СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

Спортното училище стартира юбилейната си 45-а година

 

Над 100 са новоприетите бъдещи шампиони в държавната гимназия

 

Върхове в науката и спорта пожела директорът Петър Георгиев на учениците си, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

За 45-и път Държавното спортно училище "Георги Бенковски" в Плевен на 2 септември откри новата учебна година. А юбилеят на първото в страната спортно училище съвпада и с още една годишнина - 170 г. от рождението на неговия патрон Георги Бенковски. Гости на събитието бяха областният управител на област Плевен Илиян Йончев, Даниела Бачовска - началник отдел "Инспектиране и контролно-методическа дейност" в Регионалния инспекторат на МОН, Огнян Пешев - старши експерт по физическо възпитание и спорт, Галя Събева и Надя Маркова - представители на училищното настоятелство, президенти на спортни клубове.

Празникът започна с традиционното посрещане на знамето на училището и издигане на националния флаг. В поздравителното си слово към гости, ученици и родители директорът Петър Георгиев подчерта, че новоприетите ученици ще попадат в безспорно добри ръце - в училището работят едни от най-добрите учители и треньори в България. "Откривам юбилейната 45-а учебна година на първото в България спортно училище, дало на България двама олимпийски, 31 световни и 29 европейски шампиони. Стремете се да достигнете върховете, както на науката, така и на спорта. Станете шампиони и достойни граждани на Република България", бяха думите, с които

той се обърна към учениците.

Пожелания за успех към младите спортисти отправи и областният управител Илиян Йончев. Макар да не е лесно съчетаването на спорта с учението, той припомни, че плевенското спортно училище е доказаното място, където се раждат шампиони. Губернаторът изрази убеденост, че сред сегашните ученици се намира поне един бъдещ олимпийски шампион. Пожеланието на Даниела Бачовска пък бе децата да се възползват от възможността да докажат себе си, която им предоставя училището, както и да завоюват много златни медали и през тази година. Получен бе и поздравителен адрес от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Обръщение от името на новоприетите ученици от пети, шести, седми и осми клас отправи петокласничката Десислава Гергова. То бе за новото начало, новите отговорности пред учениците от този ден насетне и училището като стъпка в сбъдването на мечтите им. Първи през парадния вход на спортното училище преминаха най-новите му ученици.

През новата учебна година в Спортно училище "Георги Бенковски" са приети 104 ученици от цялата страна с дарби в 10 вида спорт.


 

 

По проект консултират младежи как да започнат работа

 

Светлана ЧАМОВА

300 безработни младежи на територията на Плевенска област на възраст от 18 до 29 г. ще получат консултации и помощ за започване на работа. Десет обучени консултанти в директни интервюта с помощта на Rickter Scale и чрез онлайн консултации ще подпомогнат младежите в развитието на уменията и пригодността им за заетост и предприемачество.

Това ще се случи в рамките на проект "Европейски център за младежка заетост и предприемачество" по схема за безвъзмездна финансова помощ "БЕЗ ГРАНИЦИ - КОМПОНЕНТ 1" - ФАЗА 2. Проектът се изпълнява от Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" - Плевен, в партньорство с THE RICKTER COMPANI LIMITED. Той се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Реализацията му започна на 1 август 2013 г. и ще продължи до 31 октомври 2014 г. Стойността на безвъзмездната помощ е 195 079 лева. Партньор е и Сдружение "Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи" - Плевен.

Ще бъде изграден и институционализиран Център за комплексни онлайн базирани услуги на пазара на труда, съобразен с индивидуалните нужди на младите хора. За представителите на работодателите, доставчиците на услуги на пазара на труда, неправителствени организации, образователни организации, работещи по прилагането на политики за младежка заетост и образование ще бъдат организирани семинари за обмен на информация. Ще бъдат тиражирани и безплатно разпространени две издания: "Гайд за успешен старт в кариерата" и "Наръчник на консултанта".

На 31 юли Сдружение "Развитие на личността и човешките общности" заедно със същите партньори приключи изпълнението на проект "Европейски модел за устойчва заетост". С него бе пренесен иновативен модел за оценка на ключови компетентности.

Моделът Rickter Scale е обективен инструмент за себепознание и планиране на собственото кариерно развитие. Предимствата на този този модел накараха партньорите да потърсят приложението на инструмента сред нови целеви групи, което става именно чрез новия им проект.


 

 

Близо 150 души се прегледаха безплатно за рак в Плевенско

 

Д-р Ирина Джикова, регионален консултант

Поля ТОМОВА

149 жители на област Плевен са прегледани по проекта на здравното министерство "Спри и се прегледай", информира д-р Джикова от РЗИ. Програмата позволява на хората да си направят безплатен скринингов преглед за три вида рак. Само в град Плевен от тази възможност са се възползвали 141 души. За рак на дебелото черво в областта са се прегледали 12 души, за рак на млечната жлеза - 28, за рак на маточната шийка - 101 жени. Общо 5 944 жители на нашия регион са поканени с писмо да се включат в програмата и да се прегледат. Тези от хората, които все още не са го направили, имат възможност да сторят това до края на годината, когато е краят на проекта. За целта хората ще получат втора покана, в която са указани срокът и болниците, които извършват безплатните прегледи. В Плевенско това са седем болнични заведения - "Свети Панталеймон", "Света Марина", "Авис Медика", "Екзакта медика", Второ ДКЦ, Трето ДКЦ и клиника "Белмедик" - град Белене. Интерес към проекта има, казаха от РЗИ - Плевен. В началото ангажираните с него са получавали по 50 - 60 обаждания на ден, сега - по около 40 на седмица. Общо за цялата страна поканените за безплатни прегледи са 400 хиляди човека, досега от възможността са се възползвали над 6 500. Експертите уточняват, че скрининговите прегледи не целят поставяне на диагноза. Целта на проекта е да открие съмнителните случаи и да ги препрати към вторичен преглед.

 

 


 

 

Подадени са над 1 600 молби за помощи за първокласници

 

Вацка Хорозова

Лора КОСТОВА

1 620 молби-декларации за отпускане на еднократна помощ за първокласници са подадени до момента в Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Плевен. От тях 1 388 са одобрени и парите са отпуснати, 10 са получили отказ, а останалите 222 все още се обработват, обясни Вацка Хорозова, директор на социалната служба. Сумата, която ще получат родителите на първокласници, е в размер 250 лв., което е със 100 лв. повече от миналогодишната помощ. Срокът за подаване на документи за отпускане на средствата е до края на този месец, напомни Вацка Хорозова.

Право на подпомагане от държавата за ученик имат семейства, при които доходът на един член от тях за предходните 12 месеца е бил до 350 лв. Това условие не важи за децата с трайни увреждания, с един жив родител и деца, които са настанени в приемни семейства или при близки и роднини.

Освен удостоверение за брутните месечни доходи на домакинството за последните 12 месеца, родителите трябва да представят и документ, че детето е записано за първи път в I клас на държавно или общинско училище. Тази бележка се издава от учебното заведение, в което първолакът ще учи. При подаването на молбите се представят за справка личните карти на родителите, както и актът за раждане на детето. Ако след започване на учебната година първолакът не постъпи в училище, отпуснатата помощ подлежи на възстановяване, обясни Вацка Хорозова.

През миналата година за област Плевен подадените молби са били общо 1 750, като само 14 от тях са били отказани.

 

 

Гневът на младите

 

 

Родители, не погубвайте мечтите на децата си!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Ще разкажа накратко житейската история на моя много близка приятелка. Надявам се повече хора да го прочетат и най-вече родители, за да не допускат подобни грешки в отношението си към своите деца. С въпросното момиче се познаваме от ученички и всички около нея виждахме как прекаленият контрол от страна на майка й и баща й просто я прекършваше. Въпреки че тя бе изключително добра и пълна отличничка, те постоянно искаха още и още от нея. Същевременно не я пускаха да излиза никъде, дори и когато стана пълнолетна. Казваха й какво трябва да учи като завърши училище, нищо че тя имаше съвсем други мечти. Така от ден на ден приятелката ми ставаше все по-тъжна, напразните й опити да вразуми родителите си и да получи малко свобода я бяха довели до пълно отчаяние и отчуждение от околния свят. Тя се затвори, а накрая един ден просто избяга от тях. Не разбрахме къде е била и как родителите й са я открили. Но едва след случилото се те започнаха да уважават нейното мнение и желания и осъзнаха, че малкото им момиченце вече е пораснало. Така, с бягството си, приятелката ми успя да се отърве от оковите и болните амбиции на майка си и баща си. Сега дори учи графичен дизайн в Германия и е много щастлива, защото е сбъднала една лично своя мечта.

Знам, че всичките години психически тормоз й струваха много, но въпреки това тя обича и уважава родителите си. Затова смятам, че е важно всеки сам да избира пътя си и свободно да взима някои решения. Не бива обичта и загрижеността на родителите да се превръщат в бреме и искрено се надявам повече възрастни да го осъзнаят, за да не отблъснат и изгубят рано или късно децата си."

Добромира Цветанова, 21 г., от Плевен

 

Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист отговори на наша читателка с диагноза алергичен синузит какво представлява заболяването и какви са причините за появяването на проблемите. Темата продължава с начините за диагностика и лечението на алергичния синузит.

 

Алергията и инфекцията взаимно пречат на оздравяването

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева

Когато говорим за алергичен синузит, ключът към откриването на проблема и лечението му е своевременната и правилна диагноза. В дадения случай трябва да се започне с конвенционалните диагностични методи като рентгенография и томография, а при необходимост да се направи ядреномагнитен резонанс. Задължително трябва да се използва целият набор съвременна диагностична техника на носа и околоносните кухини, който включва в себе си ендоскопски преглед, даващ изключително ценни данни за клиничното състояние на носа и на носоглътката и на връзката на синусите с носната кухина. Трябва да се прибави и набор клинични изследвания - кръвна картина и имунологични изследвания, когато имаме съмнение за развитие на алергични процеси. Едва комплексното събиране на всички факти би могло да доведе до правилна диагноза и адекватно лечение. Трябва дебело да подчертаем, че тук не съществува едновалентно лечение. Проблемът е сложен, тъй като възпалителният процес в синусите и носа, който е предизвикал развитието на алергията, е трудно да бъде излекуван консервативно поради простата причина, че алергичният процес компрометира това лечение. С други думи инфекцията предизвиква алергията, а алергията пречи да излекуваме инфекцията. Оттук идва и сложността и очакванията за бързо излекуване трябва да бъдат забравени. Трябва постоянство и адекватно лечение на двата процеса едновременно.


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО