СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 29 (5 - 11 септември 2014 г.)


 

Собственици още чакат земите си в района на Мъртвата долина

 

Абсурди в законодателството и административни пречки спират процеса

 

Площи, които могат да бъдат превърнати в градини, пустеят, сн. архив

Емилия КАРАБУЛЕВА

Граждани продължават да питат - кога най-сетне ще бъдат въведени във владение ползвателите, които са станали вече собственици на земи в Мъртвата долина. Това касае и старите собственици с възстановени права. Проблемът датира от десетилетия, дори с възстановено право на собственост хората не могат да си получат земите. В същото време хиляди декари площи, които могат да бъдат превърнати в градини, пустеят. Ще припомним, че хората дълги години водиха битки за изготвянето на читав кадастър. Още преди 5 - 6 години от земеделската служба в община Плевен им обясняваха, че няма пари. След време пък парите бяха дошли, но тогава пречката бе в намирането на фирма, която да изготви кадастъра. Хората чакат вече 15 - 20 години, дори в някои случаи преките наследници на земята са починали, а техните деца и внуци още водят битка да си получат имотите. "Вече десетина години ходим по дела за да си получим земите, но нито законът, нито магистратите са на наша страна. Да не говорим за чиновниците от общината... Парадоксалното е това, че дори тези плевенчани, които получиха права на собственост, все още не са и помирисвали земята си", коментира Велизар Георгиев. Неговото дело е едно от стотиците други, които в момента се разглеждат от съда в Плевен.

Проблемът според специалисти по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) е в прословутия параграф 4 от преходните и заключителните разпоредби.

С него се прекратява правото на ползване на земеделските земи с актове на Министерски съвет, президиума на Народното събрание и др.Става въпрос за земите, които уж бяха подарявани за ползване на гражданите, а всъщност са отнети по неправомерен начин, поради което подлежат на връщане. Още с появата си този параграф 4 създаде проблеми не само на хората, но и на управляващите, затова започнаха постоянните му промени. Дори редица текстове бяха обявени за противоконституционни, защото управляващите грубо са нарушили законността и Конституцията, като са създали пречки от административен и технически характер. Реално законът позволи да се създаде противопоставяне между собственици и ползватели на отчуждени имоти.

В момента дори не е ясно - какъв е статутът на земите в Мъртвата долина? Дали са земеделски или урбанизирани? Голям е проблемът и с обезщетяването на собствениците, част от земите на които бяха използвани за построяването на пътища, паркове и др. Според чл. 10 б от ЗСПЗЗ, те имат право на обезщетение за отнетите имоти. Хората твърдят, че могат да получат допълнително декари от общинските земи. От земеделската служба им обяснили, че не разполагат с общинска земя в района. Това едва ли е вярно обаче, тъй като според чл. 19 от ЗСПЗЗ "непотърсените от собствениците земи стават общински". Велизар Георгиев се пита - дали пък това точно не е целта на занятието? Хората да бъдат разигравани години наред, за да се откажат най-после. А пък в Мъртвата долина и в районите около нея да се заформи огромна общинска мера. И както е ясно на всички - апетитните парцели да се използват "по предназначение".

Проблемите с нереализираните права на собственост върху земите засягат хиляди граждани в Плевенска област. Ако направим класация на обществените проблеми по значимост, то със сигурност този ще заеме едно от първите места. Но изход има, стига компетентните органи да си свършат работата. В много други области на страната този проблем е решен отдавна.


 

Най-много пожари това лято - от късо съединение

 

Комисар Емил Маринов

Веселина ИЛИЕВА

240 пожара са вилняли на територията на област Плевен това лято, съобщи за "BG Север" шефът на РДПБЗН - Плевен, комисар Емил Маринов. Данните са за периода от 1 юни до 18 август. Сравнени със същия период на миналата година те са с 64 по-малко. В община Долна Митрополия пожарите са 17. Най-малко те са в община Искър - 4.

Причината за най-голяма част от пожарите, които са гасили огнеборците това лято, е късо съединение, уточни още Маринов. Не на последно място обаче се нареждат и небрежност при боравене с открит огън, умисъл, неправилно ползване на нагревателни уреди. По-малко са възпламеняванията, станали заради строителна неизправност, огневи работи, техническа неизправност и природни явления.

Пожарите с материални загуби тази година намаляват, сочи статистиката на местната пожарна. Те са 73, а миналата година са били с десет повече. Без материални загуби са 167 срещу 221 за миналата година. Намалява и броят на лъжливите повиквания - сега те са 8 срещу 10 за миналата година.

Екипи на РДПБЗН - Плевен, това лято участваха и в спасяването на хора в Мизия от самото начало на бедствието - вечерта на 2 август до приключване на отводняването на къщи на 16 август, каза още комисар Емил Маринов. В първия ден към бедстващия град е изпратен екип от четирима служители от група "Спасителна дейност" с една надуваема лодка с двигател. На следващия ден за Мизия са тръгнали 5 души, които да ги сменят. В последствие

броят им е увеличен до 9 служители, като са изпратени допълнително високопроходим автомобил "Щаер Пух", товарен автомобил с горива и оборудване и 8 моторни помпи. През следващите дни броят на служителите варира между 4 и 6, съобразно необходимостта, уточни Маринов. Общо 47 служители от РДПБЗН - Плевен, са командировани и са участвали в спасителните дейности в Мизия. "Някои от тях са със специфични умения и квалификация за спасяване на хора във водна среда. Те работиха без прекъсване повече от 48 часа в първите дни на бедствието", съобщи пожарникар номер 1 на Плевен.

През миналата година РДПБЗН - Плевен, е получила 2 нови пожарни коли, а през тази - 10 нови пожарни и спасителни автомобили от различен клас, 3 високопроходими машини за реакция при наводнения и една надуваема лодка с двигател.

Очаква се до края на годината да получим още 2 пожарни автомобила и една 42-метрова автомеханична стълба, каза още комисар Маринов като обясни, че новата пожарна и спасителна техника значително е подобрила условията на труд за служителите му. Автомобилите достигат по-бързо до местопроизшествието и възможностите за извършване на спасителни дейности нарастват значително.


 

Скандал между архитектурната гилдия и общината

 

 

Зам.-кметът арх. Трифон Иванов и Дикран Ованесян, директор дирекция Европроекти, сн. авторът

Арх. Красимир Попов

 

Светлана ЧАМОВА

Скандал избухна между представителите на архитектурната гилдия в Плевен и общината при представянето на проекта "Създаване на проектна готовност по ОП "Региони в растеж". "Общината отнема възможността на плевенските архитекти да участват в проектирането на 45-те общински обекта по проекта. Тя ги игнорира, като нито съставът на журито, нито правилата на конкурса са съгласувани с камарата", заяви председателят на регионалната Камара на архитектите арх. Красимир Попов. Начинанието предвижда проектиране на 45 общински обекта за кандидатстване по ОП "Региони в растеж". Те обаче са разпределени само в три групи при провеждането на конкурсите за избор на изпълнители. Местните архитекти искат групите да са повече, за да бъде обемът на работа по техните сили и възможности. В радиус от 150 км няма проектантско бюро, което би могло да се включи, заяви арх. Попов. Това не помага за откритостта и прозрачността, които кметът декларира, бе категоричен той. На условията, както те са определени, могат да отговорят едва 2-3 фирми в Северна България и то от Варна. Убеден съм, че вие и кметът еднолично решавате тези неща, обърна се арх. Попов към зам.-кмета арх. Трифон Иванов. Председателят на регионалната камара заяви още, че има огромна бездна между архитектите, които работят на свободния пазар и тези, които са на административни длъжности. Съотнесена като процент към населението плевенската колегия на архитектите е сред най-големите в страната. Преди нея са само организациите в София и Велико Търново, защити престижът й нейният председател.

Отговорът на зам.-кмета Трифон Иванов бе, че общината не можела да проведе 45 конкурса, колкото са обектите, с 45 журита. Няма нищо недопустимо в регламента на процедурата, бе категоричен той. Зам.-кметът предложи архитектите в Плевен да се сдружават, за да печелят такива големи конкурси, както това вече са се научили да правят строителите, например.

Факт е, че за групата, обединяваща проектирането на сгради в конкурса, участват само трима кандидати. Целият проект е на стойност 1 348 383 лв. По него ще се проектират основните ремонти на училища, детски градини, улици, мостчета над р. Тученишка, два надлеза, детски площадки, както и на градската градина и водната каскада, за да се кандидатства за еврофинансиране.


 

Седем загинали в 5 катастрофи за два месеца

 

Светлана МАРИНОВА

Пет катастрофи с погубени без време животи, седем загинали човека - това е сухата равносметка от касапницата по пътищата на Плевенска област само през юли и август. От началото на годината тежките катастрофи в областта са 90, а общият брой на загиналите е 20.

На 26 август около 21 часа на пътя между Долни Дъбник и Плевен товарно "Волво" с ремарке блъсна пешеходец. Човекът загина на място, а на следващия ден полицията все още установяваше самоличността му. Шофьорът, нацелил фатално пешеходеца, е 50-годишен столичанин. Пробата му за алкохол е отрицателна.

Ден по-рано, в 2 часа, в село Обнова се сблъскват два автомобила. На място намира смъртта си 38-годишният шофьор на "Опел Астра" от гр. Левски, отнел предимство на кръстовище. Очевидно обаче нервите на другия участник в катастрофата не издържали, той изоставил джипа си и избягал. Задържан е от плевенските полицаи в къщата си в село Пелишат. След оглед и иззети веществени доказателства криминалистите по безспорен начин доказали, че зад кормилото във фаталния момент е бил именно 25-годишният младеж от Пелишат. Разпитан пред съдия, той направил и самопризнания.

Катастрофата на 17 юли на главния път Русе - София до с. Гривица, при която загинаха трима сирийски бежанци, ще остане сред най-кървавите транспортни произшествия в Плевенско през годината. Сблъсъкът бе между автомобил, в който пътували две сирийски семейства, и зърновоз. На място загина Делбин Н. на 35 г., синът му Ахмед на 7 г. и шофьорът на лекия автомобил. Още трима бяха настанени в болница с тежки травми. Най-малко пострадал бе шофьорът на зърновоза. В този случай една от версиите на разследващите беше, че шофьорът на леката кола е заспал, тъй като тя неочаквано пресякла осовата линия и се ударила странично в насрещно движещия се камион със зърно. Не са открити следи от спирачен път.

Два дни по-рано 58-годишен от с. Тотлебен се блъсна в крайпътно дърво с лек автомобил "Мицубиши" и загина на място. Инцидентът стана на пътя между град Славяново и Тотлебен.

На 9 юли при тежка катастрофа до Обнова загина 62-годишна жена. Около 8 часа сутринта лека кола излиза от второстепенен на главния път Русе - София, не спира на знак "стоп" и е ударена от руски товарен автомобил. При силния удар тялото на жената излита от возилото. При загубения над него контрол то се завърта, удря и други автомобили, а пътят бе затворен за часове.

Извън тази най-мрачна статистика през последните два месеца остават редица катастрофи в Плевенско, при които за щастие няма жертви, но инцидентите са един от друг по-нелепи. На 21 август на околовръстен път край Долни Дъбник колелото на товарен автомобил "Ивеко Дейли" се отделя и удря насрещно движещата се кола и още два автомобила след нея. В този случай са причинени само щети по возилата. На 29 юли кола преодолява ограда, врата и нахлува в къща в Долна Митрополия. Шофьарът се оказва с епилепсия. На 21 юли по пътя Луковит - Оряхово за да избегне удар с неизвестна кола, която летяла срещу него в собствената му лента, 23-годишен от Златна Панега навлиза в пътна отбивка, където има спрял автомобил. Там обаче удря стоящия зад колата 34-годишен мъж от с. Девенци. Като пълна лудост може да бъде квалифицирана постъпката на 23-годишен от град Левски, който на 13 юли без книжка и пиян се натресъл в циментов стълб. Като капак на всичко колата била и без задължителната застраховка, и без преминат годишен технически преглед.

 


върни се в НАЧАЛО