СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

 

200 000 декара лозя пустеят, вносът мачка производството

 

Богата и качествена реколта от грозде отчитат в ИЛВ - Плевен

 

Доц. Иван Пачев (вляво) и Светла Бъчварова откриха изложба на грозде, селекция на ИЛВ - Плевен, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Мека зима, влажна пролет и горещо лято - това е формулата за силната реколта от грозде. Тази година природата беше благосклонна, трите условия бяха налице и гроздоберът вече е в разгара си, като прибирането на десертните сортове започна две седмици по-рано.

Според директора на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) доц. Иван Пачев, очакванията са добивът да бъде по-висок поне с 20 - 30% спрямо миналата година. Институтът има 1 500 декара, от които 480 са засадени с винено грозде, а 450 - с десертно. На останалата площ се прави сеитбообращение. Досега средният добив на грозде е около 1 тон от декар. Цените запазват нивата си от миналата година, като килограм винено грозде се движи между 50 и 60 ст., а десертните сортове се продават за 1 - 1,50 лв. за килограм. От института са категорични, че вносът на грозде пречи на родните производители, въпреки че интересът към българските сортове определено се засилва, защото са създадени за нашите условия, за разлика от вносните, които трудно се приспособяват.

Колко би струвало на един предприемач създаването на един декар лозе в момента?

"Създаването на декар лозе възлиза на около 4 500-5 000 лв. Една лозичка струва 3 - 3,50 лв., но отделно трябва да се осигурят колове и тел, почвата да бъде обработена и т. н. От друга страна обаче икономисването на всеки един лев води до редица проблеми. Хората в този бранш добре знаят, че далеч не е леко да се занимаваш с лозарство, като през първите две години е и най-голямата инвестиция", категоричен е доц. Пачев. Председателят на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание Светла Бъчварова, която беше сред официалните гости на открития ден на десертното и виненото грозде в ИЛВ, заяви, че голяма част от лозята в страната са изоставени. Около 200 000 декара са свободни за желаещите да купят права за презасаждане. Това означава, че

вие може да не разполагате с лозя, но купувайки правата за презасаждане, можете да го направите, уточни Бъчварова.

Въпреки това Бъчварова не отрече, че за лозарството са необходими доста сериозни инвестиции, които се оказват непосилни за много от стопаните. "Не бих казала, че лозарството си отива, но определено то изостава в Северна спрямо Южна България. Трябва да направим необходимото този баланс, който съществуваше в различните райони, да се запази", допълни тя.

Според Бъчварова през последните четири години няма достатъчно добър контрол по отношение на качеството при посадъчния материал. "Вярно е, че цените са по-ниски, но в края на краищата вие създавате трайно насаждение, което в един дълъг период от време трябва да покаже дали е качествено или не. Защото е факт, че чуждестранният посадъчен материал е поне 40 - 50% по-евтин от нашия. Затова Изпълнителната агенция по семепроизводство трябва да обърне сериозно внимание на вноса от трети страни. Тя е органът, който осъществява контрол и трябва да е достатъчно прецизна, за да не се получават проблеми по-нататък", категорична е шефката на парламентарната комисия.


 

 

Добивите от слънчоглед и царевица добри, цените - двойно по-ниски

 

Поля ТОМОВА

Като много добри определят експерти добивите от слънчоглед и царевица в Плевенско. 300 - 350 кг на декар е реколтата от слънчоглед тази година, което се доближава до показателите от 2012-а. За разлика от миналата година обаче сега изкупната цена е двойно по-ниска. "Ако през 2012 г. слънчогледът достигна до 900 лева за тон, сега тази цена е 400 - 500 лева. Причината е във високите добиви в Украйна и Румъния, които подбиват нашите цени", казват от бранша.

Ситуацията с царевицата е аналогична. Добрата реколта е факт, както и по-ниските цени. В момента царевицата е на цена 200 - 220 лева на тон, докато през 2012 година се е търгувала двойно по-скъпо - 400 лева на тон. "Реално погледното, земеделските производители у нас могат да спечелят, ако имат над 500 дка площи, тъй като реалният разход за царевицата е 115 - 130 лева на декар. В останалите случаи, ако говорим със спортни термини, мачът е нула на нула", твърдят ескперти, според които слуховете за фалити на земеделците са преувеличени. Проблеми ще имат по-дребните производители, тъй като няма да разполагат с достатъчно оборотни средства за есенната кампания, смятат запознати. Очакванията на експертите са двойно по-ниските изкупни цени да се отразят и на цените на хляба и олиото. "Има вероятност цената на хляба да падне, но това ще е съвсем леко понижение. Знаете, че крайната цена за потребителя се определя от много фактори, а не само от изкупните цени на продукта", твърдят земеделци. Дали и как ще се отразят по-ниските изкупни цени на стоките от първа необходимост, ще стане ясно в късната есен.


 

 

Селското стопанство с най-висок ръст на средните заплати

 

С 15 лева е намаляла средната заплата в Плевенска област за един месец, показват данните на Териториално статистическо бюро - Плевен. През юни тя е била 563 лв., докато месец по-рано - 598 лв. През април е била отново по-висока от юнската - 595 лв.

През второто тримесечие на 2013 г. обаче средната месечна заплата за областта се увеличава спрямо първото тримесечие на 2013 г. с 4% до 592 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 670 лв., а за частния - 553 лева.

През второто тримесечие на 2013 г. средната месечна заплата за Плевенска област нараства с 6,1% в сравнение с второто тримесечие на 2012 година, като най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" - 26,3%, "Добивна промишленост" - 16,9% и "Други дейности - 15,3%.

Най-високи средномесечни трудови възнаграждения през второто тримесечие на 2013 г. са получили наетите в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 131 лв., "Финансови и застрахователни дейности" - 1 058 лв., "Държавно управление" - 823 лв., "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 791 лв.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2013 г. в обществения сектор нараства с 4,2%, а в частния сектор - с 6,8%.

"BG Север"


 

 

Трансграничен електронен мол стартира през октомври

 

Елеонора Негулова (вдясно) представи проекта в Плевен, сн. авторът

Светлана МАРИНОВА

Първият трансграничен електронен мол за местния бизнес от област Плевен и района на Олт в Румъния предстои да стане факт. Електронният мол ще бъде верига от онлайн магазини за органични продукти на производители. Той се създава по проект, представен в Плевен от Елеонора Негулова - председател на УС на Националното сдружение на малкия и среден бизнес - "Разработване на регионална специфична социално-икономическа активност в трансграничния район Олт - Плевен". Стойността на проекта е 1 350 101 евро. Предвижда се създаване на електронна маркетинг платформа, чрез форума към нея - сформиране на виртуална общност от представителите на бизнеса, осъществяване на електронно плащане на стоки. До този момент са ангажирани 70 български фирми. Порталът ще е отворен в началото на октомври. Регистрацията може да става по всяко време. Замислен е достъп на фирмите до стоковата борса в Корабия, Румъния, и възможност за транспортиране на стоките по Дунава до Средна Европа и Черноморския район.

По същия проект от 3 до 5 септември в Плевен бе организирано обучение на представители на малкия и среден бизнес от областта - производители на биологични и екопродукти в сферата на селското стопанство, хранителната промишленост, туризма, алтернативната енергия.

В началото на октомври 40 наши фирми ще могат да участват в 3-дневно биоизложение в Румъния. Там те ще покажат свои каталози и мостри. Участието е безплатно за тях. До 3 септември се бяха записали за участие 14 представители на бизнеса от Плевенско, но в следващите дни се очакваше значителен брой фирми от района на Никопол и Пордим. Срокът за регистрация в изложението е до средата на септември.

 

 

Гобленарите търсят по-евтини варианти

В това магазинче са наредени редици гоблени, но не се продават, сн. авторът

Светлана ЧАМОВА

Няколкото магазинчета за гоблени в Плевен не са на най-видните места, обикновено се намират на малки странични улички. Ала който се е запалил от страстта да прави картини от цветни конци, и без това знае местата. Тук гобленарите могат да си купят не само готови комплекти за шиене с всичко необходимо - схема, панама, конци, но и всеки от материалите поотделно. Както и да поръча рамкиране. По стените в магазинчето на ул. "Цар Калоян" са наредени цели редици готови гоблени, но от жената, която работи тук, научаваме, че не се продават. Те са един вид да покажат на купувачите как ще изглежда творението им, когато бъде окончателно завършено. Под гоблените са кутиите с комплектите на поне няколко различни производители, за които това е сериозен бизнес. Цените са в широк диапазон. Има елементарни модели, които струват и под 10 лева. Големите, изобразяващи цели картини, обаче могат да надхвърлят и 100 лева. Но цените между 20 и 40 лева са сред най-често срещаните.

В магазинчето на ул. "Цар Симеон" пък са съчетали гоблените с продажбата на прежди, копчета и всякава кинкалерия.

Много от хората, отдадени на това хоби на търпението и красотата, търсят начин

да направят своята страст по-евтина. "Мнозина купуват само панама и конци, споделя продавачката. - Схемите си вземат най-често от специализираните списания." Според нея гобленарите са намерили начин как да създават красота срещу минимум разходи - пазят си конците от предишни бродерии и щом нещо потрябва, веднага влиза в употреба. Продават се и щампи. При тях крайният резултат е по-грубо изделие, но ако човек е започнал сериозно да недовижда, а страшно го сърбят ръцете да шие, и това е вариант.


 

 

Кризата създаде магазините всичко на едно място

 

Бельо и обувки стоят едни до други в смесените дюкяни, сн. авторът

Лора КОСТОВА

От боя за обувки, през бельо до вилици и лъжици вече могат да се намерят в голяма част от плевенските магазини. Все повече са търговските обекти, в които ще откриете всичко, което ви е необходимо. Така например съвсем отскоро в дългогодишен магазин за перилни препарати и козметика в близост до центъра, вече се предлагат и диетични храни. В него можете да си закупите както най-новата марка омекотител за дрехи, така и соеви сладки и хлебчета. Няколко витрини пък разделят шампоаните и балсамите за коса от черните шоколади. В почти всяка книжарница в града наред с книгите, тетрадките и химикалките, се зареждат и детски играчки, подаръчни пликчета, а на някои места продавачките дори са се специализирали в опаковането на подаръци. Наскоро бе открит и доста голям търговски обект в нова и хубава сграда, който е събрал многообразие от стоки. Заради произхода им и площта си, сред плевенчани той вече е известен като китайския мол. Въпреки съмнителното качество на артикулите, този магазин всеки ден гъмжи от клиенти за разлика от другите търговски центрове. Освен това в тях голяма част от помещенията са празни и се дават под наем, докато типът "селски магазин" привлича все повече хора. Затова и марковите бутици са малко и не могат да просъществуват дълго в нашия град. Много от новооткритите народни магазини не отстъпват по визия и дизайн на останалите, с тази разлика, че действително цените са по-ниски.

Ако комплект сервиз в тях се намира за около 20 лв., то в известните маркети за същия или подобен артикул ще платите поне с 10 - 20 лв. повече. Обувките пък се продават с 5 - 10 лв. по-евтино, по-изгодни са и и домакинските електроуреди.

 

 

върни се в НАЧАЛО