СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 29 (5 - 11 септември 2014 г.)


 

 

Кнежа става център на текстилната и шивашката промишленост у нас

 

4 900 работни места обещава да разкрие пакистанецът Вакас Малик

 

Ангел АТАНАСОВ

До 5 години Кнежа ще стане център на текстилната и шивашката промишленост у нас. Бизнес проектът на пакистанеца Вакас Малик предвижда там да се построи огромен завод с 4 900 работни места. Предприятието ще е със затворен производствен цикъл - от тъкането на платовете до ушиването на готовите дрехи. Продукцията му ще се изнася и за Европейския съюз, и на азиатския пазар. Малик е регистрирал своя фирма у нас - "Аванстар България Текстайл Индъстриз", която в средата на август получи сертификат клас А от Агенцията за инвестиции.

Бизнесменът се е ангажирал да инвестира в бъдещия завод край Кнежа 55,1 млн. лв. Предвижда се след първата година в предприятието да бъдат назначени на работа около 1 000 души, а пълният капацитет да бъде достигнат на петата година. Проектът ще реши трайно проблема с безработицата в четири общини - Кнежа, Червен бряг, Бяла Слатина и Оряхово.

Преди половин година Вакас Малик обявил пред плевенската областна управа намеренията си да строи производствена мощност в региона и поискал да му предложат терен. Бивша животновъдна ферма върху държавен имот на изхода на Кнежа към Бяла Слатина се оказала най-подходяща. Тя е върху 170 дка земя, до нея има път, свързан с републиканската мрежа, електропровод и водопровод, а в близост минава и газопровод.

"Представители на инвеститора идваха на място, огледаха терена и го харесаха. После чрез областната управа са поискали държавата да им предостави този свой имот. Ще направим всичко необходимо, за да ускорим процедурите при нас по издаване на разрешителни, съгласуване на проектите и т. н." - поясни кметът на Кнежа Симеон Шарабански.

Малик живее в Германия и има статут на постоянно пребиваващ. Семейството му се е установило там преди доста години, когато той е бил още дете. Фирмата му "Аванстар" е един от големите производители на спортни и работни облекла в Европа, съобщи плевенският адвокат Красимир Данков, който е бил нает от бизнесмена да направи регистрацията на "Аванстар България".

Пакистанецът развил бизнеса си постепенно. Започнал от шивашки предприятия, а после създал и собствена търговска мрежа, в която продава продукцията си. Има свои представителства и производствени мощности в Дюселдорф и Барселона. И в Германия, и у нас фирмите му са регистрирани като ЕООД-та.

"От разговорите ми с него стана ясно, че той има намерение да инвестира и на други места в България. Но къде, в какви предприятия и кога - не знам", допълни адвокат Данков.

 

 

Поне до 1,20 лв. ще стигне цената на виненото грозде

 

Доц. Иван Пачев На традиционната изложба в ИЛВ бяха показани и три нови сорта грозде, сн.авторът

Веселина ИЛИЕВА

Годината е лоша за лозарите и заради това се очакват и по-високи цени на гроздето, прогнозира шефът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен доц. Иван Пачев. Според него винените сортове ще се търгуват между 80 ст. и 1,20 лв., а десертните - 1,50 - 2 лева. Вече в страната имало внос и на чуждо, по-евтино грозде, но то нямало вкусовите качества на нашето.

Въпреки лошата година, доц. Пачев твърди, че стопаните, които достатъчно са третирали лозите си, пак ще имат добри добиви. Проблемът бил предимно при тези, които не са използвали препарати. Той определи като сравнително добра и реколтата, която досега са събрали в ИЛВ. Средният добив от десертното грозде е 1 000 килограма от декар, а за виненото - 800 - 900 килограма. Институтът стопанисва 1 500 декара земя, от която 800 са с лозя. Половината от тях са винени. Над 2 000 сорта са лозовите насаждения на ИЛВ. Колекцията им е единствена не само на Балканския полуостров, а и в Европа.

Доц. Пачев сподели и за големия интерес към новите сортове, които предлага институтът. "Производителите по принцип предпочитат вносния посадъчен материал, защото е по-евтин от българския, но не е толкова качествен. Родният е съобразен с нашите географски ширини и особености.

 Повечето ни сортове са устойчиви на мана, с по-добри вкусови качества са и с по-голяма захарност", твърди още шефът на ИЛВ като допълва с добрата новина, че вече държавата дава и 20% субсидия за създаване на нови лозя.

На традиционната си изложба, която се проведе в края на миналата седмица, от ИЛВ се похвалиха с три нови сорта грозде - два винено и едно десертно. Те се отличават с едро зърно и страхотни вкусови качества.

 

 

Лимоните двойно по-скъпи, саламите поевтиняват

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Цените на основните хранителни стоки почти се запазват в края на лятото. Увеличенията или намаленията им са в рамките на 2 - 3% през август в сравнение с юли т. г. Големият спад на потребителското търсене на храни води до застоя в цените им, коментират търговци от Плевен.

Парадоксално е, че дори в сезона на компотите и туршиите, цените на захарта, солта, плодовете и зеленчуците спадат с около 2 - 3%. Ще припомним, че преди десетина години по време на кампанията те скачаха до 20% поради огромното търсене. Изключение има при лимоните, където цените се вдигнаха с над 100% през август и вече се продават по 6 лева за килограм. Спад от около 2% отбелязва на пазара брашното, а олиото леко е поскъпнало през август в сравнение с юли. Млеката запазват цените си в рамките на месец, но в сравнение със същия период на миналата години има леко поскъпване от порядъка на 3%, казват търговците.

Свинското и пилешкото месо са увеличили цените си съвсем слабо, с около 2%. Много ниско е потреблението на малотрайни колбаси и те са поевтинели с около 6 - 8% през август в сравнение с юли. За една година обаче месото и месните произведения са свалили около 10 - 15% от цените си, казват търговци. За същия период има поскъпване на зрелия фасул, ориза и яйцата средно с около 10%. В сравнение с август 2013 г. през тази година има сериозно поевтиняване на захарта, олиото и брашното. Това отново се дължи на ниското потребителско търсене, коментират търговци.

 

 

Очакват се добри добиви на слънчоглед и царевица

 

Светлана ЧАМОВА

Добри добиви на слънчоглед и царевица очакват тази година земеделските производители в Плевенско. Причината е най-вече в добрите метеорологични условия за тези култури за разлика от пшеницата и ечемика. Добивите при слънчогледа, който се жъне в момента, са в широки граници - от 180 до 350 кг от декар, информира Георги Милев, председател на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Плевенска област. Изкупните цени, предлагани от търговците, са 480 - 500 лв./тон. През цялата година цените са ниски, такива и ще останат, смята Милев. Слънчогледът не е борсова стока, на борсата се продава само сурово слънчогледово олио и това отваря широко вратите за спекула от страна на търговци и производители в България, коментира той. Аргументът му е, че при сегашната цена на олиото при 45 процента масленост слънчогледът би трябвало да струва доста повече - 650 - 680 лв./т. На практика обаче се съобразява с цената на другите маслодайни култури, които са борсови стоки - рапицата и соята. Тя обаче падна, като повлече и цената на слънчогледа, обясни Милев.

Масовата жътва при царевицата все още предстои. Очакванията са добрите стопани да получат добив 1 000 - 1 100 кг/дка, което е отличен резултат. Производителите още не говорят и за изкупната цена при тази култура, но прогнозите на специалистите са тя да е по-ниска от миналогодишната и да варира между 240 - 280 лв./т с възможен спад до 220 лв./т.

 

 

Между 200 и 300 лева излиза тазгодишният първокласник

 

 

Качествените неща са в книжарниците, сн. Веселина Илиева

Веселина ВАСИЛЕВА
Еми СТАЛЕВА

Между 200 и 300 лева трябва да заделят от семейния си бюджет родителите на първокласник тази година, пресметна "BG Север" след обиколка по плевенските книжарници и магазини. Варирането идва от това дали ще предпочетат по-евтин или по-скъп вариант на консумативите и дрехите му.

По-предвидливите са започнали с покупките още в началото на лятото. Много от началните учители тогава са направили първата родителска среща, на която са дали списък с първоначално необходимите неща за работата в клас на първолаците. А те са по 10 броя тетрадки с тесни и широки редове, цветни моливи, флумастри, блок за рисуване, водни бои, пластелин, ножичка, тефтерче, цветни и черни моливи. Всички тези неща на сносни цени излизат около трийсетина лева.

Родителите, които държат на качествените неща, пазаруват в книжарниците, твърди Милка Йовева - продавач-консултант от книжарници "ГРАММА". Но по думите й пикът на покупките ще е другата седмица, защото масово българинът чака последния момент за всичко. Най-педантични родителите са към раниците на първолаците. Препоръките на повечето учители са ученическите чанти да не са по-дълги от кръста на детето и задължително да са с твърд гръб, за да не се получава изкривявания в тази рискова възраст. Някои родители обаче са на мнение, че те са по-тежки и допълнително обременяват.

 "Правих си труда да ги тегля - без твърд гръб е 600 грама, с твърд гръб - килограм. Няма смисъл, нали и без това ще ги водим и ще ги вземаме от училище", твърди майка на първокласник от НУ "Патриарх Евтимий". Освен в теглото, разликата е и в цената.

Въпреки че учебниците за първи клас са безплатни, има и платени помагала, които струват около 20 лева. Толкова е цената и на учебника по английски език, който също се заплаща.

Хит тази година са тетрадките с ликовете на наши възрожденци. На корицата е снимката на автора, а на гърба - цитат от негово произведение. Проблемът за повечето родители обаче е, че те са двойно по-скъпи от обикновените и затова по думите на продавачите не се котират много.

Не малко пари се отделят и за тоалета на децата в трепетния първи учебен ден. Доколко да бъде официален зависи от избора на родителите. Повечето предпочитат по-практични дрехи, които детето може да износи и след това, казват местни продавач-консултанти. Примерно риза, панталон и обувки излизат около 80 лева. Но има и родители с по-големи възможности и амбиции, които купуват скъпи и бутикови неща.

Освен официално облекло, за часовете по физическо първокласниците се нуждаят от спортен екип, който излиза около 40 - 50 лв.

Редом с дрехите и консумативите, повечето от родителите са били помолени от учителите на бъдещите първокласници да дарят средства за освежаване на класната стая. Тези суми също варират между 20 и 50 лв.

Резултатът от сборуването на изброените разходи показва, че помощта, която държавата е предвидила за първокласниците - 250 лева, е напълно достатъчна за "обзавеждането" на малчуганите. Проблемът обаче е там, че тези пари получават само отделни семейства, които отговарят на определени критерии.

Около 300 - 350 лева излиза и подготовката на ученик, който не е първокласник. Това са парите, които е нужно да се заделят само за учебните пособия и помощната литература. През тази година помощната литература е поскъпнала с 15 - 20%, казват от книжарниците. Горе-долу толкова са скочили цените на тетрадките и другите пособия в сравнение с миналата година. Учебниците от VIII до XII клас са средно 10 - 15 лева единият. Пълен комплект учебници излиза около 150 до 180 лева. Най-скъпи са помагалата по езиците, в някои гимназии те струват от 300 до 400 лева в зависимост от програмите, по които се работи.

 

върни се в НАЧАЛО