СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

 

Плевенската прокуратура прекрати делото за коиловските парашутисти

 

Сотир Цацаров обаче лично се заема със среднощния екшън

 

Анита, Евелина и Светла разказаха за срещата си с шотландеца Том Стракър, сн. авторът

Атанас МИХАЙЛОВ

Близо година след инцидента в с. Коиловци, при който трима мъже от селото набиха и плениха група парашутисти от френската Генерална дирекция за външна сигурност, делото по случая най-после е прекратено. То беше образувано в плевенската Районна прокуратура за нанесени телесни повреди срещу неизвестен извършител. Приключено е с мотива, че не са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Независимо че след залавянето им двама от чужденците бяха настанени в болница, при това - единият от тях е бил с огнестрелна рана в крака, според разследващите сериозно пострадали при сбиването нямало.

Проведени са всички следствени действия, които наблюдаващият прокурор е счел за необходимо. Констатирани са само леки телесни повреди, а това вече е престъпление от частен характер и делото се води по жалба на пострадалите. Такива жалби при нас няма, твърди районният прокурор на Плевен Владимир Николов.

Затварянето на парашутната папка обаче не е окончателно. След публикации в пресата главният прокурор Сотир Цацаров се закани, че ще се заеме със случая и ще извърши проверка по делото. Засега такава проверка в плевенската Районна

прокуратура не е започнала, съобщи още прокурор Николов.

Междувременно Коиловци отново се прочу като парашутна дестинация за чуждестранни любители на екстремни спортове, както ексвътрешният министър Цветан Цветанов определи заловените френски шпиони. На 3 август привечер край стопанския двор на селото кацнал с парапланер 30-годишен шотландец, който се представил с името Том. Той обаче е бил посрещнат от местните много по-дружелюбно. Оказало се, че е дошъл в страната ни легално - чрез туристическа агенция. Прекарал известно време в Сопот, където тренирал с парапланера си, после се преместил в Шумен. В същия ден излетял от там и въздушните течения го понесли на запад. Имал намерение да стигне до Плевен, но привечер над Коиловци атмосферните условия се променили и той бил принуден да кацне на площадка близо до стопанския двор на селото. На централния площад попаднал на три момичета студентки, които говорели добре английски - Евелина, Анита и Светла.

Седеше на пейка в центъра с някаква раница и отидохме да разберем кой е и какъв е. По това време на площада имаше много млади хора. Като чу, че говорим неговия език, се зарадва много. Каза ни, че е от Шотландия и обясни как е прелетял до тук. Помоли ни да му дадем телефон, за да обясни на негови приятели къде точно се намира, за да го приберат. Бяхме изненадани, че втори път се случва в нашето село да кацат непознати чужденци. Този обаче беше млад и усмихнат. Никой не извика полиция, защото нямаше причини. След 10 - 15 минути пристигна от Плевен един микробус, Том се качи в него и си тръгна, разказаха студентките.

Според трите момичета хората вече свикнали със славата на селото си и не се впечатлили особено от присъствието на непознатия чужденец. Младите, започнали да се шегуват с Том - взели да го канят на парти и на бира. Разказали му за френските парашутисти и той се смял много. Местните младежи дори отворили приказка да вземат никнейма на чужденеца във фейсбук, но не успели да се разберат.

По-късно стана ясно, че шотландецът е Том Стракър от Единбург и е бил един от участниците в традиционното състезание по крос кънтри полети Шумен ХС.

 

В нощта срещу 16 октомври м. г. братята Слави и Веско Цоневи и полицаят Румен Цветанов сгащиха в люцернова нива край Коиловци петима непознати чужденци. Заради непрекъснатите кражби на циганите от близкото село Мечка тримата излезли в късна доба да нагледат имота. В тъмното обаче попаднали на черен джип, който тръгнал към тях да ги гази. От возилото излезли петима непознати мъже, които налетели на бой. Братята грабнали попадналите им под ръка летви и влезли в истинско сражение. За да спре нападателите, полицаят извадил служебното си оръжие и прострелял единия от тях в крака.

След схватката двама от непознатите успели да се спасят с бягство. Други двама били откарани в болница с различни наранявания. При огледа на сутринта в изоставения джип разследващите открили професионална фотографска апаратура и лаптопи. В джипиеса на возилото била въведена карта на района. Близо до мястото на сражението са открити три непромокаеми сака на френските спецчасти с медицинско оборудване, с алпийско и водолазно оборудване и с парашут тандем, който видимо е бил използван, преди да бъде прибран.

Българските власти тогава по всякакви начини се опитваха да скрият истината за странните чужденци. Тя излезе на бял свят едва след като френски медии написаха, че пострадалите са военнослужещи от френската Генерална дирекция за външна сигурност, които били изпратени на обучение в България.


 

 

400 лв. акт за риболов без билет на градската бара

 

На това място, само на метри от дома си, Людмил е хванат в нарушение, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

400 лева акт за риболов без билет на градската бара точно до ОУ Йордан Йовков отнесе 44-годишният плевенчанин Людмил Василев. Освен солената глоба за бракониерство, любителят трябвало да се раздели и с въдицата си, която наскоро си купил. За това, че не носил със себе си личните си документи, щял да получи и втори акт от 50 лв. Спасило го това, че живее само на метри от мястото, на което бил хванат в нарушение. Така в момента Людмил има 40 дни, за да плати глобата си. Такъмите му обаче няма да бъдат върнати, предупредили го инспекторите. Ако пък в посочения срок не успее да се издължи, ще бъде даден на съдия-изпълнител. Аз съм инвалид и живея единствено с пенсията, която получавам като такъв. За две малки рибки по 15 см, които бях хванал, ми искат 400 лв. Нямам откъде да извадя такива пари. Билетът ми беше изтекъл скоро. Не го поднових, защото вече идват студените месеци, а заради здравословното ми състояние тогава не ходя за риба. Обясних всичко на инспекторите и придружаващия ги полицай, но те пак си ме глобиха. Просто се заяждаха, дошли да се занимават с мен на барата. Защо не отидат по язовирите и реките да видят какво става. Ловят с мрежи, бият с ток и какво ли не, но няма кой да ги закача там, ядосва се Людмил. Така вместо да си извади нов документ, който за инвалиди е на половин цена, сега той дължи непосилна за него сума.

Цената на годишния билет за любителски риболов е 25 лв., за шест месеца е 15 лв., за 1 месец е - 8 лв., и за 1 седмица - 4 лева.


 

 

Проверяват склада за отрови, който хвърли в паника Ралево

 

Ангел АТАНАСОВ

Районната прокуратура в Плевен започна проверка на изоставения преди повече от 50 г. склад за селскостопански препарати в с. Ралево, който преди десетина дни паникьоса жителите на селото. Хората се разтревожили сериозно след като двама от работниците, изпратени да разчистят помещението, се почувствали зле. Пострадалите - 26-годишен мъж и 35-годишна жена, лежали три дни в болница и били изписани без опасност за живота.

След подадения сигнал за натровените на мястото пристигнала комисия от специалисти на плевенската екоинспекция, на Гражданска защита и на други институции. Тя не открила нито в полуразрушената постройка, нито около нея чували и остатъци от препарати за растителна защита. В района обаче се усещала специфична миризма на пестициди. Две от вътрешните стени на склада били съборени - не е установено какво има под тях. Екоинспекторите взели проби за изследване, които да установят имало ли е в помещението изоставени препарати и доколко те са опасни. Мястото е маркирано с предупредителни надписи, които забраняват достъпа на хора и животни. Най-късно в началото на следващата седмица ще станат известни резултатите от изследваните проби, съобщиха от инспекцията по опазване на околната среда и водите.

Складът не се води в регистрите на Областното управление за противопожарна безопасност и защита на населението, защото препаратите в него са изнесени в централен склад в близкото с. Николаево, уточниха от областната полицейска дирекция в Плевен.

Работниците били изпратени от кметския наместник на Ралево Иван Мончев да разчистят бившия склад, за да се пригоди помещението за ветеринарни нужди. Бригадата разчиствала няколко часа и си тръгнала. След три дни обаче двама от нея се почувствали зле и били приети в болница. Назначените изследвания ще покажат какво точно е предизвикало натравянето им.


 

 

Екстрадират измамник в Германия за 37 далавери

 

Светлана ЛЮБОВА

Плевенчанин ще бъде екстрадиран в Германия, където да бъде съден за множество измами. Това постанови Плевенският окръжен съд с решение от 2 септември. Европейската заповед за арест е издадена на 2 юли 2013 г. от прокуратурата в град Меминген въз основа на заповед за задържане на тамошния районен съд.

Въпросният В. Ц. Г. ще бъде съден в Германия за 37 измами, извършени в периода от средата на 2010 г. до средата на 2011 г., като е бил част от организирана престъпна група. Правонарушенията включват и измама в ущърб на финансовите интереси на Европейските общности. Максималното наказание, което може да бъде наложено за тези престъпления по германските закони, е 10 години затвор.

Окръжният съд постанови В. Ц. Г. незабавно да бъде задържан и изпратен в следствения арест в Плевен до фактическото му предаване на германските правосъдни органи. Решението не подлежи на обжалване.


 

 

Сираче бяга след тормоз от осиновителите си

 

Инна СТЕФАНОВА

Сираче бяга след тормоз от осиновителите си, а само след месец съжителство ново приемно семейство се отказва от ангажиментите си към него. Това стана известно по време на дело, гледано от Районния съд в Плевен. Магистратите са решили непълнолетното момиче да остане шест месеца в център Приятели в Плевен.

Христина е изоставена веднага след раждането си. През 2009 г. е осиновена. Четири години по-късно близки на семейството алармират, че момичето често бяга от дома си. През май тази година след пореден сигнал и проверка от Детска педагогическа стая, то не е открито в жилището. Когато я намерили, Христина разказала пред униформените, че е избягала, защото често е заключвана в стаята си, наказвана и бита. Споделила още, че много пъти е лишавана от храна. Съдебен лекар установил, че по гърба на момичето има кръвонасядания от побой и Христина била освидетелствана.

През юни непокорното момиче е настанено в друго, професионално приемно семейство. От там обаче само месец по-късно поискали съжителството им с Христина да бъде прекратено с мотива, че детето не е успяло да се адаптира. Приемните родители отглеждали и друго момиче, което Христина не харесвала и между четиримата често прехвърчали искри.

Плевенският център Приятели, където сега е момичето, е единствената алтернатива за Христина, докато бъдат подготвени документите й за друга, по-подходяща институция, категорични са още плевенските магистрати. Срещу първите й осиновители се води наказателно производство за тормоз и системно изтезаване на непълнолетно лице, намиращо се под техни грижи.

 

върни се в НАЧАЛО