ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Имотите на депутатите

 

 Плевен

 

Гербаджия най-заможен от десетимата

 

5 август бе крайният срок за подаване на декларации от народните представители

 

Хотел в Червен бряг има депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев

Поля ТОМОВА
Мая ПАСКОВА

Богати или бедни представители в парламента сме си избрали? Хора като нас ли са - със старите коли и панелки на изплащане? Или със собствен бизнес и достатъчно добри доходи, за да не се чувстват изкушени от кацата с меда и да топят пръст в нея по-рядко? Някои от тях обаче се оказват по-бедни от средностатистическия българин - без дом и кола, без влог в банката и с кредит - направо за социални помощи.

В електронния публичен регистър на сайта на Сметната палата всеки българин може да провери какво имотно състояние са декларирали неговите избраници. С измененията на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, който е в сила от 1 януари 2007 г., Сметната палата е задължена да извършва проверки на декларациите на лицата за достоверността на декларираните в тях факти. Съгласно закона проверките се правят чрез съпоставянето на декларираните в декларациите факти с информация, получавана от външни регистри. Над 10 000 е общият брой на всички лица, заемащи висши държавни длъжности и свързаните с тях лица - съпрузи (ако не са във фактическа раздяла) и ненавършили пълнолетие деца, научаваме още от сайта. В декларациите трябва да се посочат недвижимите имоти, земеделски земи и гори, превозните средства и доходите на висшите държавни служители.

До 30 юни всяка година председателят на Сметната палата публикува на страницата й в интернет декларациите на лицата и имената на тези, които не са подали своите.

Задължено по закона лице, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1 000 до 1 500 лв. При повторно нарушение санкцията е в размер от 2 500 до 5 000 лв.

Новоизбраните депутати в 41-то Народно събрание трябва да подадат декларациите си в едномесечен срок след влизането им в парламента.

От Плевенски многомандатен избирателен район 10 народни представители положиха клетва да служат в полза на България. От тях четирима вече имат стаж като народни представители и декларациите за имотното им състояние към 2009 г. са достъпни в публичния регистър. Това са Георги Анастасов (Български социалдемократи, влязъл с листата на "Коалиция за Блгария"), Детелин Чуколов (Атака), Митхат Метин (ДПС) и Румен Петков ("Коалиция за България"). Останалите - Дарин Матов (РЗС), Цветан Костов ("Синята коалиция") и избраниците от ГЕРБ Цецка Цачева, Ивелин Николов, Пламен Тачев и Христина Янчева, трябваше да са подали своите декларации до сряда, 5 август.

По предварителна информация депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев се оказва най-заможен от плевенските народни представители. 45-годишният инженер и магистър по пожарна безопасност развива в родния Червен бряг ресторантьорски и хотелиерски бизнес. Тачев, който се определя в пресата като "средно заможен българин", притежава хотел три звезди на четири етажа, с 15 стаи и 4 апартамента. Хотелът има лоби бар и ресторант, както и собствен паркинг. Другият депутат от ГЕРБ - Ивелин Николов, има два апартамента по 80 кв. м в центъра на Плевен. Няма личен автомобил, тъй като през 2007 г. бе опожарен черният "Опел Зафира", който Николов караше. Той обаче се водеше на името на майка му. Христина Янчева живее в наследствена къща в Долни Дъбник заедно с децата, съпруга и свекървата си. Има личен автомобил "Фиат Брава", взет втора употреба, а съпругът й кара лизингово "Форд Мондео". Янчева и съпругът й притежават и къщичка с около 800 кв. метра двор в Долни Дъбник.

Румен Петков от "Коалиция за България" и съпругата му Галина са купили със заем и собствени средства апартамент в София, както и парцел в с. Борика, Ихтиманско. Галина Петкова има и наследствена къща в село Езерово. Нямат лични автомобили. Имат два заема към банки.

Георги Анастасов от КБ притежава два апартамента в София, единият 78 квадрата, другият 79. Не е декларирал земеделски земи. Има два автомобила - "Тойота Ярис" и "Пежо 206". Анастасов къта на влог спестени 2 013 лв. от заплата и наследени 19 569 евро.

Много скромно го дава депутатът от ДПС Митхат Метин. Той има апартамент 76 квадрата в Плевен. Придобил го е срещу гледане и издръжка. Няма влогове в банка, земи, собствен автомобил, нито изплаща лизинг или кредит. Наличните му парични средства, според декларацията, са 8 616 лв., спестени от депутатските му заплати.

Бившият и станал известен със скандалното си поведение депутат от "Атака" в Европейския парламент и сегашен избраник от Воленсидеровата партия в Плевен Десислав Чуколов няма собствено жилище. Затова пък изплаща лизинг на автомобил за 4 526 евро и ипотечен заем в размер на 23 050 лв. Явно къта заплатите си в три банкови влога в страната - 820 лв., 8 340 евро и 8 923 евро, като за произхода им в декларацията е посочен Европейският парламент.

 

 

 МОНТАНА

 

От града излизат богаташи

 

Ресторант "Монтанезиум", собственост на депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова

Симеон НИКОЛОВ

Трима от новите депутати от Монтана са сред най-богатите хора на града. Нотариус Искра Фидосова от ГЕРБ е собственичка на най-големия ресторант - "Монтанезиум". Тя притежава и почивна база на връх "Петрохан". Нотариалната й кантора се намира в собствена сграда в самия център на града, която беше построена неотдавна.

Богат е и вторият от листата на ГЕРБ Димитър Аврамов. Той е собственик и изпълнителен директор на "Гала инвест холдинг". Притежава фабрика за производство и преработка на пилешки продукти. Мажоритарният депутат на ГЕРБ д-р Пламен Цеков, управител на МБАЛ в Лом, има две къщи в крайдунавския град. Богата е и депутатката на РЗС - нотариус Бисерка Петрова. Тя и съпругът й Бисер Петров имат обща нотариална кантора. Тя има участие в търговски дружества. Притежават големия битов ресторант "Нашенци", инвеститори са на жилища, издават вестник "Панорама" и притежават "Етнорадио" - Монтана.

Богат е и представителят на "Синята коалиция" Любоимр Иванов. Той беше областен управител по време на правителството на Иван Костов. Построи си голяма фамилна къща, в която притежана един етаж. Другите два са на родителите му и родителите на съпругата му. Ваня Иванова е собственик на фирмата за озеленяване и цветя "Паркстрой". Тя приватизира базата на бившата общинска фирма и в момента я развива. Недалеч от нея беше издигната голяма къща с кафене на първия етаж.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Сладоледен бос отново в политиката

 

Кремена КРУМОВА

Девет народни представители има в парламента Великотърновска област. Четирима от тях са от ГЕРБ, по един са от БСП, РЗС, "Атака", "Синята коалиция" и ДПС. Двама от депутатите са били и в 40-то НС. Това са Бойко Великов от БСП и д-р Ваньо Шарков от "Синята коалиция".

По данни на Сметната палата червеният народен избраник няма промяна в имущественото си състояне за тази, а и за изминалите години, подал е само уведомление. Трудно е обаче да се направи точна справка какво точно притежава Великов, който е депутат пети мандат.

Д-р Ваньо Шарков пише в декларацията си от тази година, че има само ипотечен кредит от 130 хиляди евро на името на съпругата си Маргарита Шаркова и апартамент в София от 104 кв. м, пак на името на своята съпруга на стойност 260 хил. лв. придобит от покупко-продажба м. г., с пари от заема.

Христо Христов е собственик на "Родопа - Г. Оряховица 96 ЕООД, заведение в Елена. Той посочва в декларацията си от т. г. обаче, че семейството му разполага само с идеална част от нива в Елена, която е наследство от 2007 г. на съпругата му Златка Христова и финансов лизинг от 7 602 евро пак на името на жена му по договор за финасов лизинг към фирма Миркат ООД. Справка в Сметната палата показва, че преди две години семейството на Христов е било далеч по-богато. В декларацията от 2007 г. пише, че той притежава няколко коли и пасища в Елена, а заедно със съпругата си имат къщи и апартаменти.

Евгени Стоев, е бивш директор на Държавен финансов контрол и Териториална данъчна дирекция, бивш шеф на"Балканкар Заря - Павликени. Преди няколко години си купи нов апартамент, има и кола, казват запознати, но не се знае на чие име се водят те.

Според справка от 2007 г. Мирослав Петков, собственик на частен бизнес, притежава лек автомобил за 15 хил. лв., купен през 2000 г., има банков кредит от 24 500 евро и депозит от 11 100 лв. Четвъртият представител на ГЕРБ е инж. Аспарух Стаменов. Той е шеф на ВиК - Свищов, от началото на м. г.

Цветан Цветанов от РЗС е собственик на сладоледена фабрика "Дени, развива бизнес и в сферата на строителството и земеделието. Името му е добре познато от надпреварата за кметските избори преди две години като представител на ГЕРБ. В последствие той отиде в РЗС. По думите му той ще излезе от управлението на сладоледеното дружество, за да спази закона. Същото трябва да направи и 54-годишният Хасан Хаджихасан от ДПС. Той има добри бизнес връзки с Турция и имоти в старата столица, казват запознати.

Деветият депутат е Борислав Стоянов от "Атака" - филолог. Той е малко познато име във В. Търново. Основно дейността му е свързана със столицата. Десет години е работил като отговорен редактор във вестник "Нощен труд".

 

 

 ГАБРОВО

 

Хората на Борисов с успешен бизнес

 

Мариана ДИМИТРОВА

Успешен бизнес имат двама от габровските депутати от ГЕРБ Цветомир Михов и мажоритарно избраната Галина Банковска.

33-годишният Цветомир Михов, който преди да тръгне към парламента, бе общински съветник, е съдружник в три фирми. Това са "Ним транс" ООД, която е за международен транспорт, "Аеролифт логистика" ООД - за авиокарго, и "Ним транс сервиз". В тях работели 40 души. Младият депутат има апартамент от 115 кв. м в града на Рачо Ковача и имот в габровското село Гиргини.

Мажоритарно избраната Галина Банковска пък е съдружник във фирмата за продажба на компютри и аксесоари "Веда група". Тя е собственик и управител на фирма "Веда консулт" - Център за професионално обучение. Във фирмите й работят 10 души на трудови и двайсетина на граждански договори. Живее в двуетажната наследствена къща на съпруга си Николай. Има малка част от семейна къща в Дряново. Кара лизингов 2-годишен "Ситроен Берлинго". Фирмата й притежава "Пежо 306".

Депутатът от БСП Ивелин Николов живее от доста години скромно в столицата. Там няма собствено жилище, а е на квартира. От няколко години е приютил при себе си и племенникът си Стефан.

 

 

 ВИДИН

 

Избраниците - българи средна ръка

 

Теменужка ИЛИЕВА

Видинските депутати не са сред най-богатите членове на 41-вия парламент. По богатство те се родеят със средностатистическия българин. Водачът на листата на ГЕРБ Владимир Тошев има един апартамент в София и две къщи във Видинско. Той е собственик на фирма за компютри, чиято съдба още не е известна. Съпругата му - Антоанета Тошева, е преподавател по английски език в математическата гимназия на Видин. За София Тошев тръгна сам със собствената си кола "Опел Вектра". С нея той обикаляше областта и по време на предизборната кампания. Ще живее сам в София, жена му ще преподава в гимназията.

Най-младата депутатка от района Любомила Станиславова от Белоградчик, мажоритарката на ГЕРБ, има скромни общи имоти. Тя разполага с апартамент в центъра на Белоградчик. Няма автомобил. И тя тръгна за столицата сама, в Белоградчик остават двете й малки деца. Ще се връщам при тях и при избирателите си, обеща депутатката. Няма да се заселвам в София.

Депутатката на РЗС Кристияна Петрова е адвокат със скромна практика. Разведена е. Не е известна с имоти и богатство. До миналата година е била служител в областната администрация.

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Шулева строи жилище в район Витоша, Янаки ходил до Китай

 

Мира ГАНЧЕВА

Право на строеж за изграждане на апартамент от 167 кв. метра в софийския район Витоша е придобила през 2008 г. досегашната депутатка Лидия Шулева (БНД) за сумата от 37 хил. лв. - собствени средства и кредит. Това става видно от годишната й декларация пред Сметната палата за миналата година. Нейните доходи от 14 557 лв., съгласно данъчната й декларация, са описани като банкови влогове. Шулева има банков кредит от 56 435 евро за 2008 г.

Доскорошният депутат от Ловешко и настоящ от Монтана Янаки Стоилов (БСП) пък е декларирал налични парични средства от 9 200 лв. и 1 800 евро, както и банков влог от 3 388 долара на името на съпругата си от продажба на имот. Освен депутатската си заплата Стоилов декларирал над 6 200 лв. допълнителен доход. Той е направил и разход за пътуване до Китай в размер на 2 600 долара през 2008 г.

Другият депутат от БСП Йордан Петков е декларирал една втора част от къща с двор на съпругата си в Луковит, придобита през 2000 г., за 6 790 лв. от заем. Той е описал и една втора негова къща с двор в с. Дерманци с площ 108 кв. метра, купена през 2004 г. за 5 100 лв. Петков е продал лекия си автомобил "Меган Класик" за 1 500 лв., но има да изплаща банков кредит от 13 971 лв. Бившият депутат е декларирал дяловото си участие от 2 400 лв. в "АСС инженеринг" ООД. Извън трудовите си отношения той е заработил 18 641 лв., а съпругата му - 2 134 лв.

Депутатката Донка Михайлова (БСП) е декларирала за 2008 г. банков влог от заплата в размер на 6 500 лв. Съпругът й обаче има да изплаща лизингов лек автомобил за 15 500 лв. Нейният годишен доход от наем е в размер на 2 400 лв.

Нищо за деклариране няма Даринка Станчева (НДСВ), пише в годишната й декларация за 2008 г.