СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 29 (5 - 11 септемри 2014 г.)


 

Георги Първанов:

 

Санкциите спрямо Русия трябва да се преустановят, те са вредни

 

Плевен бе домакин на дискусия с участието на проф. Пантев и Тома Томов

 

 

Местата в зала “Гена Димитрова” се оказаха недостатъчни, мнозина слушаха дебата в озвучения коридор, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Дискусия на тема "Отношенията България - Русия" се проведе тази седмица в зала "Гена Димитрова" в Плевен. В нея участваха лидерът на АБВ и президент на България (2002 - 2012) Георги Първанов, зам.-председателят на партията Румен Петков, историкът проф. Андрей Пантев, журналистът Тома Томов, проф. д-р Григор Горчев, областният координатор на АБВ Цветан Антов, много граждани.

Санкциите спрямо Русия трябва да се преустановят, защото са вредни за България, бе категоричен Георги Първанов. На нас българите не ни приляга да сме ястребите на Европа по отношение на Русия, бяха неговите думи. Като пример за разумна позиция в рамките на Евросъюза бе дадена Словакия. Първанов посочи парадокса при управляващите, които вместо да се стремят към руски инвестиции и съвместни предприятия, са стигнали до там, че да се радват на малките загуби за страната ни от санкциите. А от тези санкции големият печеливш е не друг, а Турция - тя няма проблем да ползва руски ядрени реактори, може да изнася плодове и зеленчуци в Русия. Тъкмо обратното се случва с България, която непрекъснато стеснява своето пространство, включително и пространството на българо-руските културни връзки, подчерта президентът. А е възможно в рамките на активното членство в ЕС да правим балансирана политика и от това да печелим, убеден е Георги Първанов. "Сега сме зле и с едните, и с другите - в Брюксел сме универсалните виновници за всичко, а в Москва ни гледат под вежди", бяха думите му.

Той прогнозира, че в бъдеще обаче Европа много по-бързо ще оправи отношенията си с Русия, отколкото ние. Да предизвикаме позиция, която да отговаря на обществените настроения - така Първанов формулира целта на дискусията. Той припомни, че подобни отношения на хилядолетно родство и културни прониквания в двете посоки през различните периоди, каквито са между България и Русия, са уникални за Европа.Първанов сподели и недоумението си от речта на настоящия президент Плевнелиев по време на националния празник, от която не станало ясно от кого сме освободени и кой го е извършил. Лидерът на АБВ не случайно нарече министър Велизар Шаламанов "министър на войната", след като в документа "Визия 2020" той въведе тази дума с констатацията, че България била в информационна война с Русия.

Днес отношението ни към Русия е въпрос на лично и колективно достойнство, заяви от своя страна историкът проф. Андрей Пантев. Той направи историческа панорама на българо-руските връзки, припомни, че Русия е обект на трудно разбираема враждебност от останалия свят, независимо дали е била царска или комунистическа държава. Проф. Пантев заяви, че целта на дискусията в Плевен е не тези отношения да бъдат "потопени в захарен сироп, а за противопоставяне на бруталната им деформация в част от българската общественост в момента."

Политиката на конфликт между САЩ и Русия журналистът Тома Томов квалифицира като трагична грешка и определи настоящия момент като навлизане в нова студена война. Ако Путин сега даде Украйна, ще трябва след това да даде Крим, а после идва и Москва, заяви в геополитическия си анализ той. Големите световни издания водят пропагандна война срещу Русия, а образът на Путин се демонизира, каза още Томов. Според него е уникален фактът, че Путин се е одързостил да не приеме световното господство на САЩ и да строи модел, различен от англосаксонския, който доминира в света. Факт е, че Путин е голям лидер, макар да е налице неизбежната умора от 15 години управление, докато повечето съвременни световни, включително и европейски лидери, са пигмеи и джуджета, заяви Томов. Американците направиха историческа грешка , като решиха да придвижат НАТО на изток в територията на влияние на Русия без нейно съгласие, смята още известният журналист, дългогодишен анализатор на световната политика.

По време на последвалата пресконференция Румен Петков даде два красноречиви примера за неадекватното отношение на предходното правителство към Русия. През септември миналата година Георги Първанов е договорил с Москва българските стоки да минават на "зелен семафор" за Русия - с възможно най-малко административни формалности. От руската столица два пъти са търсили контакт с шефа на българските митници - тогава Кирил Желев, за да се реализира това, но са срещнали пълно мълчание. Вторият пример е закриването на българското представителство на МВР в Москва от министър Йовчев. А чрез него страната ни при заявен интерес е получавала информация за трафика на хора, пари и дори наркотици.

Дискусията премина при голям интерес, залата бе препълнена от хора, желаещи да чуят мнения извън обичайния хор, изказани от авторитетни личности.


 

Румен Петков:

 

АЕЦ “Белене” е кауза, а не предизборен фишек

 

С жителите на града се срещнаха още Цветан Антов и Дора Леонова, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Аз ще се запиша да членувам в беленската организация на АБВ, защото смятам, че вие заслужавате подкрепа - морална подкрепа и възможност за ясен избор. Това заяви на среща с жителите на Белене зам.-председателят на АБВ Румен Петков. С жителите на града се срещнаха още Цветан Антов и Дора Леонова. "АЕЦ "Белене" е кауза, а не предизборен фишек. Реалността в България без изграждането на АЕЦ "Белене" е мрачна. Първо - заради цената на тока. Второ - заради заетостта. АЕЦ "Белене" може да бъде проектът на века за България", категоричен е Петков. Той напомни, че при активното строителство на площадката ще бъдат разкрити хиляди работни места, както и че има заявен инвеститорски интерес към Втора атомна. "Сигурен съм, че Румен Гечев ще ви говори за строителството на АЕЦ "Белене". Защо тогава не свалиха мораториума в парламента и защо не предприеха мерки за рестартирането на проекта? Вероятно и ГЕРБ ще говорят за строителството на централата. Защо тогава Борисов нарече Втора атомна "гьол"? За АБВ АЕЦ "Белене" е приоритет и ние няма да отстъпим от него. Ако искаме в Централна Северна България да има живот, АЕЦ "Белене" трябва да се строи", категоричен е Румен Петков. Пред жителите на крайдунавския град той заяви още, че за Плевен и региона е от изключителна важност трасето на автомагистрала "Хемус" да не бъде премествано.

По-късно на среща с жителите на Пордим Румен Петков заяви, че АБВ е ЗА изграждането на Южен поток, но не и на цената, която набъбна с половин милион за шест месеца. Изключително важно е на 5 октомври да гласуваме с разум, заяви Петков.


 

Цветан Антов дари екипи на футболния отбор на Муселиево

 

сн. Поля Томова

Областният координатор на АБВ Цветан Антов дари футболни екипи на отбора на село Муселиево. "Масовият спорт има нужда от подкрепа така, както и професионалният. Хубаво е, когато хората от малките населени места търсят начини, за да запазят своите отбори", заяви Антов.

Той бе гост на празника на селото. “BG Север”

 


 

25 партии и коалиции са се регистрирали в РИК

 

Веселина ИЛИЕВА

25 партии и коалиции са се регистрирали в Районната избирателна комисия (РИК) - Плевен, до 2 септември, когато беше и крайният срок.. Това съобщи в сряда председателят на комисията Кръстьо Крачунов.

Особеното тази година е, че няма регистрирани инициативни комитети, което означава и че няма шанс да имаме независими депутати.

Водачите на листи на по-големите партии с плевенски корен са Цецка Цачева от ГЕРБ, Найден Зеленогорски от Реформато

рите, Румен Петков от коалиция АБВ и може да прибавим и Румен Гечев от "БСП - Лява България", който е от Червен бряг, каза още шефът на РИК - Плевен.

В момента тече назначаването на секционните комисии. Крайният срок за това е 9 септември.

Крачунов припомни, че до 14 дни преди изборите могат да се правят корекции в избирателните списъци. Такъв е срокът и за издаване на удостоверения за гласуване по настоящ адрес.

Позиция

От 10 на 22-ма или повече от два пъти се увеличава и броят на програмистите, които ще обработват протоколите в изборната нощ. Това се прави с цел по-бързо набиране на данните от гласуването.


 

Позиция

 

 

Само промяната на закона няма да намали ПТП

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Дано промените в Наказателния кодекс (НК), които постигат завишаване на наказанията и глобите за пияните шофьори и на тези без книжки да стреснат джигитите по пътищата. Но не мисля, че по-строгите санкции ще повлияят на реалната ситуация и ще доведат до постигане на крайната цел - намаляване на ПТП в страната. Да си въобразяваме, че като постоянно променяме законодателството и то едностранно, разбира се, а не в съвкупност от промени във всички нормативни актове, които касаят проблема, е все едно да наливаме вода в потъващ кораб. И в досегашния закон имаше възможност прегрешилите по пътищата, предизвикали телесни повреди и смърт, да бъдат наказвани със затвор, като тази рамка беше доста широка. Дори когато положението стана ужасяващо и всеки ден по пътищата гинеха по 5 - 6 човека минимум (да не говорим за броя на ранените), то в съда виновниците пак получаваха условни присъди. Статистиката показва, че само в Плевенско около 80% от извършителите се отървават с условни присъди. Останалите 20% пък отиват за година - две в общежития от затворнически тип. Прилагането на закона с нужната строгост е по-скоро изключение, а не практика. Фрапантен е фактът, че джигитите с условни присъди в момента на изтърпяване на това леко наказание отново сядат зад волана и газят наред. Не ги спира нито съвестта им, нито законът. Да не говорим и за вече създадената практика - извършителите на ПТП да не бъдат арестувани веднага, а спокойно да чакат някаква призовка за евентуално дело у дома си.

Най-елементарният подход в борбата за постигане на ефективност по безопасността на пътя е да разглеждаме всяко ПТП само като конфликт между извършители и пострадали. Темата е много широка, обхваща съвкупност от проблеми в обществото ни. Те започват още с обучението на водачите, чието качество спада постоянно. Да не говорим, че вече стана масова практика, особено по селата, децата да бъдат обучавани за шофьори от бащите си. После им се дава семейният автомобил и така те си бръмчат години наред. Докато се случи непоправимото. Тогава таткото тръгва да "се внася" тук и там, че да отърве синчето си от затвора. А при наличието на корумпирани служители и магистрати навсякъде, "младши" обикновено се разминава с решетките.

Отделно от това за всички е видно, че пътната ни инфраструктура е в окаяно състояние. Има участъци, които условно наричаме "места - убийци". Само в Плевенско те са десетки. Край тях тихо почиват костите на загинали на пътя хора. И това се знае от всички, но въпреки това години наред никой не си е мръднал пръста да направи ремонт и да поправи пътя. А това със сигурност ще предотврати бъдещи ПТП и ще спаси човешки животи.

Вина за касапницата по пътищата имаме всички. Съпругата, която дава ключовете за колата на мъжа си, изпил преди това две - три питиета, е съучастник в престъпление. Все още у нас няма практика гражданите да сигнализират на пътните полицаи, когато видят нередности. А по този начин биха предотвратили ПТП. Вина имат и медиите, които се надпреварват да пускат голи информации за поредното ПТП. Или да говорят надълго и широко за трагедията на пострадалите. Без да правят анализи за ситуацията по пътищата и да посочват причините за ПТП. А от страна на компетентните органи само се правят статистики, пишат се доклади и в повечето случаи не се действа активно за подобряване на ситуацията с безопасността на пътя.

Превенцията за недопускане на ПТП е по-важна от промените в закона. Още повече, когато политиците ги правят формално, за да извличат добри дивиденти преди избори. Защото открай време не живеем в нормално общество, където страхът от закона става спирачка пред бъдещите престъпления.

 


 

 

върни се в НАЧАЛО