ТЕМА


 

 

 Сезонните намаления - тука има, тука нема

 

Голяма част от надписите по витрините не отговарят на изискванията

Плевен

 

Тумби роми превземат народните дюкянчета

 

Лъскавите витрини зарибяват с уж големи разпродажби

 

Ралица ПЕТРОВА

Ако по принцип сте фен на разтоварването с шопинг, сега е моментът отново да се впуснете по магазините. Лъскавите витрини на повечето шопове са изрисувани къде по-качествено, къде по-аматьорски с огромни букви, препращащи към примамливи предложения за сезонни намаления или разпродажби. Е, не че в повечето случаи ще си напазарувате по-евтино, но поне ще си зададете въпроса колко ли е струвала една рокля, която след намалението от 30 до 50% вече се продава "само" за 50 лв.? Ако в джоба ви дрънкат повече стотинки, отколкото семки и бонбонки, без проблем ще се сдобиете с дънки от около 50 - 60 лв., секси блузка само за 24 лв. (с намалението) и чехли за около 30 лв.

Според Закона за защита на потребителите при подобни промоции до новата цена на стоката задължително трябва да стои зачертана старата, която пък да е била валидна не по-малко от месец преди да е обявено намалението. Това също така означава, че ново намаление за същите стоки, които веднъж са били намалени, може да има чак след месец, а не както много търговци практикуват в рамките на няколко седмици.

Друго изискване е на витрината на магазина, освен обявеното намаление, да бъде посочен и срокът, за който то ще е валидно. Той обаче също не може да бъде по-дълъг от месец и по-кратък от един работен ден. Ако да кажем, както в повечето случаи, е намален само един артикул от стоки, той трябва да бъде отделен в една определена за него част от магазина и потребителят да бъде информиран за това, изисква още законът.

Разходка по главната улица на Плевен показа, че фрапиращите нарушения на закона "лъсват" още от витрините. На някои шопове намалението е изписано само с цифри и дори самата дума за по-ниска цена е на английски език. Например "-20, -30, -50 sale, -50, -30, -20". На други пише само "Намаление", без да е указан нито срокът, нито с колко продаваните стоки са по-надолу.

Много малко от продавач-консултантите в плевенските магазини са запознати с изискванията на закона и затова не го спазват, установи репортерска проверка. Търговците масово се извиняват с незнание и неинформираност дори и в случаите, когато подмамват с т. нар. подвеждащи реклами: с крещящи букви е обявена цена на дънки - 30 лв., но след като се разровиш, ще видиш, че от целия асортимент едва един модел е с подобна цена. Всичко останало е с минимум 5 лв. нагоре.

Нарушенията на нормативната уредба едва ли обаче са тези, които карат клиентите в повечето случаи да се въздържат от покупка в такъв шоп. Т. е., ако някой е решил да си купи нещо именно от там, едва ли е приманен от указанията за намаление или разпродажба.

Излиза, че в повечето случаи (с малки изключения), за да си напазаруваш в сезона на летните разпродажби е много по-изгодно да посетиш всички останали шопове, само не и тези, обявили частични или цялостни намаления. По-капризните и взискателните шопингманиаци например в тези случаи предпочитат да посетят т. нар. аутлети. Там за маркова дреха, но от стара колекция, ще се бръкнат много по-малко. В разгара на лятото тънки панталони тип 7/8 на тези места вървят и по 17 лв., а качествени блузи и потници могат да се намерят от 10 до 15 лв.

Голям избор има и в магазините, които предлагат преоценени маркови стоки. Там също може да си напазарувате по-евтино и дори да не забележите фабричния дефект на дрешката, който в повечето случаи е кривнат тигел.

Най-посещавани и в летния сезон си остават магазините тип "Феникс". Въпреки че не предлагат периодични намаления, през цялата седмица в тях е трудно да се разминеш. Някои плевенчани дори споделят, че цели тумби от роми идват от селата, специално за да пазаруват в тези народни дюкянчета. Тук за скромната сума от 10 лв. може да се сдобиеш с чехли и панталони или 2 - 3 блузки, и то чисто нови. Е, вярно, десените и моделите не са едни от най-модерните, но затова пък купувачът знае, че никой не се е "вмъквал" в тях. Запознати твърдят, че в тези шопове за свои хора под щанда се пазят суперкачествени дрехи на страшно символична цена.

Ако не държите обаче на марката и луксозността на облеклото си, спокойно може да се отправите към магазините за дрехи втора употреба или т. нар. дрип-шопове. Ако знаете какво, къде и как да търсите, може да се сдобиете и с бански за 5 - 10, лева, и с рокля за 10 - 15 лв., и с чехли за 5 - 6 лв. Понякога в магазините "second hand" има т. нар. промоции или дни на зареждане. Тогава те буквало са заляти от тълпи хора, решили, че ще пазаруват от там. Един от най-показателните примери в тази връзка са магазините от веригата "Мания", където в петък се стига дори до бой заради новополучената стока.

 

 

ГАБРОВО

 

Промоциите са хит

 

Смел търговец е обявил 50 % намаление

Мариана ДИМИТРОВА

Почти няма магазин в Габрово, на който да не са провесени табели с надписи "Сезонно намаление" или "Лятна промоция". По главната улица в града на Рачо Ковача табели посочват, че намалението започва от 20 процента, а по-находчивите търговци смело са посочили отстъпки от 50% на стоките си. Промоциите са най-вече в магазините за облекла.

Въпреки примамливите реклами за намалени стоки обаче, цените си остават доста височки за нашенския джоб. Габровци, свикнали на подобни "промоции", отдавна не се залъгват и летният алъш-вериш върви слабо. Клиентка в магазин, обявил промоция от 30 на сто споделя, че цената на стоките е почти същата, каквато е била преди месец. Дребните уловки на търговците едва ли правят впечатление вече в града. Сезонните отстъпки са обявени предимно в магазините по чаршията на града. Въпреки намалението, цените са високи, тъй като търговците там плащат големи наеми и гледат да покрият масрафа с по-тлъсти суми на предлаганото от тях. Срокът за промоциите е различен. Някой са го обявили от началото на юли до края на август, а други до края на септември.

Тъй наречените разпродажби обаче са малко в Габрово. Там действително се забелязва значително намаление, но причините често са застояла стока, дрехи демоде или в повечето случаи търговецът е решил да спуска кепенците и гледа да се отърве от излишното.

 

 

монтана

 

Цените символично надолу

 

Момчил ИВАНОВ

Символични намаления, предимно на дрехи и обувки, предлагат търговците в Монтана през отпускарския сезон. Няма намаления на хранителни стоки и услуги, установи наше репортерско проучване.

Макар на някои магазини или щандове да е поставен надпис "намаление", то подобно нещо не се усеща. Например дамска пола е намалена от 49 на 45 лв. Мъжко костюм от 155 на 145 лв. и т. н. Подобни намаления има и при обувките - за 40, вместо 44 лева се предлагат дамски летни с ток, за 52 вместо 57 лв. мъжки и т. н.

Търговци обясняват леките намаления със застоя в продажбите, но твърдят, че не могат да си позволят по-големи намаления, заради скока при цените на тока, горивата и заради инфлацията.

 

 

ВИДИН

 

Роклите и ризите пак непосилни за клиента

 

Магазини в центъра на Видин примамват със съобщения за намаления на стоките

Теменужка ИЛИЕВА

Повечето магазини, разположени на централната улица "Търговска" във Видин, от дни продават летните си стоки по нови, по-ниски цени. Промените са обявени като разпродажба или намаление, а вътре всички са спазили изискванията на етикетите да се съобщава и старата, и новата цена. В магазин "Милени" намалението е валидно от 25 юли до 31 август и то е 20 процента. Блузи, рокли, костюми се предлагат с етикет с две цени - старата и новата. Изключение правят кожените якета, чийто сезон още не е дошъл. Костюмите със сако от лен и пола от коприна от 115 лв. са свалени на 92 лв., рокля от тафта от 105 сега се предлага за 84 лв. Роклите от памук от 49 са с нова цена от 39 лв. В съседния магазин - ЕТ "Момчил Антов", летни ефирни рокли с доскорошна цена от 15,90 се продават за 9,90 лв.. Пъстри рокли с презрамки от 29,50 имат нова цена от 24,50. Жените заглеждат и красива официална бледо червена рокля на капки - тя от 36,50 лв. вече се продава за 29,50. Всичко в този магазин е намалено - дори потниците от 15,80 вече струват по 12,80. В голям телен кош са отделени тениски, блузи с една презрамка и бюстиета - всичко само по 5 лв. Пръв между търговците намаление на летните си стоки е обявил ЕТ "Сивен" - то важи от 21 юли до края на август. В този магазин може да се купи плажна рокля за 10 лв. В съседния на ЕТ "Бойка Маркова" с 10 лв. са паднали памучните рокли, внос от Индия. Вместо 39 те се предлагат по 29 лв., блузите от 26 са станали 18 лв. Тези, които още не са ходили на море, от този магазин могат да се снабдят с евтини бански - от 23 лв. в началото на сезона сега те струват 17 лв. И мъжете печелят от летните намаления - в "Мъжка мода Денис" лятната колекция "Кензол" е с 30% намаление. Така един приличен панталон може да се купи за 35 лв.

Летните намаления ни докараха повече клиенти, твърдят двете продавачки от магазина на Бойка Маркова. Много жени си купуват това, което преди им се е струвало скъпо.

Две от жените, които обикаляха магазините по улица "Търговска", са на друго мнение. Ваня Михайлова сподели, че цените са били доста високи и дори това намаление не прави дрехите по-достъпни за всички. На нея самата й е много да отдели за един костюм 92 лв. Този който има 92, има и 115 лв. Приятелката й, с която заедно обсъждат модели, платове и цени, е убедена, че сега цените си идват по местата - иначе са били нереално надути и затова е останала непродадена толкова много от лятната стока. Щом им е на сметка и така да продават, значи са заложили висока печалба за себе си, обяснява тя. Втората жена е живяла в Италия и знае намаленията там - нашите са само с няколко лева, там цените падат два, три пъти. Затова там тези търговски инициативи се превръщат в празници на шопинга, а у нас все пак си минават незабелязано. Все още никой не ги чака, за да си купи нещо ново и хубаво.

 

 

ловеч

 

Евтината стока е отпреди поне три години

 

Евтинията всъщност е за старомодни облекла

Мира ГАНЧЕВА

Стока отпреди поне две - три години разпродават с "гръмки" намаления от най-много 30% търговци в Ловеч, установи репортерска проверка на "BG Север". Предлаганите дрехи отдавна не са на мода, не само като кройка, но и като платове. Наистина евтино може да се купи мъжки панталон за 17 лв., но пък той е ушит от габардин - плат, какъвто от доста време дизайнерите почти не използват. Също тънко излиза и костюмът - 69 лв., но отново от габардин. Ризите на разпродажба за мъжете незнайно защо са обявени с "нова" цена от 24 лв., при положение че изобщо не става ясно каква е била старата. Впрочем модна риза на реномирана българска марка за силния пол върви между 22 и 32 лв., така че по-находчивите господа могат спокойно да си купят такава. Джакпота могат да ударят в един-единствен магазин, където има страхотни ризи, намалени от 22 лв. на 12 лв.

Виж, за дамите проблемът с евтиното пазаруване е нерешим на сто процента. В този сезон никой в Ловеч не обявява намаления и за ловчалийки единственото спасение е отстоящият на трийсетина километра Плевен. Всъщност търговците в люляковия град изобщо не са привърженици на каквито и да било отстъпки, що се отнася до облеклото. На пръстите на едната ръка могат да се преброят магазините, които понякога свалят цените, но те и без друго са толкова скъпи, че почти никой не се интересува от тях. Така че дамите от Ловеч по традиция пазаруват в Плевен, дори в София и Русе.

Промоция до 10 август е обявила верига хранителни магазини, видя още "BG Север". Най-голяма е отстъпката на нарязания свински котлет - 22%, и сега мръвката се продава за 6,50 лв. килото. Почитателите на светлото пиво могат да купят определена марка бира с 15 на сто намаление и двулитровата бутилка ще им излезе 2,19 лв. Пенсионерите се сдобиват с евтино кисело мляко по 49 ст. и въпреки ниското му качество, то свършва още в ранните сутрешни часове. Останалите намаления от 2 до 8 процента не представляват интерес.

За пръв път тази година заведение за бързо хранене обяви своя промоция, която, за разлика от повечето, е наистина изгодна и примамлива. В обедните часове там се предлагат супа и готвено ястие за общата сума от 2 лв. Невероятно, но факт, радват се ловчалии и с удоволствие се хранят там, защото пък е и вкусно. Всяко чудо за три дни, кръчмата е още сравнително нова и така си набира клиентите, после ще стане като навсякъде, коментират скептиците.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Чехли за 10 лева за всеки от МОЛ-а

 

Кремена КРУМОВА

Намалението във Велико Търново е повсеместно. На чехли, обувки и дрехи. Има го както в малките, така и в големите магазини, дори и в скъпия иначе МОЛ. Навсякъде от витрините "гледат" с големи цифри надписите: - 30%, - 50%, на места и до - 70%. Така в МОЛ-а, например, всеки може да си купи чехли за 10 лв. Причината за ниските цени е ясна - нужно е да се освободи място за есенната колекция, затова лятната трябва да се продаде. Тъй като цените са завишени в началото на сезона, следва жестът към клиента - да се намали стоката в края на лятото. И по-предвидливият великотърновец, който не държи на модата, тръгва на пазар с голямата торба да подготви следващото лято, или да обнови скъсаните чехли от това.

Масово великотърновецът се радва, когато продавачите в магазините за обувки и дрехите сложат на витрините надписи за намаление. "На мъжа ми му харесва тази идея, която ми даде една приятелка - да пазаруваме, когато дойде намалението. Ето, взех си миналата седмица обувки за 13 лева. Намалени са от 30 лв. И на децата взехме хубави. Така пазарувам и през ранната пролет. Купувам ботуши за 40 лв., които са стрували 120 лв., хвали се жена, която втора година пазарува по този начин и зимни, и летни обувки. И продължава: "Дори и раници на децата за училище така пазарувам. Миналата година през юни - юли ги купих изгодно. От 30 лв. бяха намалени на 21 лв. Вече втора година детето си я носи без да се скъса, за разлика от китайските, които са също 20 лв., а издържат само един срок. Според нея обаче лятното намаление не може да облагодетелства с дрехи и обувки единствено децата, които растат и през следващото лято купеното на промоция няма да им става.

Цените смъкват дори магазините, които предлагат качествени стоки, показа репортерска проверка. Така например известна марка шоп за дрехи пуска подобие на ваучери за 200 лв. Намалението е 50%. Клиентът плаща само 100 лв., а може да напазарува за цялото си семейство дрехи за 200 лв. Българската пестеливост не подминава и великотърновеца. Той взема на голямото дете тениска, макар и по-скъпа, която като му омалее, ще използва за по-малкото.

Определено, дойде ли събота и неделя, старата столица се изпълва с хора от близо и далеч, от страната и чужбина. Няма магазин на централната улица в града, който да не посреща клиентите си с "добре дошли и да не насочи вниманието им към желаната стока. Така трогнат и от отношението, и от намалението, клиентът мери, харесва и купува по два - три чифта летни чехли за 50 - 60 лв. На места обувките са в комплект - два чифта, като вторият е на половин цена. В шоп с немски преоценени стоки по главната улица в града от скоро са пуснали с намаление дори домашни технически пособия.