СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 29 (5 - 11 септември 2014 г.)


 

 

Спортното училище отвори врати за бъдещи шампиони за 46-и път

 

Зам.-министър Калин Каменов недоволен от ремонта му, видял дефекти

 

Директорът Петър Георгиев лисна менчето с вода пред новоприетите ученици, сн. авторът

 

Веселина ИЛИЕВА

На 1 септември, обновено и ремонтирано, Спортно училище "Георги Бенковски" в Плевен отвори врати за 46-и път. Официални гости на първия учебен ден бяха заместник-министърът на спорта Калин Каменов, шефката на РИО - Плевен, Албена Тотева, представители на местната власт, бивши и настоящи учители, родители. Директорът на школото Петър Георгиев лисна менчето с вода пред новоприетите ученици и им пожела да станат бъдещи шампиони. Всички те получиха свитък с историята на училището, което е първото спортно в страната. Георгиев съобщи, че тази година държавни изпити по професионална подготовка ще положат и възпитаниците с профил помощник-треньори. "Добрата новина е, че от днес се отварят възможности да покажете какво можете и да се докажете. От вас зависи дали ще сбъднете своите мечти. Бъдете много упорити", пожела на спортистите и заместник-министърът Калин Каменов.

Той обаче изрази пред медиите недоволство от работата по ремонта на школото. "Не съм доволен от това, което видях като ремонт на сградата на Спортното училище. Ремонтът е на фасадата, а искрено се надявах да видя обновени класните стаи и училищния салон. 1 300 000 лева са дадени за една красива сграда, но всъщност не тя прави спортистите. Те се раждат в салони, в залите и не мога да си обясня защо е било това", продължи още той.

При огледа на помещенията Каменов видял доста дефекти, свързани с техническата част по изпълнението на проекта. Закани се да пита кой и как е приел обекта, защото самият той на места открил доста недостатъци. Като пример посочи столовата, където се хранят децата.


 

 Микросметище в центъра

 

 

Боклукът е изхвърлен до покрития пазар, сн. Светлана Чамова

Това едва ли е единственото микросметище в Плевен. Фактът обаче, че е в абсолютния център на града, го прави особено "атрактивно". Намира се зад покрития пазар откъм страната на Търговски център "Макси", до трафопост. Остава въпросът с предизвестен отговор - кой е по-виновен: който мърси или този, дето не е почистил. Но е очевидно, че нито едните, нито другите наличието на тази купчина боклуци не ги дразни. "BG Север"

 


 

Рекламират България и Румъния по проект

 

Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) представи пред плевенските медии проекта "Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния - България." Това бе последната заключителна пресконференция, на която Георги Пампоров от БААТ информира за резултатите от изпълнението му. Проектът е на стойност 4 758 687 евро. Срокът за изпълнение е 32 месеца. Приключва на 9 октомври 2014 г.

На пресконференцията бяха предоставени мостри от рекламните продукти, представящи възможностите за туризъм в трансграничния регион Румъния - България, произведени в рамките на този проект. Това са каталогът "Пътешествай по земите край Източен Дунав", Пътеводител за гостоприемство и приключения и луксозен календар за 2015 година. "BG Север"


 

74-годишна жена загина при взрив на газова бутилка

 

74-годишна жена загина при взрив на газова бутилка. Нещастният инцидент се случил в село Градина на 29 август около обяд. На местопроизшесвието е изпратен екип на РСПБЗН - Плевен. При огледа е установено, че при неправилно боравене с газова бутилка на котлон е възникнал пожар в кухненска пристройка в частен имот. От възникналия пожар е загинала 74-годишната собственичка, а съпругът й - също 74 годишен, е обгорял. "BG Север"


 

Военни от региона обслужват продоволствения пункт в Мизия

 

Поредната ротация се състоя на 1 септември, сн. Пресцентър МО

На 1 септември се извърши поредната ротация на военнослужещите от военно формирование 28880 - Белене, с 20 военнослужещи от военно формирование 42800 - Плевен, съобщават от пресслужбата на военното министерство. До 15 септември те ще обслужват развърнатия полеви продоволствен пункт и ще приготвят храна за бедстващото население в Мизия. Старши на групата е капитан Галин Ванев от състава на военно формирование 42800 - Плевен. Медицинското осигуряване ще се осъществи от сержант Мая Дечкова Трифонова - медицинска сестра в медицинския пункт на формированието.

Сдаването и приемането се извършило под ръководството на майор Атанас Иванов Демирков - началник на отделение "Логистика" на 55 инженерен полк - Белене, и капитан Момчил Здравков Георгиев - началник на отделение "Логистика" на военно формирование 42800 - Плевен. "BG Север"

 


 

Белене празнува 50 години от обявяването му за град

 

С богата програма Белене ще отбележи 50 години от обявяването му за град. Тържествата започнаха на 4 септември и продължават до 7 септември. На 5-и ще се проведе турнир по борба с участието на училищни спортни клубове, а вечерта ще се открие изложба на Карло Вендо.

Кулминацията на тържествата е в неделя, когато в местната църква ще бъде отслужена тържествена литургия, а за жителите и гостите на крайдунавския град ще пеят и свирят рок динозаврите от "Сигнал". "BG Север"


 

В областта"син език" засега няма, но районът е рисков

 

В област Плевен засега "син език няма, но заради близостта на големите реки Дунав, Искър и Вит районът се смята за рисков. Това обясни ветеринарният лекар д-р Христо Алексиев като уточни, че комарите са преносители на болестта, а те се развъждат главно във водна среда. Там популацията им е много голяма и заразата може бързо да плъпне.

Най-възприемчиви на болестта са козите, овцете и говедата, а от дивеча - антилопите. Симптомите са подуване в областта на муцуната, удебеляване на езика, който посинява и се показва отвън. Така те умират бързо, защото не могат да се хранят, обясни ветеринарят.

Има ваксини против "син език", но те са с много малка трайност и не се предпочитат. Най-важната превенция си остава борбата с комарите, но не сега през лятото, а още през пролетта. "BG Север"


 

Представители на "Колорит"на детски пленер в Хонг Конг

 

 

Участниците с част от творбите си, сн. личен архив

Екипът на арт школа "Колорит" се завърна от участие във втория международен детски пленер в Хонг Конг, съобщи ръководителката им Майя Ананиева. Плевенските таланти са избрани като едни от най-добрите измежду стотици участници от 50 страни от цял свят. Специална награда за колекцията от творби дала право на Майя Ананиева и три деца над 13-годишна възраст да вземат участие в престижния международен форум. България е била представена от 16-годишните Апостол Савов и Наталия Гаврилова и 18-годишната Йоанна Диму.

От 24 до 31 август 75 деца от 20 страни под ръководството на своите арт педагози са рисували всеки ден различни забележителни архитектурни обекти в Хонг Конг, както и атрактивни рибарски селища в залива. "BG Север"

 


 

 

Пенсионери отбелязаха деня на туризма в Кайлъка

 

 

Любомир Първанов поздрави присъстващите за празника, сн. Веселина Илиева

С пъстра програма плевенските пенсионери отбелязаха деня на туризма. Пред Летния театър в Кайлъка се събраха представители на различни пенсионерски клубове в града и общината. Любомир Първанов - общинският председател на хората от третата възраст в Плевен, поздрави присъстващите за празника като първо припомни историята на организирания туризъм у нас и разказа за началото, което поставил през 1895 г. Алеко Константинов. После изтъкна природните забележителности, с които може да се гордее Плевен.

Програмата продължи с изпълнения на певчески състави към пенсионерски клубове в Плевен, Пордим, Върбица и други населени места. "BG Север"

 


 

Самодейци от с. Победа на фестивал в столицата

 

Участниците ще се включат в разнообразни инициативи, сн. личен архив

Народно читалище "Зора -1990 в с. Победа ще се представи с вкусни обредни пити и погачи, кисело мляко, сирене и кашкавал на седмото издание на фестивала "Живо наследство", който ще се проведе на 6 септември в Борисовата градина в София. Специални изненади самодейците са подготвили и за любителите на кулинарните изкушения. Това са вкусни български ястия, приготвени по традиционни рецепти, месене на хляб от лимец. Фестивалът се организира от Фондация "Работилница за граждански инициативи". В него ще вземат участи над 400 участници от 23 организации от цялата страна. По време на събитието всички желаещи ще имат възможност да се снимат с над 200-годишен сватбен костюм от Югозападния район на България. Най-малките ще имат възможност да се запознаят с позабравени игри като "Спукано гърне" и "Пускам кърпичка". "BG Север"

 

 


 

Над 1 млн. лв. укрити данъци са установени в Плевен

 

Допълнително разкрити приходи в размер на 1 041 156 лева от данък върху доходите на физическите лица за първото шестмесечие отчитат в Офис на НАП - Плевен, съобщават от там. Инспекторите по приходите в Плевен са приключили общо 47 ревизии на физически лица за шестте месеца на годината.

В 20 от ревизионните актове установените задължения за данък върху доходите надвишават 10 хиляди лева.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като яхти, битова техника, скъпи бижута и др., поясняват от НАП.

"BG Север"


 

върни се в НАЧАЛО