. Той ще спази поверието, според което тази кръгла годишнина не се чества с шумни партита. Въпреки това Иво Радев ще празнува в ресторант със семейството и близките си хора. Окръжният прокурор на Плевен си пожелава най-вече здраве - за него и за семейството му. "Пожелавам си също всички ние да живеем в по-сигурен град, както и да се върне доверието на хората в справедливостта", категоричен е магистратът. Иво Радев не държи на скъпи подаръци, най-големият подарък за него е обичта и подкрепата на близките му хора.

 

 

Василена Серафимова ще импровизира с партито

 

Едва ден преди празника си на 9 септември перкусионистката Василена Серафимова ще има време да помисли за организацията му. В момента от сутрин до вечер репетира в Националния театър на Шамбери спектакъла "Аромати и горчивини или майсторството на кулинарното изкуство", с който ще има турне догодина. "Да си призная, почти всяка година е така, но също така всяка година в края на краищата съм с много приятели и се получава импровизирано парти. Знам със сигурност, че най-близките ми приятели тук ще бъдат с мен", твърди Васи.

 

 

 

Иван Велчев - Йово ще духне свещичките с внуците

 

Обграден с любимите си хора и в скромна домашна обстановка ще отбележи 63-тия си рожден ден на 8 септември художникът Иван Велчев - Йово. По стар български обичай ще си пожелае здраве с тост от чаша студена и отлежала ракия, а за да зарадва и внуците, ще духне свещичките на тортата заедно с тях. Ако ще има подаръци, то рожденикът най-много би се зарадвал на такива в пари. Въпреки че желанията му, отразени в картините, далеч надхвърлят прозаичното и материалното.

 

 

 

Ивайло Атанасов предвижда празници, не по-къси от Лауреатските дни

 

Въпреки че още не е планувал как ще празнува почти юбилея си (55 г.), небезисвестният в културните среди ексшеф на филхармонията и председател на читалище "Съгласие" Ивайло Атанасов вече има ясна концепция за нещата. Понеже 8 септември е почивен ден, ще го посвети на най-близките си. Но обещава последвалите тържества с приятели и колеги да са не по-къси от Лауреатските дни и поне на 1/3 от празниците по повод 140-годишнината на читалището.

 

 

 

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Сексизмът - по-силен отвсякога

 

Стефан КРЪСТЕВ

Когато се опитваш да решиш морални проблеми законодателно, би следвало да си по-морален от всички останали. И това е началото на края на демокрацията, защото ясно е, че основните единици на тази обществена система не са достатъчно зрели, за да я имат. И ако една система залага на законодателни форми за морални решения, тази система е нещо друго, не е демокрация.

С "Ну, погоди" не мина. Не пожелаха достатъчно да го санкционират, не го направиха. Но не знам защо се стреснахме, защо ни се стори чак такъв абсурд - може би защото ставаше в Русия, защото беше свързано с детството ни, или просто имаме слаба памет, но трябваше отдавна да сме подготвени за подобни крайности.

Не от вчера разни организации се борят да популяризират тезата, че героите от киното и телевизията не бива да пушат, че сцените, в които пушат, трябва да бъдат редактирани. И не става въпрос за руски проправителствени организации, а за неправителствени организации от Европейския съюз.

Близки до тези, които ни отнеха правото да пушим в заведения. И една малка отпратка във връзка с последното. На летището в София вече има кът за пушене. Четиринадесет евро и можеш в луксозна обстановка да прекараш времето до полета си, като в тези 14 евро е включена и консумацията в заведението, дори марковото уиски. Най-важно е обаче, че може да се пуши на закрито. Модерни вентилационни системи се грижат въздухът да е чист. Ето, че можело! Ето, че вече има изключения! И не помещението застрашава здравето.

Но идва зима и много заведения ще останат празни, понеже някои се опитаха да решат морални проблеми законодателно. Без сами да са по-морални от обикновения гласоподавател.

Днес обаче останах по-шокиран, отколкото и от новината, че излъчването на "Ну, погоди" може да бъде ограничено, понеже бил филм за възрастни. "Компаниите в Европейския съюз, акциите на които се търгуват на фондовите пазари, са задължени до 2020 г. да увеличат броя на жените на ръководни постове до 40%. В противен случай ги заплашва глоба."

Това прочетох и е логично да се досетим, че е само началото, че от фондовите борси ще бъде прехвърлено навсякъде другаде.

Нямам нищо против женската половина. Напротив, животът ми е показал, че те са по-добрата, а и по-кадърната част от човечеството. Сексизмът ми е чужд. Но виждам, че мерките срещу сексизма са всъщност доста по-отявлен сексизъм.

При кандидатстване на престижна работа трябва да се взема предвид професионализмът и единствено професионализмът, а какво е въвеждането на полов признак, ако не сексизъм. И не дели ли именно това "загрижено за жените правило" професионалистите на мъже и жени? Да. Когато се опитваш да решиш морален проблем законодателно, трябва да си по-морален от всички останали. Обикновено обаче е обратното.

  

 

реклама

 

върни се в НАЧАЛО