СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 29 (5 - 11 септември 2014 г.)


Адаши

 

Плевенчанка кръщава костенурка на шефа си, така го ругае на воля

 

Дамата нарича животинчето идиот и иска да й вдигне заплатата

 

Невинният Златко кротко понася обидите, сн. интернет

Франклин ЗЛАТАРСКИ

Интересен начин как да си изкарваш яда на шефа дочу любопитен репортер на "BG Север" наскоро. Под сурдинка в Девети квартал плевенчанка разпалено обяснявала на своя приятелка как се сдобила с животинка, която случайно кръстила на шефа си.

Като се прибирала към нашия град, спирайки да почине край търновското градче Златарица, тя намерила в тревите една костенурка и си я прибрала. Заради мястото, от където било взето животинчето, тя го нарекла Златко. За да не й създава проблеми вкъщи обаче, решила да го занесе в службата, където можели да му се радват и колежките. Чак тогава обаче установила удивителното съвпадение между името на питомеца си и на началника си. И как го установила - като подвикнала на костенурката провлачено Златкоооо, се обърнал шефът. Точно в този момент той изкривил гримаса в недоволна физиономия и красноречиво показал, че асоциацията не му е приятна. Капак на цялата му нервност, предизвикана от името на бавното животно, бил ритникът, който му нанесъл в края на работния ден.

Това родило окончателното решение на плевенчанката да си вземе любимецът вкъщи.

И сега знаеш ли как си му реквам всичко, което не смея на работа да му кажа, завърши разказа си тя. Прибирам се вечер и: Златкооооо, идиот такъв, кога ще ми увеличиш заплатата. Работя ти за дребни стотинки.

И... още куп цветущи изрази, повечето от които, за да публикуваме тук, трябва да сложим червена точка.  


 

Адреналин

 

10 чифта гуми изядоха майстори на дрифта

 

 

Повече от час и половина въртене на гуми направиха асфалта черен, сн. Ангел Атанасов

Фернанд АЛОНСОВ

Поне по един чифт задни гуми "изядоха" запалени по дрифт емоциите автоманиаци от "БМВ Тийм Плевен". Повече от час и половина в неделя по обяд те въртяха майсторски автомобилите си по картинг пистата, докато направиха асфалта черен. В шоуто участваха "баварци" с двигатели от 2 800 кубика до модел М 3. Много от машините бяха с допълнително усилени двигатели и промени по ходовата част, с които колите стават по-стабилни на завоите.

Появи се и ентусиаст, решил да пробва възможностите на своята лада, но бързо се отказа. Атракцията събра край пистата стотици плевенчани.

"И тоя мерак се гаси с пари. Поддръжката на автомобилите бърка дълбоко в джоба", твърди Георги Къчев, един от участниците в шоуто. Той управлява 321 "коня" зад волана на своето БМВ Е 30. Занимава се с продажба на автомобили и авточасти и така успява по-евтино да "слугува" на хобито си. По возилата на Bayerische Motoren Werke (BMW) се запалил преди 7 години. Доста време му отнело, докато оборудвал състезателния си автомобил със спортни седалки, спортен волан и т. н. Подготовката на колата му включвала и промяна на ъгъла на завиване, за да са по-ефектни дрифт изпълненията.


 

на свобода

 

 

3 000 фазана пуснаха авджиите

 

 

Христо Алексиев освободи част от пернатите, сн. Веси Василева

Около 3 000 фазана разселиха плевенските авджии. 33 местни дружинки са имали за задача да пуснат пернатия дивеч в природата. Това се прави веднъж годишно като предварително ловците разчистват района от хищници, поясни за "BG Север" шефът на плевенската фазанария д-р Христо Алексиев.

За да напуснат изкуствения си дом и да отидат в околната среда, птиците трябва да са на не по-малко от 90 дни. Имало и ловци, които вземали и по-малки, но ги доотглеждали в специални ограждения.

Плевенската фазанария развъжда основно стадо от 1 500 до 2 000 бройки. Пролетта се събират яйцата, а в началото на май се излюпват, разказа още д-р Алексиев като допълни, че заявки за птици при него правят и други сдружения от страната.

"BG Север"

 


 

Да почерпЯТ!

 

 

Пенчо Дреновски завежда домочадието на ресторант

 

Общинският съветник Пенчо Дреновски ще отбележи своя рожден ден утре, точно на празника в деня на Съединението. Първо той ще почете тържествата в Плевен, а вечерта е отредил на близките си, които ще почерпи в елитен ресторант.

Пожелавам здраве и успехи за мен и за семейството ми, обяви рожденикът.

 

 

 

 

 

На 6 септември Любо Петков ще празнува във Франкфурт

 

Със съпругата и децата си ще посрещне 38-ия си рожден си ден ексдепутатът от левицата и бивш председател на БСП в Плевен Любомир Петков. Заради служебните си ангажименти, в деня на Съединението те ще се съберат около общата трапеза, но във Франкфурт, където през септември миналата година Петков беше изпратен за консул. Пожеланията му са преди всичко за здраве за него и за най-близките му хора.

 

 

 

 

Йово отбелязва рождения си ден с четка в ръката

 

Известният плевенски художник Иван Велчев - Йово отново ще посрещне рождения си ден с четка в ръка. След като миналата седмица е бил на пленер в Пловдив, сега той твори в старата столица Велико Търново. Още не е ясно дали на 8 септември ще вдигне наздравица с приятелите в Плевен, или по болярски в подножието на Царевец. При всички случаи винаги е щастлив, когато получи телефонно обаждане в този ден.

 

 

 

 

 

Ивайло Атанасов черпи за 57-и път

 

В подготовката на честванията на 145-годишнината от създаването на читалище "Съгласие 1869" председателят му Ивайло Атанасов ще отпразнува и своя рожден ден. На 8 септември той ще почерпи за здраве колеги, приятели и близки. Определя възрастта си от 57 г. като достатъчно зряла и в свой стил си пожелава да доживее деня, в който някои общински съветници проумеят, че читалището не е частна собственост.

 

 

 

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Дясната проамериканска пропаганда обезобразява историята

 

Стефан КРЪСТЕВ

Напоследък нашумя скандалът с учебника за трети клас, в който пише, че България е имала цар на име Симеон, той е воювал с Византия, но не е оставил трайни следи в българската история; че българите са живели в мир и съгласие с турците преди Освобождението; че Левски е бил заловен, цитирам: "от полицията, съден и осъден на смърт", нищо за борбата му за свобода, а впечатлението е, че това е бил справедлив процес.

Добре, че българинът реагира. Масово хората са погнусени от поредната гавра с историята ни, но друго е лошо - този учебник не е бяла лястовица или черна овца нито в образователната ни система, нито изобщо в публичното пространство. Лично съм чел десетки, може би дори стотици статии из блогове и форуми, а всички сме ги чували и по телевизията за "турското присъствие", за "модерната и демократична Османска империя". Десни пропагандатори се опитваха всячески да изкарат, че "турското робство" е едва ли не комунистически мит, а че Вазов е използвал думичката "иго" доста десетилетия преди Революцията - кой да мисли.

Целта на тази водена от 1989-а насам пропаганда винаги е била ясна - омаловажаването на ролята на Русия в историята на България. И активните дейци на тази пропаганда с действията си брутално потъпкват, освен всичко останало, и своите възгледи. Поне тези възгледи, които на думи проповядват. Защото позволяват заради една политическа линия да дискриминират цял народ. Каквато и да е била тогава, Русия е нямала общо с техните врагове: "червените боклуци, комунистическите изверги" и т. н., и т. н. - да не изброявам, всички си знаем и са ни излезли вече мазоли на ушите от обидите и оскръбленията на тези, които уж не толерирали "езика на омразата". Но колкото и абсурдно да е, колкото и престъпно да се сочи цял народ като политически враг, точно в нашия тъй наречен "демократичен" климат намира своите подходящи за живот и развитие условия.

В понеделник имаше една много интересна дискусия за отношенията между България и Русия в библиотеката в Плевен. Участваха президентът Георги Първанов (2002 - 2012), Румен Петков, проф. Андрей Пантев, Тома Томов. Лично и от четиримата чух много интересни факти за първи път, колкото и да съм чел, колкото и да съм любопитен. Една колонка няма да ми е достатъчна да се спра на всички тези новости за мен. Сега ще спомена само една от тях, каза я професор Пантев. Знаете ли, че... докато руската войска е била на наша земя, нямало е и една чаша вода, която да не си е платила. И много български предприемачи тогава стартирали и направили първоначалното си състояние - с доставки на продоволствия за руската армия.

Хубаво е да се знаят и тези подробности от историята. Особено днес, особено в този климат, когато из фейсбук съществуват и групи с имена като "България е под руско робство". Нищо, че България от двадесет и пет години не е под руско, а под американско влияние.

 

 

 

 

 

Рубрика "Напушени мисли"

 

 


 

 


 

 

върни се в НАЧАЛО