ТЕМА


 

 Детският труд

 

Непълнолетни изкарват пари по барове и кръчми

 

От проверките на инспекторите гърмят предимно собственици на питейни заведения

 

В България детският труд реално съществува и има условия да се разпростира, твърдят експерти. Най-тежките му форми се срещат по-често в домашното стопанство и в сивата икономика. Причините за заетостта на малчуганите са ясни - бедността на семейството, родители, които по една или друга причина са останали извън пазара на труда, отпадане от образователната система, та дори етническите обичаи или семейните традиции. Ниското заплащане пък е основният фактор, провокиращ интереса на работодателите към труда на непълнолетните. Във всички случаи те получават по-малко пари, дори понякога да извършват същата по обем и сложност работа като възрастните.

Според единственото национално изследване в България за детски труд, направено през 2000 г., от около 1 милион и 294 хиляди деца на възраст от 7 до 17 години икономически активни са 83 000 малчугани или 6,4%. Работещите деца са предимно в частния сектор - 98,5 на сто. Данните от изследването сочат, че заетите непълнолетни в домашното стопанство са 32,3%, занимаващите се с домакински труд са 41,8 процента.

В световен мащаб се констатира намаляване на експлоатацията на детския труд. Броят на малчуганите на възраст между 5 и 14 години, които работят, е намалял с 10% между 2000 и 2004 г., показва доклад на Международната организация на труда. Тенденцията се наблюдава най-вече при тежките и опасни форми на труд. Все още в Африка има най-голям процент заети в различни дейности непълнолетни - 26% от всички деца или 50 милиона. Следват Азия и Тихоокеанският регион с 19%, или 122 милиона от децата на възраст между 5 и 14 години. Най-голям напредък отбелязват Южна Америка и Карибите, където броят на малчуганите, които работят, се е понижил с две трети - от 17 млн. на 5,7 милиона.

Екипно журналистическо проучване

на вестник "BG Север" в Северна България показа,че масово непъл-нолетните се впускат да работят през лятото. Въпреки разгласата, че трудови експерти тръгват да проверяват нелоялни работодатели, за по-малко от месец (кампанията стартира на 3 юли) са констатирани редица нарушения в тази област. Почти навсякъде са засечени да се трудят непълнолетни без разрешение, предимно по барове и кръчми.

От март 2004 г. наемането на работа на младежи до 18-годишна възраст без разрешение на инспекцията по труда е обявено за престъпление. Санкцията е лишаване от свобода до шест месеца и глоба от 500 до 1 000 лв., ако децата са между 16 и 18 години, и лишаване от свобода за една година и глоба от 1 000 до 3 000 лв., ако са под тази възраст. Разрешението за наемане на работа на непълнолетен се издава от Областната инспекция по труда. Съществува споразумение между Главна инспекция по труда и Върховна административна прокуратура в случай, че се установи нарушение, да се сигнализира не само съответната районна прокуратура, но и ВАП.

Плевенският бар

"Текила"

"изгърмя"

още в началото. Един от трите съставени акта по чл. 303 от Кодекса на труда, регламентиращ приемането на работа на непълнолетни без съответното разрешение, е именно там. При проверка на инспекторите се оказало, че зад бар-плота стои непълнолетно момиче. По-късно собствениците на питейното заведение твърдели, че девойчето било познато и дошло да пие кафе, а проверяващите го засекли съвсем случайно в тази му роля, тъй като на бармана му се наложило да излезе за малко. Подобен е случаят и в кафене в Червен бряг, собственост на ЕТ "Иван Иванчовски".

350 нарушения на трудовото законодателство, на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и др. са констатирали инспекторите, докато са проверявали и наемането на работа на непълнолетни, казват от ОИТ - Плевен. До 31 август 2006 г., когато ще приключи кампанията, са планирани за проверка 70 фирми в различните сектори, но те ще бъдат много повече, уверява директорът на ОИТ - Плевен, Драгомир Ванков. От началото на годината са издадени близо 80 разрешителни на деца, отказано е само едно. Момчето е искало да работи на автомивка, но е било с епилепсия.

Много ученички, ненавършили 18 години, изкарват добри пари като танцьорки в нощни заведения, установи проверка на "BG Север". Голяма част от тях не работят само през лятото, а през цялата учебна година.

В Ловеч над 50%

от издадените

разрешителни

за работа на непълнолетни деца са за ресторанти. Това съобщи и. д. директор на Областна дирекция "Инспекция по труда" Георги Терзийски. От началото на годината са постъпили 94 искания от работодатели от Ловешка област за издаване на разрешения за работа на непълнолетни. 10 от тях са били отхвърлени, тъй като длъжността не е била подходяща за деца. Става дума за работа в хладилници за охлаждане на плодове и зеленчуци, сушилни и др. Един работодател пък дори поискал малолетно дете (под 14-годишна възраст) да бъде сервитьор в ресторанта му. По-голяма част от исканията за разрешения постъпват по време на лятната ваканция на учениците - от 15 юни докъм 20 юли. Децата основно са заети в заведения - над половината от тях. Особен ръст обаче се наблюдава в отрасъла селско стопанство, коментира Терзийски. Непълнолетните биват наемани в повечето случаи от селските кооперации, но по прибирането на реколтата искания идват и от частни земеделски стопани.

От началото на годината досега инспекторите са констатирали 4 случая на наемане на деца над 16 години без разрешение. Нарушенията са извършили двама бизнесмени от отрасъла "Ресторантьорство и хотелиерство" - единият в Ловеч, другият в тетевенското курортно село Рибарица. На работодателите са съставени актове. Уведомени са и съответните районни прокуратури. Тази година исканията от страна на работодателите са повече спрямо минали години. За това съществен принос имат и местните инспектори, които през юни провели разяснителни кампании в четири средни училища в Ловеч и децата били запознати с условията на полагане на труд.

Над 80 деца от

Габровска област

са получили официално разрешително от Областната инспекция по труда. Желаещите да работят се увеличават. Ежедневно в инспекцията получавали най-малко по пет молби. За да бъде допуснато обаче едно дете да започне работа, процедурата е доста строга и включва издаването на редица документи. Най-важното условие обаче е, малчуганът да има навършени 16 години. След това се минава на задължителен медицински преглед от лекарска комисия, която излиза със становище дали детето е годно за работа. В последствие се изисква мотивационно писмо и трудова характеристика от евентуалния работодател. Цялата документация се внася в Областната инспекция по труда. Ако тя прецени, че детето може да работи и посочената от работодателя работа отговаря на законовите изисквания, се получава разрешителното.

Причината тийнейджъри да търсят работа е, че програмите за младите хора не са достатъчно атрактивни и за да не скучаят, те предпочитат да се занимават с нещо, от което да изкарват пари, особено по време на лятната ваканция. В осмислянето на свободното време през лятото и полагането на труд няма лошо, стига да се спазват изискванията от страна на работодателите и да имат нужното разрешително. От началото на годината досега на територията на Габровска област не са констатирани нарушения за погазване на детските права и груба експлоатация на труда на непълнолетни.

Областната

инспекция

по труда

в Монтана

е издала разрешителни за наемане на работа на 55 непълнолетни. Те се трудят през ваканцията в 26 фирми. Всяка от тях вече е проверена дали се спазват условията за наемане на деца, няма фрапантни нарушения, съобщиха от трудовата инспекция. ОИТ в Монтана проверява също магазини за хранителни стоки, земеделски стопанства, автомивки, бензиностанции, кафенета и хотели, в които е възможно да има нелегално наемане на непълнолетни на работа. Проверките ще продължат до края на август. От инспекцията отказаха информация преди този срок да е изтекъл.

Публична тайна е, че в Монтанско през лятото много деца работят с родителите си по полето, други помагат на бащите си в строителството, трети продават в семейни магазинчета. Някои от малчуганите дори въртят мотики на лозето, млатят с кирки и лопати в полето. Най-много експлоатират детския труд ромите, които разчитат децата им да търсят старо желязо по сметища и дворове, да просят по улиците, да крадат, тъй като под 14 години наказания за това не се налагат.

Наемането на непълнолетни на работа вече е криминализирано. Това може да става само с разрешение на областните инспекции по труда. Забранено е децата да работят повече от 7 часа в денонощие, да полагат извънреден труд и да остават на работните места след 20 часа вечер.

Във Враца

две момичета

на 16 години,

наети за сервитьорки в заведения в Оряхово, работят без трудов договор и без разрешителни, съобщи за в. "BG Север" директорът на Областната инспекция по труда (ОИТ) инж. Кирил Христов. Проверка на инспектори удостоверила, че момичето в "Капанчетата" работи цял ден срещу 5 лв. по устна договорка със собственика на заведението. Инспекторите са му съставили акт за административно нарушение, а материалите по случая ще бъдат предадени на прокуратурата. При първо нарушение се налага глоба от 500 до 1 000 лв. и до 6 месеца наказателна отговорност на работодателя. Ако прокуратурата прецени, че има нарушение на Наказателния кодекс, работодателят може да влезе в затвора, уточни инж. Христов.

Подобен случай е установен и в градския ресторант на Оряхово. От проверяващите е успял да се измъкне собственикът на ресторанта в Ловния дом в града, който вероятно е бил предупреден за акцията.

Статистиката показва, че всяка година броят на работещите деца, предимно ученици, в разгара на лятото се увеличава. До 20 юли от инспекцията по труда във Враца са издадени 126 разрешителни при 56 миналата година. Те са предимно за сервитьори, бармани, озеленители, в сферата на услугите и дребната търговия - продажба на сладолед, царевица и други дейности. На трима работодатели са отказани разрешителни, защото са пожелали да наемат деца за строителни обекти, което е свързано с тежък физически труд. Абсолютно е забранена за деца работа, която ги излага на прекалено високи или ниски температури, шум, вибрации, токсични и биоактивни вещества.

Работодателите или децата, които искат да започнат работа, понякога се опитват да избегнат тази задължителна процедура по няколко причини - ако не отговарят на законовите изисквания за детски труд и ако искат да си спестят изненадващите проверки на инспекторите по труда или плащането на осигуровки. Някои твърдят, че тя е прекалено тромава и им отнема време, посочи инж. Христов. Директорът на ОИТ допълни, че официални сигнали за експлоатация на детски труд не са постъпвали в инспекцията, но по телефона или по други пътища има информация, че деца работят в частни фирми, по селскостопански дейности и по някои строителни обекти без разрешителни цял ден и до късните вечерни часове.

ОИТ - Велико

Търново, е дала

на прокуратурата

пет случая с работодатели, които използват труда на непълнолетни. Това са момичета под 18 години, наети като сервитьорки и барманки в питейни заведения, а шефовете им нямали нужните разрешителни. Повечето от момичетата, най-вероятно подучени от работодателите, напускали обекта при проверката на трудовите инспектори. Така е по-трудно да се състави акт, коментират експертите от ОИТ - Велико Търново. През юли и август текат проверките на трудовата инспекция за наличието на непълнолетни лица в предприятия от икономическия сектор на територията на областта. От началото на годината до сега местната дирекция е издала 105 разрешителни за работа на непълнолетни от 111 поискани. Според анализа на експертите в по-голямата си степен трудът на ненавършилите 18 години има сезонен характер и е свързан с изпълнението на ниско квалифицирани дейности. Характерна особеност е, че в някои предприятия работодателите се подпомагат от техните деца, най-вече в търговията на дребно, общественото хранене и др. Не са регистрирани фрапиращи случаи за работа на деца под 15 годишна възраст.