КОНФЛИКТИ


 

Пияни цигани налитат на полицаи, тарторите им със смешни присъди

 

Ромите от село Буковлък замеряли ченгетата с бутилки и пепелници

 

Полицаите протестираха пред Съдебната палата в Плевен

Поля ТОМОВА

Истински екшън се разигра в края на миналата седмица в Плевен. Главните действащи лица са група роми от Буковлък, предвождани от небеизвестния Методи Васков Петков, и полицаи. Историята предизвика униформените от Плевен да протестират пред сградата на Съдебната палата и да искат промени в Наказателния кодекс.

На 31 юли срещу 1 август около два часа след полунощ се получава анонимен сигнал за поставено взривно устройство в дискотека "Бижу". На сигнала се отзовава патрул от Второ РПУ. Сред първите пристигнали в дискотеката е Ивайло Евстатиев. Полицаите казват на диджея да изключи музиката и да пусне осветлението. Обявяват на посетителите защо се налага да напускат помещението. По-голямата група от хората напускат. Остават обаче около 35 цигани от Буковлък, които празнуват рожден ден на Методи Петков, бивш общински съветник от партия "Солидарност", който има влязла в сила присъда по обвинение за данъчно престъпление и пране на пари. Присъдата на Методи е условна - 10 месеца, тъй като междувременно той е платил дължимите пари.

Полицаите обясняват на ромите защо трябва да напуснат заведението. Те обаче заявяват, че ако ще и да гърми, те ще стоят вътре. "Аз им обясних, че със своите действия осуетяват полицейска проверка и пречат да си изпълня функциите по задължение. Тогава едно от лицата каза нещо на ромски език, неразбираемо за нас, те скочиха и започнаха да ни блъскат,

нанасяха ни

удари в тялото,

ритници в краката и ни изблъскаха, ние бяхме четири - пет човека", разказва Ивайло Евстатиев. Тогава патрулът търси помощ от свои колеги и иска подкрепление. В дискотеката идват полицаи от Първо и Второ РПУ, както и групата за охрана на масови мероприятия. При тяхното влизане ромите отново отказват да изпълнят разпореждането. Замерят полицаите с бутилки, пепелници - почти всички от посетителите са пияни. Налага се ченгетата да използват сила и помощни средства, за да усмирят разбеснялата се тълпа. 20 души са откарани във второ РПУ. Там, по сведения на очевидци, те са потрошили помещението, в което са били задържани. Държаха се изключително нагло, заплашваха, псуваха, казват полицаи. В мелето са пострадали няколко човека от униформените, Даниел Гурков е със счупена дясна ръка. С контузии са и част от посетителите. Един от тях - 45-годишният Одисей Василев, е с разбит череп. Според прокуратурата той е бил намерен в безпомощно състояние в един ъгъл на дискотеката. Оказана му е помощ от полицай и човек от персонала и е откаран за лечение. Състоянието му се подобрява.

На 1 август Второ РПУ и болницата бяха обсадени от ромите от Буковлък. Те имат своя версия за случилото се. Според тях сигналът за бомба е бил използван, за да се разправят полицаите с присъстващите в дискотеката роми. Общинският съветник от "Солидарност" Любомир Георгиев заяви, че Одисей бил бит от полицаи с палки. Самият Георгиев не е видял това, но човек от присъстващите му казал. Циганите твърдят, че акцията е инициирана от собственика на дискотеката с цел да не влизат в заведението му. Също така заявяват, че аварийният изход на дискотеката е бил заключен. Проверка в областната дирекция на полицията трябва да проучи правилно ли са използвани помощни средства в акцията, съобщиха от ръководството на дирекцията в Плевен.

Това не е първото

провинение

на ромите

от Буковлък и техния водач Методи. Почти всяка петъчна вечер те вдигат скандали и предизвикват побоища, припомнят паметливи. Последният път са налетели на момчета, активно занимаващи се с бойни изкуства. Преди време пък ромите от Буковлък се изпокараха помежду си и дори се гърмяха пред дискотеката. Трябва да бъдат озаптени, защото предизвикват конфликти и заплашват хората, каза младеж, пожелал да остане анонимен. Той дори твърди, че един от ромите му казал - 500 години сте били под турско, още 500 ще бъдете под наше робство. От своя страна пък циганите определят случилото се като расова дискриминация и заплашват да търсят правата си.

След екшъна шестима от ромите, между които и Методи Петков, са обвинени и осъдени. Те обаче се възползват от правото си и искат съкратена процедура, като се признават за виновни. Така само двама от тях, които са рецидивисти - Сергей Исаев и Иван Пъшев, получават три месеца ефективна присъда. Другите са осъдени на пробация. Ако липсваше тази вратичка в закона, те можеха да получат до пет години затвор.

След смешните присъди, които обаче са напълно съобразени със законодателството, стотина

полицаи

протестираха

за един час

в обедната си почивка във вторник пред сградата на съдебната палата. Те настояват за промяна на НК, за да не може престъпник, посегнал на полицай, да използва съкратена процедура и да получи по-малка присъда от минимума. Също така искат и деянието "заплаха срещу полицай и членове на семейството" да се криминализира. Полицаите заявиха, че са получавали заплахи от ромите, че патрулната кола в Буковлък е била замеряна с бутилки.

Един от служителите на реда от групата - Емил Събев, живее със съпругата и двете си деца в Буковлък. След случая той и семейството му за заплашвани от ромите с убийство и палеж на къщата. "Постоянно пращат хора да казват, че той ще бъде убит, че децата ми ще бъдат палени, влачени, къщата ще изгори... Просто живеем в постоянен стрес в момента. Всъщност почти не живеем", казва съпругата на Емил - Лозана. Жената бе категорична, че е трудно да обясни на децата си - на 7 и 11 години, защо през последните дни не бива да напускат дома си и да излизат навън. Колегите на Емил охраняват него и семейството му на смени. Прокурорът по случая Николай Пачевски заяви, че знае за заплахите и прокуратурата е взела мерки, но не пожела да каже какви. Той също коментира закона, който дава право на престъпниците да получават такива ниски присъди и дали може нещо да се промени: "Това са неща, които трябва да решат законодателите. Виждате какво се получи с това дело - за какви престъпления какъв резултат постигнахме, като се възползваха от една легална процедура, предвидена в закона. Дава им се възможност и нито прокурор може да възрази срещу провеждане на съдебно следствие, нито пък съдията може да им откаже провеждането на такова".

Представителите на синдикалната федерация на служителите в МВР в близките дни ще предложат на Министерски съвет проект за промяна на Наказателния кодекс.

 

 

Арабинът Аладин с мераци и към земята около ОАПС?

 

Проблемът с амбулатните търговци не е случаен, твърдят запознати

 

Незаконните павилиони и сергии бяха разрушени

Рая ГЕНАДИЕВА

Ескалацията на проблема с амбулантните търговци и тяхната нерегламентирана дейност до сградата на ОАПС в Плевен не е случайна, от около месец тенденциозно броят на продавачите се увеличава, респективно и нетърпимостта към тях, заявиха за "BG Север" източници, пожелали анонимност. Най-вероятно зад избуяването на конфликта стоят скритите интереси на сириеца Аладин Харфан, който има апетити и към земята до сградата, чийто мажоритарен собственик е той, твърдят запознатите.

"Аладин" ЕООД спечели търг с явно наддаване за държавната фирма "Агропласмент и търговия" ЕАД (която се помещава в 16-етажната сграда на ОАПС). Така той стана собственик на 75% от масивната постройка. Аладин Харфан се бръкна с 6 400 000 лв. при обявена начална тръжна цена 4 300 000 лв. и стъпка за наддаване 150 000 лв. Той успя в конкуренция с още четири компании.

Все още не е обявено публично за какво ще бъде използвана сградата. От 1-ви до 7-и етаж офисите са празни, наскоро оттам се изнесе териториалното звено на НОИ. На горните етажи продължават да се помещават областните дирекции на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което притежава останалите 25% от сградата. Според слухове първоначално ОАПС-а се гласял за болница, сега неофициално се говори, че там Аладин щял да прави под някаква форма център за свои сънародници, като обособи офисите за жилища или трансформира собствеността си в хотелска част.

След сградата апетитите на арабина били насочени към земята около ОАПС-а. Вдигнатият шум около амбулантните търговци имал за цел да покаже колко лошо се стопанисва тя (в тази си част, която е собственост на МЗХ), за да бъде предложен по-добър вариант.

ОАПС-ът е заобиколен от общинска, държавна и частна земя. В момента съществува спор между областна дирекция "Земеделие и гори" (като представител на МЗХ) и приватизираната "Агропласмент и търговия" отностно част от земята. "Ние, ОД "Земеделие и гори", се стремим да я запазим цяла - от посегателства на други организации и хора. Територията, където е сградата на ОАПС, са около 6 дка, има още няколко парчета, включително двата паркинга, където сега се продават дините - те също са собственост на МЗХ. И там е големият спор с "Агропласмент и търговия". Те имат претенции към съоръженията на тази територия, а именно асфалта - него го смятат за съоръжение. И го преотдават на общинска фирма "Тибор", от където има съответно някакви постъпления. Но тук възниква спорът дали асфалтовата настилка се води за съоръжение, или не и ние сме направили запитване до общината и ще разберем - правомерно ли се преотдава, или не. До скоро всичко това се приемаше за даденост", обяснява шефът на земеделската служба в Плевен Георги Гетов.

Търговците настояват за адекватен терен, на който да развиват дейността си"Остава една малка площ - тротоарна, за която отговаря общината, и зелена площ. Наистина на тази зелена площ от дълго време са се настанили амбулантни търговци с нерегламентирана търговска дейност, за което аз съм сезирал съответните институции. Правил съм няколко срещи с кмета Найден Зеленогорски, последната е от миналата седмица, и винаги съм срещал разбиране. Още през зимата говорихме, че е добре да се направи така, както е по проект, един път до БИЛЛА, който стига до паркинга отпред. И е факт, че почнаха реални действия по премахването на амбулантните търговци. Първо им бяха връчени предупредителни писма. Моята идея е с общи усилия - ние, общината, "Агропласмент и търговия", да се справим с проблема", допълва Гетов.

Реални действия все пак бяха предприети, които обаче изправиха на нокти част от дългогодишните търговци. В сряда (5 август) 22-ма от тях останаха без работа, след като кметството събори постройките им до сградата на ОАПС. Според общината търговците са незаконни - не са плащали наем и нямат разрешително. Хората обаче твърдят, че са си плащали наем и такса смет. От 12 години сме тука, всичко се плаща, имаме фактури, не може да стоим без да плащаме, твърди Кирил Геориев, който е продавал килими и покривки. От общинския инспекторат признават, че през тези 12 години в един момент са плащали. "Но кой на кого, всъщност една част от терена е частна собственост... Кой е прибирал наема не зная, но не е влизал в общината", твърди Валентин Радков от общината. Друга причина за събарянето е мръсотията в района, от която се оплакват много хора. Затова търговците са получили предписание да си почистят боклуците, но част от тях не са го направили, а отпадъците се натрупват с дни. Хора като Кирил Георгиев обаче, които са продавали килими, са категорични, че не са замърсявали, тъй като дори да е имало отпадъци, са ги слагали в контейнерите и са си заплащали и таксата смет. Сега прогонените търговци настояват кметството да им намери терен, общинска собственост, на който да развиват дейността си.

 

Уволниха дисциплинарно двама служители на МВР в Оряхово

 

Христина АНДРЕЕВА

Двама полицаи от районното управление на МВР в Оряхово са уволнени дисциплинарно, съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Инспектор Валери Викентиев - разследващ полицай, и главен полицай Атанас Георгиев - младши разузнавач, са освободени със заповеди на министъра на вътрешните работи и на директора на ОД на МВР във Враца. Дисциплинарното наказание е заради доказан опит за изнудване от държавните служители.

През юни т. г. двамата полицаи поискали от 22-годишния Н. К. 5 000 лв., за да прекратят досъдебно производство срещу него за противозаконно отнет автомобил. Според полицията Н. К. имал бизнес с испански гражданин за износ на плодове и зеленчуци. Поради възникнали финансови недоразумения между тях Н. К. противозаконно отнел автомобила на испанеца и го укрил в местността "Козница" в землището на град Клисура, Пловдивска област. На 3 юни той е призован в РУ на МВР - Оряхово, като заподозрян за кражбата и е задържан за 24 часа. Разследващият полицай Валери Викентиев и главен полицай Атанас Георгиев обаче му казали, че могат да прекратят досъдебното производство и поискали 5 000 лв. Със служебен автомобил на полицията те отишли до банка в Карлово, за да може Н. К. да изтегли парите. Пред касиерката обаче той се оплакал, че е изнудван и поискал банкнотите да бъдат белязани и описани. Касиерката пък веднага се обадила в полицията в Карлово. Срещу двамата полицаи бе образувано дисциплинарно производство по Закона за МВР.

 

 

Темида

 

Липсва закон за подялба на имущество без брак

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

След 20-годишно съвместно съжителство без сключен брак съпругът е починал. Двойката е натрупала солидно имущество, една част е на общата им фирма, друга част е на името на единия, останалото принадлежи на другия. Оказва се, че всеки има значителен принос към създаването на това имущество. По какъв начин да бъде разделено то, като към него предявяват претенции и децата на двойката от предишни бракове, е въпрос, над който умуват в момента юристи. Още повече, че такива случаи в Плевен се множат с течение на времето, засягат имуществените интереси на много хора, а справедливото разрешаване на казуса е в прилагането на тежка формула, както за защитниците на потърпевшите, така и за магистратите.

Подобни имуществени спорове не са уредени от закона, има само две решения на Върховния съд, които се ползват в зала. Семейният кодекс, който влезе в сила през юни т. г., урежда имуществените отношения между съпрузи, но нищо не се споменава за съжителството без брак. Юристи обясняват, че по-лесният начин да се реши подобен спор е по пътя на преговорите, в противен случай трябва да се водят серия дела. Доказването на съвместен принос по Закона за задълженията и договорите е твърде тежка и изтощителна процедура, отнема време и изнервя участниците в процеса. Не е невъзможно решаването на спора по този начин, но можеше законодателят да предвиди такава възможност и да улесни процедурата, коментират юристи.

В момента съжителството без брак не се толерира, но и не се санкционира от закона. В Семейния кодекс е предвидена възможност за сключване на предварителен брачен договор, но само за брачни двойки, което е благоприятно за гражданите. Той им създава свобода, дава им гаранции, че няма да бъдат ограбени, че няма да бъдат ощетени. В противен случай, ако не сте сложили подписа си и след години се наложи да доказвате имущество, то ви чака дълго и често безплодно търчане по съдилища. От друга страна и в Плевен бюрата на магистратите вече са претрупани от подобни казуси.

Всъщност, още преди месеци законодателят се напъна да уреди тези имуществени отношения при съжителството без брак. Но тогава възникна друг проблем - какво ще стане с българското семейство. Дали ако се уреди тази материя няма да стимулираме хората към живот в безбрачие? А това е в разрез със здравите български традиции, ще повлияе негативно върху генетичния фонд на нацията и ще накърни морала, коментират юристи.