ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 ПЛЕВЕН

 

Румен Петков:

 

Нужна е радикална промяна, за да се съхрани партията

 

Депутатът поискал оставката на цялото ръководство на БСП

 Румен Петков избра родния Плевен, за да хвърли бомбата срещу Станишев

Катя ДИНЕВА

Истинска бомба е хвърлил Румен Петков по време на пленум на общинския съвет на БСП, състоял се в началото на седмицата, разказаха присъстващи на заседанието. Плевенският депутат започнал изказването си с новината, че още на 5 юли, след като станали ясни резултатите от изборите, е депозирал оставката си като член на изпълнителното бюро пред Сергей Станишев и го призовал и той да направи същото, барабар с цялото ръководство. Петков обяснил на плевенските си другари, че не афишира вътрешнопартийните си позиции в медиите, защото не бил Татяна Дончева и това видимо си личало.

В 40-минутно слово плевенският депутат направил на пух и прах водената от Станишев политика и предизборната кампания на столетницата, която довела до тежката загуба. Той изразил мнение, че е необходима радикална промяна както в ръководството, така и в политиката на БСП, за да бъде съхранена партията. Според Петков предстоящият конгрес трябвало да реши два основни въпроса - каква политика е нужна на БСП и какво е организационното й състояние и как трябва да се промени. Ораторът задал въпроса защо ГЕРБ е спечелил с такъв разгромяващ резултат изборите, почти без партийни структури, а БСП се е провалила въпреки афишираната огромна членска маса и стройна организация.

Според Петков голямата трагедия на БСП била, че ако дори през тежките 1996 - 1998 г. вестниците се вълнували от въпроса "Къде отива БСП?", сега се питали само "Какво става в БСП?", и то вече не на втора - трета страница, а на шеста - осма. В подкрепа на тезата си заявил, че БСП е стеснила хоризонта си до конгреса през октомври, вместо да насочи усилията си към предстоящите частични, а след две години и редовни местни избори и към реалните проблеми на обществото.

Румен Петков отправил остри критики към Сергей Станишев, че няма готовност да защити хората, които са работили честно в държавните структури, а сега ги уволняват поголовно. Плевенският депутат изразил притеснение, че при такова отношение от страна на партийното ръководство, отсега нататък можело да стане страшно и срамно да казваш, че си член на БСП.

Ако хоризонтът на сегашното ръководство на БСП стига до конгреса, то нашият, на плевенските социалисти, се простира по-далеч - следващите местни избори, заключил Румен Петков и оставил в дълбок мълчалив размисъл участниците в пленума.

 

Румен Лазаров е и. д. председател на ОС

 

Румен Лазаров, досегашният административен ръководител на Окръжния съд (ОС) в Плевен, е назначен с разпореждане на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 22 юли т. г. за временно изпълняващ длъжността. Това съобщи пресаташето на Плевенския окръжен съд Силвия Кръстева. На 16 юли т. г. ВСС не успя да избере председател на Окръжния съд в Плевен. Двамата кандидати получиха равен брой гласове, по 12 гласа за Румен Лазаров и за другия кандидат Николай Господинов, досегашен заместник на Лазаров. Председателят на Апелативния съд във В.Търново Илияна Попова предложи кандидатурата на Румен Лазаров, а Николай Господинов се е кандидатирал сам. Комисията по предложения и атестиране внесе двете кандидатури във ВСС. Нов конкурс ще бъде обявен най-вероятно през есента, а процедурите по избора ще стартират отначало, обясниха от съда в Плевен. "BG Север"

 

ОбС в Д. Митрополия гласува пари за училищни ремонти

 

Средства в размер на 400 000 лв. по национална програма "Оптимизация на училищната мрежа" за 2009 г. са гласувани за четирите учебни заведения в община Долна Митрополия, информират от пресцентъра на БСП. Решението е взето от местните общински съветници на последното им заседание. По-голямата част от парите ще бъдат изразходвани за неотложни строително-монтажни работи. Предвидени са и средства за купуване на обзавеждане и оборудване на три от училищата, както и за обезщетение на персонала в закритите учебни заведения. Сред акцентите на заседанието е бил и въпросът за проблемното водоснабдяване на някои населени места на територията на общината. Най-сериозно е положението с недостига на питейна вода в Тръстеник. Затова съветниците са одобрили сформирането на работна група под ръководството на кмета Александър Печеняков, която ще търси спешно решение. "BG Север"

 

В пет населени места са пили некачествена вода

 

В пет населени места жителите са пили некачествена вода, сочат изследванията, направени от РИОКОЗ - Плевен. Отклонения в микробиологичните показатели са показали пробите от Червен бряг и селата Бресте, Лазарово, Глава и Телиш.

По микробиологични и химични показатели са пробонабрани и изследвани 48 проби питейни води от 23 населени места, които са изследвани по показателите на постоянния мониторинг, съобщават от инспекцията. От тях изброените не отговарят на изискванията на Наредба №9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Издадени са предписания до ВиК за предприемане на оздравителни мероприятия на водоизточниците във визираните населени места. Предприета е процедура по административно-наказателно производство, уверяват от РИОКОЗ - Плевен. "BG Север"

 

 

 ВИДИН

 

Студент се удави в Рабишкото езеро

 

23-годишен студент се удави в езерото край пещерата "Магура". Той дошъл от столицата в село Рабиша за събора му, влязъл да се разхлади и не е излязъл. След два дни тялото е извадено от езерото. Студентът е втората жертва на неохраняеми места за къпане във Видинско. В края на юли в Дунава при с. Арчар се удави 16-годишният Кирил Кирилов. При с. Арчар в началото на юли бе открит труп на удавник - мъж. "BG Север"

 

Общината в конфликт с поредна фирма

 

Общината във Видин влезе в конфликт с фирмата по озеленяването на града - "Еко Титан", съобщи управителката й Даниела Димитрова. Спорът между общинарите и озеленителите следва сценария, по който се развиха м. г. отношенията на общината с другата фирма концесионер на чистотата - "Титан Север". Половин година "Еко Титан" сади дръвчета, коси и полива градинки, отглежда декоративна растителност, но не получава заплащане от общината, каза Димитрова. Задълженията й към фирмата възлизат на 554 000 лв, натрупани миналата и тази година. От Нова година досега фирмата е получила едва 13 000 лв. В същото време общината наема други фирми да поддържат кварталните градинки. Според Димитрова това е тактика да се откажем сами и да бъде избран правилният партньор за озеленяването."BG Север"

 

Изследват за СПИН на плажа

 

Акция за бързо изследване за СПИН организира информационният офис по СПИН към общината във Видин, съобщи Красимира Елисеева, мениджър на кампанията. Подвижна лаборатория прави изследвания по плажове и басейни. На басейн "Диана" 26 души се осмелили да си направят теста за страшната болест. Предстои подвижната лаборатория да спре на градския плаж при крепостта "Баба Вида". Резултатите стават известни за 5 минути. Те обаче се съобщават само на изследвалите се. "BG Север"

 

 

 МОНТАНА

 

Строят защитна стена и парк на брега на Дунав

 

Строителството на защитна стена по брега на Дунав в Лом

След спадането на нивото на Дунав от началото на седмицата е подновено строителството на защитна кейова стена по брега на реката в Лом, съобщиха от общината. Заради дъждовете и необичайно високото ниво на реката през юни и юли строителството бе временно спряно. Защитната стена ще бъде с дължина 900 м и ще се простира по протежението на дунавския парк в Лом. Тя ще гарантира защита на града при високи нива на Дунав и ще увеличи площта на парка, като включи в пределите му превзети от реката заради ерозия на почвата терени. Строителството на стената ще струва 10 млн. лв. То се наложи заради наводнението в Лом през пролетта на 2005 г., когато крайречните квартали бяха залети от придошлите дунавски води.

Успоредно със стената в Лом ще се прави и ремонт на дунавския парк за 9 млн. лв. по проекта на общината, одобрен от ОП "Регионално развитие 2007 - 2013 г." "BG Север"

 

Създават предприятие по чистотата в Лом

 

Общинските съветници в Лом гласуваха създаване на общинско предприятие по чистотата в града. Те одобриха бюджет от 650 000 лв. до края на годината и разрешиха общината да кандидатства пред МОСВ за още 650 000 лв., с които да бъдат закупени контейнери за смет и сметосъбиращи машини. До решението общината сама да чисти отпадъците се стигна след като концесионерът по чистотата "Титан Север" престана да събира отпадъците в началото на тази година, а на 3 юни Върховният административен съд разтрогна договора между фирмата и общината в Лом. В момента сметта се почиства от общината с наети от други общини машини и контейнери. "BG Север"

 

Модернизират детски център

 

Центърът за детски грижи в Берковица ще бъде основно ремонтиран и модернизиран със средства от ЕС, съобщиха от администрацията в планинския град. Проектът е на стойност 302 920 евро и ще се изпълнява 18 месеца. Предвижда се цялостен ремонт на сградата на детския център, изграждане на работилница за керамични изделия и компютърна зала, а също сформиране на детски хор, фолклорна група, спортни отбори и т. н.

Целта на проекта е Центърът за детски грижи да се превърне в място, където децата да намерят подкрепа за развитие на своите творчески заложби."BG Север"

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Началникът на горите подаде оставка

 

Директорът на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново инж. Параскев Радев подаде оставка. Той е направил това заедно с още 14 свои колеги от цялата страна. Поводът е предложение от Държавната агенция по горите, направено на колегиум в София във връзка с обсъждане на атникризисна програма и икономическите показатели на поделенията. Нямаше натиск, коментира инж. Радев. Вследствие 15 от общо 16-те директори на РДГ в страната, са подали молби за напускане. Инж. Радев определи случилото се като нещо нормално. "BG Север"

 

Отложиха делото "Борилски"

 

Апелативният съд във В. Търново отложи за 19 октомври делото за убийството на българския студент във Франция Мартин Борилски. На 3 август въззивната инстанция не даде ход на процеса заради отсъствието на защитника на майката на Мартин Иванка Въчева, който е представил молба с искане за отлагане на делото заради ангажименти в чужбина. Тялото на 24-годишния студент в Сорбоната било открито в апартамента му ул. "Льокурб 74 в Париж на 20 юли 2000 г. от негови състуденти-французи. Трупът е бил завързан с пуловер, а черепът е бил счупен с гира. По тялото съдебните патолози са преброили 93 прорезни рани. Обвиняеми по делото са Георги Желязков и Стоян Стоичков. Двамата били приятели и съученици на Борилски от езиковата гимназия във Варна. Делото Борилски се гледа за втори път във Великотърновски апелативен съд. То бе върнато, след като върховните съдии решиха, че постановената оправдателна присъда е опорочена. Преди това подсъдимите бяха оправдани и от Окръжен съд в Шумен. "BG Север"

 

НПО-та правят стратегии

 

Препоръки за подобряване на три общински стратегии за закрила на детето изготвиха неправителствени организации по проект, финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет".

След направен мониторинг експертите са написали доклад, който ще послужи при актуализирането на стратегиите в общините Велико Търново, Русе и Радомир.

В рамките на проекта се проведоха серия от обучения и бе сформирана работна група за изработване на основните препоръки към стратегиите за закрила на детето.

Проектът "В диалог с местната власт", който продължи 12 месеца, е финансиран със 123 000 лв. По неговата реализация в партньорство работиха сдружение "SOS Детски селища" - България, и община Велико Търново."BG Север"

 

 

 ГАБРОВО

 

Махат опасните дървета в центъра

 

Опасният 50-годишен кестен може всеки момент да се сгромоляса

Две опасни дървета ще бъдат премахнати пред сградата на театъра в Габрово. Едното е над 50-годишен кестен. За опасното дърво са алармирали служители от театъра. По повод сигнала комисия от специалисти по озеленяване от местното кметство, Държавно горско стопанство - Габрово, и фирма "Благоустрояване" се събра на място и извърши оглед. От ствола на дървото преди повече от 20 години след силна буря е отцепено голямо разклонение. Поразеният участък е третиран с алкидна боя и покрит с бетонова пломба. С годините обаче процесът на разрушаване се задълбочил. След премахване на част от пломбата се видяло силно загниване на сърцевината на дървото, което според специалистите не може да бъде предотвратено. Поради кастрене на кестена заради фасадата и близостта му до сградата на театъра, той има асиметрично натоварване и ствола му е видимо наклонен. Ситуацията стана още по-опасна, тъй като на втората седмица от наблюдението на дървото се е появила и втора пукнатина на ствола. Поради тези причини е предложено дървото да се премахне.

На три метра от кестена се намира още едно опасно дърво - липа със силно прогнила сърцевина, за която също се предлага да бъде отсечена. "BG Север"

 

Зло куче нахапа жестоко възрастна жена

 

84-годишната Радка Венкова бе жестоко нахапана от безпризорно куче в габровското село Орловци. Старицата редовно хранела улично куче и през деня пак излязла да направи същото. Оказало се обаче, че с него имало и още едно. Двете животни се сбили и възрастната жена направила опит да ги разтърве. Едното от четириногите скочило и нахапало бабата. Съселяни едва успели да я спасят от злонравното куче, но пострадалата жена загубила много кръв и се наложило да бъде откарана в "Спешна помощ" на Габровската болница. Там тя е приета в шок и с голямо мускулно разкъсване на десния крак.

В село Орловци имало злонравни кучета и затова неведнъж е бил сигнализиран приютът за безнадзорни животни. "BG Север"

 

 

 ВРАЦА

 

Избраха временен градоначалник

 

Светла Кръстева бе избрана за временно изпълняваща длъжността кмет на община Враца на заседание на общинския съвет в понеделник. Тя спечели доверието на съветниците с 31 гласа "за" и 2 "въздържал се" и ще заема поста до провеждането на частични местни избори през октомври т. г. Изборът бе направен по предложение на ГЕРБ, след назначаването на досегашния кмет Тотю Младенов за социален министър в новото правителство.

Досега Светла Кръстева бе зам.-кмет по устройство на територията и строителството. По предложение на Тотю Младенов тя пое функциите му до провеждане на заседанието на общинския съвет. "BG Север"

 

В Козлодуй стартира проект за 1,4 млн. лв.

 

В Козлодуй официално стартира инвестиционен проект за водния цикъл, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Околна среда - 2007 - 2013 г.", съобщиха от пресцентъра на общината. Съфинансирането е от ЕС чрез Кохезионния фонд. Общата стойност на проекта е 1 383 480 лв., като 80% от средствата се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са национално съфинансиране. С изпълнението на проекта за техническа помощ ще се подпомогне практическото прилагане на изискванията на европейското законодателство за пречистването на питейните и отпадни води, като се постигнат и изискванията на ЕС за опазване на околната среда. Според специалисти конкретната цел е да се подпомогне общинската администрация в подготовката на качествени и пълни инвестиционни проекти за подобряване на водния цикъл в Козлодуй. Чрез преустройство и обновяване на съществуващата водопроводна мрежа и съоръжения ще се осигури на населението необходимото количество питейна вода, ще се ограничат загубите по мрежата и ще се включат нови ползватели. "BG Север"

 

Окръжният съд с нов шев

 

Прозрачност, бързина и ефективност в работата са основните приоритети за новоизбрания председател на Врачанския окръжен съд (ВрОС) Агнеса Ставарова. Тя заяви, че добрите постижения на правораздавателната институция трябва да бъдат съхранени, линията на развитие да продължи и да се коригират някои неудачи. Най-важното според нея е съдът да върне доброто си име в обществото и да правораздава в интерес на гражданите. По-високи критерии и безкомпромисност са необходими за подобряване показателите на работа и борбата с корупцията, както и взискателността към работещите магистрати и служители, заяви Ставарова.

ВрОС вече разполага с кутия за сигнали срещу корумпирани магистрати. Ако съдът прецени, че има данни за нерегламентирани отношения, ще се направи проучване и ако е необходимо, ще сезираме ВСС, категорична е председателката на правораздавателната институция. "BG Север"

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Луковитският кмет забрани къпането в реките

 

Къпането и плуването в реките Златна Панега, Искър, Вит, Каменица, в язовир "Синдиката" и останалите водоеми на територията на община Луковит забрани кметът Петър Нинчев. За целта е издадена нарочна заповед, базирана и на Наредбата за осигуряване на обществения ред, безопасността на движението и чистотата. Основната причина за забраната е, че водоемите не се охраняват от спасители. Периодично комисии ще проверяват уязвимите места, се казва още в заповедта. "BG Север"

 

Жътвата приключи с над 65 хил. тона зърно

 

Над 65 хил. тона пшеница е прибрана след края на жътвата в Ловешка област, съобщи инж. Николай Трифонов, директор на Областна дирекция "Земеделие" в Ловеч. Реколтата е с около 3 000 тона повече в сравнение с миналата година, когато засетите площи са били по-малко. Средният добив е 322 кг/дка и 325 кг/дка при ечемика. Подсигурен е зърненият баланс за изхранване на населението и на животните, както и необходимото количество за сеитбата.

В битката за по-добри цени земеделските производители трябва да изчакат поне още десетина дни, преди да предадат пробите за анализ, тъй като в този период зърното продължава да зрее, посъветва шефът на земеделската дирекция. Въпреки неблагоприятния юни и многото дъждове, качеството на житото не е толкова лошо. Според инж. Трифонов процентът на поразеното зърно ще е много нисък, но все пак анализите, които ще са готови след около 20 дни, ще покажат окончателно. "BG Север"