СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 29 (5 - 11 септември 2014 г.)


 

 

Сагата кой ще седне на шефския стол в Историческия музей продължава

 

След поредното уволнение на Стефка Григорова пак ще има конкурс

 

Стефка Григорова

 

Част от колектива в РИМ по време на пресконференцията срещу Григорова, сн. авторът

 

Страницата подготви: Мая ПАСКОВA

За пореден път колективът на Регионалния исторически музей (РИМ) публично заяви, че не желае да работи с бившата директорка Стефка Григорова. Служителите се обединиха зад общата кауза след поредното уволнение на музейния шеф. С решение от 24 юли на Върховния касационен съд (ВКС) на 20 август Стефка Григорова бе възстановена на длъжността директор на РИМ - Плевен.

Пет дни след това тя бе отново отстранена от поста с мотив, че договорът й е изтекъл. За временно изпълняващ длъжността беше назначена Нели Дакова.

Дакова обясни, че договорът на Григорова е сключен за мандат от 3 години и последващите промени в текстовете на законите, с които мандатът на директорите на музеите става 5 г., не го касае. Според нея, допълнителното споразумение за удължаване на този срок е незаконно. Дакова съобщи, че обезщетението, което музеят трябва да изплати на Григорова, е в размер на 13 271,75 лв.

Позицията ни е принципна и тя касае стила и метода на работа в институцията, в това се изразява силата на колектива, заяви археологът Владимир Найденов. Музейните работници отново се обединяват зад твърденията си, че Стефка Григорова не трябва да заема този пост заради авторитарно и еднолично ръководство, създаване на интриги в колектива, безотговорност към материалната база, нецелесъобразно харчене и злоупотреба с обществени средства, психически тормоз и т. н. "Не уволнението й е политическо, а назначението й по времето на кмета Найден Зеленогорски. Уволнението й е за некадърност, безстопанственост и злоупотреби", обобщи Стефан Андреев. Обидно е музеят да става известен като арена, а не като институт, съхраняващ културно-историческото богатство на Плевенския регион, допълни Татяна Филипова, връзки с обществеността в РИМ.

Надяваме се двегодишната сага вече да е приключила и да започнем да работим в спокойна творческа обстановка, обобщиха служителите в РИМ - Плевен.

"Третото ми уволнение като директор на РИМ не бе изненада за мен. Напротив, очаквах това да се случи още в деня на възстановяването ми. През тези работни дни прочетох достатъчно документи, които разкриха нелицеприятна картина на случващото се в музея, дали с участието на общината, или поради липса на контрол от там. Затова чрез вашата медия ще задам няколко въпроса, на които кметът Стойков и няколкото директори на музея през последните 2 години трябва да дадат отговори", беше отговорът на Григорова. Въпросите й са: Защо за 2014 г. РИМ няма щатно разписание? Защо към 01.08.2014 г. РИМ разполага само с 2 028 лв. до края на годината за ТЕЦ, ел. енергия и вода? Как е правен бюджетът на музея и кой го е одобрил? Кой е контролирал разходването на държавните пари? Защо РИМ плаща от държавната субсидия издръжката за нощна охрана на крепостта "Сторгозия", която е общинска собственост? Защо няма становище на музейните специалисти относно състоянието на крепостта "Сторгозия"? Защо без основание на няколко човека в музея се плаща допълнително за измислени дейности? Как общината контролира и одобрява този разход? Защо в момента в античния град Улпия Ескус се правят археологически разкопки, без да е депозирано в музея и в МВР разрешително за разкопки? Защо на 5 септември общината осигурява за своя сметка посещение на археологическите разкопки в с. Рибен, при положение, че те са в друга община, която осигурява част от финансирането им? Защо в музея не е направена проверка на нумизматичния фонд, след като по ЗКН това трябваше да стане преди 2 години? Защо по-малко от година след ремонта на музея корнизите продължават да се рушат и покривът да тече? "В заключение питам: Защо пресконференцията се прави в мое отсъствие и защо никой не каза позицията си на 20 август, когато започнах работа и с наличния състав бяхме заедно? Нека новият стар и. д. директор чете Кодекса на труда и разбере, че служителите не избират директора и на който не му харесва напуска. Достойните хора отстояват принципите си и не изпълняват поръчките на кмета, заради временен пост. Защото и кметът е временно кмет, но резилът остава", допълва Григорова.

Относно обвиненията в безстопанственост и злоупотреба със средства, тя припомни, че още преди две години Апелативният съд във Велико Търново се произнася, че такива не са установени при проведената проверка от Окръжна прокуратура - Плевен.

Междувременно беше обявен нов конкурс за директор на РИМ.

След поредното връщане от съда на Стефка Григорова на поста й директор на РИМ и последвалото ново уволнение, избраният преди няколко месеца с конкурс Владимир Найденов автоматично изгуби правото си да бъде директор на културния институт.

Стефка Григорова в момента обжалва поредното си уволнение. Ако новият директор бъде избран преди и последната съдебна инстанция да се изкаже по казуса, вероятността сагата да продължи с ново повторение е твърде голяма.


 

Лауреатски дни Катя Попова - 4 концерта, 4 чуждестранни изпълнители, 42 000 лева

 

След две седмици в Плевен ще се проведе 29-ото издание на Лауреатски дни "Катя Попова". Откриването е на 23 септември в театъра, закриването - пак там на 26 септември. Между двата концерта, в които ще вземе участие Плевенска филхармония, ще има два камерни, които ще се състоят в зала "Катя Попова". От сайта на фестивала http://www.katyapopova.org/ става ясно, че в това издание на международния музикален фестивал ще вземат участие 13 солисти. Биографиите им не са качени (още), за да разберем на кои престижни конкурси са лауреати от последните 2 години. Но разбираме, че международното участие е доста скромно - 4 солисти от Белгия, Сърбия и Украйна.

За по-голям контраст в анонса е отбелязано, че "в годините на провеждане на фестивала със свои артисти са били представени повече от двадесет държави. Голяма част от тях в момента гастролират на най-големите сцени по света".

Тази година ХХIХ Лауреатски дни "Катя Попова" ще бъдат посветени на 90-ата годишнина от рождението на патрона на фестивала - голямата българска певица Катя Попова. В рамките на събитието ще бъдат организирани ретроспективна фотоизложба и конкурс за най-добра фотография от фестивалните дни, разбираме още от сайта на фестивала.

Солистите и програмата подробно ще представим, когато организаторите благоволят да ги направят публично достояние. За втори път обществената поръчка спечели Мартин Кърнолски, едноличен собственик на "НеоАртЗона" ЕООД. През 2012 г. в престижния до преди години форум той събра предимно плевенски участници. Мащабната му рекламна кампания включваше календар с участниците, изложба със снимки от концертите и дискусия по проблемите на културата. Пресконференция за намеренията си даде първо в София, а после в Плевен. За разлика от 2012 г., когато обществената поръчка беше за 25 000 лв., сега сумата е почти двойна - до 41 666,67 лв. без ДДС. Плевенската фирма "Леге Артис" ЕООД, която му беше конкурент, не успя да се пребори за организатор. Условията на обществената поръчка са спазени технически педантично - както периодът за провеждане, така и минималният брой концертни вечери. Въпреки че Лауреатски дни през септември никога не е имало, твърдят плевенчани. А дали четири концерта струват по 10 000 лв. единия, откъдето и да идват солистите, е още по-важният въпрос. Надяваме се възложителят - община Плевен, да проследи стриктно разходването на средствата. И да обмисли добре дали обществена поръчка за организиране на фестивал, който е бил лицето на Плевен, е най-удачният вариант.


 

Слава строители - Кайлъка разказва за ген. Винаров и създаването на парка

 

 

Отляво на дясно: о.з. полковник Любен Николов, о.з. полк. Ванко Халачев, Елена Радева, сн. авторът

Книга, в която е събрана историята на построяването на парк "Кайлъка", беше представена през седмицата във Военния клуб в Плевен. Идеята да се разкаже за делото на генерал Иван Винаров и създаването на парк "Кайлъка", започнало преди 68 години, е на Дружество "Иван Винаров" към Общинската организация на СОСЗР - Плевен. Изданието представи о. з. полк. Ванко Халачев - председател на Общинската организация на СОСЗР, а подробности за начина на събиране, подбор и представяне на информацията разказа редакторът о. з. полк. Любен Николов. Специален гост на срещата беше племенницата на генерал Винаров - Елена Радева. В залата присъстваха много от участниците в строителството на парка, спомените на някои от тях присъстват на страниците на книгата.

"Слава строители - Кайлъка" съдържа публикации, спомени и разкази на и за строителите на уникалния природен парк. Първото издание се появява през април и се разпространява безплатно. Екземпляри вече са притежание на плевенчани, които са далеч от родния град - в Русия, САЩ, Англия, Испания, Германия, Финландия.

 


 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Войната на буквите"

Людмила Филипова

Годината е 927-ма. В мрачно подземие живее уродлив божий неверник, образован изгнаник, който ще разкаже тази история. История за призванието, което малцина щастливци откриват. За избора между любовта и обречеността пред дълга. За съкровена тайна, пазена в сърцето на велик народ. История за тайнствата на българската азбука и скритата в нея сила.

 

Тиктак

О. Хенри

Разказите в сборника излизат на български език за първи път. О. Хенри те разплаква и в следващия момент те съсипва от смях. Той е надарен с върховния дар на разказвач, с таланта на майстор едновременно на трагедията и на бурлеската, на комедията и на романтиката; притежава умението да проникне в тайнствата на обикновения живот и на чара на кухненското всекидневие; благословен е от нежното умение да ги съчетае със свръхестественото.

 

 

 


 

върни се в НАЧАЛО