СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 29 (6 -12 септември 2013 г.)


 

 

Рехавите протести в Плевен след ваканцията станаха още по-мижави

 

Шепа хора се обявиха срещу войната в Сирия, още толкова - срещу кабинета

 

В протеста против военни действия в Сирия участие взеха и деца

Вече са събрани близо 200 подписа против правителството на Орешарски, твърдят организаторите, сн. авторът

 

Инна СТЕФАНОВА

Протест против войната в Сирия и подписка срещу правителството на премиера Пламен Орешарски събраха скромни групи хора в центъра на Плевен в сряда. Позицията си срещу намеренията на САЩ за военна намеса в Близкия Изток дойдоха да изразят десетина човека пред паметника на площад "Свобода. Конфликтите, каквито и да са те, да се решават по мирен начин с методите на дипломацията, бяха исканията на протестиращите, заявили себе си като съмишленици още от февруарските протести срещу правителството на ГЕРБ. Хората, легитимирали се като част от националното движение "Граждански контрол", бяха категорични, че ще продължат да се събират всяка вечер на площада в Плевен. Ние не искаме Сирия да е поредната жертва на диктата, налаган върху суверенни държави от страна на САЩ, казаха още те. В декларация организаторите на протеста ще настояват Народното събрание, президентът и Министерският съвет да излязат с изрично изявление, че България няма да участва в никакви военни действия, пряко или косвено, срещу Сирия. Всеки от участниците носеше плакат с призив против намесата на страната ни във военен конфликт там.Плакати изнесоха и несъгласните с политиката на правителството на Орешарски. След августовска почивка на обичайното място няколкото човека показаха с разноцветни карикатури и надписи, окачени под кестените до шадравана на централния площад, че отново възобновяват протестите си. 

15-годишен тийнейджър с маска на Делян Пеевски на главата правеше опити да привлече вниманието на повече свои съграждани към малката масичка с листове за подписката.Събраните подписи един ден ще бъдат изпратени в София и присъединени към онези, които се събират на площад "Независимост", каза от името на протестиращите Асен Върбанов.


 

 

Порно дискове лъснаха в боклуците зад "Билла"

 

 Конфискуваната стока, сн. "BG Север"

На любопитна находка се натъкнаха служителите от Общинския инспекторат при последната съвместна акция с органите на МВР в района на Кооперативния пазар. На сергиите, разположени между "Билла" и ОАПС, за които неведнъж сме писали, между събраните от бунището "стоки" изплуваха дискове с порно. Забранява се продажбата и рекламата на вестници, списания, видеоматериали и други материали с порнографско съдържание на обществени места, с изключение на специализираните магазини, в които се забранява достъпът на лица под 16-годишна възраст, гласи Наредба 1 на общинския съвет в Плевен. На това основание бяха иззети 10 диска. Какво се случва след това с тях обаче не е ясно. Търговката държеше да си ги получи обратно, защото не били нейни и трябва да се отчете на собственика. Колко време могат да се задържат в общината, при кого остават на съхранение, унищожават ли се, връщат ли се или се разпределят между служителите за лично ползване, примерно, може само да се гадае. Както и до кога псевдо търговците ще крият очебийната си незаконна търговия зад парцали и ръждиви болтчета. "BG Север"


 

 

Ремонтират 8 км път в община Никопол

 

Старт на ремонта даде кметът Емил Бебенов, сн. Обл. администрация

Започна основен ремонт на 8,16 км четвъртокласен път в община Никопол. Началото бе поставено на разклона за село Евлогиево, съобщават от областната администрация в Плевен. Строителството е факт благодарение финансиране на проект по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Община Никопол е партньор по проекта.

В следващите два месеца и половина ще се реконструират отсечките Въбел - Муселиево и Евлогиево - Муселиево. Бюджетът на проекта възлиза на 2 570 617,21 евро. От тях безвъзмездното допустимо финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 2 171 143,30 евро, приносът на националния бюджет е 334 180, 24 евро, а 65 293,67 евро е собственият принос на община Никопол. BG Север"

 


 

 

Среща с бизнесмени от Италия и АлбанияСреща с бизнесмени от Италия и Албания

 

Депутатът Васил Антонов (вдясно) доведе предприемачите при кмета, сн. Община Плевен

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и неговият екип се срещнаха с представителите на бизнеса от Италия и Албания Мартино Салино и Шевкет Кастрани. В срещата участва и народният представител Васил Антонов, по чиято покана у нас гостуват бизнесмените.

Проф. Стойков запозна гостите с историята, забележителностите и плановете на ръководството на община Плевен за бъдещото развитие на града. Представени са им най-мащабните проекти, по които работи общинската администрация: "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен", "Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен", "Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Плевен", "Интегриран градски транспорт на Плевен", за реконструкция на централната пешеходна зона и за водния цикъл. На срещата са обсъдени възможностите за чуждестранни инвестиции в региона, както и потенциалът на Плевен като бизнес и туристическа дестинация. Мартино Салино и

Шевкет Кастрани са поканили кмета и неговите заместници да гостуват в техните страни, където да обсъдят конкретни възможности за ползотворно сътрудничество, както и редица общи начинания. "BG Север"


 

 

Рехабилитират две църкви с европари

 

Две църкви в Плевенска област ще бъдат ремонтирани със средства по Програмата за развитие на селските райони. Общата сума е над 450 хил. лв. Храмът "Св. Архангел Михаил" в с. Малчика, община Левски, ще бъде възстановен с финансиране в размер на 189 495 лева. За рехабилитация на църквата "Св. Параскева" в гр. Левски са предвидени 275 137 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие" - София, специално за "BG Север". Двете църкви в Плевенско са част от общо седемте храма в страната, одобрени наскоро за финансиране по мярката "Обновяване и развитие на населените места" на ПРСР за 2 668 455 лв. "BG Север"


 

 

С 2,6 % по-малко наети за година

 

В края на юни 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Плевен са с 2,6 % или с 1 700 по-малко в сравнение със същия период на предходната година, сочат данните на Териториално статистическо бюро - Плевен.

За месец обаче има незначително увеличение - наетите в областта към края на юни 2013 г. се увеличават с 0,1% спрямо края на март 2013 г., като достигат 62 300. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в "Операции с недвижими имоти" - с 9,3%, "Селско, горско и рибно стопанство" - с 7,9%, "Добивна промишленост" - с 5,7%. Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Административни и спомагателни дейности" - с 14,1%, "Създаване и разпространение на информационни и творчески продукти; далекосъобщения" - с 10,5%, "Строителство" - с 5,5% и "Образование" - с 4,4%.

Най-голям е относителният дял на наетите в дейностите "Преработваща промишленост" - 25,8% и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - 18,1%. "BG Север"


 

 

Безплатни стоматологични прегледи

 

Стоматолози от "Медико-дентален център Св. Панталеймон" - Плевен, ще извършват безплатни профилактични прегледи на ученици. В периода от 9 до 30 септември, всяка седмица в центъра ще се провеждат прегледи, като желаещите могат да си запишат час в дните от понеделник до петък. Учениците ще бъдат обучавани в ползването на нужните средства за предпазване от заболявания на твърдите зъбни тъкани и венците. Ако е нужен, ще им бъде съставен план на лечение.

Повод за организиране на прегледите са тревожните данни, според които над 80 % от децата имат кариес, а не малък е процентът на заболяванията на пародонта и наличието на зъбно-челюстни деформации. "Редовната профилактика и посещението на стоматолог два пъти в годината е важно, тъй като денталните заболявания се откриват в ранен стадий и не се стига до усложнения", казва д-р Поля Петева, управител на "Медико-дентален център Св. Панталеймон" Плевен. Предварителното записване за прегледите е на тел. 064 / 69 20 20.

"BG Север"


 

 

Хотелите и хижите заети на 30%

 

Общата заетост на леглата в средствата за подслон и местата за настаняване през юни 2013 г. в Плевенска област е 30,6%, информират от Териториално статистическо бюро - Плевен. В сравнение на същия месец на предходната година заетостта на леглата намалява с 4,1 процентни пункта.

Пренощувалите лица в средствата за подслон и местата за настаняване през юни 2013 г. се увеличават с 11,4% в сравнение със същия месец на предходната година. Относителният дял на българите е 84,5% от всички пренощували лица.

Общият брой на нощувките във всички средства за подслон и места за настаняване възлиза на 8 706, като от тях 7 331 са на български граждани, а 1 375 - на чужденци.

Приходите от нощувки в област Плевен достигат 271,4 хил. лв., като от чужди граждани те са 64,1 хил., а от българи - 207,3 хил. лева.

През юни т. г. на територията на областта са функционирали 18 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 531, а на леглата - 948. "BG Север"


 

 

В три населени места са пили негодна вода

 

Жителите на три населени места - с. Мечка, с. Драгаш войвода и град Никопол, са пили негодна вода, съобщи д-р Ани Симеонова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Плевен. По микробиологични и химични показатели са изследвани 39 проби питейни води от 22 населени места. От тях три са показали несъответствие по микробиологични показатели. По разпореждане на РЗИ ВиК дружеството е извършило промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа за привеждане на качествата на водата в съответствие със здравните изисквания. Към настоящия момент няма риск за здравето на населението. "BG Север"


 

 

Наши самодейци на фестивал в Карпатите

 

Част от участниците във фестивала, сн. Община Никопол

Самодейните състави "Дунавски звуци" към НЧ "Напредък - 1871" - Никопол, вокална група "На север от Балкана" към НЧ "Съгласие - 1927" - с. Дебово, и състав за народни танци "Майки и дъщери" към НЧ "Хр. Ботев - 1928" - с. Санадиново, от 11 до 13 август гостуваха на Дните на община Миовени - етап от Международния фолклорен фестивал "Карпатите - 2013 г". Самодейци от трите селища участваха с още 500 любители - певци, танцьори и музиканти от 13 държави от 4 континента, в Парада на националните костюми и вечерта на 12 август в концерта на откритата сцена пред сградата на общината в Миовени. На пресконференцията кметът на Миовени Йон Джорджеску съобщи, че тази година специалните му гости са българите от побратимените общини Никопол и Петрич. "BG Север"


 

 

Помощ за 156 хектара със зеленчуци

 

В Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие" - Плевен, са подадени 49 заявления от производители от областта за предоставяне на държавна помощ de minimis, съобщиха от пресслужбата на фонда в столицата. Те са за 156,75 хектара със зеленчукови площи - полско, градинско и оранжерийно производство. Общият брой на заявленията от цялата страна е 1 865 за 4 237,11 хектара със зеленчуци.

Държавната помощ покрива всъщност част от разходите за производството. При определянето й се взема предвид изискването помощта на един производител да не е над левовата равностойност на 7 500 евро, т. е. 14 668,70 лв. за три данъчни години - 2011 - 2013 г., както и представените фактури за купуване на семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита или поливна вода.

Срокът за сключване на договорите със зеленчукопроизводителите е до 10 септември. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО