СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

 Рокади

 

Любомир Петков отива консул, Димитър Кочков влиза в НС

 

Учителката от МГ "Гео Милев" Цветомира Добрева става съветник

 

Катя ДИНЕВА

Председателят на общинския съвет на БСП в Плевен и народен представител от Коалиция за България Любомир Петков е назначен за консул в германския град Франкфурт, потвърди за "BG Север" самият той. Депутатското му място в парламента ще заеме инж. Димитър Кочков, който е следващият в червената листа за 15 Плевенски многомандатен избирателен район. От своя страна Кочков пък освобождава мястото си на общински съветник в местния парламент, което ще бъде заето от Цветомира Добрева.

За назначението на Петков на дипломатическа служба в Германия се заговори от десетина дни неофициално в средите на БСП. Там от известно време са съпругата му Анелия, която работи като лекар, и двете му дъщери.

Любомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е немска гимназия и история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализирал е международен бизнес и мениджмънт в Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов, има и завършено Училище за политика.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

Политическата му кариера започва от есента на 2004 г., когато постъпва на работа в апарата на общинския съвет на БСП в Плевен. Само година по-късно е избран за председател на плевенските социалисти, която длъжност заема досега. В момента е член на изпълнителното бюро на националния партиен съвет на столетницата. Преди да стане депутат през май т. г., бе общински съветник и председател на групата на БСП в местния парламент в Плевен. Сега Любомир Петков ще трябва не само да освободи шефските партийни постове, но и да замрази членството си в БСП, тъй като според закона то е несъвместимо със заемането на дипломатическа длъжност.

Новият депутат от левицата инж. Димитър Кочков е роден на 13 ноември 1966 г. в София. Родителите му обаче се връщат в Плевен и той израства тук. Средното си образование завършва в математическата гимназия "Гео Милев". След това учи и завършва ВИАС. По професия е строителен инженер, със специалност "ВиК прочистване на води". Стипендиант е на ВиК и след завършване на висшето си образование започва работа в дружеството, клон Плевен, по договора на стипендията. Във ВиК - Плевен, работи от 23 години, сега е главен инженер на фирмата.

На последните парламентарни избори през май т. г. бе на пето място в листата на Коалиция за България.

След като Кочков става депутат, неговото място в общинския съвет в Плевен ще заеме учителката от МГ "Гео Милев" Цветомира Добрева. Тя е родена на 15 октомври 1978 година в град Никопол. Завършила е география и геоекология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Там е изучавала и финанси. Сега учи "Политически мениджмънт" в Софийския университет. Заместник-председател е на областната организация на Младежкото обединение в БСП.

Семейна е, има едно дете - момче на седем години.

Влизането на Добрева в местния парламент е третата рокада в групата на БСП тази година. След като Любомир Петков стана депутат, неговото място зае Свилен Атанасов. Назначаването на Илиян Йончев за областен управител пък вкара в общинския съвет Любомир Буковски.

 

 

Васил Антонов:

 

БСП работи по приоритетите си въпреки натиска

 

Поля ТОМОВА

И през този политически сезон БСП продължава работата по законопроекти по приоритети на управляващите, заяви за "BG Север" плевенският депутат от Коалиция за България Васил Антонов. На първо място това са законопроекти, които целят прекъсване на порочните практики между бизнеса и политиката. В това число са законопроектите, които целят защита на българския производител, а оттам и на българския потребител с премахването на злоупотребата с картели. "Оказва се, че няколко на брой фирми печелят всички обществени поръчки. Именно заради такива порочни практики се налагат законодателни промени в Закона за обществените поръчки", категоричен е Антонов. Сред останалите приоритети в работата на народните представители от БСП са: мерки по възстановяване на икономическото развитие, развитие на сектори в земеделието, като тук ще се внесе законопроект за промени в преработвателната сфера. БСП ще работи и за създаване на условия за разкриване на нови работни места, увеличаване на постоянната трудова заетост. Повишаването на степента на образованието, както и обвързването на образованието с икономиката е друга важна задача за управляващите. Един от най-важните приоритети за БСП е овладяването на демографския срив с подпомагане на отговорното родителство, категоричен е народният представител от Коалиция за България. Сред задачите на депутатите социалисти е и увеличаването на гражданския контрол върху управлението. Затова в Народното събрание (НС) ще стане традиция т. нар. блиц контрол, чрез който министри от кабинета ще отговарят кратко на важни за страната въпроси. Един от важните приоритети за нас е приемане на нов изборен кодекс в съответствие в демократичните стандарти, добави Васил Антонов. Той не скри, че НС работи под безпрецедентен в най-новата ни история натиск, дори в условията на политическа криза. Въпреки това ние ще работим усилено върху това, което сме начертали, особено в социалната сфера, категоричен е Антонов.Той добави, че за България е изключително важно да запази финансовата си стабилност.

На местно ниво ние заявихме в предизборната си платформа три основни приоритета - АЕЦ "Белене", магистрала "Хемус" и възстановяване на ВВВУ в Долна Митрополия, заяви Васил Антонов. "Лично съм провел разговори с министър-председателя и с министъра на икономиката и енергетиката по проекта АЕЦ "Белене". Мога да заявя, че ние не се отказваме от проекта и аз съм сигурен, че той ще се реализира, още повече, че в момента тече обстойният анализ по поръчка на правителството", увери Антонов. Той е обнадежден и по отношение изграждането на магистрала "Хемус", тъй като има индикации за работа по първия етап на трасето. На дневен ред е и възстановяването на военното училище в Долна Митрополия. За целта на 23 септември ще се състои и среща с министъра на отбраната Ангел Найденов.

 

 

Владислав Николов:

 

Връщаме се в парламента като твърда опозиция

 

Полина ТОНЕВА

Народните представители от ГЕРБ се връщат в комисиите на НС, за да участват като твърда опозиция и да покажат на управляващите къде грешат, заяви специално за "BG Север" в началото на политическия сезон плевенският депутат Владислав Николов."Нашата основна цел е да бъдем в парламента, за да призовем за оставка на това правителство. За тримесечното си управление то показа, че не може да решава проблемите, а по-скоро ги създава. За този период бяхме свидетели на една политика на реваншизъм и управление на държавата на инат. Излизането на ГЕРБ от парламента имаше за цел да покаже нашата позиция по отношение на справедливите протести на хората.По този начин ние показахме съпричастност с протестиращите. Показахме, че сме против правителство, подкрепено от БСП, ДПС и Атака. Ние не подкрепяме и няма да легитимираме техните популистки мерки. Те избраха най-лесния начин за управление на страната, а имено чрез кредити и популизъм", заяви Владислав Николов.

Според него в Плевен приоритет за народните избраници от ГЕРБ е работата по европейските програми. "Досега бяха подписани няколко големи проекта, които са и в процес на изграждане. По-важните са по ОП "Околна среда"- изграждане на Депо за отпадъци, което е на стойност 27 млн. лв. и ще бъде готово през 2014 г.; по същата оперативна програма в партньорство с Бургас, Варна и Стара Загора кандидатстваме за 40 нови тролеи - проектът е в напреднал стадий и очакваме първите тролеи в началото на 2014 г. По оперативна програма "Регионално развитие" е проектът за интегриран градски транспорт в Плевен с партньорство на общинската фирма "Тролейбусен транспорт", който също е напреднал и ще бъде приключен през 2014 г. В крайна фаза е и работата по комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в региона по ОП "Регионално развитие". Работи се усилено в партньорство с община Долна Митрополия и по-големия проект за водния цикъл, които вече е одобрен в Брюксел.Тази година ще завърши строителството на общинския закрит плувен басейн до училище "Иван Вазов", уточни Владислав Николов.

 

 

Стефан Ганев:

 

Плевен се управлява безпринципно

 

Атанас МИХАЙЛОВ

"При сегашната ситуация в общинския съвет през новия политически сезон не очаквам нищо добро да се случи на Плевен и на неговите жители. Общината се управлява безпринципно. Групите на ГЕРБ и БСП в местния парламент са забравили клетвата, която всички сме положили след избирането ни - да работим единствено за интересите на града и на общината. А единомислието, което те постигат в комисиите и по много точки от дневния ред в залата, показва, че се ръководят само от собствените си интереси. При такова съглашателство няма как да очаквам да се случи нещо позитивно", коментира пред "BG Север" Стефан Ганев, председател на групата на "БНД - Обединена десница" в плевенския общински съвет.

 

 

Дарин Ангелов:

 

3% от плоския данък - в местните бюджети

 

Светлана ЧАМОВА

Три процента от плоския данък да остава в общините - това е предложението на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ), подкрепено на пресконференция и от председателя на общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов. Той е член на Контролния съвет на сдружението. Това са данъците на хората, които живеят тук, затова е естествено да искаме чрез тях да се развива общината във всяко едно отношение - култура, инфраструктура и пр., коментира той. Дарин Ангелов не можа да посочи колко пари в повече ще е това в бюджета на община Плевен, но със сигурност то означавало повече средства за ремонти, за капиталови разходи, за подготовка на учебните заведения за старта на учебната година. Много училища, които не могат да наберат необходимия брой ученици, за да работят с пълен капацитет, по този начин ще бъдат подпомагани от общинския бюджет, даде пример той.

Председателят на общински съвет призна, че искането на НСОРБ ще наруши бюджета на държавата и затова то би могло да стане факт най-рано от следващата година.

Дарин Ангелов сподели още, че в НСОРБ са коментирани финансовите корекции, налагани на общините. Това става, когато отделните министерства не признават част от направените разходи. Резултатът е, че се нарушава финансовият баланс на общините.


 

Социалистите откриха предизборната си кампания
за кмет на община Белене

 

БСП представи кандидата си за кмет Момчил Спасов, сн. "BG Север"

На 4 септември БСП откри предизборната си кампания за кмет на община Белене и представи своя кандидат - Момчил Спасов, който е дългогодишен зам.-кмет на крайдунавския град Белене по времето на Петър Дулев. Основните ангажименти на Спасов са развитието на проекта АЕЦ "Белене" и работа по усвояване на средства по европейски програми. По време на предизборната кампания в Белене ще бъдат председателят на Народното събрание Михаил Миков - на 6 септември, министърът на земеделието проф. Димитър Греков - на 17 септември, и министърът на отбраната Ангел Найденов - на 23 септември. Закриването на кампанията на БСП е на 23 септември.

Четирима са кандидатите за кмет на община Белене, като партия ГЕРБ не е издигнала своя кандидатура.

Провеждането на частични избори се наложи, след като досегашният градоначалник пет мандата Петър Дулев бе избран за народен представител на последния парламентарен вот през май т. г. "BG Север"

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО