СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

 

След 136 години Осман паша пак ще предаде сабята си

 

В грандиозна възстановка на събитията ще вземат участие над 400 души

 

Мостът на река Вит отново ще стане сцена на бойните действия, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

След 136 години отново Мостът на победата на река Вит при село Ясен ще стане арена на бойни действия. На 7 септември, събота от 10 ч., там ще се проведе възстановка на последния бой в района на 6-ти блокаден участък. Боевете се водят в периода 8 - 12 септември 1877 г. между руската армия под командването на ген. Тотлебен и ген. Ганецки и турската под командването на Осман паша и Тахрир паша. В боя двете основни действащи лица са Гренадерският полк и Османските редовни войски. Армията на Осман паша е разбита, а военачалникът е пленен и предава сабята си. Възстановката ще протече в две части, като първата ще е на каменния мост на река Вит. В мащабното събитие ще има участници от цяла България, както и гости от Румъния и Русия - общо около 400 човека. Те ще се представят с автентични оръжия и костюми от личните си колекции. Втората част от възстановката ще бъде в къща-музей "Цар Освободител Александър II", където ще бъде представено връщането на сабята на Осман паша.

Самият той ще бъде изигран от популярния актьор Калин Сърменов, познат на широката публиката като Милото от "Седем часа разлика".

За удобство на гражданите общината организира транспорт до историческия мост. Пет автобуса ще извозят желаещите да съпреживеят събитието. Те ще тръгнат от Автогарата, като са предвидени два курса - в 9 ч. и в 9,30 ч. По същия начин ще бъде извършено и обратното транспортиране на гражданите, като автобусите ще спрат на Дома на книгата, за да могат зрителите да отидат до къщата-музей за втората възстановка. Ден по-рано, на 6 септември, на площад "Възраждане" (в близост до Водната каскада), от 9 до 17 часа ще бъде разположена шатра, в която ще бъдат изложени автентични оръжия и униформи от частни колекции. За децата са предвидени шаблони за оцветяване с моменти от исторически възстановки.

Мащабното събитие е финална дейност от комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в региона, реализиран от община Плевен в партньорство с областната администрация. Целта му е засилването на туристическия потенциал на региона за осигуряването на устойчив икономически растеж. Проектът включва реновиране на Панорамата, крепостта "Сторгозия" и историческия каменен мост на река Вит при Ясен, включително Паметника на победата. Стойността му е 5 047 345,38 лв., като безвъзмездната помощ е в размер на 4 789 426.03 лв., а собственото участие на община Плевен е 257 919,35 лв.

Следващата проява ще бъде на 27 септември. Тя е под наслов "Един ден в римска Сторгозия" и ще се проведе на едноименната крепост. В нея ще бъде представен ежедневният бит на хората там от златните години на Римската империя, като с подходящи декори, мизансцен, театрални костюми и актьорска игра ще бъдат представени по увлекателен начин картини, пресъздаващи елементи на труд, бит, нрави и духовност от далечното антично време. Зрителите ще могат да присъстват на пазар на роби, ще станат свидетели на битки, залавяне на крадци и затварянето им в клетка. Участие в проявата ще вземат около 100 човека. По благоустрояването на околното пространство на крепостта работи строителна фирма от Пазарджик, като дейностите там започнаха на 1 юли и трябва да приключат в края на септември. Пред главния вход на крепостта ще бъдат обособени места за почивка с две беседки и 10 пейки, а също така ще бъдат възстановени панорамната площадка и стъпалата пред главния вход, в това число и алеите в крепостта. Предвидено е художествено осветление, както и възстановяването на пешеходния достъп до крепостта от паркинга на "Двете сърнета" до сградата на хореума.

В проекта е заложено възстановяване на чешми, беседки и пейки, както и осигуряването на достъпна архитектурна среда.

По думите на организаторите, 64 000 лв. струва реализацията на възстановките край река Вит и на крепостта Сторгозия. Безспорно грандиозните по мащаб и въздействие мероприятия си струват парите. Колко от тези средства обаче са изхарчени за реклама и какъв е ефектът от нея? Защото нали именно това е целта на проекта - да привлича туристи в Плевен.


 

 

Добрички художници гостуват в Арт центъра

 

Картините в изложбата са минали през предварително журиране, сн. авторът

До края на месеца ще остане в "Арт център Плевен" изложбата, организирана и осъществена от Дружеството на добричките художници. С 50 работи живопис, графика, пластики от стъкло и хартия ни гостуват 20 художника: Николай Ханзъров, Божидар Тонев, Орлин Георгиев, Недко Недков, Митко Събев, Вера Пенева, Георги Петров, Гинка Димова, Здравко Тошев, Георги Демирев, Пенка Димитрова, Венета Велева, Димитър Митев, Евелина Ханджиева, Стелиян Стоянов, Елисавета Качулева, Дона Стоянова, Кристина Якимова, Наско Атанасов и Цветан Манев. Това е първото гостуване на Дружеството на добричките художници в Плевен. Договорено е вече представянето на плевенски художници в Художествена галерия - Добрич, през 2014 г.

Изложбата е обявена още преди два месеца, като творбите за Плевен са избрани след журиране.

След Бургас и Русе Добрич е третият град от културния мост, замислен още при създаването на Арт центъра, отбелязва Огнян Кузманов, отговарящ за мениджмънта на галерията. Той издаде в аванс, че вече са проведени разговори със Стара Загора и Велико Търново, като срещите ще се осъществят през следващия творчески сезон. В Плевен със своя експозиция ще гостува галерия, която организира пленери в Поморие.

С нетърпение се очаква и изложбата на Созополската галерия, като визитата ще бъде върната следващото лято в града на "Аполония", макар и не по време на фестивала. Водят се разговори с Пловдивската група на художниците, както и с гръцки автори, които ще разширят обхвата на културния мост и извън границите на България.


 

 

Конкурс за рецитатори на Смирненски организира регионалната библиотека

 

Регионална библиотека "Христо Смирненси" - Плевен, със съдействието на община Плевен организира конкурс за рецитиране на стихове от Христо Смирненски под наслов "Ний всички сме деца на майката земя". Според регламента, участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи: до 15 години, от 16 до 19 години, над 19 години. Те ще изпълняват по едно стихотворение от Христо Смирненски по свой избор. Специално жури ще оценява изпълнителите за добра дикция и артистичност. Най-добрите рецитатори от всяка възрастова група ще бъдат наградени както следва: I награда - 50 лв., II награда - 30 лв., III награда - 20 лв. Всеки участник ще получи диплом за участие и абонамент за библиотеката. Желаещите да се включат в конкурса могат да се запишат до 20 септември 2013 г. в читалнята на РБ "Хр. Смирненски". Конкурсът ще се проведе на 25.09.2013г. от 17,00 ч. в арт залата на библиотеката.


 

 

Излезе от печат краеведски сборник за Плевенския край

 

Сборникът "Плевен и Плевенския край - минало, традиции, духовност" вече е факт. Изданието е дело на Дружество "Краезнание" - Плевен, Регионалния исторически музей, Дирекция "Военноисторически музеи" и Регионална библиотека "Христо Смирненски", като в него са включени материалите от едноименната научна конференция, която се проведе в Плевен на 11 октомври миналата година. В нея участваха над 30 изследователи - краеведи от различни хуманитарни и други дисциплини, които споделиха резултатите от своите изследвания през последните няколко години. Публикуваните в сборника работи са ярко доказателство за факта, че в областта на краезнанието няма големи и малки теми, основни и второстепенни изследвания било то с литературно-художествен, чисто информационен, монографичен или систематизиращ фактологичен характер, отбелязва авторът на предговора Ани Златева.


 

 

 

Кървава сватба в Сцена на кръстопът

 

С "Кървава сватба" от Фредерико Гарсия Лорка ще се представи Плевен в 17-ия международен фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив. ДКТ "Иван Радоев" е един от двата извънстолични театри, допуснати от селекцията на фестивала. Чуждестранните участия са три - на трупи от Киев, Прага и Будапеща. Постановката, която беше дипломната работа на младата плевенска режисьорка Маргарита Мачева, завършила НАТФИЗ при проф. Пламен Марков, ще се играе на 19 септември.

Фестивалът "Сцена на кръстопът" е учреден през 1997 година в град Пловдив. Инициатори за учредяването на фестивала са община Пловдив, Министерство на културата и Драматичен театър - Пловдив. Главен инициатор и учредител на "Сцена на кръстопът" е Стефан Данаилов. В досегашните си творчески издания фестивалът е домакинствал на театрални трупи от Франция, Русия, Сърбия, Румъния, Гърция, Украйна, Турция и др. Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се нарежда сред най-значимите културни събития в България. Мотото на тазгодишната "Сцена" е "Театъра: Хоризонта".


 

 

С нови костюми и увеличени заплати влизат в следващия сезон северняците

 

Кръшни хора извиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл в Градската градина. Импровизираният концерт се оказа част от подготовката на екипа за предстоящото гостуване в Ростов на Дон по повод 50-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и руския град.

Директорът на Северняшкия ансамбъл доц. Георги Хинов сподели, че се подготвя изцяло нова програма. Целта ни е нещата да са колкото може по-интересни и динамични и да представим успешно фолклора от тази част на страната, в която се намира Плевенска област, допълва той. За Ростов ансамбълът ще пътува с общо 35 човека.

Освен за визитата в Русия, северняците са в активна подготовка и за премиерата си пред плевенска публика, която ще бъде по-скоро от планирания концерт за 10 декември. "Причината да взема това решение са неоснователните критики по мой адрес, които се чуха в последно време. По този начин аз искам да запазя както своето, така и достойнството на ансамбъла, и да докажа, че неговите изпълнители са можещи хора, които работят в една напълно спокойна атмосфера", признава директорът на Северняшкия. В тази връзка той разкри, че общината вече е отпуснала средства за ушиването на нови костюми за изпълнителите, както и че предстои увеличение на заплатите в културния институт между 5 и 10%.


 

 

Тримата тенори с концерт на Каскадата

 

Днес, в Деня на Съединението - 6 септември, тримата славянски тенори Любомир Дяковски, Константин Янков и Григорий Палишчук ще изнесат концерт на Водната каскада от 19 часа. В програмата са включени част от новите изпълнения, които са подготвили от световния си репертоар, както и традиционните популярни арии, италиански канцонети и руски романси, като няма да липсват поп парчета и аржентински танга. Заедно с тенорите ще се изявят клавирът Росица Дяковска и танцьорите от спортен клуб "Дъга" Десислава Колева и Милчо Петров.

Преди Плевен тримата тенори са зарадвали с концерти почитателите си в гр. Левски и Гулянци. Концертът в Плевен не беше сигурен до последния момент и разгласата му тръгна буквално два дни преди да се случи (а дали ще се случи, ще разберем довечера).

Явно все пак глухият лъв от притчата, която Дяковски разказа след завръщането си от голямо европейско турне, е чул навреме и не е изял цигуларя. Още през месец юли плевенският музикант загатна за проблеми с организацията на концерта, свързани с финансовите му параметри, и изяви надежда те да не повлияят на реализирането му.


 

 

НОВИ ЗАГЛАВИЯ В КНИЖАРНИЦА "ГРАММА"

 

Приумиците на смъртта

 

Жозе Сарамаго

Какво би станало, ако смъртта реши да си почине и хората внезапно престанат да умират? Какво би станало с безнадеждно болните, с престарелите? Ще стигнат ли жилищата? Ще се задъхат ли болниците? Ще просперират ли погребалните агенции? Жозе Сарамаго поставя един град точно в такава ситуация и й прави придирчив анализ, без да пропуска нито една подробност, описвайки настоящето и предвиждайки бъдещето.

 

 

Тайните оръжия

 

Хулио Кортасар

В сборника влизат пет прочути истории на великия аржентинец: "Преследвачът" - новелата, посветена на Чарли Паркър (екранизирана от Осиас Виленский, 1965), "Лигите на дявола" - разказът, вдъхновил Микеланджело Антониони за известния му филм "Фотоувеличение" (1966), "Писма от мама" (екранизирана от Мануел Антин под названието "Нечетно число", 1962), "Добрите услуги" и "Тайните оръжия".

 

 

върни се в НАЧАЛО