ШАРЕНО


 

Осиновиха петмесечното диво мече Джина, намерено в Троянския балкан

 

Ловчалии, живеещи в Ирландия, поемат издръжката му в зоопарка

 

Мира ГАНЧЕВА

Двама млади ловчалии, живеещи в Ирландия, станаха осиновители на 5-месечното мече Джина от ловешкия зоопарк. Християна Пенева и Тихомир Йотов са сключили с кмета на общината официален договор за полагане на допълнителни грижи. Той е безсрочен и е предвидено в 10-дневен срок, ако една от страните прояви желание, да бъде прекратен. Двамата ловчалии поемат издръжката на мечето за храната и медикаментите - обезпаразитяване и витамини. Джина яде всичко, тъй като мечките са всеядни животни, обясни директорът на зоопарка д-р Вацов. Мечето се храни с плодове, зеленчуци, картофи, попара с мляко и хляб, мармалад или мед, яйца, варива (ориз, макарони и др.), изобщо всичко, което се съдържа и в менюто на човек.

Джина живее в зоопарка от края на април т. г. Тя бе намерена в Троянския балкан и бе предадена на зоологическата градина от местното Държавно горско стопанство. Мечето е второто осиновено животно след ягуара Алонсо, който се присъедини към семейството на кмета Минчо Казанджиев. Няма пречка всяко едно животно да бъде осиновено, уверява д-р Вацов и се надява да има и други последователи на кмета и двамата млади хора. По правило се предпочитат по-млади и по-атрактивни животни.

Засега 5-месечната Джина обитава една от клетките на маймуните, тъй като за момента зоопаркът няма къде да я настани. Идеята на директора е като пораснат двете малки мечета, родени в зоологическата градина, родителите им да бъдат събрани, а дивото мече да бъде преместено при тях - да растат заедно и да си има компания. Нашите мечета са малко по-големи от Джина - те са родени в първата половина на януари т. г., а тя е родена някъде през втората половина на февруари, обяснява д-р Вацов. Джина се различава от събратята си - и по структура, и по форма на главата, и дори по цвят на козината. Това е така, защото вероятно нашите мечки имат нещо общо с румънските, докато тя е местна, предполага ветеринарният лекар.

Мечетата не са единствените млади попълнения в ловешкия зоопарк. Има четири малки еленчета, муфлоните и козичките също имат поколение, има и малко вълче.

Иначе в зоологическата градина има три нови маймуни. Последната е Тошко от зоопарка в Стара Загора. Той е мъжка мона, тук има женска и по всичко личи, че ще имат поколение.

Другите маймуни са павианите Кънчо и Шакира. От София се очаква още едно човекоподобно - мъжки бабуин. Ловешкият зоопарк има два женски. Маймуната се взема на размножителен заем и ако се получат приплоди, ще бъдат поделени между двете зоологически градини.

В ловешкия зоопарк живеят общо 415 животни от 74 вида.

 

 

 На изпроводяк

 

Видинският губернатор отива да слуша радио

 

Журналисти подариха на Спасов ретро радио

Тина ИЛОВА

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов спретна мило тържество за раздяла с журналистите, които четири години ту го хвалеха, ту го развенчаваха от първия чиновнически стол. Ухажвах ви, вярвах ви, каза им той и пожела пишещите братя да видят същите грижи и от неговия наследник. Отиващият си губернатор така се разнежи, че наля по чаша шампанско на всеки и вдигна тост за досегашната работа. На раздяла подари на всеки бутилка червено вино, произведено в местна реномирана изба.

В замяна журналистите го отрупаха с малки подаръци и букети. Някои бяха дошли с благодарствени писма. Местен вестник го дари със стоманена пластика на рицар, кореспондент на централен вестник - със слон от пластмаса. Най-сърдечно го раздадоха новинарите от радио "Видин", които намериха работа благодарение на него. Всепризната истина е, че губернаторът се разтича, даде помещения, направи ремонти и покани БНР да открие регионална радиостанция във Видин. Затова те го дариха с радиоапарат в стил ретро. Да си слуша музика сега, когато ще му се наложи да остане у дома за по-дълго.

Спасов като опитен чиновник, уволняван не един път от опонентите си, не пусна новинарите без последните новини. Той обяви, че по негово време в областта са влезли 750 млн. лв., в 11-те общини са реализирани 267 проекта. Открил е радио, спасителен отряд на "Гражданска защита", не е направил нито една заменка и не е продал видинското летище. Няма грях и за уволнението на бившата юристка на областната администрация Кристияна Петрова. На 22 юни т. г. Върховният административен съд е потвърдил законността на неговата заповед. Е, малко стана нелепо, след като уволнената замина за София да депутатства в новото Народно събрание в групата на РЗС. С 2 000 гласа за нея, а губернаторът с 16 000 не можа да й стане колега. Живот!

 

 

 Кариера

 

Тетевенски красавец в клип на Тони Дачева

 

Тетевенецът в работен момент по време на снимките с Тони Дачева (до него)

Симпатягата от Тетевен Ванко Иванов се снима в най-новия клип на фолкпевицата Тони Дачева. Топмоделът, който е и лидер на младежкото ДПС в планинския град, изигра главната мъжка роля във видеото към песента "По-силна съм от вчера". Лентата вече се върти по телевизия "Планета". Красавецът наскоро се дипломира като юрист и с изключителен артистичен замах се превъплати в поверената му роля в клипа.

Историята на песента "По-силна съм от вчера" е заснета за два дни в различни красиви кътчета край София. Текстът на потенциалния хит на Тони Дачева е на Лиляна Димова, романтичната мелодия към него е сътворена от композитора Светослав Лобошки. "BG Север"